I en intervju på Dagens Arena 7/10 2021 säger professorn och sjukvårdsdebattören Göran Dahlgren ”För ett par år sedan blev det stor debatt om hur de med privata sjukvårdsförsäkringar kunde tränga sig före i vårdköerna i den offentligt finansierade sjukvården. Regeringen tillsatte en utredning som fick i uppdrag att se över hur man kan begränsa försäkringarnas påverkan på den offentligt finansierade sjukvården. Utredningen ska redovisas för Socialdepartementet på fredag.
I direktivet står det att utredningen ska se över och beskriva de undanträngningseffekter som privata sjukvårdsförsäkringar föranlett i hälso- och sjukvården. Samt ”lämna ett författningsförslag som innebär begränsningar av hur hälso- och sjukvårdsverksamhet som bedrivs enligt avtal med regionen får finansieras”. Oro inför utredning om sjukvårdsförsäkringar.
Göran Dahlgren är författare och har skrivit två böcker om sjukvårdsmarknaden. Ett ämne han har debatterat i många år. Han har tidigare varit chef vid Socialdepartementets sjukvårdsenhet och folkhälsoråd vid Folkhälsoinstitutet. I dag är han gästprofessor vid University of Liverpool.
Göran Dahlgren sa också:
”I Sverige har antalet privata sjukvårdsförsäkringar ökat drastiskt de senaste tjugo åren. I dag har över 660 000 tusen svenskar tecknat en försäkring. Sex gånger fler än år 2000. Försäkringsbolagen marknadsför sina produkter med att de ger kortare kötider. Något som attraherar i dag när kötiderna är långa.
En rapport från 2020 av Myndigheten för vård- och omsorgsanalys slår fast att personer med privat sjukvårdsförsäkring ”får vård snabbare, sannolikt utan att det finns skillnader i medicinska behov.
Försäkringspatienter får ett första besök för specialiserad vård inom tre till sju dagar. Behandling inom två till tre veckor. Samtidigt väntade hälften av landets patienter i den offentligt finansierade vården mer än 30 dagar för ett planerat första besök, konstaterar myndigheten.”
”– Vi håller på att få en sjukvård som främst är till för relativt friska medel- och höginkomsttagare därför att det är väldigt lönsamt, säger han och konstaterar att de flesta som har en privat sjukvårdsförsäkring är yrkesverksamma människor med litet vårdbehov.
Detta slog även Myndigheten för vård- och omsorgsanalys fast i sin rapport. De flesta som tecknat en försäkring är yrkesverksamma män i 45-årsåldern. Mer än hälften har en månadsinkomst på under 37 000 kronor, 25 procent tjänar mellan 37 000 – 52 000 kronor och 20 procent över 52 000 kronor.”
Lena Hallengren tog emot utredningen om privata sjukvårdsförsäkringar på fredagen och sa bl.a. ”När privata sjukvårdsförsäkringar blandas med offentligt finansierad vård, man inte har en tillräcklig uppföljning och man i en del regioner inte ens ställer frågan om hur man upprätthåller behovsprincipen, enligt utredaren, då finns det en del att göra.” Hallengren om privata sjukförsäkringar: ”Kommer bli politisk
strid”
Göran Dahlgrens oro verkar dock befogad: ”I ett gemensamt särskilt yttrande skriver Ulrika Lorentz och Mikael Sandlund, utsedda experter av LO respektive Svenska läkarsällskapet, att utredningen misslyckats med sitt uppdrag, nämligen att komma med förslag för att begränsa de privata sjukvårdsförsäkringarnas påverkan på den offentligt drivna vården. Utredningen har gjort en för snäv tolkning av sitt uppdrag. Det är centralt att de struntar i de farhågor som uttrycks i direktivet, om risken för att de privata sjukvårdsförsäkringarna underminerar välfärden. De förslag som läggs begränsar inte de privata sjukvårdsförsäkringarna. Det är klart att utredningen missar målet, säger Ulrika Lorentzi.
Utredning om privata sjukvårdsförsäkringar får kritik inifrån
Vad bör göras?
Förbjud privata sjukförsäkringar! Avprivatisera som i Skottland förstås!
Relaterat.
Vårdreformer i strid med vårdetiken.
Skottland: “Vi visar vårdens vettiga vägval”
Stora protester i vården mot att patienter dör i onödan pga sjukvårdskrisen!
DN Åsikt: ”Läkare som låter patienter gå före bryter mot etiken”
Professor Åke Andren-Sandberg om sina erfarenheter som privatpraktiker:”För sjukvårdsjätten Capio är vinst viktigare än patienter”
Vårdens nya överklass struntar i patienterna. Vakna politiker – se vad som sker med vår välfärd
Vi måste förhindra att fler läkare lämnar vården.
Läkemedelsindustrin dödar ibland.
Kapitalet, läkemedelsindustrin och mutade läkare orsakar kraftig ökning av heroinmissbruk och dödlighet.
I debatt om detta i DN kan man läsa följande:
” John Lapidus, forskare i ekonomisk historia: Socialminister Lena Hallengren borde rikta skarp kritik mot den statliga utredaren Karin Lewin.
Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Dela på Facebook
Dela på Twitter
Tipsa om artikel
Kommentera1
Läs senare
Det händer att statliga utredningar tänjer på direktiven, men Karin Lewin som utrett de privata sjukvårdsförsäkringarna går längre än så. Hennes utredning är motsatsen till det som efterfrågades, nämligen förslag som ”säkerställer att patienter med privata sjukvårdsförsäkringar inte får snabbare tillgång till vård eller bättre vård i den offentligt finansierade hälso- och sjukvården”.
