Lehtirova vindkraftspark med sina 40 turbiner i Norrbottens län, är en av de anläggningar som år efter år gått med förlust. Foto: Bilbo Lantto
Detta är en artikel som publicerats av red.PSt på steigan.no
En omfattande genomgång av vindkraftsbranschen i Sverige har avslöjat allvarliga lönsamhetsproblem. Enligt utredningen, som sträcker sig från 2017 till 2022, lider majoriteten av vindkraftsparkerna av finansiell instabilitet. Resultaten, avslöjade av Christian Sandström, biträdande professor vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping, och Christian Steinbeck, veteran inom ekonomisk analys, visar att branschen har samlat på sig förluster på totalt 13,5 miljarder kronor, rapporterar
Epoch Times.
Analysen har identifierat att nästan hälften av alla vindkraftverk tillhör företag som varit i konkurs under perioden. Detta beskrivs av Sandström som en ”akut blodtransfusion” som bara fungerar så länge externa medel tillförs.
Trots ekonomiskt stöd genom elcertifikat, som stod för 15–25 % av omsättningen åren 2018–2020, visar branschen fortfarande betydande förluster.
Tomas Hallberg på branschorganisationen Svensk Vindenergi håller inte med om att situationen är alarmerande och påpekar att eventuella förluster bärs av investerarna, inte skattebetalarna.
Han tror att företag som investerat i vindkraft hoppas på stigande elpriser i framtiden, vilket kan öka lönsamheten.
Det finns dock frågetecken kring denna strategi, som när Leif Östling och flera andra fullständigt krossade strategin för hela vindkraftsbranschen.
”Vindkraft en garanterad förlustaffär”
”När det blåser kan alla vindkraftverk leverera el och då sjunker priset till sin lägsta nivå. När det inte blåser går elpriset upp, men då kan inte vindkraften leverera. Vindkraft är med andra ord en garanterat förlorande verksamhet, som blir mer och mer garanterad ju mer vindkraft vi bygger, och konkurs är ett garanterat resultat.”
Vissa vindkraftsföretag, framför allt i södra regioner som Skåne, Halland och Blekinge, har visat lönsamhet. Förlusterna är särskilt stora i de norra delarna av landet där vindkraften är som mest omfattande.
En av Skandinaviens största vindkraftsparker hotas av konkurs
Överturingen i Ånge kommun, med en effekt på 235 megawatt, är en av Skandinaviens största vindkraftsparker, byggd av markägaren SCA med 56 vindkraftverk från Siemens. Nu har parken placerats i ekonomisk rekonstruktion i Svea hovrätt och riskerar att gå i konkurs.
Kommentar i steigan.no: Vem bär förlusten när vindkraften går i konkurs?
När de företag som tjänat på vindkraftsbingon går i konkurs är det kommunerna, befolkningen och markägarna som står kvar med ”skägget i brevlådan”. Markägarna kan åläggas att sanera ruinerna efter anläggningarna, vilket de aldrig kommer att få möjlighet till. Det kommer inte kommunerna att kunna göra heller och då står befolkningen med förstörda parker i det som en gång var vacker natur.
Den norska regeringen skriver:
Under driftperioden ska koncessionshavaren avsätta ekonomiska medel för att täcka nedläggningskostnaderna. Vid avstängning ska landskapet så långt det är möjligt återställas till sitt naturliga tillstånd.
Hur ska detta återställas till sitt naturliga tillstånd?
Det är totalt orealistiskt att återställa landskapen till sitt naturliga tillstånd, och vem är ansvarig om företaget går i konkurs?
Red Romelsjö: SvT rapporterade 9/9: ”Regeringen vill skapa ett nytt stöd för landbaserad vindkraft.
En miljard kronor i höstbudgeten ska gå till ökad energiförsörjning och för att främja grön omställning” Mångmiljonstöd till kommuner som säger ja till ny vindkraft Däremot vill regeringen inte garanterad dn svenska satsningen på havsbaserad vindkraftpark i samarbete med Danmark och Tyskland.
”Vad får jag för pengarna” – Leif Östling borde svara på den grundläggande frågan om vindkraftverkens huvuduppgift.
Är vindkraftverken till för att generera vinst eller generera elektricitet?
Jag tror det här är ett organisationsproblem och framförallt ett politiskt problem.
En Demokrati med aktiv opposition är inte kapabel till långsiktiga beslut.
Detta märks särskilt i kontroversiella frågor som exempelvis energipolitik där ideal ofta ställs mot Liberala villkor.
Växlande regeringar och maktstrukturer gör det omöjligt att genomföra långsiktiga beslut om meningarna är delade.
Genomförandet av den nyliberala ekonomin berodde inte alls på Borgarnas vilja i ett Demokratiskt perspektiv.
