
Detta är en ny informations- och debattartikel från Åke Paulsson i Kåge. – som stöds av Deltagare i Seniorkursen Politik och Samhälle” vid Medlefors Folkhögskola, där Åke Paulsson undervisat.

Åke Paulsson har arbetat med miljöfrågor i olika former i 55 år. Senast genom att uppfinna ett sätt att återvinna bildäcksgummi som en termoelast. Han skapade företaget EcoRub AB som kom att ”listas” och på så sätt börsintroduceras, och som ”börs-vd” var han aktiv i 9 år.
__________________
Det finns många argument för att Nya Northvolt AB ska vara statligt (samhälleligt) ägt. Några av dem är att vårda mänskliga och materiella resurser, arbetstillfällen och rädda den ”gröna omställningen”.
När Coronapandemin slog till 2020 beslutade Riksbanken att skapa ett stödpaket på 1 400 miljarder för att stötta den finansiella sektorn. Ungefär hälften kom att användas och det skapade 14 nya miljardärer per månad det året.
Riksbanken kan på samma sätt skapa de pengar som behövs för att köpa upp konkursboet och finansiera det nya bolaget och denna gång utan att det blir inflation.
Många leverantörer förlorar stora summor i Northvolts konkurs och många kommer att tvingas göra konkurs. Resurser för att lösa ut leverantörerna måste ingå.
Under alla omständigheter är det anställda som kommer att genomföra allt arbete. Kompetensen i företaget kommer under alla omständigheter att innehas av de anställda som kollektiv. Ett aktieägaravtal bör skrivas som säger att bolagets aktieägare ska representeras av en klar majoritet löntagarrepresentanter samt representanter för kommun och stat
Valet till styrelsen bör ske separat så att fackförbunden inte blir ”gisslan”. Erfarenheter från Mondragon i Baskien säger att det är nödvändigt att inse att de anställda har två roller. De blir dels ansvariga för bolaget, dels har de i egenskap av arbetare intressen som skiljer sig från företagsledningens.
Arbetskooperativet Mondragon i Baskien bildades 1943. 2024 bestod det av 95 kooperativ med tillsammans 80 000 anställda. Det är den största företagsbildningen i Spanien.
Den forskning som finns om löntagarstyrda företag säger bland annat att de: är betydligt mera effektiva och produktiva, har bättre miljöarbete, betalar högre löner och högre pensioner, har lägre personalomsättning och hanterar konjunkturnedgångar smartare, arbetstillfredsställelsen är markant större eftersom möjligheten att kunna påverka är reell. De är mera lönsamma för individen, företaget och samhället.
Personalen på Northvolt är välutbildad och kommer från världens alla hörn. Det är inte många som är beredda att resa till andra sidan av jorden för att vara delaktig i ett industriellt projekt, men de var det. Om några har drivkraften att lyckas är det de.
Relaterat
Åke Paulsson:
Northvolt – Framtidsdrömmen som blev till ett utbildat missfoster?
Mycket har jag hört om detta företag.
Kostat enorma summor och svenska staten villkorslöst betalat.
Inte ett enda eget batteri har tillverkats.
Flera anställda har dött under mystiska omständigheter.
Undantag för utsläpp av farliga ämnen långt över det tillåtna.
Många utländsk arbetskraft har anställts av Northvolt.
Vill inte svenskar arbeta där?
Mitt råd:
Tillverka elbilar som är mindre och som inte väger flera ton så behövs där inte dessa batterier som är så extrema.
Då kan man använda enklare batterier som inte är så komplicerade och farliga att tillverka och använda.
Övre Norrland har akut brist på arbetskraft så därför kom immigranter att fylla de tomma platserna.
Vad är meningen med att lokalisera stora industrier till platser där det är stor brist på arbetskraft?
Hade det inte varit bättre att förlägga Northvolt i Malmö eller dess närhet där de arbetslösa immigranterna redan fanns?
Kan mycket väl vara så att Sveriges arbetslöshet beror på usel logistik.
Det är ju så att när inte kommunikationer räcker till så är det bara migration som står till buds om inte tillräckligt arbetsutbud erbjuds lokalt.
Sverige har haft sin glansperiod.
Det som återstår framför oss nu är bara resan utför.
Jämför USA där Donald Trump tycks ha startat upp någon sorts akut nödhjälp åt landets ekonomi.
