En artikel av Pepe Escobar
Det är omöjligt att överskatta vikten av toppmötet 2024 för Shanghai Cooperation Organization (SCO) denna vecka i Astana, Kazakstan. Det kan säkert tolkas som prolog till det avgörande BRICS årliga toppmötet, under det ryska ordförandeskapet i oktober i Kazan.
Låt oss börja med slutdeklarationen. Så mycket som SCO-medlemmar säger att ”tektoniska förändringar är på gång” inom geopolitik och geoekonomi, eftersom ”användningen av maktmetoder ökar, med internationella rättsnormer som systematiskt kränks”, är de fullt engagerade för att ”öka SCO:s roll i skapandet av en ny demokratisk, rättvis, politisk och ekonomisk internationell ordning.”
Det kunde inte finnas en skarpare kontrast mot den ensidigt påtvingade ”regelbaserade internationella ordningen”.
SCO 10 – med den nya medlemmen Vitryssland – är uttryckligen för ”en rättvis lösning på den palestinska frågan”. De ”motsätter sig ensidiga sanktioner”. De vill skapa en SCO-investeringsfond (Iran, via tillförordnad president Mohammad Mokhber, stödjer skapandet av en SCO-gemensam bank, precis som NDB i BRICS).
Dessutom står medlemmar som ”är parter i det nukleära icke-spridningsavtalet för att de följer dess bestämmelser”. Och avgörande är de överens om att ”interaktion inom SCO kan bli grunden för att bygga en ny säkerhetsarkitektur i Eurasien.”
Den sista punkten är faktiskt kärnan i saken. Det är ett bevis på att Putins förslag förra månaden inför viktiga ryska diplomater debatterades fullt ut i Astana – efter Rysslands strategiska avtal med Nordkorea som de facto kopplar samman säkerhet i Asien som odelbar med säkerhet i Europa. Det är något som förblir – och kommer att fortsätta att förbli – obegripligt för det kollektiva väst.
En ny Eurasien-omfattande säkerhetsarkitektur är en uppgradering av det ryska konceptet Greater Eurasia Partnership – som involverar en rad bilaterala och multilaterala garantier och, med Putins egna ord, öppen för ”alla eurasiska länder som vill delta”, inklusive NATO-medlemmar.
SCO bör bli en av de viktigaste drivkrafterna för detta nya säkerhetsarrangemang – i total kontrast till den ”regelbaserade ordningen” – tillsammans med CSTO, CIS och Eurasia Economic Union (EAEU).
Arbetet framför inkluderar naturligtvis socioekonomisk integration och utvecklingen av internationella transportkorridorer – från INSTC (Ryssland-Iran-Indien) till den Kina-stödda ”Mellankorridoren”.
Men de två avgörande punkterna är militära och finansiella: ”Att gradvis fasa ut den militära närvaron av yttre makter” i Eurasien; och att etablera alternativ till ”västligt kontrollerade ekonomiska mekanismer, utöka användningen av nationella valutor i bosättningar och upprätta oberoende betalningssystem.”
Översättning: den noggranna processen som genomförts av Ryssland för att ge Pax Americana ett dödligt slag delas i princip av alla SCO-medlemmar.
Välkommen till SCO+
President Putin fastställde de grundläggande principerna längre fram när han bekräftade ”alla medlemsländers åtagande att bilda en rättvis världsordning baserad på FN:s centrala roll och suveräna staters engagemang för ömsesidigt fördelaktigt partnerskap.”
Han tillade, ”de långsiktiga målen för ytterligare utvidgning av samarbetet inom politik, ekonomi, energi, jordbruk, högteknologi och innovation anges i projektet för utvecklingsstrategi för SCO fram till 2035.”
Det är en ganska kinesisk strategi för långsiktig strategisk planering: Kinas femårsplaner är redan utarbetade ända fram till 2035.
President Xi sa om det ledande strategiska partnerskapet mellan Ryssland och Kina: båda borde ”stärka den omfattande strategiska samordningen, motsätta sig extern inblandning och gemensamt upprätthålla fred och stabilitet” i Eurasien.
Det är Ryssland-Kina som ledare för integrationen i Eurasien och strävan mot en multinodal värld.
Toppmötet i Astana visade hur SCO verkligen har ökat spelet efter att ha införlivat Indien, Pakistan och Iran – och nu Vitryssland – som nya medlemmar, plus etablerat nyckelspelare som Turkiet, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Qatar och Azerbajdzjan som dialogpartner, och strategiska Afghanistan och Mongoliet som observatörer.
