DN skrev nyligen ”Tusentals studenter deltog i demonstrationer i flera serbiska städer under nyårsaftonen. De gick ut för att uppmärksamma den dödliga olyckan på en tågstation i november. Även i städerna Nis och Novi Sad pågick demonstrationer. I Belgrad och Nis hölls femton tysta minuter vid midnatt. Medan nyårsraketer sköts upp i bakgrunden stod demonstranterna med böjda huvud i tystnad i en kvart, för att hedra de som dog i olyckan.
Det var under rusningstrafiken den 1 november som ett betongtak på en nyrenoverad tågstation i Novi Sad rasade samman. 15 personer, den yngsta sex år gammal, dog.
Olyckan utlöste protester över hela Serbien, eftersom många anser att korruption och otillräcklig insyn i byggprojekt delvis orsakat den. Tretton personer, bland dem landets förre transportminister Goran Vesic, har åtalats.” https://www.dn.se/direkt/2025-01-01/tusentals-deltog-i-nyarsprotester-i-serbien/
En läsare sände mig följande artikel av Biljana Vankovska. följande artikel av Biljana Vankovska.
Ett ökande antal makedonska studenter och medborgare frågar mig, ofta med uppgivenhet: ”Professor, varför har vi inte protester som de i Serbien?” De säger: ”Titta på de modiga unga människorna som står fasta och kämpar i massor för ett bättre land. Se hur de förvandlade en till synes isolerad incident – kollapsen av en baldakin i Novi Sad – till en bred agenda med krav mot Vučićs mångåriga auktoritära regim! Varför är vi som zombies? Varför har vi inte sådana protester här?”
För ett ögonblick blir jag häpen och jag undrar: Kommer de inte ihåg det? Det var bara tio år sedan, när vi gick igenom något väldigt liknande. Det som började som en utbredd beundran för studentprotester slutade i en så kallad färgrevolution – en rörelse som sporrades och orkestrerades från utlandet. Men, naturligtvis, dessa människor är mycket yngre och vet förmodligen väldigt lite om händelserna som lämnade oss med djupa ärr.
Red.: Man kan läsa om färgrevolutionen och protester i Makedonien 2016: Makedonien – ännu en färgrevolution? och i Wikipåedia.
När vi ser tillbaka nu spelade många av oss som hade ”fått nog” (inklusive jag själv) omedvetet rollen som användbara idioter. Till en början trodde vi att vi förde en legitim kamp för att skydda universitetets konstitutionellt garanterade autonomi. Det målet var helt legitimt – precis som kollapsen av betongmarkiser vid det nyligen renoverade Novi Sad i Serbien och bristen på rättsstatsprincipen är – men det blev så småningom klart att detta bara var förevändningen. Till och med de makedonska studenterna medgav senare att allt inte hade varit så spontant som det såg ut. De avslöjade att det hade hållits förberedande möten, logistiskt stöd och assistans av alla slag.
Med andra ord, scenen och metoderna var redan satta: det fanns ett förskrivet manus, genuina skådespelare (inte alltid de i frontlinjen), ekonomiskt stöd, en plan och ett övergripande mål – att ingenjör regimförändring från utsidan. Jag minns tydligt hur många forskare och intellektuella från Serbien – och långt bortom – beundrade oss och erbjöd sitt stöd.
Från dagens synvinkel är det lätt att se hur genuin entusiasm och legitima krav kan omdirigeras för att tjäna externa agendor. Kanske förklarar denna kvardröjande medvetenhet varför dagens elever är tveksamma till att agera – eller kanske ärren från den turbulenta tiden fortfarande väger för tungt på oss alla.
Men samtidigt som vi fastnade i eufori av att (själv)organisera ”underifrån” till ”oberoende och självförvaltande plenum” – en idé lånad från Kroatien och Bosnien och Hercegovina – verkade något sken av verklig deltagardemokrati växa fram. Till och med den filosofiska fakulteten fick status som en ”Befriad zon”, där människor åt, drack, sov och till och med höll uppträdanden. Offentliga intellektuella dök upp för att hålla föreläsningar i fakultetens stora sal och förvandlade den till vad som liknade ett ”öppet universitet”.
Ändå, bakom kulisserna, förberedes den centrala akten. Enligt läroboken. Efter instruktioner från utrikesdepartementet, CIA, UNDP, NED och andra var grunden redan lagd för vad min kära amerikanske kollega Gary Sussman en gång kallade en revolution enligt mallen. Plenariseringsprocessen – denna självstyrda och till synes opolitiska metod för beslutsfattande och aktivism – förvandlades snabbt till den politiska rörelsen ”I Protest” (#IProtest) och rann ut på gator och torg.
