![](https://usercontent.one/wp/www.globalpolitics.se/wp-content/uploads/2025/01/DeepSeek-1024x576.jpg?media=1739869424)
Affärsvärlden skriver nu ”Lanseringen av DeepSeek bör vara en väckarklocka för vår industri att vi måste fokusera på att vara konkurrenskraftiga,” säger Trump under en resa i Florida enligt flera medier däribland CNBC och Sky News. DeepSeek har skapat oro på aktiemarknaden och bland amerikanska teknikföretag efter att ha presterat väl i tester jämfört med AI-modeller från Meta och OpenAI, trots betydligt lägre utvecklingskostnader. Chipjätten Nvidia rasade med 17 procent i måndagens handel. Appen är den senaste i en rad kinesiska appar som RedNote och Lemon8 som vunnit popularitet i USA på senare tid.
Trump ser positivt på den kostnadseffektiva utvecklingsmodellen”.
DN publicerar en artikel med titeln ” AI-skräck på Wall Street – Nvidia i rekordras” https://www.dn.se/ekonomi/ai-skrack-pa-wall-street-nvidia-i-rekordras/ och en annan med titeln Kinesiska Deepseek: vi är utsatta för attack.
____________________
Moon of Alabama skrev redan 24 januari följande artikel (på engelska):
Hypen kring artificiell intelligens, USA:s nu misslyckade försök att monopolisera den, och det senaste motdraget från Kina, är en lektion i hur man kan förnya sig. De visar också att USA håller på att förlora sin förmåga att göra det.
Av Moon of Alabama
I mitten av 2023, när hypen med artificiell intelligens skapade rubriker, skrev jag:
’Artificiell intelligens’ är (för det mesta) glorifierad mönsterigenkänning
För närvarande finns det en viss hype om en familj av stora språkmodeller som ChatGPT. Programmet läser naturligt språkinmatning och bearbetar det till något relaterat naturligt språkinnehåll. Det är inte nytt. Den första artificiella språkliga internetdatorenheten (Alice) utvecklades av Joseph Weizenbaum vid MIT i början av 1960-talet. Jag hade roliga samtal med ELIZA på 1980-talet, på en stordatorterminal. ChatGPT är lite smartare och dess repetitiva resultat, d.v.s. ”konversationerna” det skapar, kan mycket väl förvåna vissa människor. Men hypen runt det är obefogad.
…
För närvarande uppskattas den faktiska riktigheten av resultaten från de bästa stora språkmodellerna till 80 %. De bearbetar symboler och mönster, men har ingen förståelse för vad dessa symboler eller mönster representerar. De kan inte lösa matematiska och logiska problem, inte ens mycket grundläggande.Det finns nischapplikationer, som att översätta skriftspråk, där AI eller mönsterigenkänning ger fantastiska resultat. Men du kan fortfarande inte lita på att de får varje ord rätt. Modellerna kan vara assistenter, men du måste alltid dubbelkolla resultatet.
Sammantaget är noggrannheten hos dagens AI-modeller fortfarande alldeles för låg för att de ska kunna avgöra någon situation i den verkliga världen. Mer data eller mer datorkraft kommer inte att förändra det. Om man vill övervinna sina begränsningar måste man hitta några fundamentalt nya idéer.
(En hype är en term för spännande och möjligen manipulativ publicitet eller marknadsföring, till exempel reklam som skapar höga förväntningar på en produkt eller ett fenomen genom överdrifter.)
Men hypen fortsatte. En stor AI-modell, ChatGPT, tillhandahölls av en ideell organisation, OpenAI. Men vd:n, Sam Altman, kände snart den stora summan av dollar han kunde tjäna. Ett år efter att ha försvarat OpenAIs ideella struktur , gjorde Altman en razzia mot styrelsen och privatiserade organisationen:
ChatGPT-tillverkaren OpenAI arbetar på en plan för att omstrukturera sin kärnverksamhet till ett vinstdrivande företag som inte längre kommer att kontrolleras av dess ideella styrelse, sa personer som är bekanta med saken till Reuters, i ett drag som skulle göra företaget mer attraktivt för investerare .
…
Verkställande direktör Sam Altman kommer också att få eget kapital för första gången i det vinstdrivande företaget, vilket kan vara värt 150 miljarder dollar efter omstruktureringen, eftersom det också försöker ta bort taket på avkastningen för investerare, tillade källorna.
