DN skrev för ett par dagar sedan Assange har blivit ett verktyg i mäktiga intressens händer.
Jag läste också på kvällen 21/7 en artikel i vanligtvis välunderrättade Globalresearch att Ecuadors förre president Raphael Correa sagt att Julian Assange lagt sig i presidentvalet i USA. Artikelförfattaren trodde att Correa hade hotats till livet (vilket lär ha skett) och/eller köpts. Globalresearch.
Jag blev undrande. Nu finns en viktig rapport om denna fråga hos Pål Steigan, som utgår från en artikel i norska Klassekampen.. Pål Steigans blogg.
Artikeln följer nedan.
Bidrar Klassekampen til svertekampanjen mot Assange?
”Bekräftelse av CNNs Assange-avslöjande” är titeln på en artikel i Klassekampen den 18 juli 2019. Inledningsvis hävdas att ”Ecuadors ex-president Rafael Correa bekräftar att han var medveten om att Julian Assange blandade sig i USA: s presidentval i 2016.”
Men är det sant?
Professor emeritus i journalistik och tidigare journalist i Klassekampen Rune Ottosen skriver i en kommentar i tidningen att detta inte stämmer. Ottosen skriver: ”Vid närmare kontroll visar det sig att fallet inte bekräftar något annat än att Klassekampen på ett påstående av CNN som inte dokumenterar någonting alls.CNN. När Julian Assange sitter i högriskfängelse i Storbritannien i avvaktan på en eventuell utlämning till Förenta staterna utan förmåga att försvara sig, bör vi som läsare förvänta oss att Klassekampen behandlar anklagelser och anklagelser mot honom med större grad av källkritik.
Artikeln i Klassekampen bygger på påstådda uttalanden från före detta presidenten i Ecuador, Rafael Correa, där han enligt journalisten ”bekräftar … att han visste att Assange la sig i presidentvalet”. I nästa avsnitt citeras Correa som uppger att han aldrig talat till Assange och som säger ”jag känner inte honom”.
Bloggaren Caitlin Johnstone har gått igenom det påstådda CNN-avslöjandet och visar att det inte finns några kontrollerbara bevis för påståendet. Ottosen skriver vidare: Problemet är att i en intervju med rysk tv säger Rafael Correa att han aldrig har sagt det och hävdar att CNN har förvrängt hans uttalande i ett Twitter- meddelande.
På den lättillgängliga webbplatsen för RT, citeras Correa, som uppger att allting är en manipulering av CNN. Nu ska RT behandlas med källkritisk ansats, men frågan är om Klassekampen har kvalitetssäkrat sin historia. Correa har en helt annan förklaring. Han säger i intervjun: ”Vad CNN och andra medier säger är nonsens (skräp), men vi är vana vid det.” Correa fördömer CNN för att hävda att Assange gjort ambassaden till ”kommandopost för kommunikation”. ‘Rubbish!’: Correa blasts CNN for claim that Assange made embassy into ‘command post for meddling’
Journalistveteranen och professor Rune Ottosen avslutar sin kommentar ”Frågan som Klassekampen måste ställa är om tidningen har bidragit till en nedsvärtningskampanj som undergräver Assanges rättssäkerhet där han nu är fängslad utan möjlighet att ge motargument i en mycket utsatt situation.”
En nyhetsanka, så har jag också uppfattat det. Även alternativa medier kan falla för nyhetsankor. Assange hade det ju tämligen fritt i ambassaden under Correas tid som president. Correa sade dock i samband med dementin att han personligen inte samtalat med Assange annat än den gången då Assange gjorde en serie intervjuer med personer han fann intressanta och i detta sammanhang intervjuade även Correa.
En mer typisk och långt värre förvanskning av nyheter såg vi förra veckan då den italienska polisen gjorde ett stort vapenbeslag hos nynazister i Italien. Trots en helt korrekt polisrapport som band samman nynazisterna med nazistbataljonerna i Ukraina i vilkas led de italienska nazisterna hade krigat vände samtliga stora europeiska medier upp och ner på denna polisrapport och skrev notiser i vilka nazisterna påstods ha stridit på den ”ryska” sidan i Donbass.
Mycket märkligt att Ecuador lämnar ut Assange när landet har täta kontakter och skulder till Kina. Vad har Kina för anledning att låta Ecuador lämna ut Assange till britterna och kanske – och troligast – till USA?
Kina är på god väg att bli lika imperialistiskt som USA.
https://www.reuters.com/article/us-ecuador-mining/ecuador-begins-large-scale-mining-at-mirador-copper-project-idUSKCN1UD36F
Vill du hävda att Kina styr Ecuador? ”Lika imperialistiskt som USA.” Din logik i inlägget är verkligen mycket intressant!
Bertil Carlman,
Om du ska citera någon ska du inte utelämna delar av en mening. Du kan givetvis markera att du utelämnar delar av en mening mellan dessa båda tecken [ och ]. Jag skriver: ”Kina är på god väg att bli lika imperialistiskt som USA.” Och inget annat.