Till en början verkade allt fortfarande ”absolut (demokratiskt) romantiskt”, särskilt i ett land där de dominerande parollerna länge har varit ”ett böjt huvud undviker svärdet” och ”tystnaden är välsignad”.
Den romantiska slöjan föll snabbt – för de som var villiga att se – att universitetets autonomi var det sista någon brydde sig om. Gruevskis fall och inrättandet av en regering redo att sälja allt för NATO-medlemskap var manusförfattarens sanna agenda. Till och med demokrati eller korruption var bara rekvisita för dem som campade i tält – det slutliga målet var att bli ”väst” så snart som möjligt.
Få minns kanske att samma år, 2014, skedde Euromaidan i Ukraina (med samma geopolitiska mål); ekon av dessa ”heroiska händelser” gav eko i Skopje. I sin desperation antydde socialdemokraterna till och med ett ”arabisk vår”-scenario (se var de länder som solat sig i ”solskenet” från västerländsk intervention befinner sig nu).
Makedoniens ”Colorful Revolution” kulminerade i försäljningen av makedonsk identitet, bytte mot en militär allians och geopolitisk positionering, vilket lämnade oss med ledare som får även Gruevski att verka som Churchill i jämförelse.
Nyligen såg jag den serbiske historikern Dubravka Stojanović med på omslaget till en serbisk tidskrift med rubriken ”Serbien behöver sin egen Zaev.” Jag kunde inte bestämma mig för om jag skulle skratta eller gråta. Jag vet, jag vet vem hon är och vad hennes ideologi är, men att söka efter en Zaev med en fackla? Det är antingen ren idioti eller fullständig okunnighet! Ännu bättre, varför inte bara förklara: Vi kommer att överlämna Vučić tillsammans med Kosovo, så länge vi kan gå med i Nato och EU.
På grund av allt detta väcker den serbiska våren minnen – och tvivel – för de av oss som är äldre. Jag kanske har fel, jag vet inte, men när du väl blivit biten av mjölken blåser du på yoghurten. Scenerna jag lyckas se väcker en känsla av déjà vu, speciellt scenografin. Den röda färgen på händer och gator, menad att symbolisera en blodtörstig regim och martyrer som är redo att kämpa med sina liv för EU och Nato – redan sett.
Flickor som trotsigt stod framför poliser – redan sett (vårt, förresten, applicerade läppstift medan hon tittade på sig själv i en polismans sköld – bilden cirklade jorden runt). Idén om att inte ha framstående ledare för rörelsen, om horisontell koppling och beslutsfattande i plenum, med en bred agenda där vem som helst kan känna igen sig och visa solidaritet – och (miss)användning av en tragedi – allt detta har vi redan upplevt .
Nu lever vi med konsekvenserna av den importerade (så kallade) revolutionen, där de fattigaste och mest utsatta inte ens deltog. De som antogs vara icke-ledare vid den tiden har hittat sina rättmätiga platser, några till och med i parlamentet eller regeringen. Tillsammans bidrog de till fragmenteringen av Makedonien, utan en andra tanke på det ursprungliga målet: universitetets autonomi och förbättring av kvaliteten på högre utbildning.
Manipulationen med Martin Neshkovski är så svår och sjuklig att ens tala om. Även om jag har blivit förtalad på grund av den färgglada revolutionen kan jag säga med gott samvete: Jag var den första som drog mig tillbaka (och till och med utsattes för lynchning från mina kamrater) från plenum, och insåg var den verkliga avsikten låg. De färgglada revolutionärerna hade argument men de var transparenta – därför stod jag aldrig med dem. Inte en enda gång! Det är därför jag med gott samvete, sunt omdöme och starka argument skulle kunna publicera den vetenskapliga artikeln om den färgglada revolutionens chimär i en fransk tidskrift. Jag dekonstruerade det för vad det verkligen var: ett yttre ingripande.
Om ekot av vår ”revolution” kom från Kiev skulle detta i Belgrad kunna ha en mycket stark koppling till vad som händer i Tbilisi. Allt är geopolitik, idiot! Den enda rimliga röst som försökte hitta en tråd i händelserna i Serbien nyligen var Boris Budens. Hans senaste bok har en tydlig titel, ”Transition to Nowhere”.
Poängen är att den utlovade övergången efter 90-talet aldrig var avsedd att leda till sann demokrati (nyliberal förstås), utan till expansion av västerländskt geopolitiskt inflytande för dess egna intressen. Under tiden har västvärlden upplevt ekonomisk, politisk och moralisk nedgång (kulminerade 2024 med folkmordet i Gaza, och nu massakrer i Syrien), och vår så kallade övergång har bara ett slut. Svaret på var vi kommer att ”hamna” ligger i den idiotiska frågan: är du för Trump eller för Putin/Xi?
