Förbereder USA nya cyberattacker på Ryssland?

5
Databanker för internet.

Denna artikel ”USA förbereder en cyberattack på Ryssland” har skrivits av Dave DeCamp, vid Antiwar.com samt publicerat på derimot.no 19/3.

Attacken kommer att äga rum i mars, enligt New York Times.

Om det blir så återstår att se. Det är inte omöjligt att en attack sker, fast Ryssland kanske inte rapporterar den. Eller att den uppskjuts – eller rentav inställs. Vi får väl se.


Enligt The New York Times planerar Biden-administrationen flera cyberattacker mot Ryssland under de kommande veckorna. Cyberoffensiven kan följas upp med nya sanktioner mot Ryssland. I så fall kommer det att betyda ’en allvarlig skärpning’ av den nya administrationens strategi i förhållande till Moskva.

Den första ”stora attacken” förväntas inträffa under de sista två veckorna i mars, enligt anonyma källor till  New York Times. Offensiven kommer att bestå av en ”serie attacker mot flera ryska nätverk, vilket inte kommer att missförstås av president Putin och ryska underrättelsetjänsten och militären, men utomstående kommer inte att registrera offensiven.”

Enligt samma källor kommer USA att införa nya ekonomiska sanktioner mot Ryssland efter att cyberattackerna har genomförts. Den 2 mars i år införde Biden-administrationen ekonomiska sanktioner mot ryska tjänstemän på grund av fängslandet av oppositionspolitiker Alexei Navalny.

De planerade attackerna sägs vara en reaktion på SolarWinds-hackningen, som ägde rum i mars förra året, då ett virus som senare spreds till 18 000 offentliga och privata datanätverk via programvaran Solar Winds, planterades av inkräktare. Spridningen av viruset inträffade i samband med en programuppdatering och upptäcktes inte förrän det hade orsakat stora skador. Trots bristen på bevis utpekades Ryssland snabbt som syndabock för hackningen, av kongressmedlemmar och i västerländska medier.

Redaktören: Solar Winds behandlas här.

Formellt utsågs dock ryssarna inte till ansvariga för SolarWinds-hackningen förrän i januari i år, då de amerikanska myndigheterna publicerade ett uttalande om att ”hackningen förmodligen var av ryskt ursprung”, men utan att detta ytterligare underbyggdes. Faktum är dock att det är mycket svårt att avgöra vem som planterade viruset eftersom hackare använder metoder som gör det omöjligt att identifiera vem som står bakom intrånget i sådana nätverk. En anledning till att amerikanska myndigheter och media hävdar att Ryssland var ansvarigt kan vara att penetrationen och planteringen av viruset gjordes på ett mycket sofistikerat sätt.

Men SolarWinds tidigare chef och en datasäkerhetsexpert har senare gjort det klart att vem som helst kan komma in på SolarWinds servrar, på grund av ett omfattande säkerhetshål som inte täpptes till förrän efter två år.

 

Efter det att det upptäcktes att obehöriga hade kommit in i Solar Winds system, uppgav Vinoth Kumar, SolarWinds säkerhetsrådgivare, att lösenordet för företagets uppdateringsserver var ”solarwinds123” och att han hade varnat SolarWinds att vem som helst kunde komma in på servern, eftersom lösenordet inte var säkert. ”Attacken kan ha utförts av vem som helst,” sa Kumar till Reuters i december förra året.

Vid en kongressförhandling i februari bekräftades det att Kumars information var korrekt. Inte bara var lösenordet ”solarwinds123”. Lösenordet hade läckt ut online och hade varit tillgängligt för allmänheten i flera år. SolarWinds tidigare vd, Kevin Thompson, anklagade en underleverantör för att lägga ut lösenordet på GitHub, en plattform programmerare använder för att dela programvaruinformation.

”Våra lösenordsrutiner bröts och lösenordet skickades till underleverantörens Github-konto”, sa Thompson under utfrågningen i februari.

Sudhakar Ramakrishna, som efterträdde Thompson som chef för SolarWinds, sa att lösenordet hade varit tillgängligt för allmänheten sedan 2017 och att det inte hade uppdaterats förrän i november 2019. Enligt SolarWinds registrerades misstänkt aktivitet på servern först i september 2019.

