FN vägrar att ta ställning för Juan Guaidó och säger att FN när det gäller Venezuela håller kontakt med den regering som medlemsländerna erkänt. Resumen
Generalsekreterarens språkrör Stéphane Dujarric bekräftade under torsdagen att FNs Generalförsamling och Säkerhetsråd erkänner Nicolás Maduro som Venezuelas grundlagsenliga och legitima president.
Därför vägrar språkröret att ta ställning för den ledamot i Venezuelas Nationalförsamling, Juan Guaidó, som den 23 januari självutnämnde sig till ”tillsatt president”, utan stöd i grundlagen.
Oppositionsledaren skrev till Guterres den 26 januari, för att be denne att aktivera ”stödmekanismer” för att hantera det han kallade ”humanitär kris” i den Bolivarianska Republiken.
I sitt svarförsäkrade Dujarric att FN ”är berett att öka sina humanitära och utvecklingsinsatser i Venezuela men för detta behövs regeringens samtycke och samarbete”, med referens till Maduro, den enda som FN erkänner.
Dujarric underströk att FNs generalsekreterare inte har mandat att erkänna regeringar, utan det kan bara medlemsstaterna göra, och att han i sina kontakter med medlemsstaterna respekterar Generalförsamlingens och Säkerhetsrådets beslut.
Dujarric upprepade också generalsekreterarens goda vilja att bidra till att finna en politisk lösning på den kris som brutit ut i det latinamerikanska landet.
”FN är berett att öka sina humanitära och utvecklingsinsatser i Venezuela, med för det behöver FN regeringens (med presidenten som ordförande) samtycke och samarbete”, förklarade Stéphane Dujarric, språkrör för FNs generalsekreterare António Guterres.
När det gäller Venezuelas arrestering av tre journalister från spanska nyhetsbyrån Efe, menade Dujarric att det är viktigt att journalisterna ”fritt kan informera och att deras rättigheter respekteras” i Venezuela liksom i vilket land som helst.
Venezuelas utrikesminister Jorge Arreaza, lade ansvaret för arresteringarna på de som sänder ut anställda som inte följer lagen utan ägnar sig åt att skandalisera regeringen. De tre frigavs sedan.
Dujarric hyllade också Mexikos och Uruguays initiativ att kalla till ett internationellt möte för att få till stånd en politisk dialog i Venezuela.
”Det är uppenbart att det internationella samfundet kan spela en nyckelroll för att underlätta överenskommelser mellan de inblandade”, sa Dujarric, för att sedan förklara att detaljerna återstår och att Guterres ska träffa representanter för de två länderna ”de närmaste dagarna”. Enligt pressinformation ska ett möte äga rum den 7 februari i Montevideo, Uruguay.
Venezuela upplever mycket oroliga dagar på grund av Guaidós självutnämning till övergångspresident med USAs stöd, trots att Maduro i allmänna val utsågs till president och inledde sin andra mandatperiod den 10e januari.
Även om vissa västländer och latinamerikanska allierade till Washington har erkänt Guaidó, har andra som Bolivia, Kuba, Mexiko, Ryssland, Irán, Kina, Turkiet och Syrien uttalat sitt fulla stöd till Venezuelas regering. Moskva och Peking har i Säkerhetsrådet blockerat Washingtons förslag att erkänna Guaidó.
Stefan Lindgren har en mycket intressant artikel:
https://www.8dagar.com/2019/02/vem-har-ratt-att-forklara-maduro.html
Det handlar om ett brev som några av internationella observatörer till Venezuelas senaste val skrivit till F Mogherini, som bl. annat hävdar:
“Major obstacles to the participation of opposition political parties and their leaders, an unbalanced composition of the National Electoral Council, biased electoral conditions, numerous reported irregularities during the Election Day, including vote buying, stood in the way of fair and equitable elections.”
Läs hela brevet:
https://venezuelanalysis.com/analysis/13899