Christine Vaple har hittat och översatt denna artikel 21/11 av sin ”kubanske vän Alejandro Sánchez” som är kubansk jurist och bloggare.
Idag har Ryssland slagit näven i bordet ännu en gång. Inför hotet om att Nato och USA skulle använda långdistansvapen mot sitt territorium gjorde landet ytterligare en maktdemonstration.
Världens största land har varit nyhetsstoff i mer än två år. Av sorgliga skäl, men så är det. Mycket har sagts, på gott och ont, men mest ont.
Sedan Trumans tal 1945 och Churchills tal under en rundresa i USA 1946, har det kommunistiska hotet varit det dagliga fokuset för den antisovjetiska och i förlängningen antiryska propagandan.
Det är värt att notera att detta är en mycket tidig fråga, som inte ens är beroende av den ideologiska frågan.
Världens största land, med nästan outtömliga råvarutillgångar, var självfallet en lockelse för alla historiens makter. Svenskar, mongoler och tartarer, finnar, polacker, fransmän och tyskar har försökt erövra Ryssland. Så snart Ryssland gick in i inbördeskriget efter bolsjevikrevolutionen var samtliga imperialistiska makter där, inklusive den nya framväxande makten USA, som tillsammans med Japan försökte ta över den ryska Fjärran Östern. I flera månader kontrollerade jänkarna Vladivostok.
Från den tiden härrör planen på att dela upp Ryssland i lättstyrda och plundringsbara delar. Detta projekt leddes av sådana genier inom USA:s diplomati som Zbigniew Brzezinski och Henry Kissinger.
”Sedan Putin blev president år 2000 har han gjort allt för att Ryssland återigen ska bli en aktör på den internationella arenan som ingen kan ignorera, särskilt inte USA”, sade Angela Merkel.
Vad som hände efter januari 2000, då Vladimir Putin kom till makten, är en annan historia. Det finns många spekulationer, som främst främjas av USAs mediemaskineneri. Vissa nostalgiska vänstermänniskor är inte undantagna från dessa spekulationer och föreställer sig den ryska återuppståndelsen som en manöver av kommunistpartiets ledare, KGB-officerare och Röda arméns militära befälhavare för att i hemlighet återuppliva Sovjetunionen, eller åtminstone den sovjetiska maktens glans. Det är intressant att denna legend inte utnyttjas av anglosaxarna, men de upprepar anklagelserna om ”imperialism”, ”auktoritärt styre”, ”diktatur”.
I vilket fall som helst står det klart att de sedan 24 år tillbaka styrande krafterna i Ryssland, till och med vissa oppositionella och de som utgör den andra politiska kraften, såsom kommunisterna, är mycket tydliga med att deras land inte längre kan trampas på, ignoreras och än mindre styckas upp.
I slutet av 1990-talet definierade den ryske politikern och militären Aleksandr Lebed den ryska själen i en intervju med en spansk tidskrift. Enligt honom är ryssen som en åsna, han står ut och står ut, men när han bestämmer sig för att göra uppror finns det inget som kan stoppa honom.
Händelsen med ubåten Kursk och säkerhetskonferensen i München 2007 kan ses som milstolpar i denna ryska återuppståndelse, i ett lands värdighet. Jag tror att 2014 blev en katalysator. Inte så mycket på grund av sanktionerna och den ohämmade russofobin, som för att Rysslands kompass definitivt riktades österut, särskilt mot Kina.
Red: Se Putins tal i München.
Sanktionerna mot Ryssland inleddes det året och 10 år senare tycks de inte ha påverkat Rysslands ekonomi nämnvärt.
2024 förväntas Rysslands BNP växa med 3,6 procent, vilket är mer än i 95 procent av de rika länderna, och alla andra indikatorer visar positiva siffror. Arbetslösheten föll t.ex. till rekordlåga 3 procent (vilket endast kan jämföras med Sovjetunionen), och reallönerna steg med 11 procent jämfört med året innan, medan inflationen ligger på 5,2 procent. Detta förklarar hur Ryssland i år rankats som den fjärde största ekonomin räknat i BNP-PPP.