Den stora ChatGTP-språkmodellen som OpenAI tillhandahållit var stängd källkod. En svart låda, som körs i molnet, som du kan betala för att chatta med eller använda för att översätta, generera innehåll eller analysera vissa problem.
Att träna och underhålla ChatGTP krävde stora mängder datorkraft och pengar. Det var dyrt, men det fanns ingen ny teknik i det. Algoritmerna den använde var välkända, och träningsdata som behövdes för att ”programmera” det var fritt tillgängligt internetinnehåll.
Trots all hype om AI är det inte en hemlighet eller ens en ny teknik. Inträdesbarriärerna för alla tävlingar är låga.
Det är därför Yves i Naked Capitalism , pekade på Edward Zitron , frågade: ”Hur kommer OpenAI att överleva?” Det gör det inte. Eller har liten chans att göra det. Diskussioner i USA erkände aldrig dessa fakta.
Politiker tänkte på AI som nästa stora sak som skulle främja amerikansk kontroll över världen. De försökte förhindra alla potentiella tävlingar om den ledning som USA trodde att de hade på det området. Nvidia , den sista ledande amerikanska chiptillverkaren, förlorade miljarder när det förbjöds att sälja sina senaste AI-specialiserade modeller till Kina.
För två dagar sedan tillkännagav Trump Stargate, en investering på 500 miljarder dollar i AI-infrastruktur i USA :
Tre toppteknikföretag meddelade på tisdagen att de kommer att skapa ett nytt företag, kallat Stargate, för att utöka infrastrukturen för artificiell intelligens i USA.
OpenAI VD Sam Altman, SoftBank VD Masayoshi Son och Oracles ordförande Larry Ellison dök upp i Vita huset på tisdagseftermiddagen tillsammans med president Donald Trump för att tillkännage företaget, som Trump kallade det ”största AI-infrastrukturprojektet i historien . ”
Företagen kommer initialt att investera 100 miljarder dollar i projektet, med planer på att pumpa upp till 500 miljarder dollar i Stargate under de kommande åren. Projektet förväntas skapa 100 000 amerikanska jobb, sa Trump.
Stargate kommer att bygga ”den fysiska och virtuella infrastrukturen för att driva nästa generations AI ”, inklusive datacenter runt om i landet, sa Trump. Ellison sa att gruppens första datorprojekt på 1 miljon kvadratmeter redan är under uppbyggnad i Texas.
Samma dag, men med mycket mindre buller, publicerade ett kinesiskt företag en annan AI-modell :
Vi introducerar våra första generationens resonemangsmodeller, DeepSeek-R1-Zero och DeepSeek-R1. DeepSeek-R1-Zero, en modell tränad via storskalig förstärkningsinlärning (RL) utan övervakad finjustering (SFT) som ett preliminärt steg, visade anmärkningsvärd prestation på resonemang. Med RL uppstod DeepSeek-R1-Zero naturligt med en mängd kraftfulla och intressanta resonemangsbeteenden.
De nya DeepSeek-modellerna har bättre benchmarkresultat än någon annan tillgänglig modell. De använder en annan kombination av tekniker, mindre träningsdata och mycket mindre datorkraft för att uppnå det. De är billiga att använda och, till skillnad från OpenAI, äkta öppen källkod.
USA:s exportkontroller av avancerade halvledare var avsedda att bromsa Kinas AI-framsteg, men de kan oavsiktligt ha stimulerat innovation. Företag som Hangzhou-baserade DeepSeek har inte kunnat förlita sig enbart på den senaste hårdvaran, och har tvingats hitta kreativa lösningar för att göra mer med mindre.
…
Den här månaden släppte DeepSeek sin R1-modell, med hjälp av avancerade tekniker som ren förstärkningsinlärning för att skapa en modell som inte bara är bland de mest formidabla i världen, utan är helt öppen källkod, vilket gör den tillgänglig för alla i världen att undersöka , ändra och bygga vidare på.
…
DeepSeek-R1:s prestanda är jämförbar med OpenAI:s bästa resonemangsmodeller över en rad uppgifter , inklusive matematik, kodning och komplexa resonemang. Till exempel, på AIME 2024 matte benchmark, fick DeepSeek-R1 79,8 % jämfört med OpenAI-o1:s 79,2 %. På MATH-500 benchmark fick DeepSeek-R1 97,3 % jämfört med o1:s 96,4 %. I kodningsuppgifter nådde DeepSeek-R1 96,3 percentilen på Codeforces, medan o1 nådde 96,6 percentilen – även om det är viktigt att notera att benchmarkresultat kan vara ofullkomliga och inte bör övertolkas.Men det som är mest anmärkningsvärt är att DeepSeek kunde uppnå detta till stor del genom innovation snarare än att förlita sig på de senaste datorchipsen.