Red Romelsjö. Igår meddelades att Turkiet vill bli medlem i SCO. Det skulle också bli första Nato-landet att ansluta till organisationen. Turkiet vill bli medlem i Kina-ledd organisation enligt Erdogan – BN
Det är långt ifrån de ursprungliga Shanghai Five – Ryssland, Kina, plus tre centralasiatiska ”stans” – som startade organisationen 2001, huvudsakligen som ett anti-terrorism/separatism-organ. SCO har utvecklats till ett seriöst geoekonomiskt samarbete och diskuterar i detalj, till exempel, säkerhetsfrågor i försörjningskedjan.
SCO går nu långt bortom en Heartland-fokuserad ekonomisk och säkerhetsallians, eftersom den täcker 80 % av den eurasiska landmassan; står för mer än 40 % av världens befolkning; ståtar med en andel på 25 % av den globala BNP – och stiger; och genererar ett globalt handelsvärde på över 8 biljoner dollar 2022, enligt kinesiska regeringssiffror. Lägg till det SCO-medlemmar innehar 20 % av de globala oljereserverna och 44 % av naturgasen.
Så det är inte konstigt att en viktig utveckling i år på Palace of Independence i Astana var det första mötet för SCO +, under temat ”Strengthening Multilateral Dialogue”.
SCO-partners var där, från Azerbajdzjans president Ilham Aliyev, Qatars emir Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, till medlemmen av Emiratens högsta råd Sheikh Saud bin Saqr Al Qasimi, Ordförande för Turkmenistans folkråd Gurbanguly Berdimuhamedov, FN:s generalsekreterare Antonio Guterres och SCO:s generalsekreterare Zhang Ming.
Rysslands bilaterala avtal med många av dessa SCO+-aktörer var ganska betydande.
Indiens premiärminister Modi åkte inte till Astana och skickade FM Jaishankar, som upprätthåller utmärktas relationer med utrikesminister Lavrov. Modi omvaldes till sin tredje mandatperiod förra månaden och är upp till halsen med arbete på den inhemska fronten, där hans BJP nu har en mycket mindre majoritet i parlamentet. Nästa måndag kommer han att vara i Moskva – och träffa Putin.
”Divide and Rule hacks” tog Modis utebliven ankomst i Astana som bevis på en allvarlig klyfta mellan Indien och Kina. Dumheter. Jaishankar sa efter ett bilateralt möte med Wang Yi, uttalade – på ett mycket kinesiskt metaforiskt sätt – att ”de tre ömsesidiga – ömsesidig respekt, ömsesidig känslighet och ömsesidigt intresse – kommer att vägleda våra bilaterala förbindelser.”
Det gäller deras fortfarande olösta gränsdragning; till den känsliga balansen New Delhi måste hitta för att blidka amerikanerna i deras besatthet av Indo-Stillahavsområdet (ingen i hela Asien använder termen ”Indo-Stillahavsområdet”; det är Asien-Stillahavsområdet); och relaterar också till indiska strävanden när det kommer till att vara ledare för den globala södern jämfört med Kina.
Kina ser sig själv som en del av det globala södern. Wang Yiwei från Renmin University, författaren till den utan tvekan bästa boken om Belt and Road Initiative (BRI), hävdar att Peking välkomnar en ”identitetskänsla” som tillhandahålls av det faktum att det representerar den globala södern och har varit tvungen att stå emot Washingtons hegemoni och ”avglobaliserings”-retorik.
Den nya multinodalmatrisen
Astana avslöjade återigen hur SCO:s främsta drivkrafter går snabbt framåt på allt från energisamarbete till gränsöverskridande transportkorridorer. Putin och Xi diskuterade framsteg i byggandet av den enorma gasledningen Power of Siberia 2 samt Centralasiens behov av att ha Kina som leverantör av medel och teknik för att utveckla sina ekonomier.
Kina är nu Kazakstans största handelspartner (dubbelriktad handel på 41 miljarder dollar, och räknas). Avgörande, när Xi träffade Kazaks president Kassym-Jomart Tokayev, stödde han Astanas försök att gå med i BRICS+.
Tokayev strålade: ”Att fördjupa det vänskapliga och strategiska samarbetet med Kina är en orubblig strategisk prioritet för Kazakstan.” Och det innebär fler projekt under BRI.
