Världens 2153 dollarmiljardärer äger mer än 4,6 miljarder människor tillsammans. Bra så?

13

Idag släpper vi vår nya ojämlikhetsrapport! Den visar återigen på extrema ekonomiska klyftor i världen. Idag kontrollerar ett fåtal personer- majoriteten män- en stor del av världens resurser: Världens 2153 dollarmiljardärer äger mer än 4,6 miljarder människor tillsammans.

Har läget något att göra med kapitalism och imperialism?

Jag återkommer till frågan.

Föregående artikelFrankrike: Långvariga stora strejker och Gula Västarna håller ångan uppe.
Nästa artikelAnn Linde – krigsförbrytare?
Francisco Contreras
Francisco Contreras är ordförande i Solidaritetshuset och satt en tid i V:s partistyrelse och verkställande utskott.

13 KOMMENTARER

  1. Bra ägare består. Dåliga ägare försvinner.
    Det är endast så ägandet kan överleva.
    Men för det krävs en någorlunda fri marknad.

    Enligt min mening är ekonomisk socialism närmast dödförklarad.
    Men ett och annat förhoppningsfullt halmstrå dyker med jämna mellanrum upp någonstans så gott som alltid genom att påvisa den ekonomiska mångfald som råder.
    Men visst somliga har mer, andra mindre. Det är den ekonomiska konkurrensens villkor.
    Människan vill ha det så. Åtminstone de allra flesta.

    • Ja kapitalismens framgångar framgår ju av Oxfams rapport. Ökningen av tillgångarna för dollarmiljardärerna 2017 var 7 gånger större än vad som behövs för att utrota fattigdomen.
      Mänsklighetens ultimata, optimala modell…

      • Jag har hela tiden förutsatt du lever ett tämligen gott liv.
        Det gör att jag undrar varför du är så bekymrad.

        Under min tid som ”troende” socialist hade jag det ekonomiskt knapert men det gick runt om jag var mycket sparsam.
        Vad jag minns var mitt bekymmer mest att jag hade för lite. Inte att några få hade mycket mer. Jag gjorde inte den jämförelsen.

        Men du gör jämförelsen utan att egentligen behöva?
        Jag kan inte få det till något annat än det måste finnas något behov inom dig som jag inte har.

        • Liksom många andra utgår jag inte i min världssyn från den egna situationen. Den har varierat under åren. Ja, jag lever tämligen gott liv, och prioriterar att som en myra i en myrstack söka bidra med upplysningar om orättvisor i arbetet för en bättre värld nu och framöver.

          • ”Liksom många andra utgår jag inte i min världssyn från den egna situationen.”
            Det är just där ni akademiska kommunister får så svårt att möta arbetaren. Ni är inte på samma plan. Ja, knappt ens i samma värld. Ni blir översittare.

            ”, och prioriterar att som en myra i en myrstack söka bidra med upplysningar om orättvisor i arbetet för en bättre värld nu och framöver.”
            Jag tror det är det som lockar med den här sidan. Sidan är så extrem att den nästan blir absurd.
            Jag roade mig tidigare idag med att bläddra bland länkarna för olika innehåll och upptäckte då att det samlade innehållet är väldigt smalt. Innehållet är koncentrerat till vissa platser och företeelser men det jag ofta tycker är viktigt lämnas effektivt därhän.
            För att kommentera en sådan här blogg eller tidning måste man ha särskilda intressen och gärna tycka på ett visst sätt.
            Annars blir det komplicerat och man blir ”mot”.
            Men som sagt, det kanske är allt det här som gör att Global Politics lockar?
            Något utöver det vanliga.

            Jämförelsevis finns det få radikala vänsterbloggar. Åtminstone aktiva. Det är egentligen lite märkligt då ”ordet” är alla övertygelsers allra viktigaste verktyg.

            Men Global Politics är aktiv. Jag tror faktiskt du når ut med dina ”upplysningar” så länge inte bloggen somnat in.
            Läsarskaran kanske inte är så jättestor men desto mer trogen.

          • Ja, jag har gärna fler läsare, liksom andra skribenter. Bloggen ligger på plats 2 bland drygt 800 besdöksrankade politiska bloggar på blogtoplist (http://www.blogtoplist.se/politik), som dock inte listar en del större politiska bloggar (Dagens Arena t.ex.). Och inte antal besök.

