USA ökar insatsen: är vi verkligen på väg mot tredje världskriget och vad kan rädda oss?

23
Shutterstock

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad.

Denna artikel har publicerats 9 september 2022 på Gilbert Doctorows hemsida.
Frågeställningen förstärks av en artikel i RT 15/9 2022 Moscow clarifies ‘red line’ for US.

Ryska utrikesministeriets talesperson Maria Zakharova sa vid en mediebriefing igår att om USA beslutar sig för att leverera missiler med längre räckvidd till Ukraina, ”skulle USA överskrida den röda linjen och bli en faktisk part i konflikten”.

Ett sådant drag skulle vara att placera ut markbaserade medelräckviddsmissiler i Europa, sade Zakharova och tillade att sådana vapen tidigare var förbjudna enligt INF-fördraget (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty), som USA övergav redan 2019 under den dåvarande presidenten Donald Trump.

__________________

https://gilbertdoctorow.com/2022/09/09/u-s-ups-the-ante-are-we-indeed-headed-into-wwiii-and-what-can-save-us/

USA ökar: är vi verkligen på väg mot tredje världskriget och vad kan rädda oss?

0
Shutterstock

Av Gilbert Doctorow.

Storbritannien och samväldet (The Commonwealth) må sörja drottning Elizabeth II:s död. Jag sörjer också, men av en helt annan anledning: mötet med Ukrainas försvarskontaktgrupp vid flygbasen Ramstein i Tyskland den 4 september 2022 blandade om korten i det västerländska militära och ekonomiska biståndet till Ukraina. Det innebar bidrag till pågående heligt korståg mot Ryssland från ännu fler nationer och att man gav nya, ännu mer avancerade precisionsvapen till Kiev.

Det var en öppen inbjudan till Kreml att eskalera i sin tur, liksom testuppskjtningen samma dag av en ny interkontinental missil, Minuteman III, från Vandenberg Air Force Base i Kalifornien och det oanmälda besöket i Kiev i går av inte bara utrikesministern. Antony Blinken, som presenterades i västerländska medier, men också andra topptjänstemän i Biden-administrationen. Den mest (ö)kända medlemmen i denna delegation var utan tvekan Blinkens ställföreträdare, Victoria Nuland, som ledde kuppen i februari 2014 som förde till makten den Rysslandshatande regim som Zelenskij nu leder.

Nuland delar ut kakor på Maidan.

Kommer Ryssland att svälja betet?

Ryssarna kan tvingas ta betet på grund av det militära läget på marken. Som det nu står klart har de just lidit förluster i mycket tunga mark- och artilleristrider de senaste dagarna runt Kharkov. De ukrainska vinsterna underlättades av de avancerade vapen som nyligen anlände från Nato-länder, av inriktningsdata de får från USA och av taktisk vägledning bakom kulisserna från Nato-officerare. Med ”svälja betet” menar jag att ryssarna kan eskalera till fullskaligt krig mot Ukraina. Denna fråga var stora nyheter och politiska talkshowprogram på rysk statlig television redan 5 september. Jag kommer att gå in mer i detalj på dessa frågor nedan.

Tyvärr tvingar allt det föregående mig också att återvända till den kritik jag publicerade för ett par veckor sedan av den senaste uppsatsen i  Foreign Affairs  magazine av John Mearsheimer. Hans övergripande budskap om farorna med att snubbla in i ett kärnvapenkrig stöds bättre av den senaste utvecklingen, även om jag tror att Mearsheimer misslyckades med att identifiera de flera på varandra följande steg som ligger framför oss innan vi befinner oss i ett sådant krig. Mearsheimer förenklade ryska alternativ för att hantera motgångar på marken. Detta kommer också att vara ett centralt tema i min presentation nedan.

John Mearsheimer. Bild Wikipedia.

Slutligen vill jag i denna uppsats uppmärksamma den andra dimensionen av den pågående konfrontationen mellan Ryssland och hela det kollektiva väst: det ekonomiska kriget som fördes mot Ryska federationen via sanktioner, som nu vida överstiger dem mot något annat land på jorden.

Det här kriget, skulle jag hävda, går bra för ryssarna. Ännu viktigare för oss alla är att det är det enda område där Europas folk kan få inflytande när det gäller att få slut på den vansinniga politik som förs av deras nationella regeringar under direkt påtryckning från Washington.

*****

Den ukrainska motoffensiven

Under de senaste tio dagarna har vi sett starten på den ukrainska motoffensiven som föregicks av så mycket förväntan i västerländska medier. En vändning av de ryska vinsterna i kriget förutspåddes, något som skulle leda till ett dödläge eller det direkta nederlaget för Ryssland som Mearsheimer och några andra analytiker i USA:s utrikespolitiska samfund befarade skulle utlösa ett kärnkraftssvar från Kreml.

