Det här inlägget följer efter en diskussion mellan Anders Romelsjö, läkare, och mig, meteorolog, då vi fann att vi från våra olika professionella utgångspunkter kommit fram till ungefär samma slutsatser.
För snabbt eller för långsamt?
Hur ska vi, medier och myndigheter reagera inför en hotande fara?
Professorn Wilhelm Agrell har i en interju hävdat att de svenska myndigheterna, i synnerhet Folkhälsoinstitutet, reagerat för långsamt på Coronaepidemin. https://www.msn.com/sv-se/nyheter/coronavirus/experter-åtgärder-har-satts-in-för-sent/ar-BB11bYGw?ocid=spartandhp
Men Anette Richardson, chef för krisberedskapsenheten på Folkhälsomyndigheten, tillbakavisar stora delar av kritiken. – Det har inte funnits någon risk för smittspridning i samhället tidigare, men nu ser vi tecken på detta. Det är som en väderprognos, vi kan inte förutspå så långt i förväg, säger Anette Richardson.
Jämförelsen med väderprognoser är helt adekvat. Under min aktiva tid, och delvis också efter min pensionering, har jag tillhört experterna inom den internationella meteorologiska samfälligheten just på riskhanterning vid extremt väder. Bla. har jag ett bidrag i en snart kommande skrift från WMO (Världsmeteorologiska Organisationen). Se också detta inlägg på Brännpunkt i SvD 19 januari 2005 efter tsunami och Gudrun katastroferna https://www.svd.se/arkiv/2005-01-19/5
För att ta en meteorologisk jämförelse som är jämförbar med den aktuella medicinska: antag att en datorprognos idag förutspår en hiskelig storm om 168 timmar (sju dygn) med orkanvindar och förödande skyfall? Vad ska göras? Vilka beslut är rationella just idag?
Den normala sannolikheten för detta extremväder är kanske en tiodels procent, så normalt planerar vi inte för det. Att en dator har prognoserat det 168 timmar i förväg, innebär ju inte att det säkert kommer att inträffa – men möjligheten finns – och den är större än en tiodels procent, kanske 10-15 procent.
Görs inget är det en chans på 7-10 att orkanen inträffar och det kommer att riktas kritik mot att ”inget gjordes”. Inträffar orkanen inte riktas kritiken emot åtgärder som visade sig ”helt onödiga”.
Receptet, som WMO och meteorologiska institut runt om i världen har anbefallt i minst 30 år, är att frigöra sig från tanken att beslut om åtgärder måste gälla alla. Ty beroende på vem du är, eller vilken grupp det gäller, kan sannolikheten 10-15 procent motivera helt olika reaktioner. De som planerat att om sju dygn ta ut sina nära och kära på en segeltur i skärgården, kan ha skäl att skjuta på den begivenheten. Andra kan göra sig omaket att ta sig ner till hamnen för att kolla om båten ligger väl förankrad.
Trasiga takpannor blåser lätt ner i stormar, men det är nog inte rationellt att på den föreliggande informationen kalla in en snickare för att lägga in helt nya. Inte heller att såga ner den där tallen som står oroväckande nära sommarstugan på landet.
Jag är inte läkare, så Anders Romelsjö får korrigera mig när jag menar att samma filosofi borde känneteckna all krishantering, också i Coronafallet. Om jag förstått saken rätt har man vid den nu hotande epidemin det lite enklare än vid en hotande storm. Den drabbar ju barn och gamlingar med samma förödande kraft, vad vi hittills vet om Corona är den senare gruppen mycket mer i riskzonen än den förra.
Alltså, vid hotande kriser är det mer rationellt att gå ut med olika typer av varningar som reflekterar att olika grupper eller samhällssektorer är olika känsliga, än att som jag tycker ha varit fallet nu, med samma varning till hela samhället.
Jag tycker man förminskar problemet med Corona genom att hela tiden tala om hur många som dör i vanlig influensa, och att man tror att inte lika många kommer dö av Corona. Man gör jämförelsen hela tiden som om denna egentligen bara belastar sjukvården som vid en vanlig influensa epedemi. När jag ringde min vaccinationscentral så sa de att den lunginflammation man får av Corona är pga själva viruset och det hjälper därför inte att vaccinera mig mot just lunginflammationen, medan den lunginflammation man får av vanlig influensa är bakteriell och den kan man alltså vaccinera sig emot.
