Spannmålsuppgörelsen med Ukraina är en glädjebesked. Men vägen till fred är lång och krokig
En artikel av den pensionerade indiske karriärdiplomaten M.K. Bhadrakumar. Den publicerades 24/7, dagen efter uppgifter om attacken mot hamnen i Odessa. https://www-indianpunchline-com.translate.goog/ukraine-grain-deal-is-a-feel-good-event-but-road-to-peace-is-long-and-winding/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=no&_x_tr_hl=no&_x_tr_pto=op,wapp
För första gången sedan tsartiden har Ryssland under de senaste åren blivit världens största veteexportör.
De avtal som undertecknades i Istanbul i fredags om export av spannmål från Ukraina och Ryssland får rubrikerna som en viktig utveckling med tanke på den globala livsmedelsförsörjningen, vilket det verkligen är. Mellan cirka 22 miljoner ton spannmål från förra årets skörd, som nu är instängd i Ukraina på grund av kriget, och uppskattningsvis 41 miljoner ton från Rysslands veteexport 2022/23, kommer cirka 60 miljoner ton att nå den globala spannmålsmarknaden.
En försiktig uppskattning är att Rysslands veteskörd 2022 kommer att uppgå till 85 miljoner ton och om vädret håller i sig kan den nå upp till 90 miljoner ton, vilket är en rekordskörd. Det räcker med att säga att Rysslands betydelse för den globala vetebalansen under den nya säsongen sannolikt kommer att vara utan motstycke. Leveranserna från Ryssland kommer att stå för mer än 20 procent av den globala vetehandeln 2022/23, vilket befäster Rysslands ställning som världens främsta veteexportland.
Därför undertecknades två uppsättningar avtal i Istanbul, ett om villkoren för transport av ukrainsk spannmål från tre utsedda hamnar vid Svarta havet – Odessa, Chornomorsk och Yuzhne – via en ”spannmålskorridor” till Turkiet och ett andra avtal mellan Ryssland och Förenta nationerna om upphävande av västliga sanktioner mot Rysslands export av vete och gödselmedel.
I själva verket får Ryssland sanktionsupphävande från väst samtidigt som man underlättar driften av ”spannmålskorridoren” från ukrainska hamnar i krigszonen. Finns det en koppling mellan dessa två? Svaret är både ja och nej. Men den ryska blockaden av ukrainska hamnar som följdes av västvärldens restriktioner för sjöfart och försäkringar för ryska hamnar var mer än en tillfällighet.
Därför är detta en politisk seger för Ryssland – bortsett från betydande inkomster från exporten (ungefär 20 miljarder dollar) och fortsatt rysk närvaro på de viktiga marknaderna i Afrika, den västasiatiska regionen osv. som har strategiska konsekvenser för rysk utrikespolitik på medellång och lång sikt.
Enligt avtalet skulle ukrainska fartyg guida fartyg in och ut ur Ukrainas hårt minerade hamnar, och Ryssland skulle gå med på att inte attackera området medan transporterna rörde sig. Turkiets roll kommer att vara att inspektera fartyg som lämnar ukrainska hamnar för att hitta smugglade vapen. I praktiken har Turkiet framträtt som en mäklare mellan Ryssland och Ukraina under FN:s överinseende från ett gemensamt samordningscentrum som håller på att inrättas i Istanbul för genomförandet av avtalet.
Det faktum att Ryssland och Ukraina överhuvudtaget kunde nå en överenskommelse är viktigt nog. Utrikesminister Antony Blinken har välkomnat spannmålsuppgörelsen i Istanbul som ”ett positivt steg mot att ta itu med de långtgående konsekvenserna av Rysslands krig… Det internationella samfundet måste nu hålla Ryssland ansvarigt för denna uppgörelse”. Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov sade å sin sida att Moskva finner det ”glädjande att Washington och Bryssel har slutat hindra vägen mot ett avtal om spannmål”.
Saker och ting blir alltmer sammanhängande
Den stora frågan är om denna utveckling och den ”feelgood” som den skapade i en ”win-win”-anda mellan två krigförande nationer skulle få någon effekt i efterföljande led. Indikationerna är mestadels nedslående, men fredens gryning bryter ofta oväntat fram.