Fiaskot på Chersonfronten

Faktum är att den ukrainska motoffensiven fick en mycket dålig start. Det öppnade i söder, i Kherson-regionen. Cherson, som huvudsakligen är rysktalande, var den första stora ukrainska staden som föll till ryssarna, och är strategiskt viktig för att säkerställa rysk dominans över Svarta havets kust. De första resultaten av de ukrainska attackerna där var dock katastrofala för de ukrainska väpnade styrkorna. Det var snart uppenbart att de hade utplacerat nya rekryter som hade liten eller ingen militär erfarenhet. Infanteriet anföll över öppen terräng där de lätt förstördes i stort antal av de ryska försvararna av Cherson. Jag har hört siffran 5 000 ukrainska offer i Kherson-motoffensiven. Tydligen var ryssarna jublande, även om det fanns rapporter om att några ukrainska reservister drogs tillbaka från fronten för omplacering någon annanstans.

Ryssarna förväntade sig inte attacken i Kharkov

Det som följde var något som ryssarna uppenbarligen inte förväntade sig, nämligen en väl förberedd och genomförd attack mot sina positioner runt den nordöstra staden Kharkov, Ukrainas näst största stad. Kharkov var en kort tid omringad av ryska styrkor i början av kriget, men lämnades i relativ fred när ryssarna fokuserade på att ta Donbas och undvika större urbana krigföring utom på en plats, Mariupol. Exakt vad den ryska spelplanen har varit förklarades nyligen i en anmärkningsvärd artikel publicerad av en viss ”Marinus” i  Marine Corps Gazette . 

För ett par dagar sedan tog jag upp följande mittkonversation från paneldeltagare på  kvällen med Vladimir Solovyov: ”ja, vi gjorde några misstag, men det är oundvikligt i ett krig att misstag görs.” Från de senaste nyheterna om den uppenbara förlusten av Balakliya och omgivande byar i utkanten av Kharkov kan vi se att den ukrainska taktiken var just den som Ryssland hade använt så effektivt mot dem från dag ett av den ”särskilda militära operationen”.

Nämligen en fint i en krigszon följt av en total attack mot en helt annan region. Naturligtvis innebar ”finten” kring Cherson, om det var vad det var, cyniska uppoffringar av tusentals unga och inte så unga ukrainska fotsoldater. Men den resulterande avledningen hindrade ryssarna från att höja tillräckligt med styrkor för att försvara sina positioner runt Kharkov, som inkluderade den strategiskt viktiga staden Izyum.

Slaget vid Izyum

Izyum ligger nära den rysk-ukrainska gränsen sydost om Kharkov och är en viktig logistisk bas för ammunition och vapen som skickas för att stödja Donbas-operationen. Den senaste informationen från den ryska sidan verkar vara att ryssarna nu har skickat ett stort antal reservister till detta område för att hålla sina positioner. De pratar också om intensiva artilleridueller. Vi kan väl anta att  bådasidor har upplevt stora förluster av liv. För närvarande är resultatet oförutsägbart. Samtidigt insisterar ryska krigskorrespondenter på marken i Donetsk på att den ryska framryckningen mot Slavyansk, i centrum av fd Donetsk oblast, fortsätter med oförminskad styrka, vilket tyder på att attackerna mot deras ammunitionsförråd som ukrainarna gjort anspråk på inte har varit helt effektiva. Om Slavyansk intas inom de närmaste veckorna kommer Ryssland snabbt att ta kontroll över hela Donbasområdet.

Flyg som fraktat försvarsministrar och sentrala ledare från mer än 40 som deltog i en Ukraine Defense Consultative Group arrangerad av USAs försvarsminister Lloyd J. Austin III, är parkerat vid Ramstein Air Base, Tyskland, 26. april 2022. U.S. Air Force foto av Airman 1. class Edgar Grimaldo. / US Air Force

Ramsteinmötet

På gårdagens talkshow-värd sade Vladimir Solovyov att denna senaste insats i den ukrainska motoffensiven var tidsinställd att sammanfalla med ett möte på Ramstein flygbas i Tyskland med topptjänstemän från NATO och andra allierade ledda av gäst från USA, försvarsminister Lloyd Austin. Om den ukrainska insatsen misslyckades på fältet skulle ropet komma: vi måste ge dem fler vapen och mer träning. Och om den ukrainska insatsen i motoffensiven skulle lyckas, skulle de närvarande vid Ramstein höra exakt samma vädjan om att hjälpa Kiev.

Äveni  Kväll med Solovyov,  i luften från ca. 23:00 Moskva-tid erbjöds tittarna några minuters videofilm från öppningen av Ramstein-kollektionen, mycket mer komplett täckning gavs till den ryska publiken några timmar tidigare av eftermiddagsnyheterna  Sixty Minutes . Här gavs nästan en halvtimme för långa utdrag från CNN och andra amerikanska och europeiska mainstream-TV-reportage om Ramstein. Programledaren Yevgeni Popov läste den ryska översättningen av de olika västerländska nyhetsbulletinerna. Hans presentation syftade tydligt till att dramatisera hotet och sätta igång några varningsklockor.