De senaste prognoserna som publicerats av JP Morgan, knappast en ryssvänlig bank, visar att Rysslands ekonomi kommer att växa med mer än 3 procent i år och med 1,8 procent 2025, jämfört med de 0,6 respektive 1,3 procent som förväntas för EU:s ekonomi. Enligt analytikerna kommer förändringen i BNP mellan 2021 och 2026 att vara 4,9 procent. Rysslands ekonomi kommer att vara större på både kort och medellång sikt.
Samtidigt beräknas USA ha en tillväxt på bara 2,6 procent och 2025 kommer den att vara liknande, eller till och med lägre. EU, å andra sidan, kommer inte att uppnå en procentenhet i år och förväntas ligga på 1,3 % 2025 och 1,6 % 2026. Tyskland, som en gång var Europas lokomotiv, kommer att ha en BNP på 0,1 % och 2025 väntas den ligga på 0,7 %.
Ryssland är den 11:e största ekonomin mätt i BNP och den fjärde största mätt i köpkraftsparitet (PPP). Statsskulden uppgick 2023 till 393 miljarder dollar, vilket motsvarar knappt 20% av BNP, men enbart oljeintäkterna stod för cirka 10% av denna siffra. USA har en statsskuld på 130% av sin BNP.
Många på gräsrotsnivå kanske inte förstår vidden av den bedrift som det ryska folket än en gång åstadkommer. Enligt nyhetsrapporteringen i väst förväntas den ju kollapsa när som helst. Låt oss sätta in det i sitt sammanhang.
Ryssland för ett ombudskrig mot Nato och besegrar det. Landet har en växande ekonomi och positionerar sig som en av de mest lovande producenterna av stridstestade och certifierade vapen. Med så mycket personal med krigserfarenhet är Ryssland nu en mer pålitlig leverantör av säkerhetstjänster än USA och Europa. Framstegen i Afrika är ett bevis på detta.
Genom att samla alla sina offentliga och privata företag för produktion och marknadsföring av kolväten under Rosneft kommer Ryssland att bli den största leverantören av denna resurs och gå om Saudiarabien.
Ryssland utnyttjar sin fulla industriella, finansiella och kommersiella potential i Fjärran Östern och inser att världens framtid ligger i tillväxtekonomierna. Städer som Omsk, Novosibirsk, Irkutsk och Vladivostok blir allt viktigare i takt med att Ryssland överger Europa som sin främsta handelspartner och öppnar sig mot Asien. Den östliga gasledningen, moderniseringen och utbyggnaden av Bajkal-Amur-järnvägen och dess flotta av atomisbrytare, byggandet av infrastruktur i de ovannämnda städerna och andra, presidentdekretet om att företag som är belägna i Sibirien ska ha sina kontor där i stället för i S:t Petersburg eller Moskva.
Samtidigt återuppbygger man alla regioner i Ukraina som anslutit sig till federationen och ger medborgarskap, lån, löner och andra förmåner till sina nya landsmän.
Det är en gigantisk insats, som bara kan jämföras med vad man gjorde 1941-1942 för att skydda civilbefolkningen och industrin från den nazistiska invasionen.
Hur lyckas Ryssland med detta?
För det första genom sina enorma råvarureserver. För det andra: statlig kontroll och planering av varje ekonomisk och social linje, endast jämförbar med vad ett land med en socialistisk ekonomi är kapabelt till. För det tredje en propaganda och utbildning av befolkningen som syftar till kärlek till hemlandet, till det som gjorde dem stora, och även om detta inkluderar det tsaristiska förflutna, gör det det också i större utsträckning med Sovjetryssland.
För det fjärde, att överge allt som försvagar den nationella enigheten och stöd för allt som stärker den, överge den nyliberala globalismens sociala pseudopolitik, inklusive kriminaliseringen av den, liksom utländska icke-statliga organisationers verksamhet, och i stället främja befolkningstillväxt, familjens värde, bidragande utvandring, utveckling av högkvalificerat humankapital, investeringar i innovation, åtal för korruption och så vidare.