Den militära situationen i Ukraina är för närvarande något statisk, även om den kan förändras plötsligt. Det har inte skett några genombrott på frontlinjerna sedan ryska styrkor intog de två sista ukrainskkontrollerade städerna i den östra provinsen Luhansk i slutet av juni och början av juli. De ryska operationerna i Donetskregionen har generellt sett avtagit under de senaste två veckorna, men det kan tillskrivas den kuperade terrängen runt nyckelstaden Slavjansk, som är av strategisk betydelse. (De ukrainska stäpperna börjar väster om Slavjansk).
Samtidigt har en ny fas i kriget inletts med utplaceringen av HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) som levererats av Pentagon och som avfyrar GPS-styrda raketer mot mål på 80 kilometers avstånd, ett avstånd som gör att det är utom räckhåll för de flesta ryska artillerisystem. Det är tänkbart att det stärker Ukrainas attackförmåga. Men HIMARS är varken en förändring av spelet eller en kompensation för den enorma utarmningen av Ukrainas stridsförmåga under dessa fem månaders strider, vilket kommer att ta flera år att återhämta sig.
Kiev tycks tro att dess gradvis ökande utbud av västerländska vapen, såsom HIMARS, kommer att göra det möjligt för landet att återta förlorat territorium. Ukrainas president Volodymyr Zelensky hyllade fredagens spannmålsuppgörelse som en uppluckring av spannmålsexport till ett värde av cirka 10 miljarder dollar.
Men när det gäller kriget som sådant sade Zelensky att det inte kan bli något eldupphör om inte förlorat territorium återtas.
Zelensky sade: ””Att frysa konflikten med Ryska federationen innebär en paus som ger Ryska federationen en vilopaus. De kommer inte att använda denna paus för att ändra sin geopolitik eller för att avstå från sina anspråk på de forna sovjetrepublikerna.” Vita huset tillkännagav på fredagen också 270 miljoner dollar i nytt stöd till Kiev, vilket inkluderar ytterligare fyra HIMARS och upp till 580 Phoenix Ghost-drobotar, ”som produceras specifikt för Ukraina”.
Med detta sagt kvarstår faktum att veteaffären är ännu ett exempel på sanktionsupphävande från EU:s sida, där även EU:s egna intressen är inblandade. Särskilt bristen på gödningsmedel har blivit en het fråga i Europa, som nyligen bevittnat lantbrukarnas protester.
Det är säkert att saker och ting börjar bli mer och mer sammanhängande. EU har allt svårare att komma med trovärdiga sanktionspaket längre. Efter olja, gas och gödningsmedel blockerade EU i torsdags ett förslag om att sanktionera ett ryskt metallföretag, som är en viktig leverantör av titan till Airbus.
Ungerns premiärminister Viktor Orban uttryckte förmodligen en tanke som håller på att vinna terräng i det europeiska medvetandet när han i ett tal i Rumänien i lördags sade att EU behöver en ny strategi för kriget i Ukraina, eftersom sanktionerna mot Moskva inte har fungerat. ”Det behövs en ny strategi som bör fokusera på fredssamtal och utarbetande av ett bra fredsförslag … i stället för att vinna kriget”, sade Orban.
Orban påminde om att västvärldens strategi har byggts på fyra pelare: för det första att Ukraina skulle vinna ett krig mot Ryssland med Natos vapen, för det andra att sanktioner skulle försvaga Ryssland och destabilisera dess ledarskap, för det tredje att sanktioner skulle skada Ryssland mer än Europa och för det fjärde att världen skulle ställa upp till stöd för Europa.
Denna strategi har misslyckats, enligt Orban, eftersom regeringarna i Europa kollapsar ”som dominobrickor”, energipriserna har skjutit i höjden och en ny strategi behövs nu. ”Vi sitter i en bil som har punktering i alla fyra däcken, det är helt klart att kriget inte kan vinnas på det här sättet”, sade han och tillade att Ukraina aldrig kommer att vinna kriget på det här sättet ”helt enkelt därför att den ryska armén har asymmetrisk dominans”.
Betecknande är att vid sidan av det enkla talet var det viktigaste i Orbans tal hans uppmaning till samtal mellan USA och Ryssland. ”Endast samtal mellan Ryssland och USA kan göra slut på konflikten eftersom Ryssland vill ha säkerhetsgarantier” som endast Washington kan ge”, sade Orban.
Orbans tal kom bara två dagar efter ett oannonserat besök i Moskva av den ungerske utrikesministern Peter Szijjarto i torsdags, som till synes skulle diskutera med sin kollega Sergej Lavrov om möjligheten att säkra fler gasleveranser från Ryssland. Intressant nog flög Szijjarto till Moskva från Washington.