Hur går det till när en utredning stöter ifrån sig sina anvisningar? Och hur kunde socialminister Lena Hallengren (S) på fredagens presskonferens säga att ingen ska få gå före i vårdköerna när den av henne beställda utredningen är ett 500-sidigt försvar för att det ska fortsätta vara på det sättet?
För att kringgå sitt uppdrag tvingas utredningen ta till en rad intellektuellt ohederliga knep.
● För det första låtsas utredningen missförstå vad som avses med ”i den offentligt finansierade hälso- och sjukvården”
● För det andra förvandlar utredningen den i lag stadgade behovsprincipen till oigenkännlighet.
● För det tredje återkommer utredningen gång på gång till att det ”saknas uttryckliga regler som rör frågor om privata sjukvårdsförsäkringar”. Men det var just därför som utredningen tillsattes! DN Debatt Repliker. ”Utredning om sjukförsäkringar bryter mot direktiven”
Snart är vägs ände en realitet då ingen bryr sig och tilliten för det gemensamma saknar snart värde. Så sker slutligen om inte vi/politiken inser faran.
Och nu öppnas därtill det offentliga rummet alltmera för den bruna färgens färgens tillskyndare. En färg som numera delvis ingår i bemärkelsen samarbetspartner till våra etablerade blå partier, varhelst dessa folkvalda församlingar verkar, inom kommun landsting och riksdag.
Dessutom trist att ingen av MP;s Bolunds stödpartier i riksdagen kunde ge honom det minsta av uppbackning då han nämnde färgerna i kombination under en partiledardebatt. Svagt så det skriker om det. Hade hoppat att åtminstone Dadgostar gjort en tydlig markering och visat stöd för Bolunds uttalade färgkombination.
Är det de små stegens pågående framfart mot ett annat
mönsterbildande samhällsystem som pågår ”Innan mörkret faller”?
En oroväckande betraktelse, minst sagt.
Det var ju tur att Bolunds stödpartier inte började diskutera om man får säga att SD är ett blå-brunt parti eller inte, den debatten kan ju vara på ett annat forum och inte på en partiledardebatt. Fegheten i debatten tycker jag består i just det att man försöker kasta skit på varandra, istället för att visa vad man vill med sin politik och hur man har tänkt att åstadkomma det. Det var det nog många som saknade som lyssnade. De första personerna jag talade hade tröttnat på att lyssna och stängde av p.g.a detta.
De kunde diskuterat privat sjukförsäkringar och hur det innebär att de som inte köpt dessa utan förlitar sig på den allmänna sjukvården får längre väntetid till sin vård, och hur man skall åtgärda att det inte sker.
På min arbetsplats var det flera med privata sjukförsäkringar som snabbt fick tid till sjukhusen, för diagnoser som andra fick vänta på sin tid i veckor.. De flesta kom till läkare som arbetade på Sophiahemmet, men förmodligen måste antagligen även S:t Görans sjukhus som är privat också ha läkare anslutna till privata sjukförsäkringar som innebär att de utan privata försäkringar får vänta längre på sin tid, eftersom den privata vården blir servad först.
På 1960-talet hade vi en fantastisk sjukvård i Sverige, kunde inte föreställa mig att det skulle bli sämre då man tänker sig att utvecklingen borde framskrida i positiv riktning. I stället för att åka in och sätta sig mitt i natten på akuten och vänta i 8 timmar, kom en jourhavande läkare på hembesök även för dem som endast var på besök i Stockholm, men skrivna någon annanstans.
En arbetskamrat till mig, flykting från Irak sa till mig: ”Sverige är som en dålig familj som vill vara duktiga i omvärlden men struntar i sina egna, en bra familj ser först till att sin familj har det bra och har det mest nödvändiga som bostad, mat, kläder och sjukvård och när man sett till sin familjs grundläggande behov så kan man skänka sitt överskott till andra”
Vi kan ju börja med att ta bort biståndet till Ukraina som nu uppgår till en miljard kronor, ett demokratiprojekt påstår man, men utvecklingen i Ukraina går i motsatt riktning.
.
Jag arbetade som distriksläkare främst 1972-82, tidvis på lasarett. I Avesta och Olofström bl.a. Kvälls- och nattjour upp till en gång i veckan ingick. Många är de hembesök man gjorde. Mycket lärorikt, fast det är inte så kul att fara ut på natten. Man kunde köra med bilfönstret öppet (man åkte i egen bil) så blir man litet piggare. Och den patient som ville byta läkare kunde göra det. Någon privatpraktiker fanns då inte i Avesta och Olofström. Hörde aldrig att de saknades.
Var sedan ibland hembesöksjour 2003-2008 i Åkersberga. Lika stimulerande.
Privatisering har medfört att man tänker bara pengar. Med försäkring och lanstings pengar tjänar man mycket. Hos privata har man inte insyn. De bryr sig inte om utveckling. Det saknas forskare.
De som behövt sjukvård märker skillnad om du har försäkring. Det är dock alltid till godo att ha försäkring. Jag har redan hört om fullständigt horribla behandlingar hos privata . De som inget kan om sjukvården tror sig få bra vård.
Läste att i Finland vid cancer glömdes patientens uppföljning ofta hos privata. Nu i Finland kopplas bort privata från statlig vård eller det ska vara försäkring eller privat som man betalar.