Vladimir Solovyov gick för sin del bortom presentationen av hotet från USA och dess allierade för att analysera Rysslands möjliga svar. Han talade länge, och vi kan anta att det han sa hade Kremls direkta godkännande, eftersom hans gäster, som är längre från makten än han, för det mesta bara fick prata, som t.ex. en paneldeltagares kritik av en nyligen pro-Ukraina, anti-Rysk artikel i  The New York Review of Books  av Yale-professorn Timothy Snyder, som inte spelar någon roll i de stora strategiska frågor som Ryssland står inför idag.

Ett nytt skede i kriget

Så, vad hade Solovyov att säga? För det första, att Ramstein markerade ett nytt skede i kriget, på grund av den mer hotfulla karaktären hos de vapensystem som aviserats för leverans, såsom missiler med en noggrannhet på 1 till 2 meter när de avfyrades från avstånd på 20 eller 30 kilometer tack vare deras GPS -guidad flygning, till skillnad från de laserstyrda missiler som levererats till Ukraina hittills. I samma kategori finns vapen utformade för att förstöra ryska radarsystem som används för att rikta artillerield. För det andra, att Ramstein markerade den ytterligare expansionen av koalitionen eller det heliga korståget som förde krig mot Ryssland. För det tredje, att detta i verkligheten inte längre är ett proxykrig, utan ett verkligt direkt krig med Nato och bör fullföljas med lämplig mobilisering av alla resurser hemma och utomlands.

Solovyov sa att Ryssland borde häva restriktionerna och förstöra ukrainsk infrastruktur som används både civil och militär som gör att västerländska vapen kan flyttas över landet till fronten. Järnvägssystemet, broarna, elstationerna borde alla bli rättvisa mål. Dessutom bör Kiev inte längre besparas från missilattacker och förstörelsen av de ministerier och presidentapparat som ansvarar för krigföringen. Jag noterar att dessa idéer sändes i Solovyov-programmet för mer än en månad sedan, men sedan försvann när ryssarna gjorde stora framsteg på plats. De senaste motgångarna och de nya riskerna förknippade med västerländsk politik vid Ramstein för dem upp till ytan igen.

Krav på större insatser från Ryssland

Solovyov argumenterade också för att Ryssland nu borde använda sina egna mest avancerade vapen i Ukraina, vapen som har liknande egenskaper som vad Nato levererar till den andra sidan. Som en underpunkt bör Ryssland överväga att på något sätt neutralisera GPS-navigeringen av amerikanska vapen. Naturligtvis, om detta innebär att förstöra eller förblinda respektive amerikanska satelliter, skulle det innebära att korsa en välkänd röd linje i USA eller casus belli.

Sedan bör Ryssland under de nya omständigheterna aktivt söka kompletterande vapensystem från länder som man tidigare inte velat involvera, som Iran och Nordkorea. Inköpen från båda har hittills varit minimala. I det här fallet förklarade ett par paneldeltagare med militär expertis att båda dessa länder har sofistikerade och beprövade vapen som i hög grad kan hjälpa Rysslands krigsinsats. Iran har oslagbara drönare som bär höga sprängladdningar och har bevisat sitt värde i operationer som inte kan nämnas i offentlig tv. Och Nordkorea har mycket effektiva stridsvagnar och mycket bärbart fältartilleri som båda är helt förenliga med rysk militär praxis, eftersom designen baserades på kinesiska vapen, som i sin tur var kopior av Rysslands egna. Dessa vapen har också bevisat sitt värde i händerna på icke namngivna köpare i Mellanöstern. Dessutom har Nordkorea ett stort lager av ammunition som är fullt kompatibelt med ryskt artilleri. Det nämndes också i förbigående att i den mån Kiev har mobiliserat många västerländska legosoldater och hemliga NATO-officerare på fältet, bör Ryssland också rekrytera från utlandet, såsom hela brigader från Nordkorea tillgängliga för uthyrning.

Krigets globalisering

Om någon av dessa Solovyovs idéer verkligen omsätts i praktiken av Kreml, kommer den nuvarande konfrontationen i och över Ukraina verkligen att globaliseras och vi har konturerna av vad som skulle kunna kallas tredje världskriget. Jag noterar dock att användningen av kärnvapen, taktiska eller på annat sätt, inte alls ingår i den uppsättning alternativ som det officiella Moskva diskuterar i förhållande till de utmaningar de står inför i sin Ukraina-operation. En sådan möjlighet skulle bara uppstå om de Nato-styrkor som skickas till EU:s ”frontlinjestater” skulle växa i antal flera gånger de nu utplacerade och om de verkade förbereda sig för att invadera Ryssland.