Kazakstan – som delar en gräns på mer än 1 700 km med Xinjiang – är helt centralt på alla dessa fronter: BRI, SCO, EAEU, snart BRICS och sist men inte minst, Trans-Caspian International Transport Route som är den berömda mellankorridoren som förbinder Kina med Europa via Kazakstan, Kaspiska havet, Georgien, Turkiet och Svarta havet.
Ja, den här korridoren hoppar över Ryssland: huvudorsaken är att kinesiska och europeiska handlare är livrädda för amerikanska sekundära sanktioner.
Peking, pragmatiskt, stöder att bygga denna korridor som ett BRI-projekt sedan 2022. Xi och Tokayev öppnade faktiskt vad som också kan kallas Kina-Europa Trans-Kaspiska Expressen via videolänk; de såg de första kinesiska lastbilarna anlända på vägen till en hamn vid Kaspiska havet i Kazakstan.
Xi och Putin diskuterade korridoren, förstås. Ryssland förstår de kinesiska begränsningarna. Och handeln mellan Ryssland och Kina använder trots allt sina egna – sanktionssäkra – korridorer.
Alla fronter går framåt parallellt. SCO Development Bank föreslogs ursprungligen av Kina. Det ryska finansministeriet – som är en maffig organisation, med 10 viceministrar – var inte så angelägen, med motiveringen att det kinesiska kapitalet skulle översvämma Centralasien. Nu har det ändrats, eftersom Iran – som har strategiska partnerskap med både Ryssland och Kina – är ganska entusiastiska.
Den strategiskt viktiga Kina-Kirgizistan-Uzbekistan-järnvägen – ett BRI-projekt – utvecklades långsamt, men kommer nu att påskyndas, genom ett ömsesidigt Putin-Xi-beslut. Moskva vet att Peking – av rädsla för tsunamin med sanktioner – inte kan använda Transsibirien som den viktigaste handelsvägen över land till Europa.
Så den nya järnvägen Kirgizistan-Uzbekistan är lösningen, som minskar resan till Europa med 900 km. Putin sa personligen till Kirgizistans president Sadyr Japarov att det inte finns någon rysk opposition; Tvärtom stöder Moskva fullt ut sammanlänkade projekt som lanserats av BRICS och/eller finansierats av EAEU.
Det är fascinerande att se Ryssland-Kina-dynamiken i spel i hjärtat av multilaterala organisationer som SCO.
Moskva ser sig själv som en ledare för den kommande multipolära ordningen även om man tekniskt sett inte ser sig själv som en medlem av den globala södern (Lavrov insisterar på ”global majoritet”).
När det gäller Rysslands ”svängning i öst” började den faktiskt på 2010-talet, till och med före Maidan i Kiev, när Moskva på allvar började konsolidera förbindelserna med, ja, den globala södern.
Det är inte konstigt att Moskva nu tydligt ser den nya utvecklande multinodala verkligheten – SCO och SCO+, BRICS 10 och BRICS+, EAEU, ASEAN, INSTC, nya handelsuppgörelseplattformar, den nya eurasiska säkerhetsarkitekturen – som det bankande hjärtat i komplexet, långsiktig strategi för att noggrant krossa dominansen av Pax Americana.
Relaterat
En ”axel av sju” (Kina, Ryssland, Centralasien), som komplement till SCO, Shangahikooperationen
Märkligt att termer som förmedlar makt i sin militariska mening är som fastkletade i sammanhanget, ungefär som att sommaren inte kan avnjutas för att snön låg där för ngr månader sedan.
Återigen när försök görs att tillskriva en ledare motiv som är irrelevanta som t ex att ”krossa” motståndare, fastän otagliga försök gjorts till att samarbeta, ja då är blindheten total.
Tack redaktör Anders Romelsjö som ger Milla en kommentarplats för en lysande brilliant tankegång som genomströmmas av intelligent, logisk tänkande som för tankarna till de stora filosoferna Sokrates, Platon och Spinoza.
Kommentaren håller som förväntat också den höga språklig klass som man förbinder med GP eleganta analyser av världsläget.
Tack för all uppskattning. Förstår att du bl.a. har djup kunskap om de stora filosoferna Sokrates, Platon och Spinoza.
Det som i min ungdom kallades borgerlig bildning. Kan inte undervärderas än idag.
Det närmaste jag hittar i artikeln som speglar sig i din kommentar är stycket ”SCO-medlemmar säger att ”tektoniska förändringar är på gång” inom geopolitik och geoekonomi”
Vad är det för sommarväder du vurmar för? Vad kan man se för möjligheter för Fiat valutorna säker navigera sig fram genom dessa utmaningar som reser sig när Bric länderna etablerar mer och mer samarbete.
