Petrodollarns död är arvet från Biden

8
293

Deep State borde ha varit på beredskap för fem år sedan när kandidaten Joe Biden meddelade att han, om han blev vald till president, var fast besluten att få de saudiska härskarna att ”betala priset och göra dem till de paria som de är.”

Av MK Bhadrakumar.

Biden var rak till den grad att han var brutal mot den saudiska kungafamiljen och sa att det fanns ”väldigt lite socialt förlösande värde i den nuvarande regeringen i Saudiarabien” under kung Salmans styre.

Men istället kände Deep State sig förtjust över att Biden var just mannen som skulle efterträda Donald Trump och vända på Trump-erans praxis att förlåta saudiska övergrepp på mänskliga rättigheter för att bevara jobben i den amerikanska vapenindustrin.

Biden visste förmodligen då att den amerikanska underrättelsetjänsten hade kommit fram till rollen som Mohammed bin Salman, den saudiska kronprinsen och landets de facto ledare, i dödandet av oliktänkande journalisten Jamal Khashoggi, som var en ”strategisk tillgång” för CIA att navigera in nästa Saudiarabise kung och ge den efterföljande regimen en lycklig start.  Halshuggningen av Khashoggi förlamade Washingtons plan att installera en följsam härskare i Riyadh.

Idag är allt detta historia. Men till skillnad från Bourbonerna glömmer eller förlåter de saudiska kungligheterna aldrig. De har också ett oändligt tålamod och en egen uppfattning om tid och rum. Och i söndags den 9 juni slog de till.

I stor kunglig stil lät Riyadh i söndags helt enkelt det 50 år gamla petrodollaravtalet mellan USA och Saudiarabien löpa ut.

För att sammanfatta hänvisar termen ”petrodollar” till den amerikanska dollarns centrala roll som den valuta som används för råoljetransaktioner på världsmarknaden under avtalet mellan USA och Saudiarabien som går tillbaka till 1974, kort efter att USA gick bort från guldstandarden.

I den globala finanshistorien har få avtal gett så många fördelar som petrodollarpakten gjorde för den amerikanska ekonomin. I grunden föreskrev avtalet att Saudiarabien skulle prissätta sin oljeexport uteslutande i amerikanska dollar och investera sina överskottsintäkter från olja i amerikanska statsobligationer – och, i en quid pro quo (liknande, etc.) skulle USA tillhandahålla militärt stöd och skydd till riket.

”Win-win”-avtalet säkerställde att USA fick en stabil oljekälla och en kontrollerad marknad för sina skulder, samtidigt som Saudiarabien säkrade sin ekonomiska och allmänna säkerhet. I sin tur höjde valören av olja i dollar dollarns status som världens ”reservvaluta”.

Sedan dess har den globala efterfrågan på dollar för att köpa olja hjälpt till att hålla valutan stark, inte bara gjort importen relativt billig för amerikanska konsumenter, utan i systemiska termer har inflödet av utländskt kapital till amerikanska statsobligationer stöttat låga räntor och en robust obligationsmarknad .

Det räcker med att säga att 1974 års ”olja-för-säkerhet”-avtal mellan USA och Saudiarabien har långtgående konsekvenser. På den mest uppenbara nivån belyser avtalet den föränderliga kraftdynamiken på oljemarknaden med framväxten av alternativa energikällor (t.ex. förnybar energi och naturgas) och nya oljeproducerande länder (t.ex. Brasilien och Kanada) som utmanar Västasiens traditionella dominans.

Avgörande är att övergivandet av petrodollarn kan försvaga den amerikanska dollarn och, i förlängningen, de amerikanska finansmarknaderna. Om oljan skulle prissättas i en annan valuta än dollarn kan det leda till att den globala efterfrågan på dollarn minskar, vilket i sin tur kan leda till högre inflation, högre räntor och en svagare obligationsmarknad i USA. .

Framöver kan vi förvänta oss en betydande förändring av den globala maktdynamiken med det ökande inflytandet från framväxande ekonomier, det föränderliga energilandskapet och en tektonisk förändring i den globala finansiella ordningen när den går in i en ”postamerikansk” era. Summan av kardemumman är att den amerikanska dollarns dominans inte längre är garanterad.

