Klockan 03:00 den 26 juli 2023 arresterade presidentgardet president Mohamed Bazoum i Niamey, Nigers huvudstad. Trupper ledda av brigadgeneral Abdourahmane Tchiani stängde landets gränser och utropade utegångsförbud. Kuppen fördömdes omedelbart av den ekonomiska gemenskapen av västafrikanska stater , av Afrikanska unionen och av Europeiska unionen . Både Frankrike och USA – som har militärbaser i Niger – sa att de noga övervakar situationen. En konflikt mellan armén – som påstod sig vara pro-Bazoum – och presidentgardet hotade huvudstaden, men planade snart ut. Den 27 juli gjorde general Abdou Sidikou Issa från armén ett uttalande sade att han skulle acceptera situationen för att ”undvika en dödlig konfrontation mellan de olika krafterna som … kan orsaka ett blodbad.” Brigadgeneral Tchiani gick på tv den 28 juli för att meddela att han var den nya presidenten för Conseil National pour la Sauvegarde de la Patrie, eller CNSP.
Kuppen i Niger följer på liknande kupper i Mali (augusti 2020 och maj 2021) och Burkina Faso (januari 2022 och september 2022) och Guinea (september 2021). Var och en av dessa kupper leddes av militära officerare som är starkt motståndare till närvaron av franska och amerikanska trupper och till de permanenta ekonomiska kriser som tillfogas deras länder. Denna region i Afrika – Sahel – har stått inför en kaskad av kriser: landets uttorkning på grund av klimatkatastrofen, uppkomsten av islamisk militans på grund av Natokriget i Libyen 2011, uppkomsten av smugglingsnätverk för att transportera vapen, människor och droger genom öknen, plundringen av naturresurser – inklusive uran och guld – av västerländska företag som helt enkelt inte har betalat tillräckligt för dessa rikedomar, och förskansningen av västerländska militära styrkor genom byggandet av baser och driften av dessa arméer ostraffat.
Två dagar efter kuppen tillkännagav CNSP namnen på de 10 officerarna som leder CNSP. De kommer från hela spektrumet av de väpnade styrkorna, från armén (general Mohamed Toumba) till flygvapnet (överste major Amadou Abouramane) till den nationella polisen (vice Assahaba Ebankawel). Det är nu klart att en av de mest inflytelserika medlemmarna av CNSP är general Salifou Mody, tidigare militärstabschef och chef för Högsta rådet för återupprättande av demokrati, som ledde kuppen i februari 2010 mot president Mamadou Tandja och som styrde Niger fram till att Bazoums föregångare Mahamadou Issoufou vann presidentvalet 2011. Det var under Issoufous tid i ämbetet som USA:s regering byggde världens största drönarbas i Agadez och som de franska specialstyrkorna byggde en garnison istaden Irlit på uppdrag av urangruvföretaget Orano (tidigare en del av Areva).
Det är viktigt att notera att general Salifou Mody uppfattas som en inflytelserik medlem av CNSP med tanke på hans inflytande i armén och hans internationella kontakter. Den 28 februari 2023 träffade Mody USA:s ordförande för Joint Chiefs of Staff General Mark Milley under den afrikanska försvarschefskonferensen i Rom för att diskutera ”regional stabilitet, inklusive samarbete mot terrorism och den fortsatta kampen mot våldsbejakande extremism i regionen .” Den 9 mars besökte Mody Mali för att träffa överste Assimi Goïta och stabschefen för den maliska arméns general Oumar Diarra för att stärka det militära samarbetet mellan Niger och Mali. Några dagar senare, den 16 mars, besökte USA:s utrikesminister Antony BlinkenNiger för att möta Bazoum. I vad många i Niger uppfattade som en smutskastning av Mody, utnämndes han den 1 juni till Nigers ambassadör i Förenade Arabemiraten. Mody, sägs det i Niamey, är rösten i örat på brigadgeneral Tchiani, den titulära statschefen.
Korruption och väst
En välinformerad källa i Niger berättar att anledningen till att militären gick mot Bazoum är att ”han är korrupt, en bricka för Frankrike. Nigerianer var trötta på honom och hans gäng. De håller på att arrestera medlemmarna i det avsatta systemet, som hade förskingrat offentliga medel, av vilka många har tagit sin tillflykt till utländska ambassader.” Frågan om korruption hänger över Niger, ett land med en av världens mest lukrativa uranfyndigheter. Den ”korruption” som det talas om i Niger handlar inte om små mutor från regeringstjänstemän, utan om en hel struktur – utvecklad under franskt kolonialstyre – som hindrar Niger från att etablera suveränitet över sina råvaror och över landets utveckling.
