Ökat stöd i Västeuropa för fredsförhandlingar. -populäraste alternativ i Frankrike, Tyskland, Italien och Spanien.

1
Konstantinovka

Enligt en ny opinionsundersökning är fredssamtal är det populäraste alternativet i

Opinionen för att stödja Ukraina ”tills det vinner” i konflikten med Ryssland har minskat dramatiskt i sju västeuropeiska länder enligt en YouGov-undersökning visat. I fyra av dessa länder stöder nu fler människor en fredlig uppgörelse även om det innebär att tvinga Kiev att acceptera territoriella förluster.

Undersökningen genomfördes tidigare i december i Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien, Sverige, Danmark och Storbritannien och publicerades av The Guardian på torsdagen.

I Sverige, Danmark och Storbritannien sa 50 %, 40 % respektive 36 % av de tillfrågade att de skulle vilja stödja ”Ukraina tills Ryssland drar sig tillbaka, även om detta innebär att kriget varar längre”, en minskning med cirka 10 % i alla tre länderna sedan februari. Samtidigt sa 24%, 34% respektive 32% att de skulle ”uppmuntra till ett förhandlat slut på striderna, även om Ryssland fortfarande har kontroll över vissa delar av Ukraina”, siffror som stiger med motsvarande belopp.

I Tyskland, Spanien, Frankrike och Italien vill betydligt fler ha lösning via fredssamtal än via fortsatt krig. 

Cirka 28 % av tyskarna vill att Ukraina ska fortsätta kämpa, medan 45 % stöder en förhandlingslösning. Mindre än en fjärdedel av de tillfrågade i Spanien, Frankrike och Italien vill förlänga konflikten. Klyftan i opinionen är störst i Italien, där 55 % av de tillfrågade stöder fredssamtal, och endast 15 % vill fortsätta att beväpna Kiev.

Frankrikes och Tysklands regeringar har kollapsat mellan februari och december, medan Storbritanniens tidigare premiärminister, Rishi Sunak, avsattes i ett jordskrednederlag för sitt konservativa parti i juli.

Trots rapporter som tyder på att Vladimir Zelensky vill avsluta konflikten i år, har den ukrainske ledaren offentligt avvisat uppmaningar om att förhandla och insisterar på vad han kallar en ”rättvis fred”. Hans villkor för denna fred är återvändandet av fyra före detta ukrainska regioner som anslöt sig till Ryssland 2022, och en inbjudan att gå med i NATO-blocket – förhållanden som Moskva anser är oacceptabla.

Ryssland hävdar att varje uppgörelse måste börja med att Ukraina upphör med militära operationer och erkänner den ”territoriella verkligheten” och att de aldrig kommer att återta kontrollen över de ryska regionerna Donetsk, Lugansk, Cherson och Zaporozhye, eller av Krim. Dessutom insisterar Kreml på att målen för dess militära operation – som inkluderar ukrainsk neutralitet, demilitarisering och denazifiering – kommer att uppnås.

USA:s tillträdande president Donald Trump har upprepade gånger lovat att han kommer att avsluta konflikten inom ”24 timmar” efter tillträdet, utan att förklara hur han planerar att uppnå detta. Han har dock sagt att han tänker tala med både Zelenskij och Rysslands president Vladimir Putin och antytt att Ukraina bör förbereda sig för en minskning av USA:s militära bistånd. Trump har också föreslagit att Kiev skulle överge sina territoriella anspråk, eftersom ”det inte finns en enda byggnad i gott skick kvar” i några av de stridsdrabbade städerna under rysk kontroll.

Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov sa på onsdagen att Moskva är öppet för alla avtal som respekterar Rysslands nationella intressen och ”andra länders legitima intressen”. Han tillade dock att han inte har sett några ”seriösa, konkreta förslag” från väst.

Källa: https://www.bignewsnetwork.com/news/274887885/western-europeans-losing-faith-in-ukraine—poll

Relaterat
Opinionsundersökning i 30 länder i Europa: En stor majoritet vill ha vapenvila och fredsförhandlingar i Ukraina. Januari 2024
Vem stöder Ukrainas segerplan?
Zelenskys ”segerplan” eller vad?
Ukraina – Zelinskys charad om en ”segerplan”

Föregående artikelDagens propaganda 28 december: Theo Vareman avviker från propagandasystemet
Nästa artikelHar vårdslösa drönarattacker av Ukraina orsakat tragedin med Azerbaijan Airlines?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

  1. Införstått i den här undersökningen är att ”köpa konceptet” att Zelensky är Ukrainas laglige företrädare. Det är han inte vilket föranleder att ställa frågan: Är det sjörövarnationens tidningsblaskor som står för texten?
    Samt vidare: Är Bellingcat och Zelensky anställda av samma krigsindustribolag?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here