I Österrike är 75% mot Nato-medlemskap. Klokare/dummare än i Sverige och Finland?

3

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad. Varför går inte Sverige samma dag. I konservativa Österrike hade kommunisterna stor framgång vid valet senast.

För drygt 3 veckor kunde man läsa i DN: ”Neutraliteten är det viktigaste vi har” säger Österikes försvarsminister Klaudia Tanner ”Medan Finland närmar sig Nato och allt fler svenskar vill följa efter står Österrike fast vid sin neutralitet. Endast var sjätte invånare vill att landet går med i militäralliansen, och enligt landets försvarsminister är det uteslutet att ansöka om ett medlemskap. Neutraliteten är något av det viktigaste vi har”, säger Klaudia Tanner till DN.

RT: Opinionsundersökning i Österrike visar att 75 % är mot Nato-medlemskap

____________________________________________________________________

Undersökning visar österrikarnas inställning till ett Nato-medlemskap

En stor majoritet av österrikarna är emot att bli en del av Nato, visar en undersökning. I en undersökning som genomfördes tidigare den här månaden av Wiens institut för opinionsundersökningar och dataanalys på uppdrag av Austria Press Agency svarade 75 procent av de tillfrågade negativt på frågan om de tyckte att deras land borde gå med i Nato, medan 14 procent var för ett sådant scenario.

Av de 1 000 tillfrågade österrikarna svarade 52 % att de anser att Wiens neutralitet ger tillräckligt skydd mot yttre hot, medan 40 % inte delade den uppfattningen. Så många som 83 % av de tillfrågade talade för en närmare samordning av säkerhets- och försvarspolitiken mellan EU:s medlemsstater.

På frågan om de anser att Ukraina bör släppas in i Europeiska unionen svarade 46 % att de motsatte sig Kievs anslutning, medan ytterligare 38 % angav att de skulle stödja den.

Redan 1955, efter att de allierade styrkorna dragit sig tillbaka från Österrike, förklarade sig alpnationen permanent neutral. Även om Österrike delar gränser med flera Nato-medlemmar avstod Österrike från att ansluta sig till militäralliansen under hela kalla kriget och åren därefter.

Rysslands granne ska tillkännage Nato-ansökan.

Två andra europeiska länder som fram till nyligen hävdade att de var neutrala – Sverige och Finland – tillkännagav nyligen planer på att gå med i Nato mot bakgrund av Rysslands angrepp på Ukraina. Enligt flera opinionsundersökningar har den allmänna opinionen om att gå med i alliansen genomgått en djupgående förändring i de båda nordiska länderna sedan slutet av februari, och majoriteten av finländarna och svenskarna är nu bestämt för ett medlemskap.

Den andra betydande västeuropeiska staten som ligger utanför det militära blocket är Irland.

I slutet av april sade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg att om Stockholm och Helsingfors skulle besluta sig för att gå med i alliansen ”kommer de att välkomnas varmt, och jag förväntar mig att processen går snabbt”. Nato-chefen gav inte någon exakt tidsram, men erbjöd båda nationerna ett visst skydd under anslutningsprocessen, om Ryssland skulle försöka skrämma dem.

Vissa medier rapporterade tidigare den här månaden att Finland skulle kunna lämna in sin ansökan redan den 12 maj.

Ryssland har varnat Finland och Sverige för att det kommer att tvingas vidta motåtgärder om de blir Nato-medlemmar.

I mitten av april varnade Rysslands utrikesministers talesperson Maria Zakharova Stockholm och Helsingfors för att ett medlemskap i militärblocket skulle innebära ”ett de facto överlämnande av en del av suveräniteten när det gäller att fatta beslut om försvar och även om utrikespolitik”. Hon uppmanade också de två nationerna att överväga ”konsekvenserna av ett sådant steg för våra bilaterala förbindelser och den europeiska säkerhetsarkitekturen, som för närvarande befinner sig i ett krisläge”.

Dmitrij Medvedev, den tidigare ryske presidenten och premiärministern som för närvarande är vice ordförande i landets säkerhetsråd, gick ännu längre – han antydde att Moskva skulle placera ut sina kärnvapen i Östersjöområdet om Finland och Sverige gick med i Nato.

 

Föregående artikel21-årige Andi Olluris tal vid Assangemanifestationen på Odenplan
Nästa artikelUkraina: Förhandling, inte kapitulation
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

3 KOMMENTARER

  1. Har alltid hyllat Österrikes neutralitet,som varat över halvt sekel. Vidriga kärnvapen alliansen Nato har kommit undan DAGLIGEN, TROTS att debatten handlat om dessa i alla medier över hela västvärlden. Tänker på speciellt Europa då,det är helt otroligt. Dessa krigsförbrytare borde lagts ned/avvecklats för över 30år sedan, istället har det gått åt skogen utvecklingen

  2. Opinionsmätningarna har skett på ett felaktigt sätt. de har sedan 24.februari antingen använt extremt små sampel (500 pers Helsingin Sanomat 4.mars med resultatet 48 % för Natomedlemskap) och därefter har alla mätningar skett med internetpanelen som population. Internetpanelen är en grupp mänskor (35000) som mot belöning svarat på frågor till exempel om sin konsumtion, och bör därför anses vara en icke representabel grupp för folket. Genom denna mätning har de fått resultat till och med över 70%. Anmärkningsvärt är att trots att Nato-opinionen systematiskt mäts genom internetpanelen, mäts partistödet med tillräckligt stora slumpmässiga sampel av folket. På denna grund vet vi inte hur den verkliga opinionen ser ut i Finland.

  3. Jag instämmer i att fejkad demokrati som ni berör är ett mycket allvarligt problem men skälet till att såna metoder används är att det finns rent ekonomiska motiv från näringslivet. Hela väst är i gungning ekonomiskt oberoende av Ukrainakriget som ’bara’ förvärrat läget. Men det primära är den reella konkurrenskraften. Vi skulle behöva producera fler såna som Christopher Polhem för att ta ett gammalt exempel. Hur ökar vi produktionen av snillen i Sverige (och i Finland) ? Kan det finnas något i socialisters tänkande som skulle behöva modifieras?
    Alternativet till att på fredlig väg öka konkurrenskraften är att försöka krossa de andra och i hela väst fattar dom kloka det även om dom medverkar till att beljuga massorna.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here