FN har antagit ”Framtidspakten”. Hur bra är den?

1
37
FN:s generalförsamling har godkänt en ”pakt för framtiden”.

Detta är vad du bör veta om avtalet menar Nina Cappelen https://ninacappelen.substack.com/p/fn-har-vedtatt-fremtidspakten.

Följs av olika kommentarer.

Nina Cappelen.

Hur pass vettig är kritiken? Jag har lagt till bedömning av en artikel i Al Jazeera, samt uppgifter om ett tilläggsförslag från Ryssland och 6 andra stater.
Medan alla var upptagna med frågan om presidenterna Kamala Harris och Donald Trump, fick den globala eliten precis vad de ville.

Den 22 september antogs ”Framtidspakten” av FN:s generalförsamling och mainstreammedia i västvärlden har så att säga struntat i det som har hänt. FN har skickat ut ett pressmeddelande i ärendet som finns att läsa här .

Tyvärr har den stora majoriteten av världens befolkning aldrig hört talas om ”Framtidspakten”, och därför blev det väldigt lite offentlig debatt om vi skulle anta ett dokument som lägger grunden för en ny ”global världsordning”.

Avtalet finns tillgängligt på nätet, men knappast någon kommer att läsa det, och många av de viktigaste bestämmelserna finns inskrivna mot slutet av det 56 sidor långa dokumentet. Självklart borde alla ta sig tid att läsa dokumentet eftersom våra ledare just har åtagit oss en tvivelaktig global agenda som täcker bokstavligen alla tänkbara områden av mänsklig aktivitet.

Så fort ”Framtidspakten” formellt antogs publicerades följande på FN:s officiella hemsida:

Världens ledare antog idag en pakt för framtiden som inkluderar en Global Digital Compact och en deklaration om framtida generationer. Denna pakt är kulmen på en inkluderande, år lång process för att anpassa det internationella samarbetet till dagens verklighet och morgondagens utmaningar. Det mest omfattande internationella avtalet på flera år, som täcker helt nya områden såväl som frågor som det inte har varit möjligt att enas om på decennier, syftar främst till att säkerställa att internationella institutioner kan leverera inför en värld som har förändrats dramatiskt sedan de skapelse. Som generalsekreteraren har sagt, ”Vi kan inte skapa en framtida anpassning för våra barnbarn med ett system byggt av våra morföräldrar”.

Man skulle kunna tro att ”det mest omfattande internationella avtalet på många år” skulle skapa rubriker över hela världen. Men så blev det inte.

FN:s pressmeddelande förklarar också djärvt att Framtidspakten kommer att ”lägga grunden” för en ny ”global världsordning”:

”Framtidspakten, Global Digital Compact och deklarationen om framtida generationer öppnar dörren till nya möjligheter och outnyttjade möjligheter”, sade generalsekreteraren under sina kommentarer vid invigningen av Future Summit. Generalförsamlingens ordförande noterade att pakten skulle ”lägga grunden för en hållbar, rättvis och fredlig global ordning – för alla folk och nationer”.

Pakten täcker ett brett spektrum av frågor, inklusive fred och säkerhet, hållbar utveckling, klimatförändringar, digitalt samarbete, mänskliga rättigheter, genus, ungdomar och framtida generationer och omvandlingen av globalt styre.

En annan sida på den officiella FN-webbplatsen berättar att ”UN 2.0” handlar om att skapa ”en modern FN-familj ”:

Halvvägs genom 2030-agendan är världen inte på rätt spår för att nå hållbarhetsmålen. Det är inte för sent att ändra kurs om vi alla tänker om, fokuserar om och laddar om. ”UN 2.0” kapslar in generalsekreterarens vision om en modern FN-familj, föryngrad av en framåtblickande kultur och bemyndigad av spetskompetens för 2000-talet – för att sätta turbo på vårt stöd till människor och planeten.
Vi kommer att sträva mot denna vision med en kraftfull fusion av innovation, data, digital, framsyn och beteendevetenskaplig kompetens och kultur – en dynamisk kombination som vi kallar ”The Quintet of Change.” Det handlar om utveckling mot mer flexibla, mångfaldiga, lyhörda och effektiva FN-organisationer.

Det låter trevligt, eller hur? Vem skulle inte vilja vara en del av en ”familj”? Men sanningen är att den agenda de tänker påtvinga oss alla inte alls kommer att vara trevlig.