Min son som är chefsöverläkare för akutmottagningen och ortopedkliniken i Drammens sjukhus, skriver till mig att situationen på sjukhuset är katastrofal. Han har arbetat dygnet runt (jag vet vilken hög arbetsmoral han har, stod och opererade hela dagen innan sitt eget bröllop för han ville inte kalla in andra lediga läkare)och han berättar att han snart måste tvinga sin personal att arbeta 100 timmar per vecka, och dessutom har han akut planering att bli tvungen att prioritera bland patienterna. Många Coronapatienter behöver intensivvård, vilket kommer drabba även andra patientgrupper som också behöver intensivvårdsplatser. Den situation som Drammens sjukhus befinner sig i just nu har aldrig varit så svår under en vanlig influensaepedemi, så det är faktiskt skillnad.
Läste i Aftenposten att Norge har köpt in 2 apparater från Schweiz som gör att de kan testa 2800 personer per dag för Corona. Vi kommer ha ett stort mörkertal i Sverige, med alla som inte testas och man tror de har vanlig influensa, medan de går runt och smittar många andra.
Jag tycker man borde begränsa smittspridning mycket mera, många jag talar med låter stolta över att de inte bryr sig och att det inte gör någonting om de själva får Corona, då är man inte solidarisk tycker jag mot samhället och sjukvården.
Vanlig influensa orsakas just av en variant av influenza-virus. Symptomen är likartade. Insjuknandet ofta mer plötsligt vid influensa. Oklart om dödligheten är större vid Corona. I Sydkorea med omfattande provtagning, varvid man identifierar smittade uta eller med få symptom, är dödligheten 0,8 %. I Sverige är mörkertalet troligen stort om man ej testar mer. Då kommer letaliteten, dödligheten att bli större i %, eftersom icke identifierade fall inte är med i nämnaren.
Trots att Italien och Sydkorea drabbades av virussmittan ungefär samtidigt skiljer sig läget mellan länderna kraftigt åt, skriver Reuters. I Italien är hela befolkningen satt i karantän och över 1 000 personer har dött. I Sydkorea har 67 personer dött och bara några tusen sitter i karantän.
Även om epidemiologer säger att länderna inte kan jämföras rakt av pekas en viktig skillnad ut i hur länderna hanterat smittan. I Italien gick man efter ett tag över till att bara testa människor i riskgrupper, medan Sydkorea utfört hundratusentals tester i hela befolkningen och sedan spårat varje fall noga. Varje person som är smittad placeras sedan i hemkarantän och övervakas via en app, och förs med ambulans till sjukhus när en plats blir ledig och om behov finns.
För att klara av att spåra alla smittade använder sig dock Sydkorea av metoder som skulle anses tveksamma i många andra länder. Myndigheterna har bland annat tillgång till filmer från övervakningskameror och GPS-data från mobiltelefoner.
Sydkorea har ju klarat av det bra tack vare intensiv smittspårning, vilket vi inte har i Sverige. Det största problemet just nu är väl inte hur många som kan tänkas dö, utan att sjukvården är hårt belastad, intensivvårdsplatserna måste prioriteras med andra grupper ex. hjärtsjuka. En redan ansträngd sjukvårdspersonal blir mer ansträngd och följdsjukdomar av stress m.m.
Förresten så är det felaktigt som vår media går ut med att man stängt alla förskolor och skolor i Norge, de barn vars föräldrar har samhällsnyttiga funktioner får fortsatt ha sina barn på förskola (fake news alltså) min son har sin yngsta son på förskola för att både han och hans fru har arbete med samhällsnyttiga funktioner.
Vi kan göra mycket mer i Sverige för att begränsa smittan ex. stänga gymnasieskolor och de får distansundervisning istället, fler kan arbeta hemifrån m.m.