När han var i Washington uppmanade Szijjarto i en intervju med Washington Times till omedelbara samtal för att få slut på kriget i Ukraina och sade att ”alla krig slutar i förhandlingar” och att världen borde fokusera på hur man kan uppnå fred genom att snabbt få till stånd ett upphörande av den nästan fem månader gamla konflikten.
Naturligtvis är Orbans referenser för att underlätta samtal mellan USA och Ryssland oklanderliga – och makalösa. Den kända okända frågan här är om det finns ett tillräckligt intresse bland de stridande parterna för att frysa konflikten i nuläget. Ryssland verkar insistera på att alla fredssamtal i detta skede måste erkänna dess kontroll över inte bara Donbass utan även de södra regionerna Kherson och Zaporizhia. Det talas också om att de särskilda militära operationerna ska gå långt utöver de ursprungligen fastställda parametrarna. Kharkivfronten har faktiskt blivit kinetisk.
Moskva-pressen och TV har rapporterat att det pågår förberedelser för att hålla folkomröstningar i Kherson och Zaporizhia om deras integrering i Ryssland. I onsdags, kvällen före de ”goda” nyheterna om spannmålsuppgörelsen, hävdade Vita husets talesman John Kirby att ”Ryssland börjar rulla ut en version av vad man skulle kunna kalla en annekteringsspelbok” och att det finns ”gott om bevis i underrättelsetjänsten och i det offentliga rummet” för Rysslands pågående ansträngningar, som bland annat innebär att man installerar rubeln som nationell valuta i de områden som man avser att annektera, precis som man gjorde på Krim.
Ett sätt att tolka Kirbys retorik är att det kan vara ett öppningsskott? Men det paradoxala är att ju längre kriget pågår, desto större blir Rysslands kravskala och till hösten/vintern kan de ryska kraven mycket väl komma att omfatta Kharkiv – och möjligen även Odessa-regionen.
Varför Biden misslyckades
Å andra sidan är den geopolitiska verkligheten den att Rysslands diplomatiska manöverutrymme också utvidgas och eventuellt överträffar Washingtons. I den kritiska västasiatiska teatern, som historiskt sett har varit viktig för västvärldens strategi för det kalla kriget mot det forna Sovjetunionen, försökte till exempel president Biden övertyga de nio arabiska ledare som han träffade i Jeddah förra veckan om att ett återuppväckande kallt krig är på väg till Mellanöstern och att de skulle ställa sig på USA:s sida mot Ryssland (och Kina), men ”fann inga mottagare för sitt budskap, inte ens när han lade till Iran i ekvationen”, för att citera David Ottaway vid Wilson Center.
Dessa arabiska ledares offentliga tystnad när det gällde Bidens tal om ett kallt krig eller till och med USA:s och Israels konfrontation med Iran på grund av dess accelererande kärnvapenprogram var öronbedövande. I tisdags gav Irans högste ledare Ayatollah Ali Khamenei under sitt möte med president Putin ett rungande stöd till Rysslands krig i Ukraina, vilket gick längre än Kremls alla andra allierade som stödde Moskva i Ukrainakrisen, och signalerade en mycket starkare allians mellan Moskva och Teheran på väg att växa fram.
Samtidigt, i en dramatisk uppvisning av Rysslands inflytande i Västasien, hade Putin efter sin återkomst från Teheran ett telefonsamtal med Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman Al Saud ”med tonvikt på en utvidgning av ömsesidigt fördelaktiga handels- och ekonomiska förbindelser” där de ”undersökte utvecklingen på den globala oljemarknaden”, ”fokuserade på vikten av ytterligare samordning inom OPEC+” och ”med tillfredsställelse noterade att OPEC+-medlemmarna konsekvent uppfyller sina skyldigheter för att upprätthålla den nödvändiga balansen och stabiliteten på den globala energimarknaden”.
Återigen, på torsdagen, samtidigt som Istanbulavtalen om spannmålsexport undertecknades, undertecknade Putin ett dekret om att det andra toppmötet mellan Ryssland och Afrika och andra evenemang i Ryssland-Afrika-formatet ska hållas i Ryssland 2023, medan Lavrov på söndagen gav sig ut på en Afrika-turné för att följa upp detta, med början i Egypten. Det råder ingen tvekan om att Rysslands spannmålsleveranskedjor med afrikanska länder över hela kontinenten nu är återställda, och Lavrov kommer att komplettera Moskvas dynamiska dagordning med den afrikanska kontinenten med nyare samarbetsområden med särskild uppmärksamhet på situationen kring Ukraina.