*****

Kris i Europa

Innan Ramstein, innan nyheten om ukrainska framgångar på plats i Kharkov-sektorn, hade jag planerat att skriva om en helt annan utveckling den senaste veckan som sammanföll med en annan kalender: slutet av sommarlovet och återgången till arbetet för vår nationella regeringar. Med återkomsten kommer våra presidenter och premiärministrar äntligen att behöva ta itu med det kritiska tillståndet i de europeiska ekonomierna, som står inför de högsta inflationstakten på decennier och en energikris orsakad av sanktionerna mot ryska kolväten. Spekulationerna var utbredda om vad de skulle göra.

Jag slogs särskilt av flera artiklar i 7 september-upplagan av  Financial Times  och planerade att kommentera dem.

Sedan flera månader tillbaka har  FT  varit röst för nummer 10, Downing Street (premiärministerns bostad), i spetsen för det västerländska korståget för att krossa Ryssland. Deras redaktion har konsekvent stött alla förslag om sanktioner mot Ryssland. Och ändå, den 7 september, stal deras journalister showen, vilket tvivlade på deras chefers grundläggande antaganden. En artikel av Derek Brower i nyhetsbrevet ”FT Energy Source” bar titeln ”Pristaksidén som skulle kunna förvärra energikrisen.” Som vi såg idag var Browers oro felplacerad: EU kunde inte enas om en policy för pristak. Denna uppfattning, som främjas från USA av ingen mindre än finansminister Janet Yellen, är helt i strid med praxis på den globala kolvätemarknaden, något som även ett fåtal EU-ledare förstod, och berövar de baltiska initiativtagarna deras hopp om konsensus.

En annan artikel från den 7 september i  FT,  av Valentina Pop, Europe Express Editor, analyserade snabbt och kompetent de problem som europeiska beslutsfattare står inför i deras ansträngningar att lindra den smärta för hushåll och industri som de senaste el- och värmeräkningarna annars skulle göra. ta med, med tanke på att de är flera gånger högre än för bara ett år sedan och är oöverkomliga för stora delar av befolkningen. Pop identifierade nyckelfrågan som denna: hur man snabbt får hjälp till de mest behövande med tanke på de begränsningar och resurser som finns tillgängliga för de olika statliga byråkratierna: ”Vissa huvudstäder kommer att ägna månader åt att avgöra vilka hushåll som behöver hjälp”, säger hon. Naturligtvis kommer det inte att finnas några ”många månader” av tålamod i den allmänna befolkningen.

Men den mest överraskande artikeln i den här sammanfattningen från den 7 var i avsnittet ”Opinion Lex” i tidningen som nominellt handlade om hur ryska banker har klarat stormen som utbröt när EU:s sanktioner mot deras bransch sattes in redan kort efter starten av Rysslands ”särskild militär operation”. Faktum är att VTB och andra stora ryska banker har återgått till lönsamhet trots allt. Författaren drar slutsatsen att ”sanktioner biter mindre än vad västerländska politiker hoppades”. Inte nog med att den förväntade bankkrisen inte förverkligades, utan rubeln är på en femårshögsta nivå och inflationen faller. Dessutom sägs de officiella ryska ekonomiska uppgifterna bakom dessa generaliseringar vara bra av oberoende och pålitliga marknadsobservatörer. De viktigaste slutsatserna sparades till sist:”Ryssland har visat att det kan bära smärtan av västerländska sanktioner. Västeuropa måste utstå lika robusta repressalier eller erkänna ett historiskt nederlag.” ”Repressalien” i fråga är ett fullständigt stopp av ryska gasleveranser genom Nord Stream I tills Europa häver sina sanktioner.

Av U.S. Department of State from United States – 3 Secretary Pompeo Meets with NATO Secretary General Stoltenberg, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=77989991

Det är intressant att till och med Natos generalsekreterare Jens Stoltenbergs krönika som publicerades den 7:e i FT  innehåller  följande dystra varning: ”Vi står inför ett svårt halvår, med hot om energinedskärningar, störningar och kanske till och med civila oroligheter.”  [min betoning]

Liz Truss Official Portrait. Wikipedia

Ja, här och där i Europa finns det administratörer som hittar lovande lösningar på den annalkande krisen med energiräkningar. Under sin första dag på ämbetet tillkännagav Storbritanniens nya premiärminister Liz Truss en sådan lösning: att omedelbart frysa den maximala energiräkningen per hushåll på den nuvarande nivån på 2 500 pund per år och sedan vända och komma överens med elbolagen om en subvention till täcka deras förluster.

Detta är bra för att kväva eventuella ”civila oroligheter” i förlossningen. Men frågan kvarstår hur Storbritannien kommer att finansiera de beräknade 150 miljarder pund som detta kommer att kosta under bara det första året. Om en liknande lösning godkändes i EU, skulle den totala kostnaden säkert närma sig de 800 miljarder euro i stöd som lånades för att täcka förluster hänförliga till Covid-pandemin för ett år sedan. Men medan Covid-stödet finansierades av kollektiva lån från EU, kommer sannolikt ingen sådan solidaritet att hantera energikrisen, med tanke på att Tyskland, Nederländerna och andra nordliga medlemsländer motsätter sig att detta blir en allmän praxis och kommer att lägga in sitt veto. Den brittiska lösningen, hur smart den än är, kommer sannolikt inte att vara tillgänglig för många länder i EU på egen hand med tanke på deras höga statsskuld.