Letaliteten i Kina ligger på 0.5% till 1% beräknat med korrekta metoder och efter att ha justerats för fall där patienten var smittad med Coronaviruset, dog, men inte av viruset utan av andra orsaker, som till exempel cancer. I Italien uppges letaliteten nu ligga på 7.7%. Det tycks vara en felaktig siffra, men den är klart högre än Kina, och orsaken i min mening, jag har bott på båda ställena, är att umgängesformerna i Italien är betydligt ”närgångnare” person till person än i Kina. Detta virus sätter sig nere i lungorna, olika vanlig influensa som sätter sig i övre luftvägarna. Det verkliga problemen med coronaviruset förefaller vara att det kan bli allvarligt om patienten infekteras upprepande gång på gång, nya doser av virus läggs till existerande hela tiden. Fallet med de smittade läkarna tycks bekräfta det. Sedan har det varit intensiva, ofta humoristiska och mest privata, kampanjer i Kina att hålla avståndet till andra.
I Sydkorea har man testa många, vilket ökar tillförlitligheten, och där anges dödligheten vara 0,8 %. Känner inte till Italiens testningspolicy.
De engelska forskarna som Tegnell helt litat till och ansett att de är de absolut främsta (sa han på Agenda i söndags) och deras agenda som han helt följt, de går nu ut och säger att de har haft helt fel, räknat fel antagit fel m.m.. Förväntar mig att han går ut och säger detta, men det gör han förmodligen inte. Hur skall det gå för Gretas flygkampanj, det verkar inte så att våra politiker är glada över att flyget minskat utan går ut med miljardbistånd till dem. Däremot ser man ju att luften förbättras avsevärt nu när inte många flyger
Vivi-Ann,
Jag tappade auktoritetstron med Pandemrix sprutan för något tio-tal år sedan.
Efteråt förstod jag det var samhällsekonomin myndigheterna främst ville skydda och inte mig.
Det jag ser nu är bara en upprepning. Skillnaden är bara att den här gången tvingas myndigheterna till att skydda folket då det rör sig om ett luftburet virus som sprider sig okontrollerat om inga åtgärder vidtas. Men det är med ängslan och motvilligt men värst av allt alldeles för sent.
Därför befinner jag mig sedan i fredags i frivillig karantän.
Just nu planerar jag ett inköp av div. nödvändiga livsmedel.
Önskemålet är en inköpskälla full med varor men tom på människor.
Återstår och se om det går att lösa.
För någon timme sedan hämtade jag posten i brevlådan vid porten. Med skyddshandskar på händerna.
Mitt förtroende för staten är nu i princip utraderat.
Enligt dagens SvD har Boris Johnson och hans regering en annorlunda strategi mot corona. Man uppges förlita sig på bland annat beteendevetenskap för att sakta ner spridningen av viruset. Fokuset under de senaste dagarna har varit att sprida budskapet att det är viktigt att tvätta händerna, i stället för att dra in fotbollsmatcher och stora evenemang eller stänga skolor. Genom att försöka fördröja viruset hoppas landet skjuta fram utbrottets topp till sommaren då hälsovården inte är lika hårt belastad som under vintern.
Regeringen får dock hård kritik av bland andra chefredaktören för medicinska tidskriften The Lancet, men håller fast vid strategin. Efter ett krismöte med ministrar och experter meddelade Boris Johnson att Storbritannien inte kommer att stänga skolor eller förbjuda stora folksamlingar. Däremot uppmanas personer med milda sjukdomssymptom att stanna hemma i en vecka och personer över 70 år att inte åka på kryssningar.
Jag anar, men kan inte avgöra utifrån det knapphändiga referatet, att olika former av sannolikhetskalkyler ligger bakom britternas strategi. Under min tid på Met Office 2008-10 kunde jag se att när det gällde väderprognoser var britterna i detta avseende de mest avancerade i Europe.
”Däremot uppmanas personer med milda sjukdomssymptom att stanna hemma i en vecka och personer över 70 år att inte åka på kryssningar.” Inte så farligt? Men om du inte hämtat din information från agendastyrda svenska medier utan gått till andra källor skulle du fått veta att personer över 70 år har uppmanats STANNA I SITT HEM UPP TILL FYRA MÅNADER.
Sedan undrar jag om inte Väst nu får betala för sin onödiga demonisering av Kina och kineserna i epidemins inledning. Först var man väldigt skadeglad över att kineserna fått ett problem på halsen, och utmålade viruset som mer djävulskt än vad som var motiverat när man ännu inte visste så mycket. Sedan demoniserade man de kinesiska myndigheternas åtgärder som framställdes som kommunistiskt totalitära. Detta fungerade förstås som en hämsko när man så småningom insåg man skulle vara tvungen att inför samma åtgärder på hemmaplan. Dessa åtgärder har blivit ogenomtänkta, gjorda i panik, pga av den inledande demoniseringen av viruset. En representant för brittiska regeringen sade just på SKY att man följer vetenskapliga råd och vidtar inte åtgärder som ”känns” bra, men som kan motsatta effekter.