Kontrasten mellan USA:s och Rysslands kreativitet på det diplomatiska planet kunde inte vara skarpare. Biden lovade en utrikespolitik i den amerikanska medelklassens intresse. Vad hände med den? Har inte Bidens presidentskap tappat greppet? Ju tidigare fredsförhandlingarna i Ukraina inleds, desto bättre chans för det västliga kortet i de långa och svåra förhandlingar som väntar.
Det är klokt att ta vara på den ”goda känslan” som spannmålsuppgörelsen ger för att inleda förhandlingar med Ryssland. Annars kan 2022 bli det sista året som Ukraina skulle ha exporterat sin spannmål via sina egna hamnar vid Svarta havet. Den icke-västliga världen, som har sina prioriteringar på utvecklingsagendan och som kämpar med recession och pandemier, har inget intresse av att ansluta sig till USA:s nya kalla krig mot Ryssland och Kina.
Det måste väl finnas något annat sätt att återvinna USA:s ledande roll i världen? Washington inser inte hur mycket det ligger i USA:s intresse att ompröva Ukrainastrategin och förbindelserna med Ryssland.
Vad Bidens senaste utlandsresor understryker är att ”den skada som årtionden av missriktad amerikansk geopolitik har orsakat kan inte göras ogjord”, medan å andra sidan ”de ekonomiska konsekvenserna av kriget i Ukraina kommer att driva försvagade styrande institutioner till kollaps… (och) pelarna i USA:s egen liberala regim är under attack”. Detta är utdrag ur en brännande artikel med titeln Why Biden Failed, författad av Adam Tooze, den välkände brittiske historikern som är professor vid Columbia University och direktör för European Institute.
Professor Tooze skrev förra veckan: ”Samtidigt kommer de ekonomiska konsekvenserna av kriget i Ukraina att driva försvagade styrande institutioner till kollaps. Och samtidigt som Washington försöker smickra ”demokratier mot autokratier” utomlands är pelarna i USA:s egen liberala regim under attack. Omkullkastandet av Roe vs Wade möjliggör det reaktionära förnekandet av reproduktiva rättigheter i hela det röda USA.
”Den (amerikanska) Högsta domstolen är också inställd på att riva ner de rättsliga grunderna för viktiga miljöbestämmelser… Om Bidens plan var att stabilisera den amerikanska demokratin med progressiv politik – en uppdaterad New Deal för 2000-talet – är slutsatsen nu att hans presidentskap har misslyckats.”
M. K. Bhadrakumar är en pensionerad indisk karriärdiplomat. Han har tjänstgjort i bland annat Sovjetunionen, Pakistan, Iran och Afghanistan. Han skriver Indian Punchline. Indien har nära band med Ryssland och Bhadrakumar speglar en åsikt i Indien och stora delar av Asien, vilken skiljer sig väsentligt från den europeiska.
Du hittar andra artiklar av honom här.
Gott med klokskap från en klok man av Rang. Synd att våra nationella mediahus ej publicerar honom.
08/14/2022 Ukraina , ekonomi , Yandex ZEN
Ta allt: Ukrainsk spannmålsrutt avslöjar västerländskt fulspel.
Fartygens rutt med ukrainsk spannmål avslöjade västvärldens lögner om det akuta behovet av att rädda världen från matkrisen. Detaljerna avslöjades av den välkände militärexperten Alexei Leonkov.
Efter starten av NWO i Ukraina slog västländerna larm och krävde omedelbart tillhandahållande av korridorer för export av spannmål. Förevändningen var vid första anblicken mycket rimlig – de fattiga länderna i Afrika och Asien behöver akut mat, annars kommer hungersnöd att börja med oförutsägbara konsekvenser. Moskvas argument att de väpnade styrkorna i Ryska federationen inte stör exporten av spannmål, hörde inte västvärlden. Efter långa förhandlingar slöts en spannmålsaffär, och de första torrlastfartygen med majs och spannmål gick till sjöss.
Men som amerikanska journalister fick reda på gick fartyg med mat inte till Afrika, utan till hamnarna i Italien, Storbritannien och Irland. Leonkov noterade att en sådan utveckling av händelser inte borde vara förvånande. Västländer har insett att Ukraina är dödsdömt, så det är ingen idé att dölja sina avsikter.