Liknande situationer tycks finnas i det en gång ofattbara ”Brittiska Imperiet”
Sam’s Russia har ägnat de senaste två Youtube programmen om det.
Har tyvärr inte sett dem än men ska göra det.
Här är det senaste:
If Britain is Rich, Why Are Brits Poor and Angry?
Sam’s Russian Adventures
791 visningar för 2 timmar sedan
https://www.youtube.com/watch?v=mE7iDPeSfWU
Det officiella motivet till lokalisering till Skellefte var tillgång till billig fossil fri el. Det har ni ju gott om i Malmö!
Jag tror inte elbilsprojektet fungerar som kapitalistisk produktionsmodell.
Bara därför att konkurrensen kommer ställa för höga krav på bilens prestanda.
Då tror jag istället mer på att utveckla elbilen efter planekonomisk princip.
Helt enkelt göra konstruktionen efter en lista av önskade egenskaper för bilen.
En ”Folkbil” som tillverkas efter att alla ska ha möjligheten och där det nödvändiga för majoritetsanvändaren sätts främst.
Det här är kommunistiskt tänkande och kommer väcka motstånd i den Liberala Västvärlden men jag tror det är det bästa sättet för att kunna förverkliga elbilen som den Fria Marknaden nu verkar villig att helst stöta bort och istället fortsätta med fossildrivna bilar.
Bilen är svår att bli av med därför samhällena byggs numera efter möjligheten till längre kommunikationer.
Det är inte som förr då samhällena istället byggdes efter möjligheterna till närhet.
Min mamma gick alltid till affären och handlade.
Det nära avståndet gjorde att inget fordon behövdes.
Ryska städer och dess områden byggs fortfarande efter närhet.
Ryssar gillar det.
Det ska vara nära till jobbet, skolan, dagis, affärerna eller fritidssysselsättningarna.
Dachan på landet är ett undantag men det finns gott om buss, tåg och spårvägsförbindelser i Ryssland.
Dock finns i städerna eller dess anslutning liknande våra koloniområden så det kan vara nära också till sin Dacha.
Varför ta över en jättekonkursad firma som gissningsvis aldrig går att få på fötterna? Även ett företag ägt av de anställda måste ju normalt (särskilt om det fungerar i en kapitalistisk omgivning) dra in så mycket inkomster att intäkterna täcker kostnaderna samt ger ett visst överskott för framtida verksamhet.
Ledarsidorna.se skriver idag: 2025-04-10
Northvolt – Nepotism, inkompetens och avsaknad av ägaransvar blev bolagets fall.
Allt fler vittnesmål om livet på Northvolt kommer fram efter att den första chocken lagt sig i den största industriella konkursen sedan Kreuger-kraschen. Vittnesmål som landar i frågan om inte bara ledningens kompetens men ytterst ägarnas och investerarnas förarbete. Om de genomfört sin del av de kvalitetssäkringar som borde ha legat till grund för miljardinvesteringar med bland annat svenska pensionärers sparade medel.
Vartefter tiden går efter och chocken lägger sig efter batteriföretaget Northvolts konkurs tidigare i år börjar fler och fler interiörbilder komma fram. Bolaget var tänkt att genomföra en historiskt kraftig expansion. Från starten 2016 med en handfull anställda tills konkursdagen med tusentals drabbade anställda varav 3 000 vid Northvolt Ett i Skellefteå.
En expansion som i normala fall skulle vara beroende av ett erfaret ledarskap med god kompetens om svårigheterna att få en personalstyrka motsvarande en militär brigad att utföra komplexa arbetsuppgifter och gå inte minst gå i takt samt helst i samma riktning. Brigadchefer har oftast runt 30 års erfarenhet. I Northvolts fall hade ledningen i bästa fall fem års ledarerfarenhet. I vissa fall ingen alls. Flera av cheferna plockades direkt från konsultbyråer som till exempel McKinsey där konsulterna vanligtvis endast hade erfarenhet från arbete i mindre team.
I Northvolt Etts anläggning kom medarbetare från världens alla hörn, skiftledare, ingenjörer och tekniker som lockats av kollektivavtal, optioner i företaget, heltid och fast lön. Men alla hade inte samma förutsättningar
Arbetsmiljöverket som fört statistik över anmälda arbetsplatsolyckor genomförde flera inspektioner på Northvolt. I myndighetens diarium hittas också över 100 träffar på tillfällen då man fått in tips om missförhållanden, avsaknad av märkning på kemiskt material, anmälningar om fallolyckor, frätskador och anställda som klämt av delar av fingrar i maskinerna som producerade det som aldrig skulle bli färdiga batterier.