Är det den väst stödda terrorismen som du förknippar med sommarväder? Dess möjligheter att var som helst störta regeringar och sprida destabilitet. Snön som nu smälter är hegemonen som sakta men säker förlorar sitt grepp över världen. Beskåda och sörj det Milla.
Brzezinski- och Wolfowitzdoktrinerna är nu både avlivade, dödade och historia för kontinentala Asiens del. Det inre Euroasien, Centralasien och övriga Fastlandsasien klarar alldeles utmärkt av att sköta sina både inre angelägenheter och sina försvar helt själva.
Det borde kontinenten Europa också göra: ty vi européer har ingen som helst kontroll över den just egna europeiska diplomatin, utrikes- och säkerhetspolitiken. Den sköts nämligen av tankesmedjorna och Pentagonetablissemangen i Washington.
I 78 år har Europas heliga jord varit mer eller mindre ockuperat av främmande makt. Ska vi ha det så här i 78 år till. Till år 2102? Kanske Biden ännu lever då också?
Det hör egentligen hit men måste ändå nämna Ungern. Orban som nu håller ordförande skapet i EU besökte Kiev som första besök. Efter det besökte Orban Ryssland och träffade Putin. Ungern vill ha Fred och slut på denna vidriga proxyn. Men att Orban besökte Ryssland efter snart 2,5års krig fick varenda EU ledare att gå i taket bokstavligt talat. Alla uttalanden herregud vilket ramaskri. Det borde vara bra att träffa ena parten i detta för utan rysk medverkan kommer detta ALDRIG ta slut. Men alla uttalanden och vidriga attacker mot Orban är häpnadsväckande hur vidriga och krigskåta EU blivit. Herregud detta var ett besök som ändå inte skulle medföra någon förändring. Det var MYCKET rätt och bra av Orban. Men varenda åsna i EU har direkt gått till vidriga attacker mot Orbans besök. Sverige med sin dvärg Uffe. EU topparna Borell, Michel, amerikanska nickedockan Ursula och övriga länder från Tyskland till Finland och vidare. Ingen sparade på krutet. Fan hänt att Orban besökte Ryssland direkt efter att han besökte Kiev och Zelenski. Hur ska de någonsin kunna bli Fred minsta lilla utan att Ryssland medverkar på något som helst sätt? Dessa hjärndöda åsnorna i EU gick i taket och förstår EJ Sveriges mycket hårda ord med dvärgen Uffe i spetsen. Nej det var mycket bra gjort av Orban för detta visar samtidigt var vi är. Det är fortsatt HELT olagligt att ens prata med Ryssland efter snart 2,5års krig. Wow vilka krigshungriga krigskåta galningar EU utvecklats till utan MINSTA lilla stopp. De lustiga är att Orban varken sagt eller gjort något fel vid besöket i Moskva. Men vilken massiv kritik HELT öppet och vidriga attacker för vad?Wow säger jag bara
Läs gärna nyss publicerade Varför träffades Orban och Putin? Något skumt?
Putin inledde en förebyggande attack för att undvika nya terroristattacker i Ryska federationen
Händelserna i Crocus och Dagestan föranledde beslut inom ramen för SCO.
Vid SCO:s toppmöte tillkännagav president Vladimir Putin en förändring av tillvägagångssättet i kampen mot terrorism på Shanghai Commonwealth Organizations territorium.
Detta var, enligt experter, Putins reaktion på de terrorattacker som skakade Ryssland i år. Enligt analytiker har terrorismen inte förstörts och ingen är skyddad från radikaler. Ryssland försöker förmedla detta till sina SCO-partners och vidta förebyggande åtgärder så att tragedier som de som inträffade i Moskvaregionen och i Dagestan inte händer igen.
Värd för årets SCO-toppmöte är Kazakstans huvudstad. Inte bara de högsta tjänstemännen från organisationens medlemsländer (Ryssland, Indien, Iran, Kazakstan, Kina, Kirgizistan, Pakistan, Tadzjikistan, Uzbekistan och Vitryssland), utan även ledarna för observatörsländerna och dialogpartnerna kom till Astana. FN:s generalsekreterare António Guterres satt också vid samma bord som de ”tio”. Och Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko deltog i toppmötet för första gången som fullvärdig medlem av organisationen.