Den nyliberala paradigmskiftet berodde istället på att den Socialistiska Vänstern gav vika på sin politik och istället följde Borgerlighetens vilja.
Vem minns inte Vänsterledaren Gudrun Schyman och dennes bejakande av den Fria Företagsamheten på 1990-talet?
Förresten samma årtionde som Ryssland invaderades och höll på att förstöras av Nyliberal Västerländsk politik.
Jag tror på vindkraften, bara den går att integreras i både kraftnätet och det politiska systemet.
Danmark är ett grannland som haft vindkraft en längre tid, och det har fungerat utmärkt.
USA är också numera fyllt av vindkraftverk. Som jag fattat gör de tjänst i 20-30 sedan rivs de och ersätts med nya.
Men varför fungerar det inte i Sverige?
Eller fungerar det och är bara det politiska motståndet från höger är det som hörs?
Det största problemen jag ser med vindkraft är materialvalet, att där används syntetiska material som inte går att återvinna.
Det andra är påverkan på fågellivet. Alltför många fåglar blir dödade eller skadade av de roterande rotorbladen.
Men det är samma i vattenkraftverken. Där är det fiskarna istället som drabbas av de roterande turbinerna.
I vattenkraftverken görs försök till lösningar på problemet och man hoppas att lika görs för vindkraftverkens del.
Inga vindkraftverk längs flyttfåglars vanliga vägar är väl ett grundläggande steg.
I Sverige vill man inte ha någon direktdemokrati med folkomröstningar men i båda folkomröstningarna vi ändå haft i Sverige under min livstid så blev det ett NEJ.
Annars är det vanligt att människor tenderar till JA-sidan.
Man vill vara till lags och en ”god människa”.
”Den fjärde generationens kärnkraftverk innefattar flera olika reaktordesigner. Ofta en helt ny typ av ”snabb” reaktorkonstruktion, där man inte bromsar de neutroner som frigörs i klyvningsprocessen utan låter dem fortsätta klyvningsprocessen i de nya ämnen som bildas.
Målet är billigare och säkrare kärnreaktorer, minskad mängd långlivat avfall och minimerad risk för spridning av material för kärnvapenbruk.” https://www.forskning.se/2021/02/22/karnkraft-pa-nytt-satt-med-sma-reaktorer/
”mindre långlivat avfall
En annan fördel är att vi i en toriumreaktor inte kommer bilda lika mycket plutonium och transuraner. Det är dessa som gör att avfallet från en vanlig reaktor måste begravas i hundra tusen år och kan vi undvika det så är det en fördel. ”
https://klimatupplysningen.se/karnkraften-och-torium/
Det blir bra för miljön
SwebbTV gör en del bra insatser för yttrandefriheten men ibland när det handlar om Kina tycker jag att de kommer med en del onödiga efterslängar. Tex spekulerade de om att det kunde finnas ’bakdörrar’ (dvs tekniska vägar att fjärrstyra bortom kundens kännedom) i vindkraftverk.
Och att det skulle hota energiförsörjningen.
Att USA gör så i många avseenden är ingen hemlighet och det är ju deras bakdörrar som är det stora problemet. Ta tex att deras F35 är helt ITövervakad från USA. Så att de på fjärr kan deaktivera stridsförmågan. Det är förstås bekvämt för USA när de vill ingripa.
Men varför skulle Kina förstöra sitt anseende hos kunder?
Jag tycker SwebbTV lite grand stryker de fördomsfulla medhårs beträffande Kina.
Det kanske är så yttrandefrihet måste bli i Sverige mot bakgrund av att Sverige matas med anti-Kina fientlighet.
Så kanske borde jag inte kritisera SwebbTV beträffande yttrandefrihet om svenskars uppfattningar faktiskt ser ut så.
Det kanske är jag som har orealistiska förhopningar om hur läget är i Sverige?
För någon vecka sedan kom ny statistik på flera håll i världspressen att nu står den gröna energin (som, vind och till och med vågkraft) för mer än 50% av levererad nyproduktion av elektricitet på jorden.
När Finland skulle bygga ETT nytt kärnkraftverk vid Bottenviken i norra Finland har det väl tagit nu cirka 20 år att färdigställa.
Och fortfarande har närmast inga länder idag minsta svar på vad vi skall göra av atomsoporna (bl.a. det giftigaste grundämne som finns – plutonium) som är radioaktiva i över 100 000(!) år. När vi människor idag kan läsa gamla bevarade skrifter från det förflutna kan vi läsa de äldsta grekiska skrifterna som skrevs för cirka 2 800 år tillbaka.
Ärligt talat, kan inte världens samlade ingenjörsklass idag lösa atomsopornas grundläggande problem skall inte fler och mer kärnkraft tas i bruk. I Sverige skulle den enligt folkviljan varit borta och helt avvecklad år 2010. Det är också obekväma fakta.