Det råder ingen tvekan om att Saudiarabien har utarbetat en färdplan. Fyra dagar före utgången av avtalet om olja mot säkerhet, rapporterade Reuters att Saudiarabien har anslutit sig till en Kina-dominerad centralbanks gränsöverskridande digital valutatest, ”i vad som kan vara ytterligare ett steg mot att minska världens oljehandel i amerikanska dollar”.

Tillkännagivandet den 4 juni kom från den Schweizbaserade Bank for International Settlements [BIS], ett internationellt finansinstitut som ägs av medlemscentralbankerna. Det betyder att den saudiska centralbanken har blivit en ”fullständig deltagare” i Project mBridge, ett samarbete som lanserades 2021 mellan centralbankerna i Kina, Hongkong, Thailand och Förenade Arabemiraten.

BIS-meddelandet noterade att mBridge hade nått ”minsta livskraftiga produkt”-stadiet – vilket betyder att den är redo att gå bortom prototypfasen. Förresten, 135 länder och valutaunioner, som representerar 98 % av den globala BNP, utforskar för närvarande centralbankernas digitala valutor, eller CBDC.

Saudiarabiens inträde, en stor G20-ekonomi och den största oljeexportören i världen, signalerar en uppskalning av råvaruavvecklingen på en icke-dollarplattform i ett kortsiktigt scenario, med en ny teknik bakom sig. Intressant nog kan mBridge-transaktionerna använda koden som Kinas e-yuan bygger på!

Syftet är att modernisera betalningar med ny funktionalitet och ge ett alternativ till fysiska kontanter, som ändå är på väg ut. Kina dominerar mBridge-projektet och genomför världens största inhemska CBDC-pilot som nu når 260 miljoner människor och täcker 200 scenarier från e-handel till statliga stimulansbetalningar.

Andra stora tillväxtekonomier, inklusive Indien, Brasilien och Ryssland, planerar också att lansera digitala valutor under de kommande 1-2 åren medan Europeiska centralbanken har påbörjat arbetet med en digital europilot inför en eventuell lansering 2028.

Lägg nu till Rysslands huvudplan för att skapa ett nytt BRICS-betalningssystem som helt kringgår dollarn. Moskvabörsen meddelade nyligen att man kommer att sluta handla med dollar och euro från och med torsdagen den 13 juni.

Att det amerikansk-saudiarabiska avtalet löpte ut förra helgen är alltså en symbol för en genomgripande utmaning från olika håll mot dollarns framträdande roll som ”reservvaluta”. Särskilt den oinskränkta friheten som USA hade att trycka dollarvaluta efter behag och leva över sina tillgångar och påtvinga USA:s globala hegemoni närmar sig sitt slut.

Det finns en växande oro bland amerikanska eliter över att det goda livet kan ta slut när den förkrossande skuldbördan sänker den amerikanska ekonomin. I en CNBC-intervju igår varnade finansminister Janet Yellen för att höga räntor också ökar bördan när USA hanterar sin massiva skuldbelastning på 34,7 biljoner dollar.

Naturligtvis finns det fortfarande inga tydliga alternativ till den amerikanska dollarn som världens ledande reservvaluta, men skriften sitter på väggen att globala påfrestningar på handel och ökad användning av tullar eller sanktioner kan undergräva dess roll förr snarare än senare, som utländska investerare. Oron växer för hållbarheten i USA:s statsskuld.

FitchRatings noterade i går att ”Stora primära underskott och högre räntekostnader kommer att hålla den amerikanska statens skuldbörda stigande efter valet i november, oavsett vem som vinner”.

Sammanfattningsvis, vad som hittills verkade som en geopolitisk rivalitet över Natos expansion och Taiwan – eller att sätta handels- och teknikstandarder i den fjärde industriella revolutionen – får en existentiell dimension för Washington eftersom dollarns framtid står på spel. Det finns tillräckligt med antydningar som vittnar om samordnade drag från Moskva och Peking för att påskynda ”de-dollariseringsprocessen”.

Å ena sidan pausar Ryssland för att presentera för världen vid det kommande BRICS-toppmötet i oktober ett betalningssystem som inte baseras på dollar för att reglera handeln, medan Kina å andra sidan systematiskt dumpar sina innehav av amerikanska statsobligationer som kommer att ge dem en friare hand när tiden kommer.