Och för det femte, en fördelaktig geopolitik där alliansen med Kina och BRICS spelar en ledande roll.
Ryssland är på väg att bli en av världens ledande ekonomier, om det inte redan är det. Landet kommer att dominera inte bara energi, vapen och rymdforskning, utan även viss industri- och livsmedelsproduktion; hela dess södra utkant, som snart sträcker sig från Dnepr till Sibirien, är den största åkermarken på planeten. Och Sibirien är världens största reservoar av skogar och dricksvatten.
Just nu är det viktiga inte om Ryssland är kapitalistiskt eller om det i sitt ledarskap döljer en rättfärdigande cell för den kommunistiska världsrevolutionen, utan att det bär den största bördan av ett epokskifte. Och det är helt enkelt beundransvärt.
https://telegra.ph/Rusia-y-la-geopol%C3%ADtica-mundial-11-21
En mycket intressant genomläsning av Rysslands enorma möjligheter. Något västvärlden bör förhålla sig till genom att söka samarbete och utveckla istället för ökad konflikt med vapenmakt, vilket är ett dödfött projekt med tanke på framtidens svåra globala utmaningar och då inte minst klimatproblem. Frågor som måste få ett svar genom att verka tillsammans över såväl ideologier som landgränser.
Förmår människan att inse detta innan hon passerar gränsen där allt tippar över mot katastrofens avgrund.
Sansade bedömare har kommit fram till att det finns bara En vuxen ledare i rummet – han heter Vladimir Putin. Tack vare hans tålamod har vi än så länge inte lyckats förinta all liv på jorden. President Putin har hållit sitt cool trots att alla provokationer från dumdryga militärer och ledare av USA, UK, Tyskland och Frankrike som hetsar och provocerar krig öppet.
President Putin skickat den sista varningen till dessa efter. Vi få hoppas att han har lyckats tränga sig igenom västledares hjärnor med sitt ljudliga budskap. Om inte är det ajöss med oss alla.
Detta ska man nte heller glömma. https://www.svt.se/nyheter/ryska-man-dricker-mindre-och-lever-allt-langre
Medellivslängd på 68 år för män! Vilken succé, det var vad Sverige hade 1941-1950.
Det är tämligen osakligt med sådana jämförelser mellan länder med (mycket) olika historia.
Läs gärna Hur har Putin lyckats under sina 20 år? av Patrick Armstrong, en pensionerad antikommunistisk analytiker på Kanadas försvarsdepartement med inriktning på Ryssland och rådgivare på Kanadas ambassad i Moskva 1993-1996.
Boris Jeltsin valdes till Rysslands president i juni 1991. Efter statskuppen 1991 lyckades han få parlamentet att ge honom extraordinära befogenheter att snabbt omvandla det ekonomiska systemet utan krav på godkännande i parlamentet. Under och efter Sovjetunionens sönderfall genomfördes omfattande reformer inbegripet privatiseringar och liberalisering av marknader och handel, däribland radikala förändringar i linje med den ”chockterapi” som rekommenderas av USA (inte för USA, men för andra stater i ekonomisk kris) Internationella valutafonden. Detta har skildrats av Naomi Klein, i ”Chockdoktrinen” (som jag inte har tillgänglig här i Provence).
Detta resulterade i en väldig ekonomisk kris med 50 % minskning av både BNP och industriproduktionen mellan 1990-1995.
Vid privatiseringen övergick kontrollen över företagen från statliga organ till personer med insiderkontakter i regeringen.
* En grupp män utan egna tillgångar, ”oligarkerna”, kunde med stöd av pengar utifrån bli mycket rika och förde sedan enorma tillgångar som arbetats ihop av andra ut ur landet, allt med aktivt stöd av bl.a. USA:s vice finansminister Lawrence Summers, senare chefsrådgivare åt president Obama. Jeltsins egen familj blev mycket rik. Oligarker (dvs. kapitalistiska skurkar) flyttade miljarder i kontanter och tillgångar ut ur landet.
* Försämringen av ekonomin ledde till kollaps av sociala förmåner.
