Detta är en lång kommentar till en artikel Ukrainare i Ryssland får inte rösta. Demokratisyn?, som jag fått av en läsare. Den är ett sammandrag av en artikel om Arktis.
RT: US plans expansion to Arctic in bid to challenge Russia, but can it?
Läsaren, med pseudonymen Voron, har tidigare översatt en annan artikel, som jag kunnat publicera.
Farlig militarisering också av Arktis sker i dFarlig militarisering också av Arktis sker i det fördolda. Arktis är på tapeten. Vår utrikesminister, som enligt min mening väsentligen företräder USA:s krigshökar i sin omvärldsbeskrivning hyser oro för Kina som krigsrisk och nämner Arktis ”Hultqvist anser också att det finns anledning att vara på sin vakt gentemot Kina. Han pekar på att Kina visat ökat intresse för Arktis och att landet för första gången deltog i en rysk marin militärövning i Östersjön 2017″. Aftonbladet och SvD
Vidare skriver Washington Post om Arktis. Washington Post: Russia’s Suez Canal? Ships start plying a less-icy Arctic, thanks to climate change Tidningen skriver att passagen från hamnar i östra Asien, från Ryssland eller Kina till exempel till norra Europa skulle kunna vara 2 veckor snabbare än genom Suez-kanalen. Underlättas av uppvärmningen av Arktis förstås.
Washington kommer att skicka ett marint krigsfartyg för att segla genom Arktis i en demonstration av sina växande ambitioner i norra delen av världen, menar USA:s marinminister. Men kommer det att räcka för att utmana Ryssland? USA har sedan länge siktat på Arktis, vilket USA öppet ser som en potentiell ny viktig geopolitisk arena. Eftersom Arktis vattenvägar med nyare teknologi blivit farbara, tänker Washington tydligt på att få sin del av den ekonomiska verksamheten i en region som kanske kommer att bli en viktig sjöfartsled i framtiden. I det som ser ut som ett påstående, skickar USA ett marinfartyg till de arktiska vattnen för navigationsoperation, sade marinminister Richard Spencer till Wall Street Journal. US Navy genomför redan liknande uppdrag i Sydkinesiska havet för att utmana Pekings territoriella anspråk där. Hittills har det lett till inget annat än ökade spänningar mellan USA och Kina, men Washington är uppenbart angeläget att använda samma tillvägagångssätt i Arktis.
Här handlar det om att utmana motståndarna igen, eftersom USA ser Ryssland och Kina som sina viktigaste konkurrenter i regionen. Washington planer är inte bara begränsade till friheten för navigeringsuppdrag utan involverar även inplacering av trupper vid Adaks övergivna bas.
Beläget vid de aleutiska öarna inte långt från den ryska gränsen, användes denna bas mellan 1942 och 1997. Nu planerar USA att skicka dit några ytfartyg och ett P-8 Poseidon-rekognoseringsflygplan enligt Spencer.
Men hans uttalanden kan vara djärvare än en konkret handlingsplan. Navy-uppdraget är fortfarande “i de tidiga stadierna” och det är ännu inte bestämt vilket fartyg som ska användas för det och vilka hamnar det skulle besöka. Den gamla Adakbasen kommer inte att återaktiveras ännu.
Den avvecklade marinstationen togs över av dprivata Aleut Corporation 2003, som grundades för att lösa Alaska-inföddas krav på den federala regeringen.
Det amerikanska målet att matcha Rysslands inflytande i den arktiska regionen kan i själva verket vara svårt att uppnå. Ryssland använder en massiv isbrytareflotta, bestående av fem kärnkraftdrivna och cirka 30 dieselisbrytare. Tre nya kärnkraftdrivna isbrytare, som ska bli ”en största och mest kraftfulla i världen”, förväntas ansluta sig till Rysslands flotta de närmaste åren.
Bortsett från detta bygger Ryssland också nya isbrytande mångsidiga patrullfartyg. Den första av dessa förväntas överlämnas till den ryska flottan 2020. Kina, en annan amerikanska rival som nyligen har uttalat sin syn på Arktis, har redan byggt sin första inhemska isbrytare.
Washington har bara en tung isbrytare. Besättningsmedlemmar kallar fartyget, beställt 1976, en ” rosthink “. Trots att president Barack Obama som lovade att stänga ” isbrytargapet ” med Ryssland redan i år 2015, har situationen inte förändrats sedan dess.
Ryssland har unika militära installationer i Arktis, som inkluderar radaruppsättningar och autonoma, permanenta militära baser. Av särskilt intresse är Rysslands nordligaste militärbas Arctic Shamrock, som tillåter upp till 150 personer att bo och arbeta så länge som 18 månader utan någon externt stöd i ett område som ligger 80 grader norr om ekvatorn.
En liknande bas, som kallas Severny Klever (Northern Clover), ligger på 75:e parallell norr om Kotelny Island, i skärgården Nya Sibirien.
“Nu saknar USA resurserna för att ta tag i Arktis”, sade Vladimir Bruter, en specialist vid Internationella institutet för humanitära och politiska studier, till RT och tillade att Washington faktiskt inte skulle kunna argumentera för dominans i Arktis men istället försöker förstöra spelet för sina motståndare.