Sedan är det den andra frågan om vad man ska göra för att hjälpa branschen. Underlåtenhet att ge branschen ordentlig hjälp kommer att resultera i företagsnedläggningar och skenande arbetslöshet, vilket så småningom också utlöser politiska protester. Sådana lösningar hanterar i alla fall inte spridningseffekterna av kraftigt ökad statlig upplåning för att finansiera energisubventionerna, vilket i bästa fall alltid minskar tillgängligt kapital för andra statliga tjänster och kapital tillgängligt för privat näringsliv för investeringar och jobbskapande.

Dessa olika problem med att hantera den energikris som Europa skapade åt sig själv genom att införa sanktioner mot Ryssland kan mycket väl bli svåra och kan leda till spontana protester i en rad europeiska länder i höst.

Det finns ingen antikrigsrörelse på den gamla kontinenten att tala om. Sådana här folkliga protester över det ”hetta eller ät”-dilemmat som påtvingats folket från kansliet utan att något som liknar offentlig debatt skulle kunna bli oss allas räddning om de får krigshetsande politiker att avgå.

Läs dock denna artikel som publicerades på morgonen 12 september. Upproret i Europa intensifieras

 

Föregående artikelFattigdomen i USA ökar kraftigt
Nästa artikelMene Tekel – Att inte tyda skriften på väggen – Du sköna nya Europa
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

23 KOMMENTARER

    • Tankarnas Trädgård i Växjö?
      Inte hade jag en aning om det fanns sådana högtstående faciliteter mitt i det jordnära Småland 🙂
      Den måste jag läsa vidare i. Efter Global Politics förstås.
      Du har kommit med bra länkar tidigare Benny.
      Senast var det en länk till en sida, minns ej vad den hette, men där rekommenderades en bok om liberalismen som jag läste recensionen av.
      Många borde läsa den boken. Särskilt dem som ser det liberala samhället som det enda tänkbara.
      Men går man djupare upptäcker man genast att liberalismen har en mörk och grym historia som är allt annat än frihet utom möjligen för dem som närmast hävdar den.
      Västvärlden har liberalismen som sin historia medan andra stora delar av världen inte har det.
      Vissa delar av den världen vill heller inte ha liberalismen påtvingad.
      Liberalism och Imperialism.
      Två ord som liknar varandra.

    • Detta tillkännagavs tidigt på förmiddagen fredagen den 16 september av den officiella representanten för det ryska försvarsministeriet, generallöjtnant Igor Konashenkov.
      ”I området Nikolajev träffades punkterna för den ukrainska militärens 28:e motoriserade infanteribrigad.
      Ryska federationens väpnade styrkor förstörde högkvarteret och träningsbasen för ett separat specialoperationscenter ”Söder” av Ukrainas väpnade styrkor (AFU) i Ochakov-området.
      53 av raketsystemen HIMARS och Alder förstördes i luften i områdena i bosättningarna Avdotino i Folkrepubliken Donetsk, Golaya Pristan, Novaya Kakhovka, Antonovka, Veseleye i Kherson-regionen och Mirnoye i Zaporozhye-regionen ”, sa Konashenkov.
      Dessutom träffade den ryska försvarsmakten nio ukrainska kommandoposter i DPR, Zaporozhye och Mykolaiv-regionen, samt åtta ukrainska vapenlager och luftvärnsmissilsystemet Osa-AKM i Soledar-området”.
      En dag tidigare rapporterade det ryska försvarsministeriet att förlusterna av de 24:e och 28:e mekaniserade brigaderna av Ukrainas väpnade styrkor i Nikolaev-regionen, såväl som den 46:e ukrainska flygmobilbrigaden i Kherson-regionen, uppgick till 500 militärer dödade och skadade .
      Den ryska militären likviderade också fem depåer av raket- och artillerivapen och ammunition från Ukrainas väpnade styrkor i Charkiv-regionen och i Folkrepubliken Donetsk”.

  1. För övrigt.
    Själva inlägget ovan var väldigt intressant.
    Hoppas många läser det.
    Som en varning om vad som kan hända om alla i väst rusar med flockens ledare utan att bry sig om att tänka efter.
    Barn, barnbarn, barnbarnsbarn, föräldrar, mormor, morfar, svärmor, svärfar.
    Allt kan plötsligt bara försvinna om USA och Västvärlden visar alltför stor aggression mot Ryssland.
    Sverige är redan betraktat som ett ”ovänligt land” av Ryssland.
    Hur jag än skulle vilja kan jag inte se något bra i det.
    Tag lärdom!