Nature är också imponerad :
En kinesiskbyggd stor språkmodell som heter DeepSeek-R1 är spännande forskare som en rimlig och öppen rival till ”resoneringsmodeller” som OpenAI:s o1.
…
”Detta är vildt och helt oväntat”, skrev Elvis Saravia, en AI-forskare och medgrundare av det brittiska AI-konsultföretaget DAIR. AI, på X.R1 sticker ut av en annan anledning. DeepSeek, startupen i Hangzhou som byggde modellen, har släppt den som ”öppen vikt ”, vilket betyder att forskare kan studera och bygga vidare på algoritmen. Publicerad under en MIT-licens kan modellen fritt återanvändas, men anses inte vara helt öppen källkod, eftersom utbildningsdata inte har gjorts tillgänglig.
”Öppenheten hos DeepSeek är ganska anmärkningsvärd”, säger Mario Krenn, chef för Artificial Scientist Lab vid Max Planck Institute for the Science of Light i Erlangen, Tyskland. Som jämförelse är o1 och andra modeller byggda av OpenAI i San Francisco, Kalifornien, inklusive den senaste ansträngningen o3, ”i huvudsak svarta lådor ”, säger han.
Även långsiktiga internetinvesterare, som har sett allt, är imponerade:
Marc Andreessen
@pmarca – 9:19 UTC · 24 januari 2025
Deepseek R1 är ett av de mest fantastiska och imponerande genombrotten jag någonsin sett – och som öppen källkod, en riktig gåva till världen.
Nature tillägger:
DeepSeek har inte släppt hela kostnaden för att träna R1, men det debiterar människor som använder gränssnittet ungefär en trettiondel av vad o1 kostar att köra . Företaget har också skapat mini ”destillerade” versioner av R1 för att tillåta forskare med begränsad datorkraft att leka med modellen.
Det fungerar faktiskt!
Brian Roemmele @BrianRoemmele – 14:34 UTC · 23 januari 2025
Killar, jag tror vi klarade det!
Om tester över natten bekräftar, har vi OPEN SOURCE, DeepSeek R1 som körs med 200 tokens per sekund på en Raspberry Pi som inte är ansluten till Internet.
En full border AI bättre än ”OpenAI”, helt ägd av dig i fickan, gratis att använda!
Jag kommer att göra Pi-bilden tillgänglig så snart alla tester är klara.
Du kopplar bara in den till en Raspberry Pi och du har AI!
Det här är bara början på kraften som sker när du VERKLIGEN använder Open Source i en AI-modell.
Den senaste Rasberry Pi-hårdvaran börjar på $50. Programvaran är gratis.
Detta är dödsstöten för OpenAI:
Arnaud Bertrand @RnaudBertrand – 14:23 UTC · 21 januari 2025
De flesta inser förmodligen inte hur dåliga nyheter Kinas Deepseek är för OpenAI.
De har kommit med en modell som matchar och till och med överträffar OpenAI:s senaste modell o1 på olika benchmarkresultat, och den kostar bara 3% av priset.
Det är i grunden som om någon hade släppt en telefon på iPhone-nivå, men sålt den för $30 istället för $1 000. Det är så dramatiskt.
Dessutom släpper de det som öppen källkod, så du har till och med möjligheten – vilket OpenAI inte erbjuder – att inte använda deras API alls och köra modellen ”gratis” själv. …
Bakgrundsberättelsen om DeepSeek är också fantastisk.
2007 satte tre kinesiska ingenjörer igång att bygga en kvantfond (finansiell spekulation) med hjälp av AI. De anställde hungriga människor, färska från universitetet. Deras High-Flyer-fond var något framgångsrik, men under de senaste åren har den kinesiska regeringen börjat slå ner på finansiell teknik, kvanthandel och spekulation.
Med tiden på sin hand och oanvänd datorkraft i bakrummet började ingenjörerna bygga DeepSeek-modellerna. Kostnaderna var minimala. Medan OpenAI, Meta och Google spenderade miljarder på att bygga sina AI:er, var utbildningskostnaderna för de publicerade DeepSeek-modellerna endast $5 till $6 miljoner.
