Frågan debatteras i en artikel på DN Debatt 31/10, och i nyutkommen bok. DN Debatt. ”Kalla inte Natokritiker för ’Putinkramare’” Artikeln är skriven av Linus Hagström, professor vid Försvarshögskolan. Jag återger nu bara för information artikeln och mot slutet länk till en artikel om Linus Hagström, som jag har publicerat.
Titel: DN Debatt. ”Kalla inte Natokritiker för ’Putinkramare’
. Kan detta bli en inledning till en vettig debatt om Nato, som förstås borde ha skett innan Sverige sökte medlemskap.
_________________________________
”Det demokratiska samtalet försvåras när de som reser legitima invändningar mot Sveriges säkerhetspolitik misstänkliggörs som ”Putinkramare”, ”landsförrädare” eller ”nyttiga idioter”. Eftersom alla politiska vägval har både för- och nackdelar bör en nyanserad analys och debatt välkomnas.
De senaste åren har svensk säkerhetspolitik förändrats i grunden: Natointrädet efter över 200 år av alliansfrihet, ett DCA-avtal som ger USA ”obehindrat tillträde” till 17 svenska militära anläggningar, kraftigt ökade försvarsanslag samt ett återinförande av såväl totalförsvar som värnplikt. De flesta svenskar verkar acceptera nuvarande och tidigare regeringars förklaring att just dessa ändringar krävs till följd av ett förvärrat säkerhetsläge.
Jämfört med andra politikområden är utrymmet för oenighet begränsat inom säkerhetspolitiken. Det kan framstå som att kapabla ledare och experter borde kunna dra samma slutsatser.
Omvänt brukar oenighet utmålas som en svaghet, som riskerar att utnyttjas av fienden. Med stöd av diverse analytiker, Rysslandskännare och militära experter har Sveriges radikala säkerhetspolitiska skifte därför framställts som den enda vägen.
Det är i stället viktigt att erkänna en grundläggande oenighet kring hur det nationella intresset ska definieras och uppnås.
Som forskare specialiserad på säkerhetspolitik har jag, liksom många kollegor med mig, följt denna omställning med blandade känslor. Det har varit intressant att på nära håll bevittna den svenska processen. Samtidigt har den säkerhetspolitiska analysen och debatten ofta varit grund, snäv och exkluderande, vilket knappast är förvånande då den drivits av starka känslouttryck – inte minst rädsla.
I en ny bok, ”Är Sverige säkert nu? Perspektiv på Nato och svensk säkerhetspolitik”, ger ett tjugotal statsvetare, krigsvetare och fredsforskare olika svar på frågan vilka perspektiv de tycker har saknats i analysen av och debatten om svensk säkerhetspolitik efter Rysslands invasion av Ukraina och Sveriges Natointräde. Boken avser fördjupa, bredda och öppna upp den säkerhetspolitiska diskussionen i Sverige genom att lyfta en rad försummade perspektiv.
1.Med fördjupa menar vi att undersöka vad ”säkerhet” och ”hot” är för slags fenomen och hur det går att nå kunskap om dem. En central insikt är att säkerhetsfrågor tillhör den sociala verkligheten. Den formas av invecklade nätverk av interaktioner mellan aktörer och faktorer, och behöver dessutom tolkas för att bli begriplig.
Genom att allt som oftast ignorera detta förbiser svensk säkerhetspolitisk analys och debatt många viktiga aspekter – inte minst ”säkerhetsdilemman”.
Om ett land stärker sin säkerhet kan det skapa osäkerhet hos andra länder, vilket då brukar leda till en spiral av motåtgärder. Säkerhetsdilemman av denna typ kan inte önskas bort med hänvisning till att suveräna stater gör som de själva vill.
Delvis på grund av hur en sådan dynamik utvecklas är det inte alls säkert att Sveriges Natointräde kommer att öka vår säkerhet. Att ledande europeiska politiker nu förutspår ett krig mellan Nato och Ryssland inom ett decennium är lika belysande som illavarslande.
Dessutom har diskussioner om ”alliansdilemman” varit frånvarande i samhällsdebatten, trots de dubbla riskerna för att bli indragen i en allianspartners konflikter och övergiven när man som bäst behöver stöd.
Å ena sidan riskerar Europa att dras in i den globala polariseringen mellan USA och Kina. Genom att bunta ihop Kina med Ryssland, kan dessa aktörer dessutom drivas än närmare varandra – något som knappast skulle gagna Sverige eller andra europeiska länder.
Å andra sidan skulle risken för att bli övergiven av Natos främsta garant, USA, kunna bli akut om Donald Trump vinner det amerikanska presidentvalet nästa vecka.
2.Att bredda innebär att vi inte enbart ser säkerhet som skydd mot fientligt sinnade staters militära hot, utan även låter den omfatta icke-militära och mänskliga dimensioner. Dagens säkerhetspolitiska analys och debatt fokuserar dock ensidigt på militära frågor, vilket riskerar att underskatta och ibland även förvärra andra säkerhetsutmaningar.
