Rysslands efterkrigsdilemma i Ukraina

8
187
Kreml

Av M.K. Bhadrakumar, pensionerad indisk diplomat på https://www.indianpunchline.com/russias-post-war-dilemmas-in-ukraine/

M.K Bhadrakumar

När det gäller kriget i Ukraina är Rysslands främsta utmaning framöver att hitta balansen mellan strategisk överskattning och underskattning. ”Vi överskattar alltid förändringen som kommer att ske under de kommande två åren och underskattar förändringen som kommer att ske under de kommande tio”, som Bill Gates uttryckte det.

En triumferande ton är omisskännligt närvarande i president Vladimir Putins tal på fredagen till en särskild sammankomst av högt uppsatta tjänstemän från utrikesministeriet i Moskva som presenterar ramarna för förhandlingarna med Ukraina. Ryssland är ett land med en högkontextkultur, som kommunicerar på sätt som är implicita och starkt beroende av sammanhang.

Red: Läs gärna hela Putins tal uppdelat på två artiklar. Putins tal vid möte med utrikesministeriets högre tjänstemän och Nytt tal av Putin om kriget med Ukraina: Bakgrund, förlopp och ”lösning”

Putin betonade vissa förutsättningar. Ryssland är redo att omedelbart upphöra med fientligheterna om Ukraina börjar dra tillbaka sina militära enheter från de administrativa gränserna i regionerna Donbass, Zaporizhia och Cherson. Detta är en märklig repris på antagandet som Moskva uppfyllde i mars 2022 när Ukraina efter samtalen i Istanbul förväntade sig en reträtt av ryska utplaceringar runt Kiev.

Putins utgångspunkt innebär att nya territoriella realiteter bör bestämmas av internationella fördrag. Moskva är redo att förhandla först efter att Kiev formellt meddelat Nato att man överger sin avsikt att söka medlemskap. Ryssland förväntar sig ett fullständigt upphävande av sanktionerna.

Uppenbarligen är Rysslands fredsvillkor, åtminstone delvis, baserade på vissa antaganden som möjligen är omöjliga för Ukraina och dess mentorer att uppfylla. Så, antagligen, är en ytterligare utgångspunkt fredsvillkoren att vänta om ryska trupper vinner mer på slagfältet. Samtidigt signalerar Moskva till sina västerländska motståndare att en massiv ändring av den rysk-ukrainska gränsen är oundviklig som grund för fred.

Inte överraskande ser västmakterna Putins fredsvillkor som ett ultimatum, även om rysk diplomati förmedlar dem som ett viktigt fredsinitiativ. Talet var noga relaterat i tid och kom precis när G7-toppmötet i Borgo Egnazia i Italien avslutades och på tröskeln till det västerländska ”fredsmötet” i Bürgenstock .

Prognosen för den inflytelserika politiker som har varit dumans vice talman sedan 2016 och ättling till en berömd rysk familj, Pjotr ​​Tolstoj (barnbarnsbarnbarn till Lev Tolstoj ), är att Moskva kommer att överta de ukrainska styrkornas överlämnande.

Stämningen i Moskva har blivit krigförande när EU, efter ihållande uppmaning från Washington, obönhörligen går mot att konfiskera Rysslands frysta tillgångar i västerländska banker – skenbart för att tillgodose Ukrainas behov, men i verkligheten för att täcka de enorma kostnader Washington ådrar sig för sin proxy krig.

Kommunikén från G7-toppmötet understryker att ”I närvaro av president Zelensky beslutade vi att göra cirka 50 miljarder USD tillgängliga genom att utnyttja de extraordinära intäkterna från de frysta ryska suveräna tillgångarna, vilket sänder en omisskännlig signal till president Putin. Vi intensifierar våra kollektiva ansträngningar för att avväpna och försämra finainserna för Rysslands militär-industriella komplex.”