  2. USA och Nato har förstört, Afghanistan,
    Irak, Libyen, Syrien, Jemen, som inte skall kunna hota Israel, stulit oljan i:Irak, Libyen, Syrien, bedrivit proxykrig, för att sedan straffa sina offer ett varv till, med sank-tioner, det finns inte grymmare imperialister, men varför skall Sverige bli indragen i detta, frivilligt och sedan landa i Nato. Bilden av Sverige måste förändras, ett litet aggressivt krigförande land.

    Men bra att de tröttsamma socialdemo-kratiska krigshetsarna nu får lämna, genom det demokratiska valet, ett visst lugn har inträtt, inget käbbel, ett tabu har överskridits, med Sd, som ger en bättre mentalhygien, finns inga politiker som kan förändra något iaf, vad vi vet.

    Men det finns ju krigshetsare bland de som gömmer sig i krigiska kd, ”krigs-demokraterna”, det finns 48 Archer-pjäser, några kan skickas, JAS istället för Jesus, ytterligare en kvinnlig parti-ledare med dimmiga föreställningar om världen, vad är det för ett parti, egent-ligen? Undrar vi gamla hederliga konfirmander.

    Vilket kaos centern drabbades av genom den jag-starka partiledaren, nu ingen allians, men misstro, den ”svenska mitten” är väldigt minimal. Det blir Intressanta tider framöver. Men centern
    är nu ett faderlöst barn i politiken, som ingen vill kompa med, och det var ett
    högt spel hela tiden.

    Även vänsterpartiets valanalys, av skräpresultatet, åter på ruta 1, efter Sjöstedts tålmodiga 8-9% nivå, katastrof, för att någon liten viktig v-fröken höll på vapenembargo, till Kiev, ett parti måste värna om sina medlemmars bästa, och trygghet, som jag brukar hävda, detta sänkte vp.

    Kanske blir förändringar även där, de kvinnliga partiledarna har misslyckats, i dagens politiska miljö, för tjejigt, och giftigt, eller för karlaktigt kaxigt uppträd-ande, de underskattar sin kvinnliga möjlighet att påverka, och talar ofta med magstöd, (som Fälldin) för att höras, Kristersson har haft en bättre bedöm-ning, som blir statsminister,har tagit hem
    det.

    Sossarna blev ju för dryga typer, på
    ett vingligt underlag,med många lås-ningar, de har också kört slut på sig,
    som Jan Emanuelsson skriver.

  3. Ja, vi är med sprintersteg på väg mot ww3. Det är det, the chiefculprits vill och vad de ville med ww1, ww2. De ville iingen fred, någonting, någongång, någonstans. Får de inte sina globalistiska världskrig så kan de inte avancera sin patologiska agenda om totalitär världserövring. De vet det, men Vi kan inte förstå med våra sinnens fulla bruk hur såå psykiskt störda och sjuka kan existera i så stor grupp att de kan försöka ’ta över’. Precis, vi har svårt att överhuvudtaget föreställa oss detta, de vet det och de utnyttjar det som ett av deras främsta vapen. Men inte ens det såklart då, kan vi känna till att de använder. Men snaart, alla normalt funtade har en limit och den är deef nådd. Dock, det går att undvika en total kataklysm och det är att Ryssland chillar och väntar på parasiternas misstag. Låt ingen provocera, utan låt dom som provocerar göra sina misstag. Ryssland ska tänka Serbien -99, och vad hato gjorde under 78dgr med utarmade uranbomber. Sedan ska Ryssland servera det på ett flortunnt papper, och säga: situationen nu är som den var för 23 år sedan, alla vet det so what shall you do about it. Det viktiga är att Ryssland inte öht rycks med i något provokativt utan behåller sitt sedvanliga cool. Jo har varit i Ryssland och det är såklart ett fantastiskt folk, som folk ju är

  4. Är vi verkligen på väg mot tredje världskriget? Nej. Kostnaden för EU och USA är redan alldeles för höga. Till att börja med kommer Tyskland att få backa.
    Och vad kan rädda oss? Ryssland räddar oss militärt. När ryssarna har röjt upp och förstört de enorma fortifikationer som Ukraina/NATO byggt upp i den zonen utanför Donbas som ryssarna befinner sig i just nu, så kommer de att dra sig tillbaka till Donbas. Då kommer det att finnas en demilitariserad zon på cirka 100 km.

  5. ”For decades, Western countries have consistently cultivated the idea of the collapse of the Soviet Union, historical Russia, and Russia as it is, its core. The West won’t live to see Russia’s collapse”

    Rysslands President Vladimir Putin, speaking to reporters on Friday at the conclusion of his visit to Samarkand, Uzbekistan for the Shanghai Cooperation Summit.

    https://sputniknews.com/20220916/putin-western-countries-have-cultivated-idea-of-russias-collapse-for-decades-1100871960.html

  6. Doctorow var för tidigt ute 9/9 och missuppfattade nog.
    Han påstår tydligen att dom vid Kharkov haft ’förluster i tunga mark och artilleristrider’.
    Ukraina slog in en öppen dörr ligger nog närmare sanningen
    Ryssland blev inte så överraskade som han vid den tidpunkten antog.
    När Ukraina gick in där dom snabbt avancerade hade Ryssland redan dragit bort 90% av dem som varit där innan i en planerad evakuering.
    Ryssland visste vilka stora styrkor Ukraina hade samlat och ansåg det ineffektivt att offra soldater och utrustning för att bita sig fast i en bit mark.
    I stället koncentrerar dom sig på andra avsnitt där det är viktigare.