Henry Shi @henrythe9ths – 23:20 · 20 januari 2025
7. Lektionen?
Ibland innebär att ha mindre att förnya mer. DeepSeek bevisar att du inte behöver:
– Miljarder i finansiering
– Hundratals doktorer
– En lysande karriär
Bara briljanta unga hjärnor, modet att tänka annorlunda och viljan att aldrig ge upp
En annan lärdom är att briljanta unga hjärnor inte bör slösas bort på att optimera finansspekulation, utan på att göra saker som kan användas.
DeepSeek visar hur det är omöjligt att använda handels- och teknikhinder för att hålla teknik borta från konkurrenter. De kan, med anständiga resurser, helt enkelt förnya sig kring dessa.
Till och med miljarder dollar, högljudda marknadsförare som Trump och självreklamerande bedragare som Sam Altman kan inte framgångsrikt konkurrera med ett team av välutbildade ingenjörer.
Som en skribent på Guancha -anteckningar (maskinöversättning):
I det kinesisk-amerikanska vetenskaps- och teknikkriget kommer Kinas unika fördel just från det amerikanska förbudet. Man kan säga att vår starka vilja att överleva tvingades bort av Washington, och att maximera våra begränsade resurser är hemligheten till att slå igenom. I historien är den här typen av berättelse inte ny, det vill säga den svaga segern över de starka, och den lilla kampen mot de stora.
Den amerikanska sidan kommer att hamna i ett Vietnam-liknande dilemma – att förlita sig för mycket på sin egen absoluta fördel, och därmed slösa mycket resurser och förlora sig själv till intern konsumtion.
Hur lång tid kommer det att ta för USA (igen) att lära sig den läxan?
Ja
Vad säger man. Går det att stoppa kineserna
Den kinesiska kapitalismen har, visar det sig, en oöverträffad förmåga att utveckla produktivkrafterna
Håller absolut med.
P.R.C. = Produkter med hög kvalitet till lägsta pris.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Kina
USA kommer sin vana trogen att försöka förbjuda och sanktionera bort konkurrensen eller påstå att kineserna ”stulit” allt från USA precis som man påstår att Ryssland stulit tekniken med hypersoniska missiler från USA vilket ju är fullständigt taget ur luften! Nationer på dekis som satt lögnen i system som USA kan man förvänta sig vad som helst! Men vi ser resultatet av antalet forskare som Kina spottar ur sig i förhållande till västvärlden och i ärlighetens namn så hankar vi oss fram på gamla meriter, import av forskare och hot om våld mot alla som konkurrerar.
Observation: Ryssar konstruerar vapen som är likvärdiga eller överlägsna vad ”väst” tillverkar, men till mycket lägre kostnader. Kina gör samma sak bl.a. inom AI. En läxa för hela världen. Särskilt ”den globala majoriteten” lär med glädje notera tillgång på mycket billig och rimligt effektiv AI.
För bolagen i USA blir det en rejäl käftsmäll. Samt att de måste själva uppleva vad de utsatt andra branscher för, när smart använd teknik vänder upp och ner på förutsättningarna och raderar ut förväntade supervinster.
Vad säger ”väst”? ”Buhuhu, dom elaka ryssarna/kineserna stjäl våra konstruktioner!”
Då kommer motfrågan: ”Var finns era fina konstruktioner då?”
Svar: ”Ja, ääh, dom är inte riktigt färdiga ännu, men vänta bara ..!”
Varför är Bill Gates mångmiljardär och varför hänger USA inte med i galoppen ?
Bill Gates liksom flera andras förmögenheter bygger på ett system med ensamrätter. Microsoft var och är ju i själva verket ett företag som levererar högst medelmåttig programvara men med hjälp av en armé av jurister och med kongressens välvilliga stöd har Microsoft liksom läkemedelsjättarna tillskansat sig patent och annan upphovsrätt som motat konkurrensen och gjort ägarna sanslöst förmögna. Till priset av medelmåttiga och dyra produkter och en utveckling som sker i ett race mellan sniglar och sköldpaddor.
I Kina tänker och handlar man annorlunda och på ett sätt som man i väst inte fattar. I Kina lyckas man kombinera intern konkurrens med samarbete på ett sätt som ökar dynamiken i ekonomin. I Kina råder en benhård konkurrens mellan tillverkarna. Det finns t.ex. långt fler biltillverkare i Kina än i USA. Samtidigt kan dessa samarbeta speciellt på områden för forskning och utveckling. I Kina monopoliserar man inte kunskapen som i väst utan anser tvärtom att ny kunskap skall spridas fritt. I väst har det varit en dogm att nya läkemedel endast kan utvecklas genom patent som ger monopol åt tillverkaren. Trots att nya genombrott lyst med sin frånvaro håller man envist fast vid monopoltänkandet. Bli inte förvånad om nästa nya fynd inom läkemedelsbranschen kommer från Kina.
