Putin och Zelensky kan separat träffa afrikanska ledare i ”ett fredsuppdrag” om Ukraina

8
South African President Cyril Ramaphosa attends a press conference at the G20 Compact with Africa (CwA) meeting in Berlin, Germany, August 27, 2021. REUTERS/Michele Tantussi

Detta är en rapport om fredsinitiativ för afrikanska ledare.

Putin och Zelensky kommer överens om att träffas separat för ”ett fredsuppdrag för afrikanska ledare”, säger Sydafrikas president.
Rysslands president Vladimir Putin och Ukrainas president Zelensky har kommit överens om separata möten med en delegation av ledare från sex afrikanska länder för att diskutera en möjlig plan för att avsluta kriget i Ukraina, sade Sydafrikas president på tisdagen.

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa sade att han talade med Putin och Zelenskyy per telefon under helgen och att de båda gick med på att vara värd för ”ett fredsuppdrag med afrikanska ledare” i Moskva respektive Kiev.

”Det viktigaste i våra diskussioner är ansträngningarna att finna en fredlig lösning på den förödande konflikten i Ukraina”, sade Ramaphosa.

Ledarna för Zambia, Senegal, Republiken Kongo, Uganda och Egypten skulle utgöra delegationen tillsammans med Ramaphosa, sade han i ett uttalande. Putin och Zelensky gav honom klartecken att ”påbörja förberedelserna”, sade den sydafrikanske ledaren.

Fyra av dessa sex afrikanska länder – Sydafrika, Republiken Kongo, Senegal och Uganda – avstod från att rösta i FN förra året om att fördöma Rysslands invasion. Zambia och Egypten röstade för förslaget.

Ramaphosa gav ingen tidsram eller skisserade några parametrar för de eventuella fredssamtalen.

Zelensky har sagt att han inte skulle överväga ett fredsavtal för att avsluta det 15 månader långa kriget förrän de ryska styrkorna drar sig tillbaka helt från ukrainskt territorium.

FN:s generalsekreterare António Guterres informerades också om den afrikanska delegationens planerade möten och ”välkomnade initiativet”, sade Ramaphosa.

Meddelandet om den afrikanskledda fredsinsatsen kom samtidigt som Ryssland inledde ett tungt luftangrepp mot Kiev.

Det fanns ingen omedelbar reaktion på tisdagen från vare sig Kreml eller Kiev. I en avläsning från ett telefonsamtal som Putin och Ramaphosa hade i fredags stod det att den ryske ledaren stödde ”Cyril Ramafosasas idé om att en grupp afrikanska ledare ska delta i diskussionen om utsikterna att lösa konflikten i Ukraina”.

Det stod inte klart om det var det telefonsamtalet som Ramaphosa syftade på när han sa att han talade med Putin under helgen.

Sydafrikas ledande ställning i den afrikanska delegationen kommer säkerligen att väcka granskning. Ramaphosasas tillkännagivande kom dagar efter att USA:s ambassadör anklagade Sydafrika för att ställa sig på Rysslands sida i kriget i Ukraina och till och med tillhandahålla vapen för att hjälpa Moskva.

USA:s ambassadör i Sydafrika, Reuben Brigety, hävdade förra veckan att vapen och ammunition lastades på ett ryskflaggat fraktfartyg vid en sydafrikansk flottbas i december och fördes till Ryssland. Den sydafrikanska regeringen har förnekat att den skickat några vapen till Ryssland.

Ramaphosa har sagt att ärendet är under utredning.

Sydafrika har hävdat att dess ståndpunkt i kriget är neutral. Landet har starka historiska band med Ryssland på grund av det tidigare Sovjetunionens stöd till Sydafrikas styrande parti African National Congress när det var en befrielserörelse som kämpade för att få slut på den rasistiska apartheidregimen.

Sydafrika var också värd för ryska och kinesiska krigsfartyg för gemensamma marinövningar utanför landets kust i februari och som sammanföll med ettårsdagen av Rysslands invasion av Ukraina. Sydafrikas högsta armégeneral reste till Moskva och träffade chefen för de ryska markstyrkorna i måndags.

Sydafrika vidhåller att man också behåller ett starkt förhållande till USA och andra västerländska anhängare av Ukraina. Ramaphosa träffade USA:s president Joe Biden i Vita huset i slutet av förra året.

Zambia har också historiska band med Ryssland. Uganda är en amerikansk allierad när det gäller regional säkerhet i Östafrika, men Ugandas president Yoweri Museveni har talat om sitt lands vänskap med Ryssland och dess neutrala ställning i kriget i Ukraina.

Sipho Mantula, analytiker vid Sydafrikas Thabo Mbeki African School of Public and International Affairs, sade att neutraliteten hos några av dessa afrikanska länder skulle underlätta eventuella samtal.

”Man behöver inte människor som tar ställning och blir ombudsmän”, sade Mantula.

Ryssland och Ukraina står långt ifrån varandra när det gäller ett avtal för att avsluta kriget.