* Födelsetalet sjönk kraftigt medan dödligheten sköt i höjden.
* Fattigdomen ökade från 1,5 % i slutet av Sovjettiden (dvs. mycket lägre än i USA och Sverige idag, men måtten torde variera) till 39-49 % i mitten av 1993.
* 1992 konsumerade genomsnittsryssen mindre än 1991 och en tredjedel av befolkningen levde under existensminimum.
* Under 1990-talet rådde en extrem korruption och laglöshet, kriminella gäng etablerades och alkoholism, HIV och våldsbrott sköt i höjden.
67 % av ryssarna ansåg i en folkomröstning 1992 att arbetarkollektiv var det bästa sättet att privatisera och 79 % ansåg att full sysselsättning var en nyckelfråga. President Clinton i USA beskrev dock Jeltsin positivt som en hängiven reformator. Parlamentet presenterade våren 1993 en budget som inte uppfyllde IMF:s krav på hård åtstramning (ja bara knappt 50 % var ju fattiga), och det läckte ut att IMF skulle dra tillbaka ett utlovat stort lån.
Uppmuntrad av USA och andra västmakter beordrade Jeltsin beordrade militären att storma parlamentsbyggnaden hösten 1993. Under en dag dödades omkring 500-3000 människor och 1000 sårades. (Uppgifterna varierar).
Inför presidentvalet 1996 låg Jeltsin illa till, på 5:te plats, medan kommunistpartiets kandidat Zyuganov låg främst. Rysslands vallagar tillät att man spenderade maximalt motsvarande 3 miljoner US dollar på en kandidat, vilket var vad kommunistpartiet hade råd med. Men Jeltsins läger beräknas ha spenderat mellan 700 och 3000 miljoner dollar, varav en stor del kom från de nyrika skurkarna som kallas oligarker. Stora summor kom från väst. IMF garanterade ett lån på över 10 miljarder dollar till Ryssland. Under första halvåret kom alla viktiga massmedia under kontroll av oligarkerna eller staten, under kontroll av Jeltsin & Co. (Källa: Wikipedia). Valet vanns slutligen av Jeltsin med 54 % av rösterna medan kommunistpartiets kandidat fick 40 %. Så agerade Västs favorit.
Därefter ökande fattigdom.
Med hjälp av sina ekonomiska rådgivare och med stöd av IMF, drev Jeltsin igenom stora budgetnedskärningar och avskaffade prisreglering på baslivsmedel. När den asiatiska finanskrisen drabbade Ryssland 1998 minskade BNP än mer och landet tvingades inställa betalningarna. 1989, före de ekonomiska reformerna, levde 2 miljoner i Ryssland på mindre än 4 dollar om dagen, medan antalet i mitten av 1990-talet uppgick till 74 miljoner enligt Världsbanken och 25 % levde i akut fattigdom.
Den synnerligen ansedda medicinska tidskriften Lancet rapporterade 2009 att dödligheten ökade och att medellivslängden minskade i de flesta post-socialistiska länder i Europa i början av 1990-talet. Man fann att massprivatiseringsprogrammen (överföring av minst 25 % av stora statligt ägda företag till den privata sektorn inom 2 år) var förenade med en ökning av dödligheten bland vuxna män med 13 %. Detta genomfördes snabbast och mest genomgripande i Ryssland, där också dödligheten ökade mest.
Utdrag ur Sovjetunionens fall – förspel och följder.
Emmanuel Todd, den franske forskaren och författaren som ”förutsåg” Sovjetunionens fall i sin bok ”La chute finale” 1976 (då han var 25 år) skriver i sin nya bok ”Västerlandets nederlag” ”Mellan år 2000 och 2017, den centrala fasens i Putins stabilisering så sjönk mordfrekvensen från 28,2 per 100 000 till 6,2. Självmordsfrekvensen från 39,1 till 13,8, dödligheten i alkoholism från 25,6 till 8,4. År 2020 var mordfrekvensen 4,7 och år 2021 var självmordsfrekvensen 10,7 – en fjärdedel av den då Putin kom till makten. Från år 2000 till 2020 sjönk spädbarndsdödligheten från 19 till 4,4 medan USAs nivå var 5,4. Medellivslängden steg från 65,1 år 2002 till 71,3 2020. Medellivslängden i USA sjönk från 78,8 år 2014 till 76,2 år 2021. Oppositionen mot Putin finns inte minst bland de mest välbärgade områdena i stora städer.
