Detta är utdrag av en utförlig bokrecension av Mats Björkenfeldt på Alliansfriheten.se, som skriver ”Boken är den bästa jag läst om bakgrunden till det pågående kriget, och om Ukraina som stat.” Jag har själv nyligen läst Jacques Bauds bok ”Z” som jag anser mycket bra. En recension av den kommer snart.
___________________________________________________
Utdrag ur recensionen av boken The Tragedy of Ukraine
När den tidigare USA-ambassadören i Sovjetunionen Jack F. Matlock anser en bok vara ”Brilliant, insightful, thoroughly researched study. Essential reading for those who wish to understand the causes of the war in Ukraine and its implications for the rest of the world.” blir man nyfiken. Boken som avses är professor Nicolai N. Petros The Tragedy of Ukraine: What Classical Greek Tragedy Can Teach Us About Conflict Resolution (De Gruyter 2022)…
Författaren.
De som vill ansluta Ukraina till Nato inser att det skulle innebära en evig nationell mobilisering för krig med Ryssland och att det skulle vara ett ”utmärkt” sätt för Ukraina att utveckla den nationella vilja som landet behöver för att överleva i en fientlig internationell miljö: Landet skulle då samlas mot en gemensam fiende; motivera regeringens censur av utländska och oppositionella webbplatser; och tillåta undertryckandet av Maloross-ukrainares politiska och kulturella rättigheter, enligt Petro. Han fortsätter:
För att parafrasera Voltaire, om rysk aggression inte hade funnits, skulle det vara nödvändigt att uppfinna den, eftersom den tillåter alla Ukrainas problem att förklaras som produkten av rysk aggression. Detta skrev författaren innan Rysslands anfall i februari 2022. Petro anser att det inte kan finnas någon lösning på tragedin i Ukraina utan att omvandla de båda berättelserna: den Galiziska berättelsen, där Ryssland är den eviga fienden, och Maloross-berättelsen, där Ryssland är den eviga partnern. Om ukrainare ska ha någon chans att skapa bestående social harmoni måste de därför hitta en tredje berättelse som kan förena dessa två…
Många hoppades att valet i maj 2014 av en ny president, Petro Porosjenko, skulle åstadkomma en snabb fred, men efter bara en månad på ämbetet övergav Porosjenko Genèveavtalet och intensifierade antiterroroperationen mot Donbass, och lovade seger inom några timmar…
Minsk 2-avtalet förpliktade både regeringen i Kiev och rebellerna i Donbass att ingå förhandlingar som syftade till att institutionalisera kulturell pluralism i Ukraina. Författaren påpekar att när tidsfristen som fastställdes i Minsk 2-avtalet gick ut förlängde Ukraina fristen…
Varför misslyckades Minsk 2-avtalet? Från första början var, enligt Petro, Ukrainas strategi att förhindra genomförandet av avtalet. I en intervju med Radio Liberty erkände den pensionerade ukrainske utrikesministern Pavlo Klimkin att Ukrainas enda mål med att underteckna avtalet var att återuppbygga den ukrainska armén och stärka den internationella koalitionen mot Ryssland…
Istället för att kapitulera inför västerländska sanktioner ökade Ryssland sitt bistånd till regionen och höjde insatserna genom att erbjuda Donbass invånare ryska pass. I maj 2021 hade mer än en tredjedel av invånarna i Donbass skaffat sådana. Ett annat problem med Kievs strategi var att den ekonomiska blockad som den infört mot Donbass hade ytterligare alienerat lokalbefolkningen…
Det slutliga misslyckandet med Minsk 2-avtalet kan dock, enligt Petro, inte enbart tillskrivas Ukraina: Väst bidrog också avsevärt…
I stort sett faller Västs synsätt på hur man löser konflikten i Ukraina in i en av två kategorier: de hårdförda eller de pragmatiska. För de hårdförda (hardliners) är det Ryssland har brutit mot reglerna för ”europeisk säkerhet” och nu konstruerat ”en alternativ verklighet” och ville så kaos och instabilitet i Ukraina. Däremot trodde pragmatiker, som ambassadörerna Jack F. Matlock, Jr. och Henry Kissinger, att hardline-metoden skulle komma att misslyckas och uppmuntrade redan före Minsköverenskommelserna upp till direkta förhandlingar med Ryssland för att uppnå en uppgörelse…
Petro avrundar boken med att påpeka att den avslutades före den ryska invasionen av Ukraina i februari 2022. ”Det är därför den främst fokuserar på misslyckandet med Minsköverenskommelsen, som enligt min mening berodde på Kievs ovilja att acceptera ett mångkulturellt Ukraina”…
Operation Z går att fås även i Finland via Suomalainen kirjakauppa i svensk översättning. Tyvärr har julrusningen gjort att jag ännu inte fått den i min hand. Jag har fått nöja mig med Jacques Bauds artikel i Zeitgeschehen im Fokus som är up todate med källhänvisningar.
https://zeitgeschehen-im-fokus.ch/de/newspaper-ausgabe/nr-22-vom-2-dezember-2022.html#article_1455
Kanske passar även Benjamin Abelows bok ’How the West Brought War to Ukraine’ in bland de övriga. Hör honom själv berätta här:
https://strategic-culture.org/news/2022/12/19/benjamin-abelow-interview-how-west-brought-war-to-ukraine/