”När de basunerade ut att utan ukrainskt spannmål skulle världen dö av hunger, stod det klart att hela denna match startade med bara ett mål: att ta allt från Ukraina. Hon förlorar, och i så fall är det nödvändigt att råna, ”sade en militärexpert i programmet Big Game.
Länderna i Europa har lång erfarenhet av koloniala relationer och gör nu på gammaldags vis – de exporterar allt de kan. Avtalen gällde bara spannmål, men torrlastfartyg med både majs- och solrosolja avgick från Ukraina.
Ropen om hot om svält var tänkta att väcka allmänhetens intresse. I själva verket visade det sig att Europa helt enkelt bestämde sig för att fylla på sina livsmedelsförsörjningar och stod inför en storskalig ekonomisk kris som är på väg att täcka västvärlden.
Fattiga länder och utvecklingsländer var bland förlorarna, de användes bara för den ”vackra bilden”. Leonkov kallade det ”en bluff i global skala”, och noterade att FN:s och västvärldens rykte kommer att falla väldigt mycket efter detta.
Putins tillkännagivande i juni 2022:
Den unipolära världens era är över.
Dvs. USA har spelat bort sin roll som världens centrum.
Det koloniala tänkandet har nått sin slutpunkt!
Något som svenska folket bör vara medveten om, för att kunna agera klokt inför framtiden.
NATO är på fallrepet.
Rolf Löfgren 26 juli, 2022 At 16:35 Vi har fortfarande lång väg att gå innan vi har eliminerat USAs inflytande i världen. Glöm inte USA sanktionerna, och hur USA kontrollerar idrotten och affärsverksamhet med våld och hotelser, glöm inte USAs vapen och pengaflödet till Ukraina. Vi måste fortsätta på att krossa USAs globala autokrati.
29 juli 2022, 10:2240
Tillfångatagna ukrainska soldater dödades under en riktad attack från Ukrainas väpnade styrkor på kolonin nära Donetsk.
Omkring 40 tillfångatagna ukrainska militärer dödades, omkring 130 skadades till följd av beskjutningen av kolonin Jelenovskaya nära Donetsk av de ukrainska väpnade styrkorna, rapporterade Daniil Bezsonov, förste vice informationsminister i DPR.
”På natten slog ukrainarna, förmodligen, ”Hymars” (amerikanska MLRS HIMARS – approx. VIEW) vid fängelset i Jelenovka. Direktträff i barackerna med fångar. Resultatet för närvarande: 40 döda, 130 skadade. Siffrorna kan komma att öka”, skrev Bezsonov i sin Telegram- kanal.
”Situationen med riktad beskjutning och förstörelse av sia egna, som togs till fånga, säger mycket. Å ena sidan tar den ukrainska cirkusledningen hämnd på sina egna krigare för att de kapitulerat och berättar uppriktiga historier i kameran, vilket upprör och förstör Ukrainas president Vladimir Zelensky rykte.
Zelensky och hans kämpande elit med general rang axelband visade sin verkliga inställning till sina egna soldater och officerare – de är bara offerlam.
Nu har de ukrainska kämparna två alternativ: acceptera att de är en dum flock och Zelenskij är deras herde och slaktare, eller ändra riktning och resa till Kiev med dessa obekväma frågor. Men för detta behöver de veta sanningen. Och vem ska berätta det för dem, Arestovich eller vad? Bezsonov tillade.
Tidigare rapporterade Bezsonov att omkring 10 % av den reguljära militären var kvar i Ukrainas väpnade styrkor efter starten av den särskilda operationen, resten skadades, dödades eller tillfångatogs.
29 juli 11:07
Antalet dödsfall till följd av den ukrainska militärens granatbeskjutningar på kriminalvårdskolonin i Jelenovka, där krigsfångar hölls, ökade till 53 personer, ytterligare 75 skadades, rapporterade DPR:s högkvarter för territoriellt försvar.
[…] Nyheten att Ryssland drar sig ur avtalet om spannmålsexport har dragit på sig kritik. Läs nedan vad SvD skriver och hur Ryssland ser på saken. Undrar om Ryssland tar upp exporten på eget bevåg? Jag behandlade frågan i slutet av juli Spannmålsuppgörelsen med Ukraina är en glädjebesked. Men vägen till fred är lång och krokig. […]