Kvinnors sårbarhet brukar exempelvis öka i samband med krig och militära förberedelser. Historiskt sett har amerikanska soldater anklagats för ett stort antal brott, inklusive sexualbrott, i närheten av sina utländska baser, men de har ofta undgått lagföring. I och med DCA-avtalet riskerar Sverige att hamna i en liknande situation.
Försvarsmaktens benägenhet att använda operativa behov som argument för att kringgå miljöregleringar och krav på miljöomställning är ytterligare ett problem.
Myndighetens miljöpåverkan syns dock på många platser i Sverige, ofta genom föroreningar i grundvatten och skador på ekosystem. Uppmärksammade fall inkluderar PFAS-utsläppen i Kallinge och Ärna.
3.Att öppna upp betyder slutligen att vi vill återinföra politiken i säkerhetspolitiken. De som reser legitima invändningar mot någon del av den inslagna vägen förlöjligas ofta som ”naiva” eller misstänkliggörs som ”Putinkramare”, ”landsförrädare” eller ”nyttiga idioter”. Denna typ av tillmälen förminskar personer, tankar och åsikter, och försvårar ett demokratiskt samtal.
Det är i stället viktigt att erkänna en grundläggande oenighet kring hur det nationella intresset ska definieras och uppnås. Eftersom alla säkerhetspolitiska handlingslinjer både har för- och nackdelar, och säkerhetspolitiken faktiskt är fundamentalt osäker, borde en nyanserad analys och debatt välkomnas.
En sådan diskussion kan hjälpa beslutsfattare att väga olika säkerhetsintressen mot varandra, öka säkerhetspolitikens demokratiska legitimitet och minska risken för grupptänkande. Detta säkerställer att Sverige agerar mer demokratiskt än de vi försvarar oss mot, vilket borde betraktas som ett överordnat nationellt intresse.
Relaterat.
Professorn som kom in i kylan i Sverige
Det är inte bara angrepp på meningsmotståndare som hindrar en saklig säkerhetsdebatt. Igår råkade jag hitta en debattartikel av Kungliga Krigsvetenskapsakademiens ledamot Svante Cornell. Artikeln var från 2022 och påstods stödja sig på “omfattande forskning” som publicerades 2009. Den handlade om de löfte Michail Gorbatjov fick, av västvärldens ledare, att NATO inte skulle utvidgas österut. Med denna gamla “omfattande forskning” påstod Svante Cornell att löftet var lögn.
Jag ringde upp Svante Cornell för att tala om saken. Han sade sig ha hört talas om de hemligstämplade samtalsnedteckningar som släpptes 2017. De som bekräftar löftet till Michail Gorbatjov. Efter detta medgivande sade han sig inte vara intresserad av ämnet och lade på luren.
Jag hade ju velat fråga varför han förlitade sig på uppgifter från 2009 i stället för de från 2017. Det svaret fick jag inte. När jag återuppringde honom svarade han inte utan mitt samtal gick till hans telefonsvarare där jag läste upp en lång och inspirerad harang om vilket skam för mänskligheten m.m m.m.
Sedan skrev jag en lång artikel på min blogg med alla de källor som bekräftar att löftet till Michail Gorbatjov var både sant och juridiskt bindande. Ni kan läsa den här: https://motbild.se/2024/10/30/kungliga-krigsvetenskapsakademien-en-organisation-for-lognare-och-usa-lakejer/
Ngn sa att mellan 7:e och 9:e August är det någon som har namnsdag. Kan det stämma?
Du skulle ha frågat hur mycket han fick för att springa Natos ärende istället.
Det myllrar av bluff ”experter” hos ”Krigsvetenskaps akademin”. Dock är de inte ensamma. FOI och UI samt sk ”terrorforskare” såsom Rånstorp och Magnus ”ringaren” Norell.
Du skulle ha frågat hur mycket han fick för att springa Natos ärende istället.
Det myllrar av bluff ”experter” hos ”Krigsvetenskaps akademin”. Dock är de inte ensamma. FOI och UI. Cornell kan sällskapa med bluff experter sk ”terrorforskare” som M Rånstorp och M ”ringaren” Norell hos CAS eller var det kass (du få kolla).
Professorn gör ett tappert försök att förklara för adhominemprovokatörerna, att det sannerligen inte är lämpligt med dyl uttryck i ett rationellt samtal…Well, good luck professorn. I sinom tid blir det ett pennydrop och då står det klart att diskussionen kring/om en brottslig organisation, som skyddas av dito, aldrig kommer kunna innehålla annat än ad hominem attacker
Vad ska man kalla svenska folkmords apologeter såsom Ulf Kristensson, Ebba Busch, Teodorescu-Måwe, Wolodarski, och Winiarski? Självklart Satanyahus kramare tillbedjare https://postimg.cc/348Q6dXH
Tänk, det flesta kloka har oftast kloka ord att säga som att ”en nyanserad analys och debatt borde välkomnas” och ”det kan hjälpa beslutsfattare att väga olika säkerhetsintressen mot varandra”… när ska den kloke inse att det mindre ”kloka” oftast är ”beslutsfattare” under press av finanskapitalet vilket ökar nationens odemokratiska grupptänkande orsakat av västerländsk propaganda in the hands of the great terrible hegemon.