Kreml vill att Kiev ska erkänna Rysslands annektering av Krimhalvön och de ukrainska provinserna Donetsk, Kherson, Luhansk och Zaporizhzhia, vilket de flesta länder har fördömt som olagligt. Ukraina har avvisat kraven och uteslutit alla samtal med Ryssland tills dess att landets trupper drar sig tillbaka från alla ockuperade territorier.

Ukraina är fast beslutet att återta alla ryskockuperade områden.

Zelenskys 10-punkts fredsplan omfattar också en tribunal för att åtala aggressionsbrott, vilket skulle göra det möjligt att ställa Ryssland till svars för invasionen. Zelensky hade privata samtal med påven Franciskus i Vatikanen i lördags och sade senare att han sökte stöd för Ukrainas fredsplan från påven.

Kina har hittills varit det enda andra landet som erbjudit sig att medla i eventuella fredssamtal, ett erbjudande som grumlats av att landet visat politiskt stöd för Moskva.

Peking offentliggjorde ett förslag till fredsplan i februari, och ett kinesiskt sändebud förbereder sig för att besöka Ryssland och Ukraina.

Men det verkade finnas små chanser till ett omedelbart genombrott för att avsluta kriget eftersom Ukraina och dess västliga allierade i stort sett avvisade Pekings förslag.

AP:s korrespondent Hanna Arhirova bidrog till denna berättelse från Kiev i Ukraina. AP-skribenterna Dasha Litvinova i Talinn, Estland, Rodney Muhumuza i Kampala, Uganda, och Mogomotsi Magome i Johannesburg bidrog också.

Relaterat
”Min politiska självdeklaration” – avseende konflikten mellan Öst och Väst.

Föregående artikelVilka vann valet i Thailand? USA:s klienter…?
Nästa artikelHur Västpressen har börjat normalisera Azovbataljonens nazism
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

8 KOMMENTARER

  1. De klokt och fint att dessa försöker iallafall. På samma sätt som Kina med fler försöker. Men Usa krigskåta Nato kommer tacka blankt nej. Läget är så enkelt. Även om Zelenski skulle vilja och gå med på det, så tvivlar jag hårt på detta tyvärr. Jag är för Fred. Men Zelenski har EJ sista ordet, samtidigt som jag ser dessa Usa Nato så otroligt vidriga på ALLA punkter. Dom även ENDAST förlängt och förvärrat HELA krisen från början till slut tvärsIGENOM. Krigskåta Usa Nato är EJ klara tyvärr. Denna vidriga proxy kriget kommer tyvärr fortsätta. Men det är fint bra att flera länder utanför Usa Nato åtminstone fortsätter försöka släcka katastrofen

  2. vid separata tillfällen får man anta, det vore klassisk sovjetisk teknik att erbjuda ”fred” bara för att få ett tillfälle att infånga eller mörda Zelensky.

    • Exempel?
      USA och allierade: Presidenterna Saddam Hussein och Gadaffi mördades.
      Upprepade väl belagda försök att mörda Castro, och med stor sannolikhet Maduro och Chavez. Inflytelserika General Soleimani mördades.
      (Inom USA mördades fredsinriktade president John Kennedy, justitieministern och presidentkandidaten Robert Kennedy, Martin Luther ledare för medborgarrättsrörelsen och fredsman, Malcom X, medan president Nixon utsattes för mordförsök.)
      CNN inne i mordförsöket mot Maduro i augusti.
      USA har krigat, stött kupper och påverkat val sedan Andra världskriget.

      Notera även: USA är ledande i statskupper mot demokratier och stöd till sådana. Ett urval: – 1953 Mossadeq, i Iran – 1954 Arbenz, Guatemala – 1960 Lumumba, Kongo – 1964 Brasilien -1965 Dominikanska republiken. – 1965 Sukarno i Indonesien – 1973 Allende i Chile – 1970 Sihanouk i Kambodja – 1983 USA Bishopregeringen i Grenada – 2002-2019 USA stödjer statskuppsförsök i Venezuela – 2014 i Haiti. – 2009 Zelaya i Honduras – 2013 Morsi i Egypten – 2014 Ukraina -2019 Bolivia. – 2023 Pakistan (Imre Khan).

    • Ryssland tar emot delegationen från Afrika och ge freden en chans. Det stora problemet är att Zelensky kommer att ”kräva att Ryssland dra sig tillbaka” inte bara från de nya delrepublikerna utan även från Krim. Således blir detta fina initiativ en non-starter.

      Förresten hur går det för den så hypade motoffensiven (numer känt som låtsas offensiven? Inte alls bra 👹👹👹

      ”On May 12, in the first day of their scheme, 1,725 Ukrainian men were killed on the Donbass front. This is the worst day’s military casualty rate since the US coup in Kiev launched the war in February 2014.”

      Mycket detaljerade redogörelse om hur det går för den så hypade men ack så kapitalt misslyckad motoffensiven kan man läsa här:
      https://johnhelmer.net/the-imitation-offensive/#more-87986

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here