– Det råder inget tvivel om att det är utmanande att arbeta med att bygga upp en ny svensk basindustri från grunden. Att rekrytera människor från hela världen, med olika relation till arbetssätt, ledarskap och fackliga relationer och dessutom göra det i rekordfart är såklart en sådan utmaning. Samtidigt är det ju anledningen till att många intresserar sig för att arbeta hos oss från första början – att få vara en del av den miljön, skev bolagets dåvarande samhällsansvarige Anders Thor till tidningen Kollega.
Allt under ledning av VD:n Peter Carlsson. Carlsson kom att hyllas för sitt ledarskap av medgrundarna Harald Mix och Carl-Erik Lagercrantz i ett uttalande i Dagens Industri efter att Carlsson lämnade VD-rollen i samband med att Northvolt inledde de rekonstruktionsförsök, som saknade lagligt stöd, i USA. De menade att
”Peter är en extraordinär ledare med en dynamisk personlighet, vars unika energi och orubbliga engagemang för att förändra energilandskapet har positionerat Northvolt som en pionjär inom europeisk batteriproduktion”.
Relaterat: “Jag skäms inte för min insats”
Företagskultur präglad av nepotism och oerfarenhet
Men denna dynamik födde även något annat, något som mer stämmer överens med de problem som tidningen Kollega tangerar och som var tydligt under den s.k IT-boomen. Där flera start-ups kom att gå under i bristen på god företagskultur och fungerande personalpolitik.
En tidigare stabsmedlem i ledningsstaben menar till Ledarsidorna att allt som nu börjar komma fram om bolaget och bolagsledningens bakgrund, ofta helt i avsaknad av industriell kompetens och adekvat erfarenhet nu känns som en upprättelse. Stabsmedlemmen, en av de internationellt rekryterade ingenjörerna med nästan 20 års adekvat erfarenhet från tunga industriprojekt, lockades av möjligheten att gå in i något nytt. Men få, eller inga, av de villkor och förutsättningar som bolagets ledning utlovade.
Denne menar bland annat att företaget konsekvent anställde fel profil för vissa positioner och ansvarsområden. Samt inte minst ifrågasatte befordringsgången.
Relaterat: Vargas rensar i företagsledningen i Stegra
Hur flera av Northvolts och även systerföretaget Stegras tidiga personal plötsligt befordras till nästa nivå, i systerföretaget där de om möjligt hade ännu mindre branscherfarenhet av även kunde hoppa vidare som styrelsemedlemmar eller utgöra ledningen andra nya verksamheter.
En annan tidigare Northvoltanställd vittnar om en kultur i ledningen som präglades av nepotism och att endast de som trodde tillräckligt mycket på projektet erbjöds karriärvägar och förmåner. VD:n Peter Carlsson skall ha sagt till en mellanchef att ”du måste våga tro mer” när mellanchefen framförde tvivel om bolaget inom rimlig tid skulle kunna uppnå ens delar av de milestones, leveransmål, som krävdes av ledningen.
De som varnade för utvecklingen och farorna var inte starka nog i sin tro. Och rensades ut eller kom på undantag. Endast “true believers” skulle premieras.
I normala fall bedöms ledningens förmåga och förutsättningar att nå affärsmålen i den kvalitetskontroll, Due Diligence (DD), som föregår varje företagsförvärv eller investering. Då dessa oftast är sekretessbelagda så finns det bara begränsad information om några sådana bedömningar gjordes av den Europeiska Investeringsbanken, AP-fonderna, AMF, KPA, Goldman Sachs eller andra.
Eller hur den, om den ens var så heltäckande som bland annat AP-fonderna och AMF-pension vill göra gällande, ens genomfördes. Eller om alla litade på att någon annan gjort någon skattning om företaget förutsättningar att växa till en militär brigads storlek på fyra år med en ledning som saknade inte bara ledarskapet utan även adekvat industriell kompetens.
https://ledarsidorna.se/northvolt-nepotism-inkompetens-och-avsaknad-av-agaransvar-blev-bolagets-fall/