Källa: https://www.levada.ru/
En artikel av https://johnhelmer.net/russian-public-opinion-sharpens-on-end-of-war-objectives/
av den australiensiske journalisten och utrikeskorrespondenten John Helmer som har varit baserad i Moskva sedan 1989. Han bloggar på Dances with bears. I den här artikeln diskuterar han hur den ryska opinionen utvecklas i förhållande till kriget i Ukraina.
En nyligen publicerad nationell opinionsundersökning avslöjar att det ryska allmänhetens stöd för armén och president Vladimir Putin växer. Samtidigt ökar andelen ryssar som är för utökade militära operationer på bekostnad av dem som är för förhandlingar. Resultaten av förhandlingar som är acceptabla för de ryssar som stöder förhandlingar krymper också snabbt.
Denna ryska övertygelse stärks inför antalet fallna och sårade på slagfältet, vilket Vladimir Putin ganska ovanligt erkände denna vecka till tiotusen i månaden.
Putin sa till en presskonferens den 5 juni : ”Våra förluster, särskilt när det gäller irreparabela förluster, är flera gånger mindre än på den ukrainska sidan. Om vi talar om ungefärliga irreparable förluster, så är förhållandet detsamma: en till ungefär fem… Enligt våra beräkningar förlorar den ukrainska armén 50 000 personer per månad som både skadade och irreparabela förluster, och förhållandet mellan dödade och sårade är 50/50.
Eftersom den ryska överlevnaden för soldater vid fronten är betydligt bättre än den ukrainska på grund av överlägsen evakuering, frontlinje och medicinsk vård, tyder Putins siffror på att antalet ryska dödade i aktion (KIA) är minst 3 000 per månad.
Enligt en rikstäckande undersökning av intervjuer i ryska hem mellan den 23 och 29 maj rapporterar Levada Center i Moskva, ett oberoende opinionsundersökningsinstitut : ”Hälften av de tillfrågade anser att det är nödvändigt att gå vidare till fredssamtal. Medan 43 % är för fortsatta militära operationer och deras andel har ökat under de senaste månaderna. Majoriteten är dock inte redo att göra eftergifter till Ukraina, och denna andel växer. Ryssarna betraktar utbyte av krigsfångar och vapenvila som acceptabla villkor för att underteckna ett fredsavtal, medan tillbakadragande från nya regioner och Ukrainas införlivande i Nato är helt oacceptabla. Om det fanns möjlighet att gå tillbaka i tiden och ställa in starten av den särskilda militära operationen skulle drygt en tredjedel av de tillfrågade ångra detta beslut – deras andel har minskat något de senaste månaderna”.
Detta betyder också att ukrainska missiler, artilleri och drönareangrepp på civila, raffinaderier och andra mål på ryskt territorium inte har någon inverkan på det rikstäckande stödet för kriget och dess strategiska mål. Tvärtom, hot från Nato-ledare om att intensifiera dessa attacker och utöka deras räckvidd till Ryssland ökar det offentliga ryska stödet för att häva Kremls restriktioner på generalstabens operativa planer för att slutföra kriget vid och över den polska gränsen.
För den officiella tolkningen av vad Putin sa på sin presskonferens publicerade RT, den statliga propagandabyrån för icke-rysk publik, ”huvudpunkter” och utelämnade avslöjanden om förlustsiffrorna.
RT hade rapporterat Putins kommentarer om förlusterna i människoliv kort efter att han gjorde dem, och betonade de ukrainska förlusterna och hävdade att ”utan att specificera antalet ryska offer” sade Putin att antalet [ryska] irreparable förluster var minst fem gånger mindre än motsvarande för Kievs styrkor”.
Levada genomförde sin hemintervjuundersökning över hela landet den sista veckan i maj. Intervjun innehöll fasta och öppna frågor.
Undersökningen hade genomfört en liknande undersökning två månader tidigare i mars; läs resultaten publicerade på engelska här . I denna tidigare rapport använde Levada den öppna frågan för att avslöja mångfalden av ryska offentliga åsikter om krigets slutmål. ”Enligt uppgifterna från de öppna frågorna – när inga ledtrådar ges, men svaren spelas in från respondentens ord och sedan kombineras till semantiska grupper – bland anhängare av fortsatta fientligheter förklarar 40% av de tillfrågade sin åsikt med att säga att ”det är nödvändigt att fortsätta till slutet”, ”avsluta det som påbörjades”. 17 % sa att ”det är nödvändigt att förstöra fascismen”. Åsikten att ”fredssamtal är meningslösa”, ”kommer att leda till ingenting” och ”det är nödvändigt att skydda och säkra Ryssland” uttrycks av 15 % respektive 14 % av de tillfrågade”.
