Europas missriktade interventioner

4
Keir Starmer

Vid förra veckans Parismöte för ”koalitionen av de villiga” gratulerade Keir Starmer och Emmanuel Macron sig själva till att ha återinfört Europa i den fredsprocess som president Trump inledde. I praktiken har de gjort sitt bästa för att spåra ur den.

Av Lord Robert Skidelsky.

The Realist Review , 4 april 2025.

Ingenting är mer dumt än deras idé att placera brittiska och franska militärer och flygplan i Ukraina, för att tillhandahålla ”försäkring” mot förnyad rysk aggression efter en vapenvila.

Det kan bara inte hända – eftersom både Amerika och Ryssland avvisar det – men försöket att få det att hända distraherar från den allvarliga frågan om att skapa fred. Det är snarare ett desperat försök att göra Storbritannien och Frankrike relevanta för en fredsprocess som de inte initierade och aldrig ville ha.

Det som kan hända, eftersom det möjligen är acceptabelt för både Ryssland och USA, är en FN-övervakad vapenvila med fredsbevarande styrkor som inte kommer från Nato-länder. Men det har inte funnits något europeiskt förslag om detta.

Något mindre dumt är beslutet i Paris att ”påskynda” och ”skärpa” ekonomiska sanktioner mot Ryssland. Att behålla sanktionerna som en påtryckningspunkt är helt logiskt, men att efterlysa deras expansion motverkar fredssamtalen i samma ögonblick som en verklig möjlighet till fred har öppnat sig.

Ekonomiska sanktioner är krigsinstrument, efterföljare till blockader. Deras gradvisa tillbakadragande bör vara en del av fredsskapande.

Projektet att ”försäkra” Ukraina mot förnyad rysk aggression säger ingenting om att försäkra Ryssland mot framtida Nato-aggression.

Detta återspeglar den dominerande västerländska synen att Nato är en rent defensiv allians, att Rysslands attack mot Ukraina var oprovocerad och därför att alla ryska påståenden om försäkran är falska.

Detta motsäger trovärdiga bevis för att Natos ledare, USA, spelade en aktiv, och möjligen avgörande, roll i att destabilisera den valda pro-ryska regeringen i Janukovitj 2014 och installera ett ukrainskt nationalistiskt alternativ.*

Att den ryska invasionen provocerades betyder inte att den var motiverad. Det var ett moraliskt och strategiskt misstag, en av konsekvenserna av det var att lägga till två nya medlemmar till Nato-alliansen. Ändå var fientligheten mot Nato-expansion som låg till grund för den inte bara en produkt av en lång historia, utan av enträget upprepning från Gorbatjov och framåt, som västvärlden, övertygad om sin seger i det kalla kriget, glatt ignorerade. Det var naivt att tro att hämnden skulle dröja efter att Ryssland återtagit sin styrka.

Den andra tråden i västerländskt tänkande är att demokrati är det fredliga, medan autokrati är den krigiska statsformen. Detta beror på att demokratier till sin natur är legitima, medan autokratier måste legitimera sig själva genom erövringskrig. Det är därför alltid demokratier som behöver en försäkring mot autokratier, inte tvärtom.

(Autokrati är en regeringsform där all makt är koncentrerad i en hand eller med en grupp, utan konstitutionella eller institutionella begränsningar. Begreppet härstammar från det antika grekiska namnet på en absolut regering. Det är vanligt att skilja på auktoritär och totalitär autokrati eller diktatur. Red.)

Detta hävdas ofta, men är empiriskt dåligt underbyggt. Diktaturer kan göra hemska saker mot sitt eget folk, men få av dem har varit beredda att riskera sin egen undergång genom att attackera sina grannar.

Hitler, som dominerar den västerländska fantasin i detta ämne, är det paradigmatiska undantaget.

Dessutom, även om demokratier kanske inte har så stor aptit på utländsk erövring, tenderar de att se sina krig som moraliska korståg, vars enda tillfredsställande resultat är att utrota ondskan. AJP Taylors uttalande är träffande här: ”Bismarck utkämpade ”nödvändiga” krig och dödade tusentals; demokratier utkämpar ”bara” krig och dödar miljoner.

Den tredje tråden går tillbaka till det kalla kriget och återspeglar återuppståndelsen av stammen av kalla krigets professionella krigare, vars intellektuella kapital förstördes av utsikten till den normaliserade fred som öppnade 1991. Men historien antyder att deras kapital tveksamt förvärvades.

Två färska böcker av Sergey Radchenko och Vladislav Zubok** ger ett ryskt perspektiv. Amerikanerna såg det kalla kriget som en ideologisk kamp mellan demokrati och totalitarism, medan Sovjetunionen (som aldrig använde ordet ’krig’) främst var intresserade av att etablera en inflytandesfär i Östeuropa. Med erfarenheterna från både första och andra världskriget såg de ett prosovjetiskt Östeuropa som en viktig buffert mot framtida invasioner. USA uppmuntrades av lettiska, ukrainska och polska lobbygrupper i Washington att tro att Sovjet insisterande på att göra Östeuropa till en inflytandesfär bara var ett förspel till försöket att underkuva hela Europa.

Idag används exakt samma bristfälliga resonemang för att motivera Europas upprustning mot Ryssland. Buffertzoner, inflytandesfärer (liksom Monroe-doktriner) kan vara motbjudande mot vår ”regelbaserade internationella ordning”, men de förebådar inte gränslös expansion. Det är rätt att vara misstänksam mot Putins avsikter, utan att falla för tanken att han aldrig kommer att sluta.