Trots det faktum att det har bekräftats att någon kan ha gått in på SolarWinds server, hävdar den amerikanska underrättelsetjänsten att Moskva är ”troligtvis ansvarigt”. Detta tyder på att den amerikanska attacken mot ryska nätverk inte är kopplad till SolarWinds-hackingen.

I artikeln i New York Times nämns också en nyligen upptäckt hackning av Microsofts e-postservrar, vilket Kina får skulden för. Hittills har endast Microsoft hävdat att Kina står bakom denna attack, men enligt New York Times överväger Biden-administrationen möjligheten att hålla Kina ansvarigt för Microsofts intrång.

Enligt Times undertecknade president Trump i augusti 2018 ett sekretessbelagt dokument med riktlinjer, vilka ger USA:s cyberkommando befogenhet att vidta mer offensiva åtgärder mot cyberbrott. Enligt tidningen övervägs dessa riktlinjer av Biden-administrationen, som har beslutat att alla planer för cyberattacker för tillfället måste godkännas av Vita huset och National Security Council innan de kan genomföras.

 

 

Kommentar: Cyberkrig är krig!

 

Missförstå inte detta: Alla stormakter menar att cyberkrig är krig. En cyberattack är lika mycket en attack som en missilattack.

 

New York Times skrev den 15 juni 2019 att USA intensifierar attackerna mot Rysslands elnät via internet. Den här artikeln kommenteras av Aftenposten, som skriver:

 

Under en period av tre månader har tidningen genomfört intervjuer med tjänstemän som beskriver ett system där amerikanerna sägs ha planterat en datakod i det ryska elnätet och andra mål.

 

Enligt New York Times kommer detta att utgöra ett direkt svar på rysk inblandning i hacking och desinformation i samband med det amerikanska mellanvalet 2018.

 

I mars 2018 varnade amerikanska säkerhetsmyndigheter att Ryssland hade gjort liknande ansträngningar för att hacka och sabotera det amerikanska elnätet.

 

Den nya insatsen kommer att organiseras genom United States Cyber ​​Command, som är en del av Pentagons militära onlineoperationer runt om i världen.

 

Om denna typ av cyberkrig riktas mot en kärnvapenmakt från en annan kärnvapenmakt kan vägen till kärnvapenkrig vara mycket kort. Detta tydliggjordes också av USA:s nya kärnstrategi, Nuclear Posture Review, som också kommenterades av New York Times:

 

Pentagon föreslår att motverka förödande cyberattacker med kärnvapen

 

Vi vet ännu inte om USA faktiskt kommer att genomföra de attacker på Ryssland som New York Times säger att de kommer att utföra inom de närmaste två veckorna. Men skulle det hända, bör ingen tvivla på att Ryssland kommer att svara. När och hur vet vi inte, men att ett svar kommer, kan vi vara säkra på. Och sedan är eskalering på gång. Var det slutar har vi ingen aning om idag.

 

Föregående artikelDemokratin åter!
Nästa artikelBeslut om EU:s återhämtningsfond – manipulation och rättsröta
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

  1. Cyberkrig är en form av assymetrisk krigföring, det är därför vi ser svaga parter eom nordkorea och ryssland ägna sig åt det i större skala. Det kan utnyttjas av den starkare parten också, så USA kan mycket väl tänkas ha sånt på gång, och vilja demonstrera sin kapacitet för motståndare som använder det hela tiden.

    Kina har just gjort som USA brukar, infört restriktioner mot oönskade individer, svenska i detta fall. Såna som tror att det finns mänskliga rättigheter att sprida ut vad som händer. Processen av härmande är alltså omsesidig, men medlen motsvarar ekonomisk styrka. Kina är ekonomiskt starkt, och använder den ekonomisk starkes metoder.