”Hur kineserna slog Trump” är det ens en vettig rubrik?
Försök att fråga AI-tjänsten ”DeepSeek” om protesterna på Himmelska fridens torg eller om protesterna i Hongkong.
När jag frågar om Kinas statsskick svarar Deepseek att det är en unik form av demokrati och massakern på Himmelska fridens torg beskrivs som något som gjordes i enlighet med folkets vilja.
Ja, ibland får man inte ens något svar utan bara uppmaningen ”Låt oss prata om något annat”.
Läs gärna Vad ansåg man i Kina om händelserna på Himmelska Fridens Torg och i landet våren 1989? och
Försökte USA att starta en revolt i Peking 1989 och åstadkomma regimskifte i Kina?
Har du försökt fråga AI-tjänsten ”DeepSeek” om något som verkligen händer här och nu: folkmordet av Palestinier i Gaza 24/7, sedan oktober 2023 Gaza?
B Petersson svarar inte. Vad hände?
Ha ha, ja den här ”B Pettersson” förnekar sig aldrig? Han har redan stakat ut på vilka grunder Deepseek ska förbjudas i västvärlden? Men låt oss prata om något annat t ex alla lögner som finns i OpenAI där USA:s krigsbrott förminskas med en ordsallad som får ”Nauclears” skriverier att blekna!
Jag har för ungefär ett år sedan polemiserat mot Open AI på temat USA imprialismens som världens historiskt största folkmördarstat. Första svaret blev vänligt avvisande om det påståendet som enbart ett subjektivt påstående. Lika envist som A Romelsjö pressade jag in AI i ett hörn efter ett antal diskussions inlägg där jag drog slutsatsen att AI förnekade fakta om folkmord i massomfattning trots all fakta jag presenterade. Det resulterade i en mycket skarp och ovänlig avslut av diskussionen från AI. Allt på grund av avsaknad av motargument fakta, AI hamnade helt enkelt i affekt !!
Har inte påstått att AI är perfekt.
Fråga ”Vad hände i Kina den 4 juni 1989?” DeepSeek-appen avböjde att svara, medan både ChatGPT och Perplexity Pro-versionen av DeepSeek erbjöd faktiska beskrivningar av tillslaget mot demonstranterna på Himmelska fridens torg.
I så fall är det lögner från ChatGPT och Perplexity därför demonstrationståget aldrig kom till Himmelska Fridens Torg utan istället blev stoppat en bra bit därifrån.
Historien om Demonstrationerna vid Himmelska Fridens Torg är en Västerländsk konstruktion för att få hela händelsen, som inte var av någon större betydelse, att se ut som ett Diktatoriskt angrepp på Demokratin.
Nu är det så att Kina är en Demokrati fastän den inte är Borgerlig sådan som hos oss i Västerlandet.
Kina är inget land med olika politiska partier.
Kina är istället ett land där man har ett politiskt parti men mängder av olika råd, centralt och lokalt där medborgarna får sitt inflytande.
Jag anser att en Demokrati kan se ut på olika sätt, för att vara anpassad till land, kultur och tradition, och en av dessa, Den Västerländska, inte alls måste vara en mall för alla de andra.
B Pettersson bör gilla läget i det här fallet.
Allt annat är angrepp och konflikt och i förlängningen också krig.
Den Västerländska Demokratin är ingen Demokrati.
Den Västerländska Demokratin är en Diktator.
En Diktator som vill göra hela Världen till en avbild av sig själv.
Det är en av anledningarna till alla dessa krig i Världen som nu ser ut att bara öka.
Inte minst hos oss i Europa som av våra Demokratiska politiker lovades ”Evig Fred” för bra ett par decennier sedan….
Jag tvivlar på att mängden av forskare, administratörer, små och halvstora företag etc. världen runt sitter just och undrar om Himmelska Friden, när de får ett billigt och användarvänligt AI-verktyg att arbeta med i sin dagliga verksamhet.
För övrigt var det väl på någon sidogatan från Friden som folk slogs och offer krävdes, och killen som stod framför stridsvagnen på torget blev inte överkörd. Så frågorna om Beijing bör nog vässas lite, om man nu skall fråga just om det.