I hjärtat av ”korruptionen” finns det så kallade ”joint venture” mellan Niger och Frankrike som heter Société des mines de l’Aïr (Somaïr), som äger och driver uranindustrin i landet. Påfallande nog ägs 85 procent av Somaïr av Frankrikes atomenergikommission och två franska företag, medan endast 15 procent ägs av Nigers regering. Niger producerar över 5 procent av världens uran, men uranet är av mycket hög kvalitet. Hälften av Nigers exportintäkter kommer från försäljning av uran, olja och guld. En av tre glödlampor i Frankrike drivs av uran från Niger, medan 42 procent av det afrikanska landets befolkning levde under fattigdomsgränsen.Folket i Niger har sett sin rikedom glida mellan fingrarna i decennier. Som ett tecken på regeringens svaghet har Niger under det senaste decenniet förlorat över 906 miljoner dollar på bara 10 skiljedomsärenden som väckts av multinationella företag inför International Centre for Settlement of Investment Disputes och International Chamber of Commerce .
Frankrike slutade använda francen 2002 när man bytte till Eurosystemet. Men fjorton före detta franska kolonier fortsatte att använda Communauté Financiére Africaine (CFA), vilket ger enorma fördelar för Frankrike (50 procent av dessa länders reserver måste förvaras i den franska statskassan och Frankrikes devalveringar av CFA – som 1994 – har katastrofala konsekvenser för de länder som använder det). 2015 sa Tchads president Idriss Déby Itno att CFA ”drar ned de afrikanska ekonomierna” och att ”tiden var kommen att klippa strängen som hindrar Afrika från att utvecklas”. Samtalet nu över Sahel handlar inte bara om att avlägsna franska trupper – vilket har ägt rum i Burkina Faso och i Mali, men av ett brott med det franska ekonomiska greppet om regionen.
Den nya alliansen
Vid toppmötet mellan Ryssland och Afrika i juli 2023 bar Burkina Fasos ledare, president Ibrahim Traoré, en röd basker som speglade uniformen för hans lands mördade socialistledare, Thomas Sankara. Traoré reagerade starkt på fördömandet av militärkupperna i Sahel, bland annat på ett besök i hans land nyligen av en delegation från Afrikanska unionen. ”En slav som inte gör uppror förtjänar inte medlidande,” sa han .
Red. Romelsjö: Läs gärna Mordet på Burkina Fasos Thomas Sankara – Afrikas Che Guevara.
Afrikanska unionen måste sluta fördöma afrikaner som bestämmer sig för att slåss mot sina egna västerländska marionettregimer.
I februari stod Burkina Faso värd för ett möte som omfattade regeringarna i Mali och Guinea. På agendan står skapandet av en ny federation av dessa stater. Det är troligt att Niger kommer att bjudas in till dessa samtal.
Ursprungligen publicerad:
Wagner-gruppen har 5000 soldater i ett bälte över den afrikanska kontinenten. Deras främsta uppgift är att finansiera sig själva men också att störa väst, plantera sina frön och roffa åt sig råvaror. Frankrikes kärnbränsle är i farozonen. Den ryska imperialismen jobbar med asymetrisk krigföring runt hela planeten. Det inte konstigt att alla försöker skydda sig genom att ringa in den gemensamma fienden. Snart håller Ryssland hot-övning i Östersjön. Det gäller att vaka över Åland, ryska imperiet kan göra ont värre.
”Frankrikes kärnbränsle är i farozonen.”
Det är inte Wagner som roffar råvaror från Afrika.
Det är Västeuropén som sugit ut Afrika ända sedan tidiga industrialismens sug efter ”billiga” råvaror.
Vart fick de europeiska och amerikanska biltillverkarna gummi till bildäcken från?
Jo, från Afrikas gummiplantager där Västeuropén stod som ägare och arbetarna som inhemska slavar. Lön för en dags arbete, femton piskrapp?
Världens största exportör av kärnbränsle lär enligt uppgift vara Ryssland.
Om Västvärlden är öppen för Marknadsekonomier så borde Frankrike kunna köpa sitt kärnbränsle från Ryssland.
Ryssland och Frankrike har alltid haft goda förbindelser så jag ser inga problem med det.
Jag känner mig mer trygg med Rysslands militära övningar i Östersjön än jag gör med amerikanska soldaters hotfulla NATO-övningar i Sverige.
Det är NATO som för kriget till Sverige på samma sätt som NATO förde det brutala kriget till Ukraina.
Tänk så många ukrainska liv som sparats om Ryssland gjort kvitt den Västerländskt Borgerliga regimen i Kiev redan vid Specialoperationens början.
Bra inlägg.
Rykande aktuellt och förklarar i klarspråk vad som hänt och händer till skillnad från vår borgerliga statsmedia SVT Public Service västkapitalistpropganda mest för att förvilla och lägga dimridåer över vad som verkligen sker.
