Kors i taket – Australiens premiärminister ber USA släppa anklagelserna mot Julian Assange!

17

Kors i taket!!!!
Australiens premiärminister Anthony Albanese säger åt USA att släppa anklagelserna mot Julian Assange

SvT rapporterar Australiens premiärminister
Australiens premiärminister Anthony Albanese säger att han har legat på den amerikanska regeringen för att förmå den att lägga ner de rättsliga anklagelserna mot Wikileaksgrundaren Julian Assange, skriver The Guardian.
https://www.svt.se/kultur/australiens-premiarminister-har-lobbat-for-assanges-frigivning

Hans kommentarer kom efter att fem stora tidningar (New York Times, the Guardian, Le Monde, El País och Der Spiegel) kommit med samma krav. Albanese sa att han tog upp frågan med amerikanska tjänstemän under de senaste mötena.
”Regeringen kommer att fortsätta att agera på ett diplomatiskt sätt, men kan jag försäkra medlemmen … att jag har tagit upp detta personligen med representanter för USA:s regering,” sa Albanese.
”Min ståndpunkt är tydlig och har klargjorts för den amerikanska administrationen – att det är dags att den här frågan avslutas”, tillade den australiensiske ledaren.
https://www.globalresearch.ca/australian-pm-tells-us-drop-charges-against-julian-assange/5800963

Innan Australiens nuvarande premiärminister Anthony Albanese kom till makten hade han nämnt att han ville avsluta Assange-affären. I december 2019 beskrev han Assange som en journalist och accepterade att sådana personer inte bör åtalas för att de ”gör sitt jobb”. Året därpå sa han att den ”pågående jakten på Assange” inte tjänade något uppenbart ”syfte” – ”det räcker nu”. https://southfront.org/julian-assange-and-albaneses-intervention/

Samma sak har upprepats av ett antal ledamöter i det australiensiska parlamentet, som företräds på ett utmärkt sätt av den oberoende parlamentsledamoten från Tasmanien, Andrew Wilkie. I ett tal tidigare i år inför en samling utanför parlamentshuset undrade ledamoten från Clark om Storbritannien och Australien hade lagt så stor vikt vid sina förbindelser med Washington att de hade dömt Assange till döden. ”USA vill hämnas och under så lång tid har Storbritannien och Australien varit nöjda med att följa med på tåget eftersom de har satt bilaterala relationer med Washington före en anständig människas rättigheter.”

Den nya australiska regeringen gav inledningsvis oroväckande indikationer på att man valt en senfärdig, avvaktande strategi. ”Min ståndpunkt”, sade Albanese till journalister strax efter att ha tillträtt, ”är att inte alla utrikesfrågor görs bäst med högljudda hagelbössor”.

Dokument som erhållits genom informationsfrihet visade också att Albaneses regering erkände Förenta staternas försäkringar om att Wikileaksgrundaren skulle få chansen att avtjäna resten av ett eventuellt fängelsestraff i Australien. Men vem som helst som är halvt insatt i realpolitikens knep och metoder borde veta att det internationella systemet för överföring av fångar är underordnat önskemålen från det berörda departement som beviljar det. Det amerikanska justitiedepartementet kan ta emot Assanges begäran, men det finns inget som säger, som historien visar, att begäran kommer att godkännas.

Guardians egna journalister förvirrade saken genom att publicera nyckeln till de krypterade filerna i en bok om Wikileaks. Assange varnade utrikesdepartementet för detta. Cryptome publicerade dokumenten före Wikileaks. Anklagelsen om dataintrång faller också bort inför granskningen, med tanke på att Chelsea Manning redan i förväg hade tillstånd att få tillgång till militära servrar utan att behöva hacka systemet.

Men vid detta tillfälle var utgivarna och redaktörerna tydliga. ”Cablegate”, med sina 251 000 kablar från utrikesdepartementet, ”avslöjade korruption, diplomatiska skandaler och spionaffärer i internationell skala”. De hade ”samlats nu för att uttrycka [sin] allvarliga oro över det fortsatta åtalet mot Julian Assange för att ha erhållit och publicerat hemligstämplat material”.

Med tanke på sina egna omständigheter uttryckte medierna sin allvarliga oro över användningen av spionagelagen ”som aldrig har använts för att åtala en förläggare eller ett programföretag”. Ett sådant åtal skulle skapa ”ett farligt prejudikat och hotar att undergräva USA:s första tillägg och pressfriheten”.

FOTO OFICIAL PRES LULA

Brasiliens president Lula da Silva har också nyligen uttryckt önskemål om att ”Assange kommer att befrias från sitt orättfärdiga fängelsestraff”.

När Albanese talade till parlamentet den 30 november avslöjade han offentligt att han faktiskt hade bedrivit lobbyverksamhet hos Biden-administrationen för att få ett avslut på Assange-fallet. ”Jag har personligen tagit upp detta med företrädare för den amerikanska regeringen.”

Chelsea Manning. Bild: Wikipedia.

Albanese drog en parallell till Chelsea Manning, den nyckelperson som försåg Wikileaks med hemliga militära dokument, fick ett hårt straff för detta, men fick sitt straff omvandlat av president Barack Obama.

Sedan några år har Assanges svåra situation endast kunnat lösas politiskt. I sitt tal till National Press Club i Canberra i oktober i år erkände Assanges advokat Jennifer Robinson detta. ”Det här fallet behöver en brådskande politisk lösning. Julian har inte ytterligare ett decennium att vänta på en juridisk lösning”.

John Shipton, 26 sep 2019. Foto: T. Sassersson, NewsVoice.se
John Shipton, 26 sep 2019. Foto: T. Sassersson, NewsVoice.se

Frågan är om Albanese kommer att få någon framgång hos Washington. Även om han har ett rykte om sig att vara en pragmatisk förhandlare som kan nå överenskommelser under svåra omständigheter, kan dragningskraften från USA:s nationella säkerhetsinstitutioner visa sig vara för stark. ”Nu får vi se hur Australien står i Washington, om det är en uppskattad allierad eller inte”, var det försiktiga svaret från Assanges far John Shipton.

Föregående artikelNotiser om riksdagspolitik och av betoningen av demokrati i Magdalena Anderssons regeringförklaring
Nästa artikelLäs och hör Ursula von der Leyens avslöjande om kriget i Ukraina som snabbt censurerades
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

17 KOMMENTARER

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here