Den information som svenska media har spridit att Kina försökte dölja utbrottet är grovt falsk. Problemet var att läkarna i Wuhan inte rapporterade det efter de rutiner som gällde, utan man bara diskuterade det med varandra och en del byråkrater, som naturligtvis helt saknade kompetens i ämnet. Läkarna tyckte helt enkelt, uttryckt i klartext, att de fastställda rutinerna för att slå larm var för krångliga, så man försökte rapportera genom att sprida rykten, och det nådde aldrig fram till de som var ansvariga i Peking. Jag har sparat förhandsinformation på datorn från de diskussionerna, och när jag hinner kommer jag att publicera det. En gång rätt personer på rätt myndighet fick kännedom om vad som pågick, då blev det ju verklig fart på åtgärderna.
När jag växte upp på 50-talet – och för övrigt ända in på 90-talet – hade Sverige ordentliga beredskapslager av mat, medicin, olja osv. Politiker och myndigheter hade då tillräckligt med fantasi för att tänka sig att saker och ting ibland kan gå riktigt snett, såsom att vi överrumplas av pandemier, oförutsedda krigshot med mera. Den insikten verkar nu helt borta ur samhällsplaneringen. När Anette Richardsson, chef på krisberedskapsenheten på Folkhälsomyndigheten, ogenerat blottar den okunnighet med vilken hon tycks ha skött sitt uppdrag genom att säga: ”Det har inte funnits någon risk för smittspridning i samhället tidigare, men nu ser vi tecken på detta. Det är som en väderprognos, vi kan inte förutspå så långt i förväg”, så visar det hur illa vi ligger till.
Att det inte skulle ha funnits risk för smittspridning i samhället ”tidigare” är ett påstående helt gripet ur luften. Smittorisken finns oavbrutet som en latent möjligt. Virus och bakterier tar aldrig semester. Att universitetsutbildade ekonomer och samhällsplanerare på senare år räknat ut att det är mycket ”kostnadseffektivare” att göra sig av med stora lager som kan behövas i en nödsituation och istället förlita sig på leveranser ”just in time”, är tyvärr inte en framgång för dem. Men om det är våra myndigheter, politiker eller dyrbara konsultfirmor som varit mest kortsynta i denna skandalösa nedrustning, vet jag inte.
I Storbritannien tar hälsoministern nu initiativ för att högteknologiska företag som Rolls Royce och andra ska sätta igång att producera respiratorer. Sådana företag torde också finnas i Sverige, t.ex. SAAB. Men det enda konkreta jag hittills hört från den svenska regeringen är att man lovar skicka ut en broschyr till alla hushåll.
Jag instämmer helt och hållet i detta. Nedrustningen av beredskapen är en skandal i sig, vid sidan av ansvariga organs och personers passivitet och handfallenhet när det gäller att hindra spridningen av viruset, kopplat till en nedtoning av riskerna. Denna artikel rekommenderas alla till läsning:
https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-act-today-or-people-will-die-f4d3d9cd99ca
Dan: Om man får tro BBC nu på eftermiddagen heter det att hälsoministern Hancock skulle snart be (ask) de som var över 70, och de med vissa hälsoproblem, att sätta sig i frivillig karantän. Inget har alltså beslutats ännu. Hans kollega i Wales var inne på samma linjen medan deras skottske kollega skulle nöja sig med att be (ask) de äldre att reducera sina sociala kontakter. Ordet ”uppmana” kan översättas med alltfrån det starka ”urge” till det svaga ”invite” eller ”recommend”. ”Ask” i sin tur från ”begära”, ”bedja” till ”tillfråga”..
Jag ger dig rätt till hälften.
In an unprecedented peacetime intervention yesterday, the Health Secretary said the over-70s will be told ’within weeks’ to stay at home – for up to four months.
https://www.dailymail.co.uk/news/article-8116133/Ministers-make-clear-Britain-face-tough-coronavirus-measures.html
Så jag borde skrivit ”kommer att uppmanas” i stället för ”uppmanas”. Fast redan det borde väl SvD rapportera om? Men det kanske kommer i morgon?