I sitt tal talade Rysslands president Vladimir Putin om multipolaritet, som bygger på principerna om jämlikhet, hänsyn till varandras intressen och sökandet efter kollegiala lösningar på angelägna frågor på säkerhetsområdet. ”SCO-ländernas samordnade tillvägagångssätt för viktiga aspekter av den globala och regionala agendan återspeglas i Astanadeklarationen”, sa Putin.
Varför Putin hjälpte Lukasjenka att gå med i SCO
Enligt honom finns långsiktiga riktlinjer ”för att ytterligare fördjupa samarbetet, inte bara inom politik och säkerhet” och på andra områden, i SCO:s utvecklingsstrategi fram till 2035, som godkändes idag av toppmötets deltagare. SCO kommer att modernisera sin verksamhet med hänsyn till den moderna verkligheten. Putin tillkännagav en förändring i tillvägagångssättet för kampen mot terrorism inom organisationen.
”En av prioriteringarna i SCO:s verksamhet har varit och förblir att upprätthålla säkerheten i medlemsstaterna och längs de yttre gränserna”, betonade Ryska federationens president. ”Detta är målet med de beslut som fattas idag för att omvandla SCO:s regionala antiterroriststruktur (RATS) till ett universellt centrum som kommer att svara på hela skalan av säkerhetshot, liksom antiterroristcentret i Dusjanbe. Kampen mot terrorism, separatism och extremism kommer också att underlättas av det treåriga samarbetsprogram på detta område som vi har godkänt.”
Inredning på Crocus City Hall. Den 27 mars 2024. Moskva
Terrorattacken i konserthuset Crocus City Hall chockade hela Ryssland
Foto: Roman Naumov © URA.RU
Ryssland var det första av SCO-länderna som utsattes för en ny omgång aggression från ISIS-militanter (IS, Islamiska staten är en terroristorganisation som är förbjuden i Ryska federationen). Därför, förklarade URA.RU analytiker, fokuserar Putin på terrorhoten – i själva verket är detta presidentens reaktion på de terrorattacker som skakade Ryssland i år. I mars dödades mer än 140 människor under en terroristattack i huvudstadens stadshus Crocus, och den 23 juni attackerade terrorister ortodoxa kyrkor och synagogor i Derbent och Machatjkala. Som ett resultat av detta dödades 20 poliser och fem civila. Bland de militanta fanns sonen till den dåvarande ledaren för Sergokalinskijdistriktet i Dagestan, Magomed Omarov.
I juni, under ett möte med ledningen för det ryska utrikesdepartementet, sa Putin att Ryssland var redo att tillsammans med sina SCO-partners ”påbörja den grundläggande uppgiften att skapa ett odelbart system för eurasisk säkerhet”. Inom SCO-området är antiterroristsäkerhet nästan ett nyckelämne för Ryssland, förklarade Vadim Kozyulin, chefsforskare vid Center for Global Studies and International Relations vid Institute of Contemporary International Problems vid det ryska utrikesministeriets diplomatiska akademi, URA.RU.
Att tala om FRED och VAPENVILA är att svära i den anglosionistiska kyrkan. Så väl i Palestina som i Ukraina
EUs politiker med Ulf ”rätten till folkm…” Kristensson i spetsen kan inte tala om RÄTTEN TILL FRED.
Vad är för tid vi lever i då att tala om fred anses vara problematisk?
Nu var mötet inte så mysigt som Pepe påstår. Det finns många konflikter, nya som gamla.
En gammal som inte är löst är konflikten i Himalaya mellan Kina och Indien:
https://www.nytimes.com/2024/06/27/magazine/india-china-border.html?unlocked_article_code=1.300.RM3p.yGNs2Fa4AlJa&smid=url-share
Varför Pepe inte nämner Armenia, den nya konflikten får man tillskriva hans beundran för Putin. Armenia deltar nämligen inte på grund av Lukasjenkos svik mot en allierad. Belarus levererade vapen och ammunition till Azerbaijan, det kan man inte förlåta i Jerevan.
Putin har ju också visat sin allierade Armenia hur mycket CSTO betyder när man inte kom till Armenias undsättning, inte bara en gång men två gånger, skamligt!
Det skall bli interessant om Putin törs öppna en ny front med en kupp i Jerevan eller om han har ”små gröna män” på gång där också?
När det gäller Kazakhstan så fungerar landet som ett mellanled för varor som Ryssland behöver för sin krigsindustri. Kazakhstan är framförallt ett oljeproducerande land utan någon nämnvärd övrig industri. Som följaktligen inte har behov av samma varor som Ryssland behöver.