    Ryssland är där för att demilitarisera dvs slå ut militärer och utrustning. Och drar sig tillbaka när någon försöker dra in dom i strider som leder till stor manspillan för båda.

  7. En mycket allvarlig upptrappning pågår om senaste medieuppgifter stämmer att USA är beredda till utökade vapenleveranser med kraftfulla robotsystem som når mycket långt in på Ryskt landområde.
    En sådan ytterligare upptrappning kan innebära att Sverige genom sin tillkommande Nato anslutning blir en krigförande part som sträcker sig utanför Ukrainas gränser.
    Var det denna risk svenska folket såg framför sig när vår Riksdag tog beslutet om att söka inträde i Nato. Detta gjordes dessutom utan någon öppen information eller debatt vad gäller konsekvenser inför ett förödande och dödsbringande krig ställt mot att söka fredliga alternativ. Vill beteckna detta som sker är ett stort avsteg från vår traditionellt uppbyggda folkrörelsedemokrati.
    Nej, det är min övertygelse att ett förestående eventuellt krig sannolikt inte fanns med i folkets tankebanor i förhållande till deras barn och barnbarns möjligheter mot framtida bra liv.
    För övrigt vill jag beteckna vad hände inför Nato-beslutet som en kupp, styrd av den mörkblå högern, uppbackad av militärt inflytande från andra sidan Atlanten. Och i den kontexten vill jag beteckna det Socialdemokratiska partiets företrädare som medlöpare. Förmodligen okunniga om sin viktiga historia som är deras bas i förhållande till borgliga partier eller så in i he…tes, oerhört aningslösa. Det är detta svek som kanske svider mest, nämligen att ingen inom detta parti som alltid talat högtidligt och varmt för fredens budskap, orkade stå emot krigets förödande konsekvenser.

  8. De, enligt dem själva, ”sanningsägande” svenska SVT Public Service skriver idag på sin Direktrapport om konflikten i Ukraina, för att citera:

    ”Nu lämnar Kim Jong-Un Ryssland
    Den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un har nu avslutat sitt besök i Ryssland. Det uppger ryska statliga nyhetsbyråer.”

    Jag bara undrar…
    Har SVT talat sanning när man uppger att statliga ryska nyhetsbyråer kallat Högsta ledaren för Demokratiska folkrepubliken Korea för en ”diktator”?

    Det börjar bli pinsamt.
    Hur länge till ska man behöva stå ut med demokratilögnen?

  9. Ursäkterna för det ryska övergreppet upphör aldrig att förvåna. Det är ett ryskt angrepp, inte ett ukrainskt. Den medeltida postsocialistiska imperiekatastrofen försöker ständigt utvidga sitt terrirorium med hjälp av röda linjer som alla andra ser som angrepp utomlands.

    Nordkorea, Kina och Rysslands leds alla av diktatorer. Om där finns en opposition så avlivas, förgiftas eller fängslas den.

    • Nu är det väl ursäkterna för USA:s provokationer och deras uppenbara skuld till kriget som ni USA-nissar hela tiden sopar under mattan? Ryssland är ingen diktatur de har allmänna val och riktig opposition i sin riksdag Duman till skillnad från Sverige (Även om SD höjt rösten lite på senare tid men det kanske bara är teater för att lugna anhängarna?) Kina är en partidiktatur liknande det som Sverige har med 8-klövern och Nordkorea är någon sorts familjediktatur där posten som ledare går i arv ungefär som i gamla tiders kungadömen.

      • Eller ett skott i pannan som Seth Rich eller kanske som de otaliga medhjälpare till Killary (Ja hon kallas så av många i USA) Clinton som dött under mystiska omständigheter? Alla med det gemensamma att de började inse vilka gangsters de gett sitt stöd och ville säga sanningen om Clinton-maffian.

  10. Fmr CIA Analyst Fears US May Give Ukraine Mini-Nukes After Shipping Cluster Bombs, DU

    Genom att ignorera upprepade ryska varningar om de eskalerande farorna som är förknippade med leveransen av mer och mer avancerade vapen till Ukraina, har Washington och dess allierade under de senaste månaderna flyttat på sig för att förse Kiev med långväga kryssningsmissiler, klusterbomber och ammunition med utarmat uran.

    Nästa logiska steg för Biden-administrationen att ta när det gäller att beväpna Kiev kan mycket väl vara att förse sin klient med mini-nukes, befarar Ray McGovern, tidigare chef för Central Intelligence Agency.