Under flera år har det skrivits mycket om hur skrämmande/bristfällig FN:s ”mål för hållbar utveckling” egentligen är, och FN medger öppet att ”Framtidspakten” var speciellt utformad ”för att öka genomförandet av målen för hållbar utveckling”:

  • Hela pakten är utformad för att sätta fart på genomförandet av målen för hållbar utveckling.
  • Det mest detaljerade avtalet någonsin i FN om behovet av att reformera den internationella finansiella arkitekturen så att den bättre representerar och tjänar utvecklingsländer, inklusive:

– Ge utvecklingsländer större inflytande över hur beslut fattas i internationella finansinstitutioner;

– Mobilisera mer finansiering från multilaterala utvecklingsbanker för att hjälpa utvecklingsländerna att möta sina utvecklingsbehov.

– Översyn av statsskuldens arkitektur för att säkerställa att utvecklingsländer kan låna hållbart för att investera i framtiden, med IMF, FN, G20 och andra nyckelaktörer som arbetar tillsammans.

– Stärka det globala finansiella skyddsnätet för att skydda de fattigaste i händelse av finansiella och ekonomiska chocker, genom konkreta åtgärder från IMF och medlemsländerna.

– och påskynda åtgärder för att möta utmaningen med klimatförändringar, bland annat genom att tillhandahålla mer finansiering för att hjälpa länder att anpassa sig till klimatförändringarna och investera i förnybar energi.

  • Förbättra hur vi mäter mänskliga framsteg, gå bortom BNP för att fånga mänskligt och planetärt välbefinnande och hållbarhet.
  • Ett åtagande att överväga sätt att införa en global miniminivå för beskattning av högförmögna individer.
  • När det gäller klimatförändringar, en bekräftelse på behovet av att hålla den globala temperaturökningen till 1,5 °C över förindustriella nivåer, och att gå bort från fossila bränslen i energisystem för att uppnå nettonollutsläpp till 2050.

Nästa gång det är en stor global kris, vill du att FN ska tala om för alla vad de ska göra? Nu har den globala eliten uppnått sitt mål, och motståndet de mötte märktes knappt.

_____________

Tilläggsförslag av Ryssland
Ryssland, Iran, Nordkorea, Vitryssland, Syrien och Nicaragua presenterade ett ändringsförslag i sista minuten till resolutionsförslaget, som främst kretsar kring nationell suveränitet och externa enheters roll i inrikes angelägenheter.

Den lade till en paragraf som sa att FN ”ska drivas av mellanstatlig beslutsprocess” och ”dess system ska inte ingripa i frågor som i huvudsak ligger inom någon stats inhemska jurisdiktion” i linje med organisationens stadga. Vilket inte accepterades.
Dessa länder är föremål för stränga sanktioner, och föremål för unilaterala beteckningar påtvingade av USA och Europeiska unionen, i motsats till de som antagits multilateralt i de främsta FN-organen.

Rysslands vice utrikesminister Sergey Vershinin sa till toppmötet att de som samordnade texten under många månader – Tyskland och Namibia – bara inkluderade ”det som dikterades till dem främst av västländer och ignorerade Rysslands upprepade önskemål om mellanstatliga förhandlingar om texten. Han beskrev detta tillvägagångssätt som ”despotism”. https://www.aljazeera.com/news/2024/9/24/whats-the-uns-new-pact-for-the-future-and-why-did-russia-oppose-it

Pakten tillsammans med dess bilagor, Global Digital Compact och deklarationen om framtida generationer, antogs med konsensus, trots ett förslag i sista minuten om en ändring av vissa länder, inklusive Ryssland, Iran, Demokratiska folkrepubliken Korea (DPRK) och Syrien.

https://www.un.org/en/desa/pact-future-world-leaders-pledge-action-peace-sustainable-development

Kommentar av Rysslands FN-ambassadör Dimitry Polyanski:

Kommentar av Rysslands utrikesminister Lavrov.

Lavrov avvisar pakten. Det godkändes naturligtvis enhälligt. Men kommer USA, Ryssland, Kina och Afrika, för att bara nämna några, verkligen underkasta sig Antonio Guterres och hans efterträdare?