Washington strävar ständigt efter att försöka provocera Ryssland. Den norra havsrutten, dit USA uppenbarligen planerar att skicka sina flottfartyg ,går längsmed den ryska kusten och genom internationelt erkända ryska territorialvatten, vilket ger myndigheten befogenhet att fastställa regler för överlämnande av fartyg.
Ryssland är också den enda staten som är tekniskt utrustade och i stånd att ge hjälp till eventuella fartyg som passerar genom den regionen i händelse av en nödsituation, så det kan vara ganska svårt för USA att behålla “navigationsfrihet” där utan rysk hjälp.
Under tiden har Ryssland uppdaterat sina navigeringsregler för andra nationers “krigsfartyg” som försöker segla längs ”Norra havsrutten”* . Från och med 2019 skulle en sådan passage kräva förhandsanmälan till Rysslands försvarsdepartement, så USA kan ändå ändra sina planer.
* ”Norra havsrutten är en fraktväg som av rysk lagstiftning officiellt definieras som området öster om Novaya Zemlya och speciellt sträcker sig längs den ryska arktiska kusten från Karahavet [vattnen öster om Novaja Zemlja ], längs Sibirien, till Berings sund [mellan Alaska och Sibirien]. Hela sträckan ligger i arktiska vatten och inom Rysslands exklusiva ekonomiska zon (EEZ)”. Wikipedia
Relaterat
De har ju inga isbrytare. hahaha
USA har under mycket lång tid genomfört provocerande havs stridsövningar i Arktis området.
För närvarande patrullerar två kärnvapenbestyckade Trident-ubåtar under isen i Norra ishavets ständigt. En Trident kan, med sin kärnvapenlast, tillintetgöra stora delar av norra halvklotet. De våldsamt stora Nato- stridsövningarna i nordområdet har alla haft försvar av Arktis som motiv: Cold Response, vartannat år vintertid och Arctic Challenge Exercise vartannat år på vårkanten. Dessa stridsövningar har haft deltagare från minst 13 länder. Dessa stridsövningar inleddes 2006 om jag inte minns fel. 2012 undertecknade Kanada och USA ett Tri Command Framework for Arctic Cooperation, som ska integrera USAs Nordkommando(CJOC) med North American Defense Command (NORAD) .Om du är intresserad av vad som hänt från min sida så kolla gärna http://www.space4peace.org och kolla längst upp,där du hittar dokument om den globala konferensen som jag arrangerade i Kiruna som handlade om bl.a. upprustningen i Arktis. Jag har ju även arrangerat konferenser i Stockholm (tre stycken) Där de ryska professorerna, Vladimir Kozin och Jury Morosov , tillsammanmed den norske journalisten Bård Wormdal – journalist, boende i Vadsö arbetar för NRK, och författare till böckerna Satellitkriget och Rymdbasen. De föreläsare jag nämnde föreläste om nordområdena och hur Norge, Sverige, USA + alla Nato-länderna-ja, t.o.m Turkiet var aktörer. Det pågår alltså sedan länge upprustning och stridsövningar i området. Ö-gruppen Svalbard är ju en demiltariserad zon men Nato höll trots detta en mycket provocerande konferens, 2017, på denna ögrupp som redan 1920, förklarades demilitariserad av ett 50-tal länder. Ryssland protesterade skarpt mot detta. Hälsningar,
Agneta Norberg, in the Board of Directors in Global Network Against Weapons and Nuclear Power in Space, sedan 2002.
Är det imperialism om nationer intar områden som inte ’ägs’ av någon nation?
Här är en video som är intressant. Jag håller inte med en del av den men den ger en information om vad jag menar med frågan.
https://www.youtube.com/watch?v=Wx_2SVm9Jgo
Och Agneta Norberg, dom nämner i filmen att även Ryssland beter sig aggressivt. Jag tror att alla imperialistiska nationer – som även Ryssland – är, har stora kapitalistiska intressen i Arktis. De agerar i oligarkernas intresse, men är det också folkets intresse att gå i krig för att få ska bli rika på det de kan finna i Arktis?
Jag anser att ingen nation ska röra Arktis – oavsett vilka naturresurser man kan finna. Forskning – Ja! Men inte exploatering!
Det är väl snarast Norge som ligger isigt till.
Om man slår upp en karta, vilket jag ofta gör, ser man att Ryssland har den absolut längsta gränsen till Arktis. Ryssland hade länge en mycket låg profil i området. Jag bjöd hit professor Jury Morozov för över 10 år sedan där han informerade om Rysslands politik i Arktis. Vad som har hänt ,som jag säjer i mitt tidigare inlägg, är bl. a att USA dragit in nordområdena i ofantliga aggressiva stridsövningar i nordområdet och brutit bl.a. Svalbard traktaten som innehöll skrivningar om att området skulle vara fritt från militära installationer och stridsövningar. Läs gärna som jag sa tidigare: Bård Wormdals böcker Satellitkrigen, 2011, och Spionbasen,2015, som tar upp detta.
[…] Global Politics. Denna artikel har tidigare publicerats av Global Politics. NewsVoice fick tillstånd att återpublicera den. NewsVoice har adderat mellanrubriker. | […]