Dan: På länken du gav heter det: ”The Transport Secretary said people over the age of 70 will be asked to self-isolate ’as and when the moment is right’ – but that they would still be able to go outside and ’walk the dog’. He said it is ’quite likely’ that elderly people would have to self-isolate for months, but added: ’It is the case that people will be able to go out and walk the dog. It’s about being sensible but not mixing in crowds.’
I Kina uppmanade både myndigheter och privatpersoner alla att själva sätta sig i karantän så lång möjligt. Undvik folksamlingar, gå och handla mer sällan, gå inte på restaurang, beställ maten hem, osv. Folk fattade och följde råden. Det blev rena folkrörelsen så några drakoniska påbud och förordningar med hotelser om böter och fängelse behövdes aldrig.
Liksom POK växte jag upp på 50-talet. Då var Sverige bra mycket mer statskapitalistiskt än nu, kanske som Kina. Då fanns det beredskap. Ett exempel: SJ (Statens Järnvägar!). SJ hade olika former av beredskapsstyrkor bland annat för snökaos. När verksamheten bröts sönder ville ingen del, ingen inblandad ”aktör” ta på sig den ”olönsamma” beredskapen. Mikael Nyberg har skrivit en utmärkt bok om det: http://mikaelnyberg.nu/bocker/det-stora-tagranet/
Antagligen kommer covid-19 att öka debatten om vilken kapitalism som är att föredra, statskapitalism liknande Kinas där det pekas med hela handen eller anarkokapitalism liknande USA:s där det möjligen pekas finger åt andra samtidigt som svagare länder med eftertraktade resurser bombas. Själv skulle jag föredra en folkstat, en stat där folket, på något sett, inte 0,01 % (eller nåt) äger produktionsmedlen.
Marknaden, som nu styr, kommer naturligtvis under rådande förhållande att ställa till med än mer djävelskap för sina tillbedjare, kapitalisterna. Men mest djävelskap kommer naturligtvis vanligt folk att råka ut för. Diskussionen om och arbetet på att få till stånd en ”folkstat” måste komma igång.
”Folkstat” bygger på nationalism men nationalism har ju ni kommunister helt förkastat.
Typiskt beteende hos kommunisten med alla sina svar och analyser.
Så enkelt allt blir med facit i hand.
Hade du kommit med de här kraven på satsningar på beredskap före Corona utbrottet hade du varit mer trovärdig.
Men istället har fokuseringen varit internationell samt pengar drittlats iväg på sådant som jag inte har ett dugg nyttan av. Exemplen är många men bara diskussionerna om höghastighetståg som vänsterregeringen varit positiv inställd till är bara ett exempel.
Vänsterregeringen är oduglig, precis lika oduglig som oppositionen som nu sluter upp bakom den.
Jag drömde om en statskupp i natt men när jag knäppte på datorn idag på morgonen var det precis samma handlingsförlamning som förut.
Jag fick ett ett rätt till i mina påståenden. Hälso- och sjukvården får inte leveranser av behövlig sjukvårdsmateriel. Tillverkande länder lämnar inte ut trots betalning är klar.
Så går det när man tittar för djupt i andras behov och bortser från de egna.
Familjejordbruk ville inte kommunisterna ha för det gynnade det privata ägandet.
Hemska företagare som står i vägen för all socialism.
Nu är de flesta familjejordbruken borta och mycket mat importeras.
Frågan är om det ens går att mätta folket vid en kris?
Och en miljonen människor som den empatiska vänster bjudit hit kommer de att acceptera eller blir det upplopp?
Nationens avskaffande är en skam vilket lyckligtvis många (främst manliga) arbetare förstått.
Dock verkar det svårt för storstadens kulturelit att förstå som tror brännved kommer från bensinmackar.
Jag kollade Biltema idag om munskydd. Upptäckte då att samtliga former av andningsskydd var borttagna ur sortimentet.
Intressant höra en vänstermänniska drömma sig tillbaka hur bättre det kunde vara förr.
Jag trodde det var otänkbart för dem som lever i en progressiv tro.