G7-formuleringen är en vit lögn. Det som utspelar sig är århundradets ekonomiska bedrägeri och historiens största stöld av pengar. Ett gäng moderna rånare tar bokstavligen omkring 260 miljarder dollar av Rysslands suveräna tillgångar och målar upp det som en laglig handling genom att påstås ställa en ekonomisk säkerhet för ett amerikanskt lån till Ukraina. Detta är ett tydligt brott mot internationella finanslagar och pengarna kommer i slutändan att hamna i fickorna på USA:s militärindustriella komplex och politiker.

Det räcker med att säga att Washington förvandlar sitt proxykrig i Ukraina till ett självfinansierande, självförsörjande företag med européer som garanter. Washington utdelar ett stort slag mot Rysslands nationella ära och stolthet. Den stora frågan är var Ryssland tar vägen härifrån, med tanke på dess ”högkontextkultur”.

Det som knappt märktes i Putins tal i fredags var att han lät sin långa sammanfattning av västerländska svek hänga i luften utan en fotnot om hur Ryssland ens hamnat i ett så sorgligt tillstånd historiskt sett.

Om den villiga underkastelsen till lavinen av nationella förnedringar bara berodde på Rysslands svaghet, är det definitivt ett minne blott. Idag står Ryssland högt som den fjärde största globala ekonomin, en stormakt och den enda makten på planeten med den strategiska förmågan att reducera USA till termonukleär aska. Ändå hotar vasaller som Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg Ryssland med att han leder en ”kärnvapenallians”.

Det är här förtydligandet av Putins tal av ordföranden för det ryska säkerhetsrådet, Dmitrij Medvedev – ”om vad han [Putin] noggrant antydde i sitt tal” – måste förstås korrekt.

Medvedev la fram fyra huvudpunkter:

  • De nya territorierna som blev en del av Ryssland sedan 2022 kommer att ”förbli så för alltid”.
  • Ett ”katastrofalt scenario” håller på att utvecklas för Kievregimen.
  • Den ”sanitära zon” som Ryssland vill etablera vid sina västgränser för att förhindra terroristattacker kan sträcka sig ända till Ukrainas gräns mot Polen, en mellanstation för Natos hot mot Ryssland.
  • ”Presidenten sa inte detta [om västra Ukrainas öde] direkt, men det är uppenbart att sådana territorier, om så önskas av människorna som bor där, kan bli en del av Ryssland.”

Det är verkligen ingen slump att Putin landade i Pyongyang direkt efter – eller att Rysslands Stillahavsflotta påbörjade en storskalig marinövning från 18 till 28 juni i Stilla havet, Japanska havet och Okhotska havet.

I samband med sitt statsbesök i Nordkorea skrev Putin i en artikel för Nordkoreas Rodong Sinmun, ”Vi uppskattar mycket Nordkoreas orubbliga stöd för Rysslands särskilda militära operation i Ukraina … Vi kommer … gemensamt att motsätta oss olagliga unilaterala restriktioner [ läs sanktioner], och forma arkitekturen för jämlik och odelbar säkerhet i Eurasien”.

Förresten, om Nordkorea, som är en kärnvapenmakt, figurerar i den första cirkeln av Rysslands strategiska beräkning som en allierad, kan Iran, som är ett kärnvapentröskelland, ligga långt efter – och, ännu viktigare, vad kan dess alkemi vara? I själva verket har Ryssland varnat för att de kommer att reagera asymmetriskt på attacken mot dess territorium med västerländska vapen som påstås ha hjälpt av Nato-personal – något som saknar motstycke även på höjden av det kalla kriget – och Natos generalsekreterares öppna, högljudda stöd för det.

I Strobe Talbotts bok The Russia Hand (2002) berättar han om ett samtal med Bill Clinton under ett amerikanskt presidentbesök i Moskva 1995. Clinton sa till Talbott, med en favoritmetafor, att hans instinkter var att de ryska eliterna sörjde och inte kunde längre ta det ”skiten” som trycks ner i halsen på dem. Faktum är att NATO:s expansion österut fanns redan på ritbordet i Vita huset då.

