Nato: Frågor som bör tas på allvar

3
NATO-trupper i Europa - Pressvideo: NATO
NATO-trupper i Europa – Pressvideo: NATO

En artikel med titeln ”Frågor som bör tas på allvar” av publicisten Anders Björnsson har idag publicerats på Alliansfriheten.se. Ett utdrag nedan.


Frågor som bör tas på allvar

Att anta är inte att spekulera. Anta nu, att Förenta staterna och Folkrepubliken Kina råkar i öppen konflikt med varandra och börjar engagera sig i krigshandlingar, med USA som angripen part. Vem inbillar sig, att samtliga Nato-länder då kommer till USA:s undsättning?

Det må stå vad som helst i det nordatlantiska fördragets kapitel fem, men det mest sannolika är, att ett flertal av de närmare trettio europeiska alliansmedlemmarna (och kanske även Kanada) föredrar att ställa sig utanför en sådan konfrontation. Om Sverige i ett dylikt läge tillhörde Atlantpakten, skulle vi verkligen sända hjälpkonvojer över Atlanten?

Låt vara, alltså, att detta enbart är ett tankeexperiment och ur ett nulägesperspektiv inte särskilt verklighetstroget. Men kommer å sin sida USA, den ledande Nato-makten, utan vilken alliansen fölle samman, under alla omständigheter att vara berett att stå fast vid sina avsiktsförklaringar (som inte är detsamma som förpliktelser: vem straffas av vem eller vilka, om dessa inte infrias?) visavis sina europeiska allierade?

 

Om detta kan man inte uttala sig med någon som helst precision. Natolobbyisterna i vårt land utgår emellertid från att någonting sådant följer med automatik. Detta är dimridåer, falsk trygghet. I världspolitiken är konstellationerna sällan beständiga.

Ja hur fortsätter artikeln egentligen? Läs vidare!

Föregående artikelMännen som förrådde Frankrike
Nästa artikelDen amerikanska våren är här

3 KOMMENTARER

  1. Fulmedier och bloggar utan kommentarsfält skall man varken läsa eller kommentera egentligen, även om frågeställningen är relevant. Med allianser och pakter bevisas ingenting. Det är i handling som verklig lojalitet evidensbaseras. ledarskap förändras dessutom ständigt. Det ledarskap som hade kraft och karaktär har kanske inte det vid ett senare tillfälle.

  2. Mycket klokt tänkt, Anders Bj – och onekligen ett spännande uppslag. Trump har i högsta grad bidragit till splittringen inom NATO. Sitter han kvar som president nästa år – vilket gud förbjude – torde splittringen öka ytterligare. Och Anders antagande blir ännu rimligare.

    • Skulle Trump ”lyckas” med att splittra NATO sönder vore jag för evigt tacksam.
      Denna brottssyndikat måste bort, snarast.

      Att V har totalt spårat ur förbättrar tyvärr inte utsikterna för att bli av med NATO-fjäskarna i Riksdagen.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here