Rysslands skuldkvot i förhållande till BNP: 14,6 % i maj 2024 jämfört med 14,9 % kvartalet innan. Medan Kinas skuldkvot låg på 24, 6 % av BNP i juni. (https://www.ceicdata.com/en/indicator/russia/government-debt–of-nominal-gdp
Georg Weiss,
Jag läste att cirka hälften av de (unga) soldater Ukraina nu rekryterar till krigsfronten stupar efter bara några dagars strid.
Vilken succé är det?
Hade jag varit ung kille i Ukraina hade jag ganska säkert gjort allt för att gömma mig.
Det är ett måste vid 50% överlevnadschans.
Likväl stoltserar SVT Public Service med c:a 80.000 döda ryska soldater utifrån uppgifter från diverse västvänliga källor inuti Ryssland.
Detta utan ett uns bry sig om hur många ukrainska soldater som mist livet.
Du verkar inte bry det om det heller.
Kriget i Ukraina är ett krig där Västvärlden försöker skaffa sig fördelar genom att utnyttja det ukrainska folkets lidanden.
Ryssland har påpekat detta hela tiden.
”Det är inte det ukrainska folket som är vår fiende”.
Fienden idag är densamma som i det förödande kriget 1941-1945
En girig och ogin Västvärld.
Men som du upptäckt är Ryssland beredd och det oavsett vad du eller andra i Västvärlden tycker om den saken.
Jag tror på Ryssland.
Jag vet i princip alla Ryssar kommer ta alla krafttag som behövs för sitt Fosterlands överlevnad.
Tror du alla i Västvärlden är beredda offra sina liv och ta strid för en Borgerlig Demokrati?
Det tror faktiskt inte jag.
Din statistik från 2010 stämmer inte (som vanligt) Weisss
Här är riktig data – det är en från en källa i din smak🤭
Ryssland 73
Kina 79
USA 77
Seychellerna 76
Costa Rica 77
Turkiet 80
Monaco Monaco 89
Sverige 82
Källa?
Här är den
https://www.macrotrends.net/global-metrics/countries/WLD/world/life-expectancy
Tack!
”Spritskatten har höjts kraftigt, reklam har förbjudits och försäljningstiderna har begränsats. Och nu syns resultaten tydligligt. Ryska mäns alkoholkonsumtion har sjunkit med 43 procent på femton år. Men ryska män super fortfarande ihjäl sig i stor omfattning, och det är något som bland annat kyrkan engagerat sig i att förhindra.”
Bra du hittade denna korta nyhetsartikel från 2020 på SVT.
Efter att under några år försökt följa Ryssland från diverse Youtube filmer har jag fått samma uppfattning.
Den Ryska regeringen och ryska myndigheter tar krafttag mot alkoholkonsumtionen men det är ingen enkel uppgift och det kommer förmodligen också ta tid.
Alkoholavvänjning är svårt men över generationer tror jag det kan bli lättare.
Ryssland har ett av Världens bästa utbildnings- och skolsystem och jag hoppas de där börjar med ungdomen och få dem hitta bättre liv än nikotin och alkohol samt jag tror de gör det också.
Det är bra ordning i Ryska skolor.
Inte alls den förslappade attityden som hos oss i den Liberala Västvärlden.
Inflation i skolbetygen är ett okänt begrepp i Ryssland.