Det tog dock Ryssland ytterligare ett kvarts sekel till februari 2022 att stå emot amerikansk mobbning. Medvedevs uppriktiga ”kommentar” kunde inte ha skett utan Putins godkännande.

Utmaningen för de kommande två åren är att Ryssland kan överskatta USA:s och EU:s vilja att gå med på ett legitimt krav på jämlik och odelbar säkerhet.

Å andra sidan, på längre sikt bör Moskva inte underskatta den envisa vägran från Europas vikande makter – Storbritannien, Frankrike och Tyskland – att acceptera Rysslands framväxt som en övertygande geopolitisk verklighet som de måste komma överens med.

Ungerns premiärminister Viktor Orhan sa nyligen att det skulle vara naivt att anta att den nya EU-ledningen kommer att ändra sin politik gentemot Ukraina och Ryssland, trots framgångarna för högerpartier i de senaste valen till Europaparlamentet.


 

Föregående artikelBokbål i Ukraina
Nästa artikelMisslyckat kuppförsök i Bolivia …sponsrat av det laglösa amerikanska imperiet?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

8 KOMMENTARER

  1. Intressant med Bill Clinton och hans låtsasinställning till ryssarna, som vore de några han brydde sig om.
    Snarare handlar det om en förrädare av stora mått eftersom det är under hans presidenttid som Natos expansion initieras. Hans besök i Ukraina i början av 90-talet var så typiskt iscensatt; där visas han med sitt team på joggingtur, dvs ”inträder på scen” som vore de atleter för att sedan genomföra en minnesceremoni vilket var påfallande lik den ryska traditionen. Skillnaden var att den här gången var det en ”utlänning” som tog över ceremonin, dvs Clinton och därmed var företeelsen kopierad.
    Här började identitetsstölden i syfte att sarga Moderlandet Rysslands betydelse.
    Som det inte var nog, ännu en gång, det året när Rysslands nuvarande ledare intog sin position i maj var USAs välkomsthälsning ”the sinking of Kursk”. Tillfälligtvis var presidentparet på musikfest presidenten till ära. Scenen är fullsatt med artister och sedan visas presidentparet i bild där de sitter. Scen: upptaget par som njuter av stunden. Sedan närmar sig någon presidenten och viskar något i hans öra. Riktig James Bond scen: den betydelsefulle viktigpettern är avbruten i sitt nöje med hemligt viskande. Klassiskt!

    Det är många böcker författade av amerikanska journalister etc. Många av dessa används som dold agenda för att ”avskriva” krigsbrott.
    Exempel som ”CIAs hemliga krig 1981-1987” av Bob Woodward. (1988). Han ”glömde” Sveriges statsminister Olof Palme.

  2. USA och EU har fått en varning av Ryssland, nämligen…
    ____
    Att Vladimir Putins fredsförslag för Ukraina är tidskänsligt och villkoren för samtal kan bli sämre för Ukraina nästa gång, sade ryska säkerhetsrådets vice ordförande Dmitrij Medvedev.

    ”Ett mycket viktigt förslag som uttalades av vår statschef, jag har redan kommenterat det en gång, men jag kommer att återge det igen eftersom det är av stor betydelse, även i vår publik, där kända, framstående advokater från olika länder har samlats – sagt, detta förslag är givetvis tidskänsligt”, sa han vid St. Petersburg International Legal Forum.

    Så, om omständigheterna ändras, kan affären slutas på andra villkor. Omständigheterna har ändrats – Under sådana förhållanden kan förhandlingar fortsätta, men om det inte äger rum, och detta angavs också uttryckligen, sedan efterföljande förhandlingar, och förr eller senare, naturligtvis, kommer dessa förhandlingar att hållas…de kommer sedan att äga rum under sämre förhållanden,” fortsatte Medvedev.