Det är den enda fråga som väst visar intresse för när det gäller regionen (fd Jugoslavien). Och världen har förändrats. Den tid då svaret på varje problem/fråga var – väst! – har gått. Väst kan inte längre hitta svar på sin egen nedgång och krisen som äter upp det inifrån. Det är därför som de serbiska protesterna, som Buden konstaterar, inte väcker så mycket intresse hos den europeiska allmänheten, och han drar cyniskt slutsatsen att de skulle locka mer sympati om de istället för serbiska flaggor viftade med ukrainska och skrek slagord på engelska.
Hans ord kräver djup eftertanke, och de innehåller många smärtsamma sanningar, men det betyder inte att det geopolitiska kriget inte för länge sedan har satt Serbien på sin agenda. Inte bara på grund av litium och andra resurser (som i själva verket Vučić är beredd att ge upp), utan för att västerländska militärcentra inte längre har råd med existensen av ett system (regim?) som inte är 102,3% pro-västerligt.
Vučićs position att manövrera och sitta på två stolar håller på att bli instabil. Och antalet användbara idioter som fortfarande letar efter frälsning från väst minskar inte. Gatornas politik och den svaga (förlorade i det västerländska universum) oppositionen har ingen vision för sitt eget samhälle. De (som vår) vill att någon ska försörja dem, hysa dem och behandla dem som infantila barn, men åtminstone kommer de att förse dem med en viss existens.
Det mest naiva med dessa protester är personaliseringen av den skyldige, den som måste falla till varje pris – men vi är det bästa exemplet på ett land som genom bytet av en figur fick två eller tre gånger sämre ledare, och det nykoloniala systemet och vasallsystemet förblev detsamma: baserat på klientelism, korruption, plundring, frånvaro av en moralisk kompass, uppmaning till alla som vill exploatera, och det sista allmännytta som råkade finnas kvar, att delta eller ge stöd till alla deras vidriga krig och driva mot kärnvapen Armageddon.
Och detta kallas patriotism och ett pro-västerländskt perspektiv (räkna hur många gånger vår president nämnde EU i sitt årliga tal till parlamentet). Det ironiska med ödet för vår färgglada revolution är att det kom till på grund av namnbytet och NATO-inträdet, och därmed in i alla dess militära proxykrig, och den enda vinnaren är Šekerinska, den som aktivt deltog i scenariot med ” frihetsläger” och de små tälten (där hon naturligtvis inte gick in). Sådana tält och annan rekvisita ser du nu i Tbilisi. Man kan bara undra om det finns ett logistikföretag för att hyra och transportera utrustning för dessa färgrevolutioner. Rumäniens högsta domstol ogiltigförklarade en legitim valprocess för presidentvalet – och det finns inget motstånd. I Moldavien riggade de valen – naturligtvis inget motstånd. Och jag kommer inte ens börja lista…
Så, mina kära vänner, både unga och gamla, kom ihåg 2014 och allt som följde, och ni kommer att se varför tiden för romantiska protester här har passerat. Och det kommer inte att återvända så länge vi står stadigt på vallarna för den västerländska auktoritära och imperialistiska marschen över världen.
Relaterat.
Västvärlden är inte nöjd med Vucics många eftergifter och vill ha full kontroll över Serbien.
Eftersom specialstyrkan SAS som är ”ett brittiskt specialförband särskilt utbildat i strid på djupet, underrättelseinhämtning, antiterrorism” också håller på med lågintensiv krigföring, (typ Anna Lindh mordet?) eller ”Military Operations Other Than War (MOOTW)” som det också heter, föranleder en att tänka på om det någon gång har funnits fredstider efter Andra världskrigets slut, men också om FN stadgar/ICC har klausul om såna fenomen som MOOTW?
I vilket fall som helst för att ytterligare bekanta sig med denna specialstyrkas uppdrag återges ngr. rader från boken ”Elitstyrka SAS från ökenkrigare till Ghost Force” av Ken Connor som i drygt två decennier var i operativ tjänst vid SAS.
Han skriver så här i kapitlet Gulfkriget 1990-91:
”Den enda seriösa verksamhet som SAS skvadronerna hade varit med om så långt var en förflyttning till den främre understödsdepån i Abu Dhabi. Där fick de besök av ställföreträdande chefen för SAS Group. ”Han klev upp på bordet i mässtältet och sade: ”Irak är en stor äventyrspark som bara väntar på att nån ska komma och leka. Ni ska dit och ha kul, erövra nåt, slå ut ditt och datt ….””.
Så det går att fundera på framtida scener som – vilka bord i de europeiska länderna som kommer att besökas av sådana militärstövelklackar?