Ser ni inte vad jag skriver? Är ni fullkomligt ignoranta?
https://www.riksdagen.se/sv/dokument-och-lagar/dokument/motion/anvant-karnbransle-som-energikalla_hc021281/
”Johan” kommenterar ofta här utan någon kunskap om sakförhållanden och han vet tydligen inte att över 90% av energin i kärnbränslet finns kvar och kan återanvändas i nya typer av reaktorer som utvecklas. Det är ingen som kommer att gräva ner en förmögenhet i marken det är väl bara Sverige som fortfarande framhärdar och förbereder för sådant? Angående Finland så har man väl numera lärt sig att man inte ska beställa kärnkraftverk från Frankrike när det finns kompetenta leverantörer i Sydkorea och Ryssland.
Jo, jag ser, Martin,
Det vanliga är att teknik går att förbättra.
Säkert gäller det både kärnkraft och vindkraft.
Vattenkraften är väl ett undantag som redan är utvecklad så långt det går.
Men miljöförbättringar går fortfarande att göra.
Problemet tror jag är Demokratin som inte fungerar med långsiktiga beslut.
En folkomröstning vad är den värd mer än för tillfället?
Därför blir Demokratin tillfällighetens makt.
Demokratin var nog inte det från början men dess möjlighet till påverkan har blivit följden.
Autokratin i Ryssland har opposition men jag tror Centralmakten i Kreml är tillräckligt framtidsduglig för att överleva.
Är det något som kommer att förändras så tror jag det istället är Västvärlden.
Östling har ingen som helst trovärdighet.
Det kan man tycka om man vill.
Men Östling tillhör Etablissemanget, den makthavande och styrande del av Demokratin, alltså makteliten i Sverige eller för den delen hela Västvärlden.
Det är det jag menar som skiljer den Auktoritära Arbetarstaten i Österlandet där dessa större och mindre potentater från samhällets företags- och ekonomiliv endast är rådgivande tjänare.
Makten där är istället politisk och representeras närmast av en nomenklatura, en samling uppsatta statstjänstemän och för den delen också höga militärer.
En elit finns alltid, frågan är bara vem den främst ska företräda.
I Västvärlden är det så att denna elit närmast företräder Kapitalets intressen.
När Kapitalets intressen ska företrädas då uppstår Nationen enbart som ett hinder för Fri handel och fri köpenskap som besväras av Nationens uppsatta gränser.
Sveriges integrering med ”Omvärlden” är alltså i grund och botten ett krav från Borgerligheten.
Men tittar man noga så ser man att Borgerligheten har de ”de röda” och Socialdemokraterna med sig.
De blir tillsammans Demokratin eller ”Det Västerländska sättet att leva”.
När man insett detta förstår man samtidigt att Sverigedemokraterna egentligen bara är ett pajasgäng som främst är ute efter att tjäna sig själva vilket de också så gärna gör med hjälp av vissa eller många svenskars missnöje.
Ska man se till vad Sverigedemokraterna lovar och säger sig vilja och jämföra det med vad de gjort så blir allt en motsägelse som resulterar i uteblivna resultat och skiftad fokusering för att vara den Liberala Borgerlighet till lags som de egentligen tjänar.
Sverigedemokraterna säger sig vara konservativa men det är en konservatism hämtad från USA och där har Sverigedemokraterna sådana som Dick Erixon med erfarenhet från Timbro som stor hjälp.
Det är därför Sverigedemokraterna hamnar så nära det USA influerade partiet Moderaterna som nu är regeringsföreträdare i Sverige.
Kan nämna jag är mycket glad över detta förhållande som nu alltmer framträder och avslöjas med Sverigedemokraterna som parti i kulisserna i den nu Borgerliga Regeringen.
Jag inser att inte Borgerligheten inte har hur stort väljarunderlag som helst utan Sverigedemokraterna är till större del även uppbyggda kring arbetarröster.
Arbetarrösterna har den egenskapen att de inte är uppbyggda kring Borgerlig politik och dess önskemål så därför kan det mycket väl bli så att Sverigedemokraternas intima fratinisering med Borgerligheten i den nuvarande regeringen eller Tidösamarbetet kan leda till en brakförlust för Sverigedemokraterna i Valet 2026 om man fortfarande då inte lyckats uppnå med någonting vad man lovat sin blandade väljarskara.
För vad Sverigedemokraterna egentligen vill kommer Borgerligheten tillsammans med Vänsterpartier att effektivt stoppa.
Demokratin lovar valfrihet men kan samtidigt bara genom dess inre motsättningar endast erbjuda en enda sorts politik.
En Liberal mittenpolitik.
Ofta uppdelad på två eller flera olika partier.
