Miliärkuppen i Myanmar

2
YANGON, MYANMAR – JANUARY 2, 2016: Office of the National League for Democracy with portraits of Aung San and Aung San Suu Kyi in Yangon, Myanmar on January 2, 2016. Shutterstock

 

Media rapporterar sedan igår om en militärkupp i Myanmar, som fördöms av flera länder, däribland Sverige..

I en brådskande snabb rapport från Steigan: Militärkupp i Myanmar tecknas en bakgrund.

Enligt en källa har Aung San Suu Kyi bett sina landsmän att protestera mot statskuppen.


”Myanmars politiska ledare Aung San Suu Kyi och andra ledare för det styrande partiet arresterades av militärstyrkorna i landet under morgontimmarna den 1 februari 2021, rapporterar Reuters. Militärkuppet har pågått några dagar efter att en militär talesman sade den 26 januari att armén skulle ”agera” om tvisten om valresultatet inte löstes snabbt.

Suu Kyis parti, National League for Democracy (NLD), förklarade sig vara vinnaren av valet i november 2020, medan militärpartiet, Union Solidarity and Development Party (USDP), uppmanade till nyval och efterlyste militärt stöd för att ”säkerställa ett rättvist val ”. USDP fick endast 33 platser i parlamentet av totalt 476.

Redaktören: NLD fick 83 % av rösterna enligt
en källa.
Valet i Myanmar var också kontroversiellt eftersom det hölls medan militära strider pågick i landet. FN: s sändebud till landet hävdade att det inte kunde vara ett rättvist val på grund av förtrycket av hundratusentals Rohingya-muslimer. Källa: Wikipedia.

Nobelpristagaren Aung San Suu Kyi har varit västs favorit i Myanmar, men hon har tappat mycket av sin prestige sedan han kom till makten 2016, inte minst på grund av konflikten med Rohingya-muslimer, där Myanmar har kritiserats för att begå folkmord. Suu Kyi har förnekat.

Myanmar vann sitt oberoende från det brittiska imperiet 1948 och var under militär diktatur från 1962 till 2011, och även därefter har militärstyrkorna haft en solid andel av den verkliga makten i landet.

Under de senaste åren har Myanmar haft en av de snabbast växande ekonomierna i världen, enligt Världsbanken. Mycket av tillväxten har skett inom den stora informella sektorn, som också påverkas starkt av brott, smuggling och korruption. Thailand och Kina är landets största handelspartner. De viktigaste exportprodukterna är textilier från ”sweatshops” och petroleumprodukter. Sedan kommer export av ris och koppar.

Myanmar är ett lapptäcke av olika etniska grupper som delvis är i konflikt med varandra och med centralstaten. Detta används av militären som förevändning för arméns dominerande ställning.”

Föregående artikelSverige största utländska styrkan i franskledda Takuba
Nästa artikelBetraktelser från Filippinerna
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. Jag tror inte vi vet ännu vad som hänt i Myanmar. All information hittills har kommit genom välkänt otillförlitliga och starkt partiska media. På ytan ser det ut som om militären, vilka hittills har varit den stabiliserade faktorn i landet, inte accepterat ett val. USA och CIA har sedan omkring tio år haft intensiva aktiviteter i Myanmar för att ta kontrollen över landet, med samma metoder dom genomfört på så många andra platser, och bland annat försökte tillämpa i Hong Kong och tillämpar just nu på Taiwan. Det har varit åtskilliga rapporter om CIA inblandning i landets politik och interna angelägenheter och amerikansk indoktrinering. USA har även matat ut samma anklagelser som dom gjort mot Kina när det gäller Inre Mongoliet, Tibet, Xinjiang, och Hong Kong. USA har även genomfört sanktioner mot personer som inte ansett USA vänliga nog. Samtidigt har relationerna, handel och förbindelserna med Kina stadigt utvecklats positivt. Myanmar och Kina har ju gemensam gräns. Min egen bedömning är att detta är inte en militärkupp av klassiskt slag, utan militären ingrep för att förhindra USA att destabilisera landet på klassiskt amerikanskt sätt, som dom försökt i Hong Kong eller Xinjiang med att skapa motsättningar, kravaller och oroligheter med syftet att ta kontrollen och i framtiden installera en amerikansk marionettregim. USAs försök att ta kontrollen över Vietnam och Korea är kända exempel.

  2. Svenska media, styrda av USA, har som vanligt mycket grovt förfalskat bilden. Nu kommer det information som gör gällande att det är USA som ligger bakom militärens maktövertagande i Myanmar. Det är inte verifierat, men logiskt stämmer det mycket väl. Det är känt att CIA har omfattande aktiviteter i Myanmar sedan länge. USA har länge försökt tvinga Myanmar att underordna sig och ansluta sig till USA som ”allierad” vilket har samma syfte som USAs Vietnamkrig, försöken att ockupera Korea, USAs ockupation av Taiwan och USAs militära närvaro på Filippinerna och i Japan. Metoderna är desamma som med Kina, sanktioner, förbud hotelser, stöd till islamistisk terrorism, osv. Kina och Myanmar har har historiskt stått nära varandra sedan tusentals år och har en lång gemensam gräns. Kina har gjort stora insatser i Myanmar för att eliminera fattigdomen, förbättra levnadsstandarden och bygga infrastruktur. Det har stötts av den valda regeringen och uppfattas av allmänheten, vilket i tur har gjort den valda regeringen, ledd av Aung San Suu Kyi, mycket populär varför dom fick 70% av rösterna i valet. USA har även på samma sätt som i Kina stöttat, finansierat, och utnyttjat islamistiska terrorgrupper som verktyg för att skapa upplopp och oroligheter i syfte att åstadkomma ett regimbyte på klassiskt sätt. Därför har regeringen inte kunnat agera för att stödja islamistiska grupper. USAs försök har att ta de facto kontroll av Myanmar har alltså misslyckats, och därför har man arrangerat en statskupp och militärens maktövertagande.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here