  2. Mått som dessa chockerar men måste tolkas. Tänk om alla vi andra fick det bättre i absoluta termer fastän vi förlorade i relativa termer ? Allt väl, inte sant. Men så är det givetvis inte. Två färska tolkningar har nyligen kommit.
    Ekonomen Richard Wolff förklarar på sin YouTube -video EU-Economic Update, hur illa ställt det är för majoriteten av pensionärerna i USA. Hälften av de ensamstående över 65 är direkt nödlidande och knappt är det även för de som har en partner.

    Ekonomen Joseph Stiglitz skriver i sin senaste artikel hur missvisande siffrorna är som beskriver Trump-eran som en framgång. På snart sagt ingen punkt har Trumps konfrontationspolitik inom den ekonomiska politiken lett till en förbättring för amerikanska löntagare. Miljardärerna har fått det bättre men deras välmåga har inte lett till produktiva investeringar. De återkommande injektionerna av likviditet har bara lett till ett sällan skådat förvärv av egna aktier hos de stora bolagen, enligt modellen inköp av egna aktier driver upp aktiekursen som driver upp direktörernas bonusar, som kan skratta hela vägen till skatteparadiset.

    USA är rena u-landet jämfört med EU vad gäller ekonomisk och social trygghet trots att det blivit sämre för många även i Europa.

    • ”USA är rena u-landet jämfört med EU vad gäller ekonomisk och social trygghet trots att det blivit sämre för många även i Europa.”

      Bravo Jan Nybondas. Sista meningen satt perfekt.
      Måla upp USA som välfärdens U-land så kan vi lättare acceptera hur vänsterpolitiken havererat vårt eget land Sverige.
      Nädu tack. Sådana billiga propagandametoder går jag inte på.

      Jag läste tidigare ikväll Fremskrittspartiet lämnat regeringen i Norge.
      Det satt också perfekt och det gjorde dom f-n i mej helt rätt i.
      Hellre äta än ätas.

      • Det är högeriniktad politik som styrt vårt land de senaste 30 åren, både med S som nog enligt eniga samhällsvetare gått högerut, och med borgerliga regeringar. Välfärden och tryggheten har försämrats, men inte är det alls så illa som i USA. Noterar att du tycker att högerpolitiken ”havererat vårt eget land Sverige”.
        Hur ska du då beskriva USA? I hårdare ordalag än jag kanske?
        Och den ekonomiska och sociala tryggheten i USA har kanske samband med att där förts en utpräglad högerpolitik i decennier?

      • Arbetarklassen i USA hade sitt bästa år 1973 och då råkade jag faktiskt jobba i Chicago. Sedan dess har reallöneökningen för ”blue collar” -arbetare stampat på stället. Vad vet du om USA:s underklass, har du sett hur de lever ? Det har jag. Och det har bara blivit värre. 1973 var drogerna bara på intåg och vapenvåldet var måttligt, även om min chefs sekreterare hade knivats till döds. ”Gå inte ut i gränden om kvällen” sade han till mig, ”för polisen skjuter först och frågar se’n.”

        München 1972 och Chicago 1973 befann sig på två olika planeter. I München kunde man ostört promenera genom sta’n i sommarnatten tiil sin bostad, i Chicago var det otänkbart att röra sig ute utan bil och aldrig gå ensam ens mitt på dagen förutom i innersta stadskärnan.
        Blyg är du inte heller, du vet mer om USA:s pensionärer än den renommerade ekonomen Richard Wolff. Varför inte resa över för ett år och pröva hur det känns, som pensionär bland pensionärer.

  3. Tidigare brukade medellönen följa konsumentprisindexet men nu sticker priserna iväg och lönerna hänger inte med.Tror att differentieringen började redan på 80-talet men i USA finns det snart ingen medelklass längre nu när underklassen brer ut sig.

  4. ”Detta innebär att ekonomisk tillväxt inte längre verkar skapa förtroende, åtminstone på utvecklade marknader. Detta vänder upp och ner på vad som hittills varit vedertagen kunskap.”

    Enligt undersökningar ser det ut som det uppstått en förtroendekris för kapitalismen.
    Men bara i väst.
    I öst, Asien, gör den fria marknaden fortfarande succé. Där finns framtidstron.

    Det kan mycket väl vara så tror jag. Av anledningar som framgår nedan.

    https://samnytt.se/studie-manniskor-tror-inte-langre-att-hart-arbete-leder-till-ett-battre-liv/

    Redaktör Mira Aksoy. En av de konservativa debattörer som fötts fram på senare år. Kvinnlig sådan dessutom.
    Under min socialisttid för tio-femton år sedan existerade inte de här sortens debattörer överhuvudtaget men som nu så smått börjar komma in i samhällsdebatten. Jag blir inte förvånad om det i framtiden kommer sätta sina spår i samhällsutvecklingen.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here