Jag läser ovan att Västvärlden inte betalat priset för det naturrikedomar de hämtat från Nigeria och andra ställen i Afrika.
Ja, det var väl det jag trodde.
Köpa billigt och sälja dyrt.
Det är mervärdet som alltid gjort den Västerländske Borgaren till en rikeman.
Tänker man efter förstår man att Demokratin är Borgarens guldgruva.
Avsätts de (västliknande) demokratierna i Afrika då tar utsugningen slut och länderna får förhoppningsvis egen kontroll över deras territoriella resurser.
Ryssland tror jag inte är någon sugare.
Ryssland har för stora egna naturresurser för att lockas av utnyttjanden.
Det nya industriella Kina kan ha behov, men sådan handel kommer bli under samarbeten.
Det är Occidenten som varit kolonisatören.
Aldrig Orienten vad jag vet.
USA hämtade sina slavar i båtlaster från Afrika.
Det är liberal frihet.
Afrikas äldsta land heter Liberia
En stat grundad av USA.
Liberia har en flagga kusligt lik det amerikanska stjärnbaneret.
Namnet Liberia tycker jag är väldigt likt Liberal.
Liberal är friheten och rättigheten att hämta slavar samt att suga ut både jord, människor och allt som finns som kan ge Västerländske Borgaren sitt önskade mervärde?
Nu skall det väl i ärlighetens namn sägas att de muslimska länderna även de hämtade slavar från Afrika. Dessutom så hade afrikanerna själva slavar, innan européerna kom. Det var ofta afrikaner som sålde andra afrikaner, från konkurrerande stammar, till européerna. Jag säger bara detta då slaveriet har blivit någonting som man främst beskyller vita för, fastän i stort sett alla folk och raser har sysslat med det.
Tydligen hade sionist/neokonservativa Victoria F**K the EU Nuland varit i Niger. Hon fick inte audiens kan man väl kort och gott sammanfatta hennes äventyr i Niger. Varken den avsatte lakej presidenten eller nuvarande ledaren för Niger – General Tchiani – fick hon träffa.
Däremot fick fascist Maidan kuppens barnmorska träffa överbefälhavaren och fick höra vad hon inte tål – SANNINGEN (i stil med ”vi vet vad som är bäst för vårt land” och ”det angår inte dig” och dylik sanningar). Hon vittnade själv om att det var hårda bud. Alltså kammade korpulenta Nuland/Nudelman noll och intet och åkte tillbaka tomhänt.
Nu förväntar vi oss ett CRESCENDO LÖGNER från västmedier, däribland svenska SvT, SR, DN och Lögnexpressen, Aftonljug, mm.
Vad var det hon ville? Hon varnade för Wagner gruppen 😳😳😳. Noterbart är också att fascist Maidan kuppens barnmorska hotade inte med ”allvarliga konsekvenser” som hon annars är van att göra. Inte heller hade hon kanelbullar med sig – det var tydligen mycket bråttom …
https://www.indianpunchline.com/niger-rejects-rules-based-order/
Rätt skall vara rätt! Som Erik skriver: Det var afrikaner som fångade slavar och sålde dem till Araber, som var handelsmän och fraktade ”varorna” genom Sahara. På 1500/1600 talet anlade Europeér handelsstationer längs kusten, som tog över handeln. Inkomsterna från denna handel byggde upp två-tre afrikanska kungadömen från Senegal i väster till Kamerun i öster. Rikast var Dahomey-folket i väster, som byggde upp en arme på ca 15 000 krigare. Elitstyrkan var ca 5 000 kvinnor. Det krävdes att Frankrike satte in sin elitstyrka Främlingslegionen för att besegra dem (1870)
https://new.thecradle.co/articles/france-never-stopped-looting-africa-now-the-tables-are-turning
”Västvärldens politiker står inte bara på den förlorande sidan i proxykriget i Ukraina, utan nu även i Afrika. 3 av 4 nigerier stödjer militärjuntan i Niger, och drygt 60 procent ser Ryssland som den mest pålitliga utländska aktören, visar en undersökning från The Economist. Få invånare stödjer västmakterna och globalist grupper som FN.”
https://nyheter.swebbtv.se/stort-folkligt-stod-i-niger-for-militarjuntan-och-ryssland/
Dom flesta afrikaner känner nog igen en äcklig imperialist när dom ser en och nu fick dom se en på nära håll.
Förhoppningsvis tar fler länder i Afrika nu chansen att äntligen göra sig av med kolonialisterna och inte för att jag har några högre tankar om privatarméer som Wagner, men kan dom hjälpa till med att slänga ut Frankrike så är det bra.