    ”Vi har slut på ammunition. Presidenten säger ”ok, låt oss ge ukrainarna lite mer ammunition”, och hans rådgivare säger ”vi är för låga.” Så vad har vi mer? Nåväl, vi har inga fler 155 mm granater till våra haubitser och så vidare, men vi skulle kunna ge dem klustervapen.’ Nu ger vi dem granater med utarmat uran. Och vad är nästa steg? Tja, nästa steg skulle vara dessa små mini kärnvapen. Vi kommer att ge dem det, om trycket kommer att knuffa, sa McGovern i ett podcastframträdande tillsammans med Scott Ritter.

    Den före detta CIA-officeren uttryckte djup oro över att många amerikaner fortsätter att vara ”beredda att ledas in i krig med Ryssland”, och accepterar en möjlig situation där Biden-administrationen lägger stövlarna på marken i Ukraina i sin strävan att ”försvaga” Ryssland och tillfoga Moskva ett ”strategiskt nederlag”. Denna situation som snabbt kan eskalera till ett fullskaligt kärnvapenkrig, varnade McGovern.

    McGovern är en av ett litet men växande antal kommentatorer i USA som varnar för de växande farorna med en direkt konflikt mellan Washington och Moskva. I slutet av förra månaden varnade den konservativa experten Tucker Carlson för att Biden-administrationen kan ta till hur många farliga steg som helst i ett desperat försök till ”huvudmakten”, inklusive att mörda den förre presidenten Donald Trump, eller starta ett ”hett krig” med Ryssland.

    ”Vad ska de göra? De kommer att gå i krig med Ryssland”, sa Carlson i ett podcastframträdande. ”Det kommer att bli ett hett krig mellan USA och Ryssland under nästa år … jag tror inte att vi kommer att vinna det,” tillade han.

    Natos militärkommittés ordförande amiral Rob Bauer meddelade i lördags att alliansen skulle kunna samla upp till 300 000 soldater för ”kollektivt försvar” inom en månad i händelse av en attack mot den, och att blockets totala personal under vapen närmar sig 3,5 miljoner ”bröder och systrar i uniform”.

    Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg meddelade i söndags att blocket ”måste förbereda” sig ”för ett långt krig i Ukraina”, och upprepade att konflikten var Rysslands fel och att vi i alliansen ”alla önskade en snabb fred”.

    Stoltenbergs kommentarer stämmer inte överens med tidslinjen för den ukrainska krisen, inklusive de amerikanska och brittiska regeringarnas åtgärder under våren 2022 för att sabotera ett eventuellt fredsavtal mellan Kiev och Moskva, och, om man går tillbaka tidigare, Natos beslut att avvisa ett par, av omfattande säkerhetsfördrag som föreslogs av Moskva i slutet av 2021.

    Förra året bekräftade tidigare ledare från Ukraina, Frankrike och Tyskland var för sig att fredsavtalen från Minsk 2015 syftade till att skapa fred i Donbass och lösa den ukrainska krisen bara var ett knep för att köpa Kiev dags att rusta upp och förbereda sig för en konflikt mot Ryssland.
    https://sputnikglobe.com/20230917/fmr-cia-analyst-fears-us-may-give-ukraine-mini-nukes-after-shipping-cluster-bombs-du-1113441252.html

  11. Ordförande för NATO:s militära kommitté erkänner Kievs begäran om att vapen överskrider alliansens kapacitet

    MOSKVA (Sputnik) – Ordförande för NATO:s militära kommitté adm. Rob Bauer erkände på lördagen att Ukrainas förfrågningar om vapen och ammunition, såväl som volymen försvarsproduktion som används i Ukraina, är ”enorma” och överstiger alliansens produktionskapacitet.

    ”Volymen av vapen och ammunition som Ukraina kräver är enorm… Omfattningen och volymen på det som används går utöver vår produktionskapacitet”, sa Bauer vid en presskonferens i Norge.

    Militärkommitténs ordförande sa också att Nato-länder som beslutar sig för att leverera vapen och ammunition till Ukraina måste tänka på riskerna för sin egen säkerhet.

    ”När de funderar på att ge bort vapen eller ammunition, måste de tänka på själva beslutet, ”ger jag bort?”. För det andra, vad är risken som jag tar mot min egen beredskap i Nato, i mitt eget land,” sa Bauer.

    I detta avseende uppmanade den militära tjänstemannen Nato-länderna att ta itu med frågor om att öka produktionskapaciteten inom försvarssektorn snabbare och mer effektivt.

    Moskva har fördömt utländska militära leveranser till Ukraina. I april 2022 skickade Ryssland en diplomatisk not till alla Nato-länder i frågan om vapenleveranser till Ukraina. Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov har varnat för att all last som innehåller vapen till Ukraina kommer att bli ett legitimt mål för Ryssland.
    https://sputnikglobe.com/20230916/nato-military-committee-chair-admits-kievs-requests-for-arms-exceed-alliances-capacity-1113424522.html

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here