Jag har aldrig i mitt liv ärligt talat hatat eller ens ogillat Ryssland. Tycker Ryssland är ett fascinerande land med rik lång historia. Enligt många experter som var med på tiden då Sovjetunionen upplöstes, så gav man ALDRIG Ryssland en ärlig chans. Jeffrey Sachs är en av många, nämner honom då många här känner igen honom. Inga ryssar vill minnas 90talet som var katastrof om jag kan använda det ordet för att kortfatta det. Usa och dess vidriga livsfarliga redskap Nato har också spelat en avgörande roll här. Mot ALLA löften utvigdades denna terrorist organisation. Det var Bill Clinton som startade detta redan på slutet av 90talet. Busch fortsatte detta vidriga beteendet i början på 2000talet som pågick hela mandatperioden. Obama efteråt samma sak. Här handlade de inte om något enstaka land. Man verkligen trängde sej på Ryssland och dubblade antalet länder med länder som tillhörde Warszawapakten. Men även detta var EJ nog. Man även trängde in på Balkan och tog in flera länder därifrån också. Detta vidriga borde ALDRIG fått skett. Så som Warszawapakten lades ner borde Nato också gjort det. Annars ingen utvidgning österut ALLS som alternativ. Sverige och Finland är dom senaste medlemmarna, snacka om efterblivna och HELT korkade men det är en annan historia det. För dom som varit i Ryssland vet vilket fantastiskt land det är, och vilket otroligt vänliga folk det är som bor där. Det är verkligen ett vänligt folk som älskar oss europeer iaf för 15år sedan. Jag har bara varit där 1gg för 15år sedan. Hela Ukraina krisen är Usa Nato västvärldens fel. Tycker de lustigt nu att EU inte har någon som helst plan för denna kris än att fortsätta som man gjort dessa snart 3åren. Pumpa in tunga vapen och pengar utan MINSTA lilla stopp TROTS att man vet detta kostar tusentals människoliv och EJ hjälper Ukraina att helt köra ut ryssarna. Medans på andra sidan Atlanten där en ny amerikansk president tillträder om ca9veckor försöker komma på ett plan för att få till Fred och slut på denna vidriga proxyn UTAN någon som helst EU ledare. Hur i skogen kan de se ut på detta sätt? Dom krigskåta och krigshungriga EU är så sorgliga och patetiska måste man erkänna. Fortsätt stötta Ukraina politiskt, ekonomiskt, humanitärt och diplomatiskt om ni vill,MEN varför måste de militära fortsätta? När dessutom resultaten visat sej efter snart 3år. Ryssarna kommer EJ köras ut helt och detta vet varenda person med lite hjärnceller. Och Zelenskis fantasi lista med segerplan är fullständigt skitsnack det bara är så läget är helt enkelt. Stoppa denna vidriga proxyn medans det fortsatt finns ett riktigt Ukraina med kontroll över ca80procent av landet. Man har grävt ned sej så djupt i diket dessa EU och vet EJ hur man ska komma ur detta samtidigt som man räddar sitt ansikte. Det finns inte tyvärr. Ju fortare man erkänner detta ju bättre för Ukraina själva och även EU. Lägg ned militära skitsnacket. Stötta Ukraina politiskt, ekonomiskt, humanitärt, och diplomatiskt om ni vill men sluta med denna vidriga proxyn som redan förlorats. Hundratusentals ukrainska män ligger begravda HELT onödan. Och tusentals ryssar har också för den delen. Ja till Fred och Nej till Krig
Fast Du glömmer bort något mycket viktigt: alla länder mellan Berlin och Moskva väster om ryska gränsen VILL FRIVILLIGT tillhöra Europa, Europeiska unionen och Nato. Det är solklara politiska fakta! Det finns inga stora oppositionsgrupper i dessa central- och östeuropeiska länder som vill lämna de europeiska strukturerna och införa den högernationalistiska putinismen, som bara tar död på all politik i dessa samhällen.
Det är ju så verkligheten ser ut. Inget land utanför herrarna i den djupa staten, siloviki, i Kreml vill införa eller bli allierad med putinismens politiska system. Tvärtom.
Se även på Centralasien som idag inför otroligt många parallella politiska strukturer idag för att MOTVERKA ryskt inflytande och där man som i Kazachstan idag sluter många avtal med just Europa och Kina. Tadzjikistans president fick vid senaste SCO-toppmötet ett helt oväntat raseriutbrott på det ryska ensidiga inflytandet i regionen, där det anti-ryska (förmodligen anti-putinistiska) känslorna klart stärks mycket kraftigt i just Centralasien. Till och med Mongoliet(!!) är idag ett aktivt partnerland till….Nato.