    • Bevisade cyberkrig har än så länge bara ”Väst” genomfört, mot Iran (sabotage av centrifuger) och Venezuela (sabotage av elnätet).
      I det flesta andra fall – så vitt jag minns – har blått antaganden och påståenden utan bevis lagt fram.
      (Att kontraspionaget eventuellt kan förfoga över bevis som den inte vill avslöja är självklart. Tänk om nazisterna eller den japanska marinen hade informerats om att deras krypterings koder hade knäckts…
      Dock, eftersom ”Putin” helt uppenbart har humor kan det tänkas att han släpper ut någonting i den stilen framöver. Ryssland avslöjade ju sina färdigheter i elektronisk krigföring när en Suchoj lamslog ett usoniskt örlogsfartyg i Svarta havet för några år sedan. Pentagon kanske redan visste, och i så fall har ryssarna förmodligen på detta sätt meddelat jänkarna att de visste att jänkarna visste. Ingen förlust för Ryssland men en propagandavinst i stället.)

      Falskflaggade operationer och oförskämd desinformation torde höra till cyberkrig precis lika mycket som till annan krigföring. Alla spionerar på alla, och alla ljuger om de behöver. Det hör till.

      Annars är Microsofts-programmen kända sedan mycket länge för att vara spionprogram fyllda med bakdörrar. Den dag något annat land har det egna operativsystemet och sina specialprogram installerade på världens alla datorer, den dagen kommer USA att upphöra att vara den naturligt främste misstänkte för spionage, cybersabotage och allmän cyberkriminalitet (under allsköns fasader, förstås).

      Xxx123456 torde annars vara mycket vanliga lösenord än i dag. Det behövs alltså inga vassa hackare för att komma in i många system.

      Det andra stora felet kom från exempelvis Telias (på mitt jobb, alltså innan jag blev pensionär) var återkommande täta ändringar av lösenord till ”säkra” sådana, som ingen hade en chans att minnas, och som därför skrevs på en Post-it lapp som satt på skärmen.
      Ett bra exempel på korkat förakt för grundläggande kunskaper i psykologi.

      Den sortens verklighetsfrämmande teknokrater tvingar numera, i flera länder, småbarn att använda ansiktsskydd fast det är skadligt för dem, och fast det gör dessutom ingen nytta eftersom ungarna inte förmår använda munkorgen rätt. (Även för vuxna gör felanvänt skydd mer skada än nytta.)

      Att ”läcka” påståenden om kommande cyberangrepp kan lika gärna vara munväder för inrikes bruk, ungefär som president Trumps pajaserier när det begav sig.

    • Faktiskt, både Nordkorea och Ryssland är ofta mer avancerade än USA, och inte nödvändigtvis i det här fallet svaga parter. Glöm inte att USA har över 50,000 personer anställda på heltid med uppgift att hacka och stjäla information. USA har även världen största cyber-spioncenter i Utah, det är massivt. https://en.wikipedia.org/wiki/Utah_Data_Center Ryssland vet jag inte, men det finns ingen motsvarighet i Kina. USA satsar på centraliserade operationer som i Utah, vilket även gör dom mycket sårbara, Kina går andra vägen med decentraliserade celler, vilket gör att systemet blir nästan omöjlig att slå ut eller ta över kontrollen av.

  2. Enligt cybersäkerhets företag som AVAST och Kaspersky kommer 80% till 90% av alla cyberattacker från USA. Värt även att läsa
    https://www.rt.com/russia/515438-telegram-youtube-tiktok-kaspersky/
    ”controlling social media are being made by governments in the US, the EU and elsewhere”
    “The Americans want to be in charge of their platforms. They don’t care about freedom of speech
    too much. They’re interested in propaganda and promotion of their ideas,”
    Min första erfarenhet av elektroniska datorer var ”The Manchester Baby” som kom 1948, jag har en hel del erfarenhet, och jag kan bara instämma. USA är världens centrum inte bara för kärnvapenkrig, konventionella krig, utan även cyberkrig. Varenda Windows dator är minerad med bakdörrar och övervakning, vilket vi upptäckte redan med W95, liksom varenda program och pryl från USA, och speciellt program som Facebook, Twitter, Instagram, Google, osv. Kina har ett skydd, den stora brandväggen, Sverige är helt oskyddat. När jag är utomlands använder jag en mycket effektiv brandvägg som heter AtGuard. Det går inte att ha larmet påslaget för det kan vara mer än en attack avvärjd i sekunden. Inom Kina behövs den inte.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here