När den ”så kallade kloke” gott av dem finns, uttalar sig blågult naivt som att ”jag ska ändå fortsätta rösta på dem” ja då är det lätt att först hur illa det kan gå.
Sant är vad USA:s tidigare CIA direktör och försvarsminister Robert Gates sa ”att underskatta ryssarnas förmåga att fortsätta tills det beslutar att dess mål är uppfyllda är ett stort misstag” …
Till er här på Globals, observera, här kommer poängen! Han sa också att västvärlden har ”avsevärt underskattat Ryssland och det har förmodligen att göra med att man inte har läst tillräckligt med rysk historia”
Robert Gates har, trots att han är väldigt klassiskt amerikansk, ofta och sedan lång tid tillbaka, väldigt bra nyanserade kommentarer och klokt insiktsfulla svar som fler borde lära av i både Amerika och Europa. Tyvärr lyssnar få (eller rentav ingen?) till Robert Gates idag. Jag vet inte vad han gör numera, själv har jag inte vare sig sett eller hört av honom på rejält länge. Som CIA-analytiker var han ganska ensam i att korrekt förutse de tillträdande maktfalangerna under Andropov-Gorbatjov-eran, och under vilka villkor de skulle komma att möta och arbeta under (jag har läst en del av dem, och de står verkligen ut i kvalitetsskick). Den typen av djupare analyser görs nog knappast längre i Washington. Man går ”all in” i projekt som Irak, Libyen och Afghanistan, misslyckas katastrofalt, och lär naturligtvis på amerikanska manér inget av det. Och i det ukrainska eländet har man bara som svar att skicka massor av vapen, men ingen som helst diplomatiskt uttänkt slutstrategi – som fungerar rimligtvis på marken, annat än att ryska sidan (förgäves) skall ge upp – precis lika lite som man gjorde det mot Karl XII, Napoléon och Hitler.
JdN, nu ska du få veta vad Robert M.Gates aktiverar sig med, han är grundare och styrelseordförande för Global Policy Center/GGPC.
Säkert är att han tillhör eliten.
Syftet med centret är inte publicering av böcker, tidskriftsartiklar eller konferensartiklar, utan konkreta och praktiska rekommendationer för kongressens och verkställande grenens tjänstemän från båda parter.
Med Robert M.Gates aktiva ledarskap kommer GGPC tillhandahålla en plattform för att utveckla opartiska lösningar på akuta inhemska och internationella säkerhetsutmaningar.
”GGPC kommer replikeras av lagstiftare som tar upp våra mest angelägna inhemska frågor. Under hela vår historia har de största hoten som republiken stått inför lösts med tvåpartslösningar. Det är vår förhoppning att den andan av tvåpartiskhet främjas av Robert M.Gates. Lika viktigt som de lösningar som kommer att skapas är en återgång till det tvåpartiska ställning som har varit nyckeln till USA:s världsledarskap”.
– Robert M. Gates
Det är kanske som så, att dagens platt fallna och principlösa Nato-kramare snarare är Washington-entusiaster? Man får ofta intrycket av denna kategori av personage, att de gärna låter sig köpas till vilket politiskt och militärt beroendepris som helst.
En slags europeisk modern, principlös sjättekolonn.
Fråga: Vilken är den största flyktinggruppen som sökt skydd i Ryssland?
Svar: ukrainare
Mellan februari 2022 och 2023, har 5.3 millioner ukrainare flytt till Ryssland.
Vad har allehanda ”Ryssland” expert att säga om detta? ’Allo Paasikivi, vad sa? ’Allo, ’allo Krage, har du något att tillägga? ’Allo, ’allo Vodoodarski Vinarsleski, ledar kommentar? Vad säger du nygifte Åkessons åkeriet om det? Inga kommentarer!🙃
Källa?
https://sputnikglobe.com/20241101/find-out-where-most-ukrainian-refugees-fled-to-since-february-2022-1120749403.html
Q&A, det stämmer.
Sedan starten av den särskilda militära operationen har över 5 miljoner människor flytt från Ukraina och Donbass till Ryssland.
Visste du att omtänksamma ryssar, volontärer från flyktinggruppen förser fördrivna människor med nödvändiga vardagliga saker, hjälper också till med att hitta bostad, arbete och pappersarbete.
En del av flyktingarna hittade tillflyktsort i tillfälliga boendecenter, andra bosatte sig hos släktingar eller hyrde lägenheter i städer.
https://lenta.ru/articles/2024/05/19/bejentsy-pomosh/
Om det är så att NATO-medlemskapet tillåter vapenexport till krigförande land så är naturligtvis Wallenberg en viktig anledning till ansökan (och att den skedde ”utanför demokratin”). I Sverige är vi inte ”Putinkramare” utan vi blir ihjälkramade av Wallenberg.