Från den senaste undersökningen av allmänhetens attityder till kriget, publicerad den 4 juni, rapporterar Levada att mer än hälften av ryssarna (55 %) följer krigsnyheterna noga – 19 % mycket noga, 36 % ganska noga. Äldre ryssar (55 och över) följer mycket mer än de unga under 24 år. De äldre ryssarna ser tv som sin primära källa; de unga tittar på internetkällor, som YouTube.
Enligt Levada- rapporten är ”offentliga bedömningar av den rysk-ukrainska konflikten stabila. Mer än hälften av de tillfrågade följer situationen ganska noga. De flesta stöder åtgärderna från Ryska federationens väpnade styrkor. Hälften av de tillfrågade anser att det är nödvändigt att fortsätta med fredsförhandlingar — 43 % är för fortsatta militära operationer, deras andel har ökat under de senaste månaderna. Majoriteten är dock inte redo att göra eftergifter när det gäller Ukraina, och denna andel växer. Ryssar betraktar utbyte av krigsfångar och vapenvila som acceptabla villkor för att underteckna ett fredsavtal, medan återkomsten av de nya [Donbass]-regionerna och Ukrainas anslutning till Nato är helt oacceptabla. Om det fanns en möjlighet att gå tillbaka i tiden och antingen avbryta eller stödja starten av [särskild militär operation] skulle något mer än en tredjedel av de tillfrågade ångra detta beslut (deras andel har minskat något de senaste månaderna)”.
Stödet till den ryska militären är upp till 79 % – 83 % i den äldre befolkningen, 85 % bland Moskvabor, 87 % av dem som är beroende av TV som källa.
Kilde: https://www.levada.ru/
Forskarna ställde till sina respondenter den hypotetiska frågan att gå tillbaka i tiden för att säga om de, om de kunde, skulle stödja eller motsätta sig den särskilda militära operationen (SVO på ryska). Detta är ett ovanligt test av huruvida krigets resultat hittills får allmänheten att ha reservationer. Hälften av de tillfrågade sa att de skulle ha stött starten av SVO – det är en ökning med 7 procentenheter sedan den senaste undersökningen i oktober 2023.
När man blickar framåt avslöjar undersökningen att allmänhetens stöd för att uppnå krigsslutmålen som först tillkännagavs i februari 2022 inte har vacklat. ”Tre fjärdedelar av de tillfrågade (76%) anser att Ryssland inte bör göra eftergifter till Ukraina för att avsluta den militära konflikten och underteckna ett fredsavtal. 17 % säger att Ryssland borde göra eftergifter. Detta förhållande har varit praktiskt taget oförändrat det senaste året sedan februari 2023”.
Vilka krigsmål kan förhandlas fram?
”Frågan ställdes för tredje gången om vilka villkor för att ingå ett fredsavtal som är att föredra och vilka som är oacceptabla. Åsikterna om vapenvila, utbyte av krigsfångar och återlämnande av LDPR [Folkrepubliken Lugansk Donetsk] till Ukraina har inte förändrats mycket: den stora majoriteten av de svarande anser att utbyte av krigsfångar är att föredra eller tillåtet (94 %); en vapenvila anses vara att föredra eller tillåten av mer än hälften (60 %) av de tillfrågade; och tre fjärdedelar av de tillfrågade anser att LDPR är oacceptabelt (74 %)”.
”När det gäller två andra frågor har den allmänna opinionen förändrats – till exempel, sedan februari 2023, har andelen svarande som anser att återlämnande av Zaporozhye- och Cherson-regionerna är oacceptabel ökat med 7 procentenheter (73% i maj 2024), och andel av de svarande som anser att Ukrainas anslutning till Nato är oacceptabel (83 % i maj 2024) har ökat med 7 procentenheter”.
Levada kartlägger den allmänna opinionen om Putins prestationer varje månad. I mätningarna i mars och maj var presidentens betyg 87 %. Detta toppar det senaste decenniet av hans månatliga betyg förutom mitten av 2015, då allmänhetens godkännande för Putin nådde 89%.