Uansett hva en mener om krigen og hvem som har skylden for dette så blir dette en økonomisk katastofe for Europa. Ingen vil miste ansikt eller innrømme egne feil — historien kommer til å dømme oss som idioter hele gjengen. Snakk om dumskap — satt i system !!!.
En bra och trovärdig beskrivning av Ryssland. Ett system som bevisligen vunnit folkets förtroende och förhoppningsvis värnar en politisk utveckling i människans tjänst och dessutom skapat BRIC(med Brasilien, Indien och Kina) för ett jämlikt utbyte av tjänster och varor tillsammans med den sk multipolära världen.
Ett bevis för imperialismens motstånd mot denna stat, så gott som något, är det hämningslösa, krigiska…utan tanke på människoliv, som imperialismen uppvisat.
Detta har på olika sätt pågått från det att VästBerlin 1945 blivit dess utpost.
Då som nu allt under en välorganiserad propaganda som inte vid något tillfälle försuttit chansen att så tvivel i den västerländska befolkningen. Skickligt. Givetvis har det funnits mängder av situationer som vi (vänster) i väst, politiskt funderat över men vad som lite förvånar mig att vi(vänstern) i så många fall varit så snara att falla i ”tvivlats fälla” ang. USA-imperialismens väl förberedda målbild.
Claes Bjurklint
Tja, ändå är de nordiska ländernas ekonomier (med 20 miljoner invånare) ändå större än den sammanlagda ryska Bruttonationalprodukten, i ett land som har kanske 30% inflation (ryska styrräntan är på 21(!!) procent): ett tydligt tecken på ekonomisk ohälsa och en överupphettad krigsproduktion; och dessutom är folkminskningen på över 600 000 personer per år; d.v.s. det föds alltför få barn. Om drygt femtio år riskerar landet ha under 100, kanske närmare 90 miljoner invånare (SSSR hade kring år 1990 285+ miljoner invånare)
Trots att Japan har en mindre befolkning, strax under den ryska, är Japans BNP dubbelt så stor som den ryska – det är anmärkningsvärt. Utan rysk olje- och gasexport skulle i princip 85% av Putins ryska BNP försvinna i ett nafs.
BNP Japan år 2022: 4 231 141 miljoner USD;
BNP Ryska federationen år 2022: 2 240 422 miljoner USD.
De internationella siffrorna och de tydliga ryska lögnerna kring inflationen ”4 %”, men med en styrränta på 21%(!!) -den svenska ligger på 2,75%- avslöjar mycket stora ryska ekonomiska inrikesproblem, där nu hela ofattbara 40% av ryska statsbudgeten läggs på krigsinsatsen för att harva runt i stagnation inuti 15-20 mil av den ukrainska gränstrakten.
Ekon.Källa: UPI.
Johan jag nämner Nato bara i mitt inlägg det korrupta Usa redskapet Nato. Vad gäller EU kan dom gå och bli medlemmar. Jag ser dessa två som två HELT olika skit. Ogillar de militära och speciellt Nato. Nato borde ALDRIG utvidgats. Vad gäller EU är det annan fråga det och dom kan gå och bli medlemmar där för den som vill. Jag ser dessa två som HELT olika SKIT. Serbien som sökte EU medlemskap för ca15år sedan har jämt behållt goda relationer kvar till Moskva och Moskva har ALDRIG haft något emot deras EU strävan under alla dom åren. Men Nato är aggressiva terrorister som har vidrig historia och som handlar om de militära. Jag är HELT emot Nato som även tillåtits komma undan med både sin vidriga historia, agerande och rena krigsbrott. Man har under deccenier trängt sej in på Ryssland och på ett HELT respektlöst sätt. Detta borde ALDRIG fått skett från första början. Man hade kunnat bildat andra nya allianser och inte utvidga sej österut. EU är HELT annan sak i mina ögon