Källa: https://www.indianpunchline.com/death-of-petrodollar-is-a-biden-legacy/

Föregående artikel”Sensations” -rapport hävdar ryska förluster ”mycket högre än man tidigare trott” – Avslöjat?
Nästa artikelFrån akademi till försvar, ”Israel” blir mer och mer isolerat
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

8 KOMMENTARER

  1. Det var en intressant berättelse om än på lite högre nivå.
    Det är tacksamt med lite positiva nyheter som kontrast till det konstanta flödet av eländes elände.
    Jag gillar den här indiske diplomaten.
    Han verkar lugn, samlad och saklig.

  2. Därutöver är väl bl.a. Saudiarabien på väg in i det nya BRICS+ tillsammans med bland annat Iran -om inte åtminstone jag minns helt galet fel?

    Utrikespolitik i det nya 21:a århundradet kommer inte att innebära lojalitet och konstlade värderingar i motsats till geografi, kulturgeografi och geopolitik utan den återvändande politiska konsten att vara vänner med sitt grannskap och dessutom acceptera och respektera att andra länder må faktiskt ha helt annorlunda kulturella, filosofiska och teologiska aspekter av sitt politiska hemlandssystem.

    Den post-amerikanska epoken kommer innebära allt större skillnader i länders politiska och ekonomiska system samtidigt som just nu globalismens epok lider mot sitt oundvikliga slut.

    Historien tog inte slut år 1989 eller 1991 som amerikanska historiker ansåg och trodde på. Den började bara om sakteliga på ännu ett nytt kapitel. Asiens.

  3. Jo, Bhadrakumars krönikor tillhör de mest läsvärda på GL! Och denna en senaste är mycket tydlig:
    Snaran har lagts om halsen – men ännu inte dragits åt. USA:s skuldberg blir allt spetsigare. Allt osäkrare blir fotfästet.
    Lika tydligt är att skrämselpropagandistiska aktionerna klingar av. Skrämslen om pandemin dog snabbt när Ryssland svarade militärt på alla provokationer från väst. Är det någon som noterat att vare sig Ryssland eller Ukraina hade några husarrester, ”lockdowns” eller restriktioner över huvudtaget! Återstår för Finansmediala komplexet att fortsätta trycka ned kunskapen och informationen om alla vaxinskador. Att Martin Kulldorf avskedades från professur vid Harward school of medicine ingår i städningen.

    Samtidigt tycks också också det geopolitiska hotet: klimatkrisen/Växthuseffekten dras fram allt mindre på stormedias frontsidor. Thunbergskan nämns numera endast när hon åtalas för deltagande i någon demonstra-tion. Var det förövrigt någon som trodde att hon släpades fram till statschefer och FN:s tribun utan att det fanns en monetär anledning? Den stigande temperaturen på Tellus jordyta de senaste 400 åren har varit den demagogiska lansen i det geopolitiska spelet mot framförallt Ryssland. (Alltså: Temperaturen började stiga ca 200 år innan industrialismens genombrott och och med den dess stigande CO2 utsläpp. Vilket visar att boven CO2 är geopolitisk) OCH klimatet kan inte vara i kris. Klimatet är vad det är och styrs av Tellus eliptiska bana runt solen. ”Klimatkris” är endast ett demagogiskt uttryck. Liksom ”Klimatförnekare”. Vem kan förneka att det finns klimat? Vi kan heller inte förneka att medeltemperaturen stiger. Hur länge vet vi inte. Några har gjort prognoser, men som vanligt: Människan spår men naturen rår!
    Tyvärr kommer inte Rothschild och Rockefeller ge upp i första taget – eller om det är MI6 och CIA som styr.

    • ”Är det någon som noterat att vare sig Ryssland eller Ukraina hade några husarrester, ”lockdowns” eller restriktioner över huvudtaget!”

      Hmm… Var det verkligen så?
      Det borde gå att ta reda på.
      Jag minns i alla fall att Covid-epidemin kom något senare till Ryssland.
      Dock slog den till hårt och många miste livet av Covid även i Ryssland.
      Vad jag minns fanns det restriktioner även i Ryssland för allmänna sammankomster, kollektivtrafik osv.
      Jag minns också bilder att många gick med munskydd i Ryssland.
      Även lång tid efter pandemin, särskilt de äldre.
      Även ryssar är rädda om sina liv. Inget konstigt med det.
      Många yngre i Ryssland ville inte ta det ryska Covid-vaccinet Sputnik.
      De trodde helt enkelt inte på det och ville ha vaccinet från Väst istället.
      Gräset alltid grönare hos grannen?

