Solidaritet med Venezuela! Protestera mot mediernas lögner! Och kom med på picknick!

9

Föregående artikelVilken agenda har Klimatupproret?
Nästa artikelHur (o)-tillfredsställande fungerar FN:s OPCW? Gasattacker i Douma – och eftertankens kranka blekhet.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

9 KOMMENTARER

  1. ”Artikeln är inte tillräcklig bra och delvis osaklig.”

    Jag har bara skumläst inlägget och endast delar av det. Men jag tycker inlägget tar upp det viktigaste. Att en alltför frikostig socialpolitik förstör ett lands ekonomi. Vårt land har också fört en generös socialpolitik sedan lång tid tillbaka och det fungerade så länge det fanns en industri som kunde betala. Men sedan industrin delvis flyttat till låglöneländer så börjar situationen så smått likna Venezuela. Se filmen nedan. I slutet ställer Stefan en fråga. Kan du svara honom?

    https://www.youtube.com/watch?v=w2OMfdlndEs

  2. Det är inget större fel på Gubbdjävels siffror så vitt jag kan se och Anders diagram motsäger egentligen inte gubbens siffror eftersom i det ena fallet slutar diagrammet 2011 och i det andra fallet visar Anders diagram en ökning av fattigdomen från 2012 men eftersom Anders diagram bara sträcker sig till 2013
    så finns inte det stora raset med.
    Egentligen är det Gubbens och Klasses slutsatser som jag ifrågasätter. Varför skulle det vara socialism att ha en styrande klass bestående av höga militärer och ministrar som blir dollarmiljardärer på den svarta marknaden för dollar, olja, metaller och livsmedel? På mig låter det som en form av väldigt korrumperad och dysfunktionell kapitalism. Håller precis på att läsa om det gigantiska brasilianska byggföretaget Odebrecht som avslöjades med gigantiska mutor till politiker i stort sett alla länder i Latinamerika. Det enda landet som inte har en pågående rättslig process är Venezuela. Varför? Antingen är venezolanska politiker ärligheten själv (förutom kanske de som redan är dömda utomlands som fd ministern Alejandro Andrade med sina undangömda dollarmiljarder och Maduro-familjens syskonbarn som åkte dit på kokainsmuggling på Haiti) eller så stoppas effektivt alla undersökningar om korruption.Venezuelas riksåklagare Luisa Ortega påstår sig t.ex ha bevis för att Maduro tagit emot mutor i 50 miljonklassen (USD) från Odebrecht. Men hon blev väldigt påpassligt avsatt just när bevisen skulle läggas fram och fick fly från Venezuela via Aruba. Panama papers hade tusentals dokument rörande venezolaner och just nu pågår undersökningar gällande ministrar som gömt miljardbelopp (USD) i Andorra. Att det skulle vara slöseri att satsa på sjukvård, utbildning och fattigdomsbekämpning håller jag inte heller med om. Normalt kallas det investering. Att däremot dela ut konsumtionsvaror till höger och vänster, att inte sköta underhåll på olje och el anläggningar, att så totalt missköta all annan industri (t.ex livsmedel) så att den mer eller mindre är utslagen, det är slöseri. Att man inte kan sätta likhetstecken mellan 20e århundradets socialism och ekonomiskt förfall visar Bolivia.

    Eftersom Anders diagram från Wikipedia angående extrem fattigdom slutar 2013 så kanske man skall komplettera med vad som hänt sedan dess vilket också sammanfaller med Maduros presidentskap. Enligt en enkät utförd av de ledande universiteten i Venezuela:
    http://www.el-nacional.com/noticias/sociedad/encovi-los-venezolanos-esta-sumido-pobreza-extrema_224041

    Enligt enkäten ser utvecklingen ut så här:
    Den extrema fattigdomen år för år:
    2014: 23,6%,
    2015: 49,9%,
    2016: 51,5% och
    2017: 61,2%.
    Det finns inget som tyder på att det har blivit bättre sedan dess. Oljeproduktionen som ju betalar matimporten har t.ex sjunkit ytterligare ca 25% sedan 2018, i vissa regioner rapporterar man nu t.ex bensinbrist!

    • Ja, uppenbarligen har fattigdomen ökat, bl.a. till följd av sjunkande oljepriser, ekonomiskt sabotage av högern, illegala sanktioner och dålg skötsel av ekonomin i Venezuela. Sedan länge. För decennier sedan borde industrialisering ha inletts. Vad borde göras?

      Rimligen hjälp åt landet. Som sker med andra länder med ekonomiska problem, som Grekland, Ukraina och USA. Vem tycker att hårdare sanktioner och hot om intervention är lösningen för länder i ekonomisk knipa?

      • Problemet för Venezuela är att regeringsförtroendet inte på något sätt skulle klara en sanering av ekonomin. Och en sanering av ekonomin är vad hjälparna kommer kräva för att kunna erbjuda någon hjälp åt landet Venezuela. Sådana krav har jag sett ställas både på Grekland och Ukraina. USA har inte fått någon hjälp alls vad jag vet. Men skulle USA behöva hjälp så är det nog många länder som ställer upp tror jag. Och inte minst Sverige.

    • ”Att det skulle vara slöseri att satsa på sjukvård, utbildning och fattigdomsbekämpning håller jag inte heller med om.”

      Det är absolut okej om det görs på ett seriöst sätt. Men om det blir ett såll som läcker på alla tänkbara ställen så blir den särskilda politiken sämre än om den inte hade genomförts alls. Det fusket som växer mest i vårt land är faktiskt bidragsfusket. Många från länderna kring Nordafrika och Mellanöstern vill komma till Sverige och jag har inte särskilt svårt att inse varför. Det som i Sverige kallades den ”generella välfärden” har med tiden blivit gränslös. Ja, på alla sätt kan man tycka. Ett ymnighetshorn det flödar ur. Flödandet tycks alltid gå att ordna. På något sätt. Man kan undra hur länge till det kan fungera. Men det gör det nog så länge tillräckligt många tror på det.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here