    Medvedev sa att detta förslag bygger på två ståndpunkter.

    ”Som ni vet finns det en varning som säger att omständigheterna som gav upphov till att ett fördrag bör
    förbli desamma. Eller rebus sic stantibus-klausulen”, fortsatte han med att säga. ”Det finns förändringar på plats, och det finns förändringar i Ryska federationens konstitution. Detta måste tas med i beräkningen. Och, naturligtvis, det som presidenten sa, nämligen att Ukraina bör förkunna neutralitet och inte gå med i det ovänliga militärblocket.”

    St. Petersburg International Legal Forum 26-28 juni. Tass är dess främsta mediapartner.

  3. Vill kommentera en speciell händelse som ägde rum nu i helgen där klusterammunition föll ner på semesterfirande på en strand i området Sevastopol. Military summary är min främsta informationskälla.
    (*med tanke på censuren, länk fungerar för mig: https://tass.com/society/1807607 – Att styrka att en attack har ägt rum)
    Den här händelsen ser ut att få väldigt långgående konsekvenser där det för mig nu verkar som att det ligger en order på att införa en flygförbudzon över svartahavet.

    Nu således inleds en direkt kraftmättningen mellan Ryssland och USA på riktigt, där Ryssland mer aktivt kommer att bekämpa USAs förmåga till rekognosering i området.

    Fred kan råda i landet 404 först när USA förlorar sin förmåga att projicera sin makt till jordens alla hörn

  4. Fast inga av de ryska allierade sluter upp själva bakom de ryska kraven; inte Kina, inte Indien och inte BRICS. Inte på över tio år har de någonsin godtagit t.ex. lilla Krims status som rysk, och inte heller ockupationen av östra Ukraina.

    Detta krig är, när allt kommer omkring, precis lika olagligt i internationell lag och rätt, som Israels ockupation av Palestina sedan 1967 och den anglo-amerikanska krigföringen i Irak från 2003.

    De närmsta ryska allierade har inte ruckat på denna syn. I dessa principiella frågor står putinismen i Kreml helt ensam.

    • ”De närmsta ryska allierade har inte ruckat på denna syn. I dessa principiella frågor står putinismen i Kreml helt ensam.”

      Fel där Johan de Naucler,

      I augusti 2022 så består listan av länder som har erkänt Krim som en del av Ryssland av:
      Armenien, Belarus, Bolivia, Burundi, Kambodja, Kuba, Afghanistan, Laos, Myanmar, Nicaragua, Nordkorea, Sudan, Syrien, Venezuela, och Zimbabwe.

      När sedan Ryssland med sina allierade, som blir fler snarare än färre, vinner kriget mot NATO i Ukraina så kommer ovan lista bli mycket större.
      De brukar säga att det alltid är vinnaren som skriver historien.
      Andra Världskriget hade två vinnare så därför finns också två historier varav jag i skolan som ung bara fick lära mig den ena.
      Men läser man Global Politics så kan få lära sig den andra också.

    • Johan N.
      Rysslands outtröttliga arbete med nationer som delar gemensamma intressen bl.a. Kina och som strävar efter välstånd i en värld som inte har delat upp sig i separata enheter, har en progressiv utveckling.

      Det nuvarande internationella konkurrensläget är komplext och förekommer inom ett brett spektrum av områden. Ett större antal aktörer, olika koalitioner och nivån på ideologiskt engagemang varierar. Tidigare var det två ideologiska block i opposition, idag är det bara det västerländska lägret som uppvisar ideologisk anpassning, om än ytligt.

      Ryssland och Kina, i nära relation, eftersträvar en målmedveten inställning till internationella angelägenheter och relationer, de följer principerna om rationalitet och naturlag. Principer som omfattar respekt för alla parters suveränitet, jämlikhet och ömsesidiga intressen, samt att avstå från inblandning i andra länders angelägenheter. Dessa principer gäller universellt och är inte beroende av någon speciell ideologi.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here