Faktum är att Ryssland under Putin är ett mycket mindre hot mot Europa än vad Ryssland var under Stalin, inte minst för att Stalin hade miljontals män under vapen, medan Putin knappt kan samla tillräckligt med styrkor för att underkuva Ukraina. Bilden av ett territoriellt glupskt Ryssland har skapats av västerländska utrikespolitiska etablissemang, med stöd av deras ständigt hungriga militära intressen. Eisenhower varnade för det ”militär-industriella komplexet” . Dagens krigare från kalla kriget erbjuder ett ”försvarsindustriellt komplex ” eller ”militär keynesianism ” för att rättfärdiga att de undslipper sina självpåtagna skatteregler.

Det stora värdet av Trump-interventionen är att bryta ett dödläge av ömsesidigt förstärkande paranoia, och öppna vägen för en ny säkerhetsarkitektur som tillgodoser behoven i både Ukraina och Ryssland.

Även om vår regering har gett upp hoppet om en ukrainsk seger, avvisar den fortfarande allt tal om ukrainska territoriella eftergifter. Orden ”fred genom kompromiss” passerar aldrig läpparna. Syftet med mogen brittisk – och europeisk – diplomati bör nu vara att övertala ukrainare att acceptera verkligheten av begränsad men verklig självständighet, frukten av deras framgångsrika motstånd mot det ryska försöket att återställa sitt lands servila status.

En fred genom kompromiss kommer att lämna efter sig ett mer kompakt, och därför mer hanterbart, land vars väg till Nato kan vara blockerad, men vars väg till EU kommer att öppnas.

Föregående artikelHar militaristisk ”kultur”, fiendebilder och krigshot blivit den förenande kraften i vårt samhälle?
Nästa artikelInvandringen är mycket värdefull!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

  1. Tack för intressant artikel.

    Men det är upp till varje enskild europeisk stat liksom också Ukrainas parlament och regeringar vilka (eller inte) andra stater man vill ha samarbete med i politisk-säkerhetsmässiga frågor och vilka andra länders utrustning och soldater på sitt territorium.

    Det kan inte utomstående grannar besluta om.

    Detta principiella basåtagande fastslås i Helsingfors-avtalen från 1975, som alltså firar 50 år vårt år 2025.

    Det var Kreml och staten Sovjetunionen som var med som pådrivande nation att dessa principer skulle bara allmänt och strikt giltiga i den europeiska säkerhetspolitiken. Det var Moskvas ståndpunkt.

    Att numera en ny aggressiv högernationalistisk syn kommer från Moskva, ändrar inte på dessa 50 år gamla regler och principer. Vill Ukraina, eller någon annan stat, vara medlem i till exempel Nato, CSTO, EU, EAEU, OSCE eller annan instans, liksom rätten att också få LÄMNA en sådan organisation, får inte en grannstat ha minsta veto om och kring. Ett sådant förhandsveto finns inte i europeisk försvara- och säkerhetspolitik och kan heller inte finnas; då det bryter mot Helsingfors-avtalen sedan år 1975.

  2. Den 12 april 2025. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sa vid Antalya Diplomatic Forum att när Ryska federationen bosätter sig i Ukraina bryr man sig inte om territorierna, utan om de människor som bor där. ”När det gäller territorierna vill jag påpeka en mycket viktig punkt, att för oss alla handlar detta inte om territorier. För oss handlar det om människorna som bor på dessa marker, vars förfäder bodde där i århundraden och som grundade städer som Odessa som byggde fabriker, vägar, hamnar”, sa ministern

    Han tillade att under Sovjettiden blev dessa människor ”på grund av en vändning i historien” en del av Ukraina. Enligt diplomaten berövades etniska ryssar i den före detta ukrainska socialistiska sovjetrepublikens territorier grundläggande rättigheter: det ryska språket förbjöds och böcker i det kastades ut från biblioteken.
    Vid samma forum sa utrikesministern att USA:s president Donald Trump är en av få ledare i västländer som förstår att konflikten mellan Moskva och Kiev bara kan lösas genom att eliminera dess grundorsaker. Enligt ministern har den amerikanske ledaren upprepade gånger sagt att det var ett misstag att dra in Ukraina i Nato. Detta är en av grundorsakerna som den ryska sidan upprepade gånger har påpekat. Tidigare har Lavrov svarat på en fråga om Rysslands kontakter med Ukraina i Antalya.

  3. Ryssland har nyheter till Starmer och Macaronin – Generalissimo Oreshnik missil som beskrivs så här av de som vet vad de pratar om (inga pratkvarnar alltså)
    ”Russia’s new, mobile, ground-based IRBM carries a non-nuclear MIRV payload, and accelerates to speeds up to Mach 10, with its explosive payload getting as hot as the surface of the Sun during flight.”

    Men innan dessa så får Starmers och Macaronis rag tag army smaka på förrätten som serveras av den berömde chefen Generalissimo Kinzhal (exquisité, på franska).

    Vi kan redan nu förutsäga att det blir en REPRIS på det pinsamma ”Charge of the Light Brigade” som utspelades anno 1854 i Krim då en samling dumdryga soldater från lill-Britannien fick smaka på Rysslands fina krigskonst. Då skedde det vi ett ställe som heter Balaclava. Nu väntar ”Balaclava 2.0” s a s – världen kan inte värja sig. Världen vill ha ett gott skratt vid åsynen av anglofrenchy soldater som springer som råttor

    Som bekant består Cirkus av tre komponenter: Kavalleriets ryttarkonster, manege och gatuartisteri.

    Alltså vill vi dock förvarna publiken att det finns ingen diktare av Alfred Tennysons kaliber som kan skriva en dikt till minnet av de pompösa anglofrenchy soldaterna som lär fylla fälten vid Donbas slätten anno 2025. Anledningen är att anglifrenchy har sjunkit så lågt att diktarkalibern är nästintill obefintlig, tyvärr

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here