      Det jag tycker är intressantast är att många, åtminstone i Sverige, kom att betrakta Corona-epidemin som en Politisk Pandemi.

      • En ödets ironi är att mRNA-”vaccinerna” från väst var helt verkningslösa mot covid och vad värre är behäftade med massor av farliga biverkningar. Sputnik var en typ av ”gammaldags” vaccin som inte alls hade dessa biverkningar men gjorde väl kanske ingen större nytta heller då det visade sig till slut att kroppens immunförsvar var den bästa medicinen. Eller ”gruppimunitet” som den svenska ”pandemigeneralen” sa innan han fick munkavle och skulle räta in sig i Big Pharmas led!

        • Kanske är det dumt att kalla Coronaepidemin för ”Politisk Pandemi” därför det förringar allvaret i pandemihotet.
          Coronaepidemin hotade främst en grupp, de äldsta i samhället vilket framkallade förnekelse och nonchalans från dem yngre mindre utsatta.
          Men jag vet en tjej i 50-års åldern som fick Covid tidigt i våras och hon är inte bra än.
          Någon direkt hjälp verkar inte finnas och det är lång konvalecens.
          Förut pigg och alert men nu sjukskriven från jobbet och totalt orkeslös.
          Hoppas hon frisknar till.

          Man kan då förstå de äldsta som då inte klarade av denna sjukdom pga svaghet innan.
          Coronaepidemin måste varit en skräcktid på alla äldreboenden.
          Vem skulle vara nästa som blev smittad, sjuk och dö?

          Det är otäckt med pandemier och epidemiska sjukdomar.
          Det enda vi vet är att de kommer igen.
          Som en grym bödel från ingenstans.
          Historien kan berätta.
          Landet Kina fick skulden för Coronaepidemin som orsakats av dålig livsmedelshantering.
          Vad jag vet är den hanteringen borta idag men om det var den eller experiment vid laboratorier lär vi aldrig få veta.
          När det gäller biolaboratorier kan man misstänka att USA är inblandat.
          Både för militära ändamål och industriell produktionsökning.

  4. Tack och lov så finns det andra kulturella värden än de som visas här. Det mycket tydligt utförda kroppsspråket med händernas rörelser som visas i slutet känns bekant. POTUS Barack Obama visade, om än i en mer subtil form precis samma kroppsspråk då han refererade till MH17 flygkraschen i Delaware 17 juli 2014. Hur många ”clusters” behövs det?
    https://m.youtube.com/watch?v=HN3qR2H4jGY

  5. Visst fanns de skepsis bland unga ryska mot Sputnik vaccinet. Bland medelålders och äldre var de inga problem. Ryssland var först i världen med vaccinet. Usa och EU som ju tillsammans körde kapprustning mot både Ryssland och även Kina. Man kunde EJ acceptera att Ryssland var först. Man ägnade rena korsningståget mot ryska vaccinet från Usa EU västliga massmedierna. Där man ägnade sej åt rena propaganda och desinformations kampanjer DAGLIGEN mot detta. Jag minns de som igår. Även när den ansedda tidskriften Lancet hyllade ryska vaccinet hjälpte de EJ. Usa och dess satelliter bara fortsatte med samma SKIT. EU pumpade in hur många miljarder som helst till amerikanska leverantörer. Medans Ryssland hjälpte andra länder nästintill gratis många gånger. Serbien och Argentina är några som hyllade vaccinet som gjorde direkt skillnad. Usa har missbrukat dollar dominansen i deccenier på både olagligt och mycket vidrigt sätt. Delar ensidiga vidriga sanktioner till höger o vänster på löpande band för det land som EJ lyder eller dansar efter dess pipa. Det är inte bara Ryssland som just dessa över två åren ligger i topp vad gäller världens mest sanktionerade land. Det är många andra länder som fått smaka på dessa vidriga sanktioner som tills idag är kvar i många fall. Mellanöstern tänker jag på Irak, Syrien och Iran direkt. Iran där Usa själva drog sej ensidigt ur Iran-avtalet. Men nästan hälften av världens länder har några former av vidriga ensidiga sanktioner. Från Afrika kontinenten till Asien, och Latinamerika där jag direkt minns Cuba Nicaragua och Venezuela. Brics gör världen den största tjänsten på deccenier och är framtiden på flera viktiga och avgörande punkter. Det är inte konstigt att många fler länder står i kö för att bli Brics medlemmar som är framtiden

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here