
Shiiter behåller betydande inflytande trots USA:s ”röda linjer” .

Antiwar.com 8 februari.
Trumpadministrationens försök att diktera villkoren för den nya libanesiska regeringen verkar ha misslyckats spektakulärt. Den nya libanesiska regeringen har tillkännagetts och omfattar flera medlemmar från både Hizbollah och den shiitiska Amal-rörelsen.
Administrationen har tjatat på Libanon i veckor i denna fråga, insisterat på att ingen shiamuslimskt skulle kunna tillåtas att inneha finansministeriet och kallade någon Hizbollahs representation i regeringen för en ” röd linje ”, så sent som den 7 februari.
USA hade föreslagit att Saudiarabiens utländska bistånd till Libanons återuppbyggnad efter kriget var villkorat av att landet inte utsåg en shiitisk finansminister, även om saudierna inte verkar ha gjort detta villkor.

I slutändan är finansministern Yassine Jaber, medlem i Amalrörelsen och shiitisk muslim. Amal fick också posten som miljöminister, som gick till Tarek Mitri. Hizbollah och Amal ses allmänt som allierade , även om de har olika visioner för Libanons framtid.
Hizbollah var inte heller utesluten från regeringen. De fick också två portföljer, posten som folkhälsominister gick till Rakan Nasreddine, en kärlkirurg med stöd av Hizbollah. Han sägs ha som mål att modernisera Libanons sjukvårdssystem .
Kanske gick den mer högprofilerade Hizbollah-portföljen till den nya arbetsministern, Mohammad Haider. Haider tjänstgjorde som chef för nuklearmedicin vid American University of Beirut, men är också en ”speciellt utsedd terrorist” för USA, på grund av sitt medlemskap i Hizbollahs högsta militära organ, Jihad Council.
Haider är kanske mer känd för folk, eftersom han för bara några månader sedan var måltavla för ett israeliskt mordförsök, när de jämnade ett hyreshus i centrala Beirut med en bomb avsedd för bunkrar. Israel dödade ett stort antal människor i den bombningen , men Haider var uppenbarligen inte bland dem.
USA har inte omedelbart svarat på Libanons avslag på deras krav med sin nya regering. Huruvida de i slutändan kommer att göra något för att straffa Libanon för deras trots är fortfarande osäkert, och tidigare amerikanska diktat ignorerades på samma sätt med liten konsekvens.
2009, strax före parlamentsvalet, åkte vicepresident Joe Biden till Libanon och förklarade att libaneserna inte skulle rösta på Hizbollah-politiker och varnade för att amerikanskt bistånd skulle dras tillbaka från nationen om de gjorde det. Trots denna uppenbara amerikanska inblandning, slutade Hizbollah med att göra det ganska bra i valet 2009 och hamnade som en del av den koalitionsregeringen. USA pausade kort militärt bistånd till Libanon 2010, även om det så småningom hävde denna paus och skickade pengarna ändå.
Jason Ditz är seniorredaktör för Antiwar.com. Han har 20 års erfarenhet av utrikespolitisk forskning, och hans arbete har dykt upp i The American Conservative, Responsible Statecraft, Forbes, Toronto Star, Minneapolis Star-Tribune, Providence Journal, Washington Times och Detroit Free Press.
Gratulationer