Därför det är Demokratins förutsättning.
Med detta skulle man kunna säga att Demokrati är Liberalism
eller lika gärna att Liberalism är Demokrati.
Därför tror jag att vill vi ha en annan samhällsinriktning än Borgerlig Makt så måste vi bort från Demokratin.
Fullt fungerande Alternativa vägar finns att följa i Österlandet.
Vad sägs om att börja med Sverige i ett BRICS+++ ?
Personligen skulle jag vilja önska ryska istället för engelska som andra språk i svenska skolor.
Nu tror jag det är så illa att man i svenska högre utbildningar börjar prata mer engelska på bekostnad av vårt första språk svenska.
Det är dåligt tycker jag, men kanske bra för NATO?
En stor nyhet på SVT Public Service de senaste dagarna har varit Sveriges Regering (Borgerlig+Sverigedemokrater) nekat tillstånd för de flesta planerade vindkraftparkerna utmed Sveriges södra kuster. Endast ett par-tre parker på Västkusten meddelas tillstånd.
Det är Försvarsmakten som satt sig emot och som regeringen nu kommer låta bestämma.
Anledningen är att Försvarsmakten menar att vindkraftverken kan hindra försvaret vid möjlig attack från Ryssland.
Jag undrar varför Sverige måste bära sig så illa åt att Ryssland tvingas attackera?
Eller är det så att NATO gjort Sverige till ett uppmarschområde för USA:s attack på Ryssland?
Vad jag vet säkert i varje fall är att de flesta högre officerare och tjänstemän inom Försvarsmakten är Moderater.
Vad jag också vet är att Moderaterna är det partiet som hårdast vill satsa på kärnkraft.
Så har det varit hela tiden och Moderata Samlingspartiet på sin tid hade Linje 1, det kärnkraftbyggande alternativet i folkomröstningen 1980.
Sverigedemokraterna å andra sidan har varit det partiet som mest varit emot ”den gröna omställningen” och satsningen på alternativ energi där Vindkraften varit dominerande.
Jag har också uppmärksammat på Thoralfs högerblogg det varit rena glädjeruset över skrotningen av den mycket omfattande Vindkraftssatsningen.
Själv förstår jag inte varför man säger nej till detta omfattande energitillskott när grön omställning kommer kräva mer elenergi.
Jag förstår inte heller varför Sverige måste göra sig till en potentionell fiende till Ryssland.
Vi ser ju redan det är en ekonomisk förlust för hela Europa.
Ett smidigt samarbete hade istället varit en vinnande lösning men USA kanske inte tillåter det?
Svenskt Näringsliv beklagar sig över de enorma summor som nu plöjts ned i Vindkraftssatsningen till absolut ingen nytta.
Det är anmärkningsvärt att en Borgerlig regeringen inte lyssnar till Näringslivets företrädare.
När de egentligen är ett och samma.
Jag minns att radikalvänstern, dåvarande Vänsterpartiet Kommunisterna var väldigt aktiva för Linje 3 och den alternativa energin samt motståndet till kärnkraften vid kärnkraftsomröstningen 1980.
Men sedan dess har hänt något.
Numera är det i princip helt tyst från radikalvänstern om satsningen på den alternativa energin.
Istället har den saken framhållits av de privata företag som är involverade.
Men även av Svenska Staten som haft Vindkraften på sin agenda.
Emellertid är det den valda Regeringen som styr Staten, dess satsningar och beslut.
Det vi här i Västvärlden kallar för Demokrati.
Vad jag fattat kommer det nu projekteras om byggande av ny kärnkraft istället.
Tänk om det nu blir en ny röd/grön Regering efter valet om två år.
Ska då en ny projektering och plan för Sveriges energiförsörjning rivas upp ännu en gång och en ny göras för byggande av havsbaserad vindkraft?
Tänk vad pengar och resurser allt detta hattande kostar bara för att upprätthålla en Demokrati med växlande majoriteter som vissa vurmar så mycket om här.
De folkligt Auktoritära länderna i Öster må skratta åt Västvärldens tokerier men det är mer synd om oss alla här som tvingas gräva alla hålen och därefter fylla igen dem bara för att uppfylla de krav som Demokratiska systemet ställer.
https://thoralfsblogg.com/2024/11/04/rott-ljus-for-13-vindkraftsparker/
[…] mer och mer garanterad ju mer vindkraft vi bygger, och konkurs är ett garanterat resultat.””( https://www.globalpolitics.se/halften-av-svenska-vindkraftverk-riskerar-konkurs/ […]
[…] mer och mer garanterad ju mer vindkraft vi bygger, och konkurs är ett garanterat resultat.””( https://www.globalpolitics.se/halften-av-svenska-vindkraftverk-riskerar-konkurs/ […]