Jag föreslår att du och läsaren överväger att byta ut ”vänster” mot ”höger”. Kanske kommer man då verkligheten närmare och det skadar knappast.
Anledningen till att Kina är så framgångsrikt är just att man dumpat statskapitalismen och kommunismen. Istället gäller planering och samarbete och besluten har flyttats ner på mycket låg nivå, men samtidigt finns en mycket effektiv samordning, men inte under hot och tvång utan man använder motivation med förklaringar. En storlek och ett enda sätt passar inte alla även om alla kan ha samma mål man vill nå. Metoden att nå dit är olika för förutsättningarna är olika. Det finns matematiska modeller och datorprogram som mycket framgångsrikt kan förutsäga framtida händelseförlopp även om man inte känner alla förutsättningar utan bara sannolikheter. Den jag själv har använt mycket kallas @RISK vilket är et program för avancerad risk analys. https://www.palisade.com/risk/ Det är väldigt teoretiskt och avancerade kunskaper i matematik hjälper mycket, så jag tror både politiker och medicinare håller ett visst avstånd från metoden. Det är så man arbetar i Kina.
Anledningen till att Kina så framgångsrikt stoppade spridningen (om man nu får tro på siffrorna) var att de satsade hårt på isolation liksom människor förstod för flera hundra år sedan.
Jag läste igår på SVT att de som trotsade utegångsförbudet i vissa av Kinas regioner blev beskjutna. Förmodligen av militär och polis.
Något sådant kan endast åstadkommas av en regim med handlingskraft.
Vi har ingen regim med handlingskraft. Det vi istället har är en falsk föreställning som redaktören här så godvilligt driver vidare.
Det är väldigt märkligt att man är tvungen att vända sig till ”brunhögern” för att få bild av vad som försigår bakom kulisserna samt följder och orsaker därav.
https://www.friatider.se/politisk-korrekthet-bakom-sveriges-coronakaos
I dag beslutar regeringen att stänga skolor.
Regeringen har under den här krisen hela tiden varit på defensiven och skulle de göra åtgärder så är de otillräckliga och ännu värre alldeles för sent.
Jag vet inte vad jag säga om den här regeringen.
Svag politik för svaga människor som inte har kraften att ifrågasätta myndigheter och regering?
Hjärntvätt?
”Hade du kommit med de här kraven på satsningar på beredskap före Corona utbrottet hade du varit mer trovärdig.” Frågan om Sveriges bristande beredskap (mat, mediciner, skyddsutrustning, bränsle m.m.) har diskuterats i åratal. Liksom frågan om regionerna (f.d. landstingen) är rätt huvudmän för sjukvården. I Norge har man avskaffat dem. Frågorna är på intet sätt nya och Coronaepidemin ställer dem på sin spets.
Bara för information, i Kina pekas det inte ”med hela handen”. Det behövs inte. Istället uppmanar man till åtgärder som varje individ kan bidraga med, och förklarar varför, och då följer alla det för det är logiskt och ger det resultat som alla önskar. Kineserna är mycket intelligenta, pragmatiska, och smarta och gillar att samarbeta. Läs mitt tidigare inlägg. Detta med att sitta och vänta på att eliten och statens skall ”fatta beslut” och ”peka med hela handen” som i Sverige har ingen motsvarighet i Kina. I Kina drar alla i samma riktning och samarbetar, Sverige liknar mer en exploderande supernova, alla far i alla riktningar, och gnäller på varandra.
Min åsikt, anpassa beslut och agerande pragmatiskt efter verkligheten. Du tar med dig ett paraply om du tror det finns risk för regn, men du fäller inte upp det 30 minuter innan du tror det skall börja regna. Beslutet om Nya Karolinska togs i april 2009. 2010 började man bygga, och 2018 började man behandla patienter. Det tog 10 år, nästan. Kina byggde ett sjukhus för 1,000 patienter på 5 dagar, och efter ytterligare tre behandlade man patienter. Det var brist på läkare, so man flög in läkare och materiel från andra platser i Kina och militären, hela flygplan store som C-130 Hercules, och det övernatt.
Jag skulle vilja påstå att vi hade tur den här gången. När väl ett virus, som är lika farligt eller farligare än Spanska sjukan, slår till, så hade dagens initiala handlande varit klandervärt.
