I morse rapporterade Sveriges Radios Nyheter kl 07.30 att myndigheter i Ecuador nyss presenterat en anklagelse mot Ola Bini för Dataintrång via en skärmpdump. Kan ge 3-5 års fängelse.
Ola Blini är en av dem som drabbats i främst USA:s, Storbritanniens och Sveriges kampanj mot Assange.
Jag har här publicerat många artiklar om Assange och om solidaritetsarbetet för Julian Assange och yttrandefriheten. Se under ”Relaterat”.
DN skrev senast 2/8 ”Åklagaren i Ecuador har fått förlängd tid en månad i utredningen mot svensken Ola Bini. Det betyder att han fortfarande är fast i Ecuador utan att veta vad han är misstänkt för.
Om 30 dagar väntas nytt besked om det blir åtal eller om förundersökningen läggs ner.
Ola Bini greps i Ecuador 11 april i år, samma dag som Wikileaksgrundaren Julian Assange greps på Ecuadors ambassad i London. Bini och Assange är vänner och svensken har tidigare sagt att han inte tror att det var en slump att de greps samma dag.
Åklagaren har sagt att Bini ska ha ”förstört integriteten av datasystem” utan att gå in närmare på vilket system det ska ha varit.” DN Utredning mot Ola Bini fortsätter – nytt besked om 30 dagar
En läsare har vänligen översatt två aktuell artikar ”Det sista offret i korsfästelsen av Julian Assange” om detta. The Latest Victim in the Crucifixion of Julian Assange och Telesur: Ecuador Gov’t Changes Criminal Charges Against Ola Bini to Prolong Case
Det senaste offret i korsfästningen av Julian Assange
Fallet Ola Bini, en svensk nätaktivist och medarbetare till WikiLeaks-grundaren Julian Assange, har höljts i dunkel sedan han arresterades i Quito, Ecuador, den 11 april. Han arresterades samma dag som Assange med våld förflyttades från Ecuadors ambassad i Storbritannien, något som oundvikligen väcker frågor om Bini frihetsberövades på grund av hans koppling till Assange och om USA var inblandat i ärendet i någon form.
Bini, som ursprungligen inte åtalades för något brott, anklagades för att ha varit inblandad i en läcka av dokument som avslöjade att Ecuadors höger-president, Lenin Moreno, hade flera offshore-bankkonton. Bini släpptes efter två månader i ett ecuadorianskt fängelse med fruktansvärda förhållanden, men kämpar fortfarande för att upprätthålla sin frihet. Han anklagades av de ecuadorianska myndigheterna för ”påstått deltagande i ett olagligt övergrepp mot datorsystemens integritet och försök att destabilisera landet,” fastän bevisen för anklagelserna är ytterst tveksamma.
I samtal med Truthdigs chefredaktör Robert Scheer diskuterar Danny O’Brien varför Binis fall är så viktigt att följa, trots en allmänt brist på medieintresse för hans arrestering. O’Brien, strategidirektör vid Electronic Frontier Foundation, åkte till Ecuador för att besöka Bini på EFF:s vägnar för att lära sig mer om ärendet och tala för den svenska aktivistens rättigheter.
”Journalister, advokater, advokater för mänskliga rättigheter, försvarare av mänskliga rättigheter, kan liknas vid kanariefåglarna i kolgruvorna i auktoritära eller blivande auktoritära regimer,” berättar O’Brien Scheer i den senaste delen av ”Scheer Intelligence.” ”Jag tror att många regeringar erkänner att om de antingen … kan tysta, eller bara skrämma och kyla ner, de viktigaste journalisterna eller de framstående offentliga försvararna, så får man en enorm hävstångseffekt på oppositionsgrupper eller grupper som kämpar för rättvisa i deras länder.
”Man anser att han är världsledande när man försöker bygga säkra platser där människor kan kommunicera utan att bli föremål för regeringsövervakning,” berättar Scheer till O’Brien. ”Och även om vissa människor har en beskedligare syn på den amerikanska regeringen, talar vi trots allt om en vikten av öppen värld som måste överleva i ytterst kontrollerande miljöer och i uttryckligen totalitära och auktoritära samhällen.”
Genom sitt arbete på EFF, en organisation som har medlemmar från alla delar av det politiska spektrumet, och som förespråkare för yttrandefrihet och integritet under den digitala tidsåldern, har O’Brien kommit till en upprörande slutsats som är själva kärnan i Binis fall: regeringar runt om i världen är ”det närvarande och det tydligaste hotet mot människors integritet och säkerhet online.”
Lyssna på hela diskussionen mellan Scheer och O’Briens när de diskuterar detaljerna i Binis fall och ursprunget till och betydelsen av Electronic Frontier Foundation. Du kan också läsa en utskrift av intervjun under mediaspelaren och hitta tidigare avsnitt av ”Scheer Intelligence”
Ecuador ändrar på anklagelseakten mot Ola Bini för att förlänga ärendet.
Ola Bini har många gånger upprepat med sin advokat Marcos Soria, att han ”inte är en hacker” utan en ”programmerare.”
”Det finns ingen rättslig grund för att förlänga åtalsutredningen, eftersom det är förbjudet enligt Ecuadors strafflagstiftning,” twittrade Binis advokat, Carlos Soria.
I tisdags, fem dagar före deadline passerats för utredningen, tillkännagav riksåklagarmyndigheten att de skulle ändra anklagelserna mot den svenska programmeraren och digitala integritetsaktivisten Ola Bini, som tidigare anklagats för påstådd brottslighet genom attacker mot informationssystem (hacking).
”Eftersom åtalet inte kunde bevisa den påstådda attacken, ändras nu anklagelsen. En desperat och olaglig åtgärd, fem dagar innan utredningen skulle avslutas. Det här fallet kommer att utgöra ett exempel på hur man bryter mot konstitutionen och de mänskliga rättigheterna,” twittrade Binius advokat Carlos Soria.
Ansvarige åklagaren i målet, Fabian Chavez, begärde en domstolsförhandling under torsdagen 29/8 då regeringen är tvungen att presentera anklagelseakten eftersom de lagliga 90 dagarna löper ut.
”Det finns ingen rättslig grund för att förlänga åtalets utredning, då en sådan förlängning är förbjuden enligt Ecuadors strafflagstiftning. Ingen procedur kan pågå längre än 120 dagar, punkt! Så det kränker rätten till försvar, eftersom försvaret har rätt till minst 30 dagars förberedelsetid,” förklarade Soria.
De nya påstådda brott, som både Bini och en professionellt ansluten lokal förmåga Marco Arguello kommer att få delgivna, är ännu inte offentliga. ”
Bini anklagades tidigare och fängslades, utan anklagelseakt, av Ecuadors Riksåklagarämbete för en påstådd attack mot informationssystem. Den 20 juni släpptes han från fängelset efter att Ecuadors provinsdomstol i Pichincha beviljade honom habeas corpus, dvs rätten att få höra anklagelserna som riktades mot honom.
Relaterat.
Nu på video! Bra manifestation för stöd åt Assange, Manning och yttrandefriheten 10 augusti.
Psykologisk tortyr av Assange – Öppet brev till Amnesty International Sweden av Swedish Doctors for Human Rights (SWEDHR)
Domstol i USA hävdar att Assange inte handlat brottsligt med dokumenten från Demokratiska partiet inför presidentvalet.
Stöd visselblåsaren Chelsea Manning för yttrandefrihet! Mot politisk juridik i USA: Trumps ASAP-Rocky-mail & åtal mot Assange och Manning!
Julian Assange får fint journalistpris.