Sergei Lavrov i en artikel på ryska webbplatsen Sputnik:

Att vitalisera FN kan inte uppnås genom toppmöten som är fristående från verkligheten, utan bara genom att återställa förtroendet baserat på alla staters jämlikhet, sa Lavrov till generalförsamlingen.
”Det är inte för sent att blåsa nytt liv i FN, men detta kan inte göras genom toppmöten och beröringsfria förklaringar, utan genom att återställa förtroendet på grundval av stadgans princip om suverän jämlikhet för alla stater”, sa Lavrov. .
Han noterade att det senaste FN- toppmötet för framtiden visade att det fanns försök att sudda ut organisationens mellanstatliga karaktär och försena reformer i processen att bemanna sekretariatet, där västvärlden har nyckelpositioner.
”Sekretariatet bör främja förenande idéer, föreslå kompromisslösningar, istället för att hitta på ursäkter för att driva fram berättelser som är gynnsamma för väst”, betonade Lavrov.
Tidigare har den ryske vice utrikesministern Sergey Vershinin sagt till Sputnik att processen att anta Framtidspakten vid Framtidens toppmöte i New York stred mot överenskomna förfaranden och att inga ordentliga förhandlingar ägde rum.
”Vi måste förhandla ärligt, med deltagande av alla FN-medlemmar, inte på det sätt som den så kallade ”framtidspakten” utarbetades – utan en enda plenarförhandlingsrunda som involverar alla länder, säger Lavrov.
”Istället utfördes arbetet under kontroll av västerländska manipulatorer. Som ett resultat har pakten, knappt född, redan anslutit sig till raden av vackert formulerade engelska språkdeklarationer”, tillade han.

Den globala södern vill ha totalreform av FN och kan betrakta ”Framtidspakten” med skepsis.

______________

Kommentar av Maziar Motamedi, författaren till artikeln i Al Jazeera:
Beskriver pakten hur den kommer att göra världen bättre?
Knappast. Som ofta är fallet med FN:s resolutioner och löften, är Framtidspakten packad med höga mål och åtaganden, men är tunn med faktiska, realistiska steg som kroppen kan ta för att genomföra sin egen vision.

Dokumentet hävdar att nationer ”kommer att stoppa hungern och eliminera livsmedelssäkerheten”, ta itu med globala finansierings- och investeringsklyftor, åta sig ett rättvist multilateralt handelssystem, uppnå jämställdhet mellan könen, skydda miljön och klimatet och skydda människor som drabbats av humanitära nödsituationer. Men det är tyst om hur FN och dess medlemmar kommer att göra detta.

Eftersom Israels krig mot Gaza, kriget mellan Ryssland och Ukraina och inbördeskriget i Sudan fortsätter att kräva liv, förbinder sig FN på nytt att stödja Internationella domstolen (ICJ). Men i en tid då Israel har gjort det klart att det inte kommer att tillåta FN-domstolen att påverka dess förödande krig, där mer än 41 000 människor har dödats i Gaza, preciserar den nya pakten inte hur organet planerar att skaffa medlemmar att följa dess regler.

Pakten innehåller ett löfte om att återuppliva skyldigheter och åtaganden om nedrustning av kärnvapen och biologiska vapen, ”förnya förtroendet för globala institutioner” genom att göra dem mer representativa och lyhörda, samt främja och skydda mänskliga rättigheter, inklusive genom att bekämpa rasism och främlingsfientlighet. Återigen är det dock bara löften i texten.

Dokumentet återspeglar ett växande missnöje med dödläget och bristen på global representation i FN:s säkerhetsråd (UNSC), och lovar att ”åtgärda den historiska orättvisan mot Afrika som en prioritet” och ”förbättra representationen” för Asien och Stillahavsområdet, Latinamerika och Karibien. Men dokumentet nämner inget om hur FN kommer att påskynda reformer som det globala södern har krävt i flera år.

Framtidspakten tillägger att den vill påskynda reformen av den internationella finansiella arkitekturen, stärka reaktionen på globala chocker och förbättra samarbetet för att utforska yttre rymden och förhindra en kapprustning där. Men många av de länder som leder rymdkapplöpningen är också permanenta medlemmar av UNSC med vetorätt som isolerar dem från all meningsfull kritik.

Eftersom många FN-resolutioner inte tas på tillräckligt allvar, lovar pakten att ”stärka reaktionen” från FN:s säkerhetsråd och ”vitalisera” arbetet i FN:s generalförsamling samtidigt som det stärker det övergripande FN-systemet, inklusive det ekonomiska och sociala rådet och fredsbyggande kommissionen. Hur? Inget nämnt, igen.

____________

Föregående artikelMagdalena Andersson får fin utmärkelse av Atlantic Council – Nato:s stöttepelare
Nästa artikelJulian Assanges tal i Europarådet igår
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

  1. Vems framtid? Det är den viktigaste frågan man ska ställa? Inte är den världsfolkens väl och ve de åsyftas utan KABALENS pakt.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here