Behövdes det när hela din mening finns några centimeter ovanför min kommentar?
Kina kommer aldrig att bli en imperialiststat och aspirerande totalitär världsomfattande militärdiktatur som USA, det har dom klargjort i både ord och handling, och Kina har heller aldrig tagit några steg av någon sort för att röra sig mot ett sådant mål. Man har sina egna synnerligen bittra erfarenheter av ett hårt kontrollerat och centralstyrt statsskick. Dels i demokratin mellan 1912 och 1949, dels i kommunismen mellan 1949 och 1978. Man satsar helt på en decentraliserad modell där alla delar finner fördelar och av egen fri vilja vill vara medlem av en union, förbund, eller federation. Kina vet, av bitter egen erfarenhet, att en imperialist modell är dysfunktionell. Bara i människoliv kostade Kinas experiment 100 miljoner. Man kan även se problemet klart i Sverige som internt kan ses som en hårt toppstyrd imperialism av en elit, nästan helt utan lokalt inflytande. Resultatet är tydligt och talande.
”Kina kommer aldrig att bli en imperialiststat och aspirerande totalitär världsomfattande militärdiktatur som USA, det har dom klargjort i både ord och handling, och Kina har heller aldrig tagit några steg av någon sort för att röra sig mot ett sådant mål.” Så skriver du Karl. Detta Karl är tro, inte vetande. Uppenbarligen är du en idealist och inte en materialist. Kerstin S. anser tvärtom: ”Kina är på god väg att bli lika imperialistiskt som USA.” Jag förmodar att ni bägge har varsin kristallkula som ni konsulterar. Själv försöker jag undvika alla spådomar antingen det är kristallkulor eller kaffesump. Då är det bättre att studera alla de olika artiklar som finns på nätet om Kina, officiella såväl som icke officiella, och som beskriver hur man verkligen handlar/tänker i Kina. Pepe Escobar skriver många sådana initierade artiklar om Kina. Nyligen skrev han en artikel om Kina i Sydamerika, och i den påpekade han risken för att Kina kan bli en negativ samarbetspartner. https://www.asiatimes.com/section/brazil/
Något får jag be Kerstin om ursäkt. Hon hade en länk om ett gruvprojekt i Ecuador där Kina omnämns i ordalag som skulle kunna peka i starkt negativ riktning. Men a) det är ETT exempel och b) rapportör är Reuters som är en del av Västs (Englands) propagandaapparat. Pepe Escobar är, vad jag vet, långt mer oberoende. Han skriver ofta på asiatimes.com och där förekommer det både positiva och negativa artiklar om Kina.
Nej det har ingenting med ”tro” att göra. Det har med kunskap att göra, inte någon kristallkula. Om man känner två punkter på en linje känner man alla punkter. I Kinas 5,000-åriga historia finns bra mycket mer än två punkter att göra bedömningar på. Gör man samma studie av USA som jämförelse, USA har drivit erövringskrig 226 år av sin 243-åriga existens, man har över 1,000 militära baser runt jorden, världens någonsin största krigsmaskin designad för erövring, man har ingripit militärt i otaliga länder och det bara de senaste decennierna. Världen är full av fantasifulla bloggare som fabulerar i ämnen dom uppenbart inte har det minsta varken insikt eller kunskap om. Naturligtvis, åsikt får envar fritt hysa och framföra. Det finns gott om Kina-hatare och finansierad hat-propaganda, men varför inte ta en titt på de projekt som sitter framför näsan på er i Sverige. Volvo och SAAB, nu NEVS, bara som exempel. Hur många jobb har dom räddat och skapat, Viken marknad har Kina öppnat för Sverige med sina investeringar. När det gäller Asiatimes, skärp er. Den är en blogg i Hong Kong som till nyligen hette ”Asia Times online” och grundades av Sondhi Limthongkul, a Thai media mogul, som även driver politiska rörelser som ”People’s Alliance for Democracy”. Det är en starkt färgad opinions sajt, inte en källa av neutrala fakta. Jag har bott en stor del av mitt liv i Kina, arbetat med Kina i över 50 år, och tror jag har ganska bra kunskap i ämnet. Vilken kompetens kan ni själva hävda, utan att stödja er på selektivt valda bloggare och media sidor med åsikter.
Karl W, läs det här:
https://www.marxists.org/svenska/lenin/1916/imper.htm
Kina är imperialistiskt enligt Lenins definition.
Det är nog sant. Sverige har aldrig utvecklats från ”Lenins nivå”, Sverige är så efterblivet i avveckling att man idag ligger 100 år efter resten av världen. Sverige ligger kvar på sovjet kommunismen som den bildades 1917 eller tidigare. Vore det inte dags att uppdatera snart.
Utveckling skall et vara
Vad hur Kina väljer i politiskt hänseende avgörs inte av spåkulan.
Dess politik kan heller inte sägas vara imperialistisk i m-l mening.
Men som Ordf. Mao varnade (fritt ur mitt minne B.E) Om Kina väljer att inte följa den socialistiska vägen blir Kina den mest fruktade makt som blivit till i jordens historia.