Så fort de första nya virus-generna har identifierats bör man stänga alla gränser i världen komplett, eftersom man inte vet vilka konsekvenser ett nytt virus kommer ha.
När man vet konsekvenserna av ett virus och dödligheten är mycket låg, så behöver man inte ta till drakoniska metoder, enbart se till att man har vård-platser och utrustning. Den beredskapen bör vi bygga upp.
Varje land och varje kommun och varje stad ska ha en hög beredskap, som bygger på självständighet och lokala beredskapsförråd med förnödenheter för hela befolkningen, inte enbart för virus, men även för andra kända utrotningsevent som också hotar oss.
Detta innebär att EU:s frihandel måste upphöra, d.v.s. ett Svexit och en tullmur som gör denna uppbyggnad möjlig. Det innebär även att ekologiskt och lokalt odlat måste stärkas genom skatteväxling som gynnar den. Detta skapar dessutom nyttiga, meningsfulla, fredliga arbeten.
Det enda man får se upp med, när man räddar människor från virus, är att de därefter inte blir för många och skapar överbefolkning, artutrotning, öken och förstörelse.
Det problemet har vi redan i Sverige, där våra skogar är utrotningshotade p.g.a. växande population, trädplantage, giftodlingar, samt psykopatiska/korkade sekterister och ekonomister som har målet om absurd tillväxt.
Vad är det vi hade tur med?
Det regering och politiker är mest bekymrade om är inte människan. Det är samhällsekonomin de vill ”rädda” först. Socialister så väl som borgare. De är ju numera ett och samma.
Det är intressant och se kommunister så lydigt sälla sig till regering och etablissemang när det i själva verket är kapitalismen (marknadssamhället) som främst ska räddas.
Vi hade turen att viruset inte är så farligt som först befarades. Det är det jag menade.
Politikerna i 8-partiet bryr sig inte om samhällets ekonomi, men om att framställa sig själva som godheten, medan de bärgar sitt på det torra.
I tre decennier har ojämlikheten ökat konstant i vårt samhälle oavsett regering. Det är ingen ”socialism”. Tvärtom.
När politikeradeln dessutom röstar för att stöveltrampa in i suveräna stater så är de dessutom krigsförbrytare och fascister.
Inte farligt?
Som jag förstår går den här virusinfektionen längre ner i luftvägarna mot lungorna plus att den är mer än dubbelt så smittsam som vanlig säsongsinfluensa.
Vi ser nu hur läget blir bättre i Kina och epidemin drar sig tillbaka. Jag befarar det är tvärs om hos oss.
Vi har bara sett början än. Samt Sverige är dåligt rustat. Beredskap har både avvecklats och prioriterats bort. Däremot har storsatsning gjorts på något helt annat. Du vet förmodligen vad.
Jag har fegat ur och gått utom porten men ikväll måste jag ha en liter mjölk så jag cyklade till en bensinmack en kvart före stängning. Det var tomt på folk när jag kom men så tyvärr kom två bilar och en annan cyklist och skulle handla. Det gick snabbt i butiken ska du veta och hade färdiga slantar i vantarna. Men det räcker inte jag måste ha fler varor. Jag vet en Coop butik de har slimmat så det bara är varor och självbetalning kvar. En kassa är det visst för dem med kort eller kontanter. Jag ska försöka där i morgon kväll. Det skulle kunna gå vid öppningsdags också men då är det nog pensionärer som passar på läget så det kan vara mer folk i affären då.
Sedan gillar jag inte riktigt stora affärscentrum och gallerior. Det är för ventilationen skull. Så här vintertid är ventilationen ofta kopplad som återcirkulation för att spara värmekostnader. Dvs. virus och andra otäckheter bara cirkulerar runt.
En annan möjlighet är E-handel och man betalar via nätet och de ställer kasse matvaror utanför dörren.
Inte så dumt alls i det här läget.
HögerThoralf är allt lite klurig. Han ser det jag inte såg. Regeringen framträder nu helt plötsligt med nationalsymboler vilket vore helt otänkbart för bara ett par veckor sedan då vi skulle vara internationella.
Förmodligen är har regeringen tänkt ut att vi ska var nationella så länge den här krisen varar för att sedan återgå till att bli internationella igen.
https://thoralfsblogg.com/2020/03/18/hyckleriet/