USA underskattar helt svårigheten att få tillbaka tillverkningen!

23

Image

Kina-experten Molson Hart är författaren till denna intressanta artikel 7 april på Godfree Roberts site https://substack.com/home/post/p-160761865, vilken Rolf Nilsson översatt.

___________________

Jag vet vad jag pratar om. Jag har varit i tillverkningsindustrin i 15 år. Jag har tillverkat i USA och i Kina. Jag arbetade på en fabrik i Kina. Jag talar och läser kinesiska. Jag har köpt varor för miljontals dollar från USA och Kina, men även från Vietnam, Indonesien, Taiwan och Kambodja. Jag har också besökt många fabriker i Mexiko och ser mig själv som en student som ser hur länder stiger och faller.

Med andra ord, till skillnad från många som har uttryckt en åsikt om detta ämne, vet jag vad jag pratar om. Och det var därför jag kände mig tvungen att skriva den här artikeln. Jag var tvungen att göra det. Jag är en första generationens amerikan och jag älskar mitt land och det gör ont att se det rusa i hög hastighet mot en ekonomisk bergvägg. Den här artikeln är ett försök att slå till bromsarna.

De 14 anledningarna till varför tullarna inte kommer att få tillbaka tillverkningen

  1. De är inte tillräckligt höga

En tull är en skatt på en importerad produkt. Till exempel, när Apple importerar en iPhone som tillverkats i Kina deklarerar den till USA:s regering vad den betalade för att tillverka den produkten utomlands. Låt oss säga att det är $100. När det finns en tull på 54 % betalar Apple 100 USD till tillverkaren i Kina och 54 USD till den amerikanska regeringen vid import. I det här förenklade exemplet kostade en iPhone förr Apple 100 USD, men nu kostar den 154 USD. För varje dollar som Apple spenderar måste Apple göra vinst. Så Apple säljer iPhones till butiker för dubbelt vad det betalar för dem. Och butiker säljer iPhones till konsumenter som du och jag för dubbelt så mycket som de betalar för dem.

Före tullarna såg priserna ut så här:

Apple köpte iPhones man designade för 100 USD. Apple sålde iPhones för 200 USD till butiker.  Butikerna sålde iPhones till dig och mig för 400 USD.

 Efter tullarna ser priserna ut så här:

Apple köpte iPhones för 154 USD (100 USD + 54 USD i importskatter) Apple säljer dessa iPhones för 308 USD (dubbelt vad de betalade).

Butikerna säljer dessa Iphones till dig och mig för 616 USD (dubbelt vad de betalade).

Nu när du vet vad en tull är, låt mig berätta för dig varför de inte är tillräckligt höga för att ta tillbaka tillverkningen till USA. Kort sagt, tillverkning i USA är så dyr och vår försörjningskedja (vi förklarar det härnäst) är så dålig att det skulle kosta mer att tillverka den iPhonen i USA utan den 54%-tullen än i Kina med 54%-tull. Eftersom det fortfarande kostar mindre att tillverka iPhone i Kina, skulle både Apple och konsumenter föredra att den tillverkas där, så det kommer den att göra, och inte i USA.

  1. USA:s industriella leveranskedja för många produkter är svag. Tänk på en försörjningskedja som ett företags förmåga att få de komponenter som behövs för att bygga en färdig produkt. Anta att du ville bygga och sälja trämöbler. Du kommer att behöva trä, spik, lim, etc. Annars kan du inte göra det. Om du vill bygga en iPhone måste du skaffa en glasskärm, formad metall och många interna elektroniska komponenter. Nu kanske du tänker, ”vad menar du med att USA har en svag leveranskedja?” Jag har byggt möbler, jag har satt ihop en dator. Jag kan få allt jag vill ha på Home Depot och på Amazon. Det beror på att Amerika har en fantastisk konsumentförsörjningskedja, en av de bästa, om inte den bästa i världen, men det här är helt annorlunda än att ha en industriell försörjningskedja. När du driver en möbelfabrik behöver du en industriell mängd trä, mer trä än någon Home Depot nära dig har i lager. Och du behöver det snabbt och billigt. Det visar sig att USA har en bra försörjningskedja för trä, varför vi trots högre löner exporterar ätpinnar till Kina. Vi har gott om billigt virke i skogarna i norra USA. Men om du bestämde dig för att flytta den där ätpinnefabriken till öknens Saudiarabien, skulle du inte lyckas, eftersom deras leveranskedja för trä är dålig; det finns helt enkelt inga träd på 1 000-tals miles.

När det kommer till iPhone finns alla fabriker som tillverkar de nödvändiga komponenterna i Asien, vilket är en anledning till att det, även med en 54% tull, är billigare att montera den iPhonen i Kina än i USA. Det är billigare och snabbare att få dessa komponenter från närliggande fabriker i Asien än att få dem från USA, som, eftersom nämnda fabriker inte längre finns här, måste köpa dessa komponenter från Asien ändå. Försörjningskedjor låter komplicerade, men är det inte. Om du inte kan få de komponenter du behöver till ett rimligt pris och tidslinje för att bygga en färdig produkt, spelar det ingen roll vilka tullarna är, du måste importera den, eftersom du inte kan bygga den lokalt.

  1. Vi vet inte hur man gör det

Apple vet hur man bygger en iPhone, men kanske inte vet hur man gör de enskilda komponenterna. Det kan tyckas trivialt att göra det där glaset som skiljer ditt finger från den elektroniska tekniken som driver din förmåga att komma åt internet, men det är svårt. Världen köper halvledare från Taiwan, inte bara för dess relativt dyra (men dyrare än Kina) arbetskraft och utmärkt leveranskedja, men för att de vet hur man gör de bästa halvledarna i världen.

Även med oändlig tillgång till pengar kan vi inte duplicera det, eftersom vi saknar kunskapen. En tull på 54 % löser inte det problemet. Vi behöver fortfarande köpa halvledare från Taiwan, vilket kanske är anledningen till att administrationen har gjort ett undantag för halvledare, för att vi behöver dem och för att vi inte kan tillverka dem utan deras hjälp.

Detta är ett problem som gäller mer än bara halvledare. Vi har även glömt hur man gör produkter som folk felaktigt anser vara grundläggande. Mitt företag gör pedagogiska leksaker av plast som kallas Brain Flakes. För att göra Brain Flakes smälter man plast och pressar den i metallformar. Om vi ​​skulle importera de maskiner och formar som behövs för att göra detta, skulle det fungera ett tag, men så fort en av dessa formar gick sönder, skulle vi hamna i trubbel, eftersom det nästan inte finns några formtillverkare kvar i USA. De människor som visste hur man bygger och reparerar formar har antingen gått bort eller är sedan länge pensionerade. I händelse av problem måste vi beställa en ny form från Kina eller skicka tillbaka vår, vilket stoppar produktionen i månader. Människor bagatelliserar komplexiteten och svårigheten att tillverka när det är riktigt svårt. Och om vi inte vet hur man gör något spelar det ingen roll hur hög tullen är. Det kommer inte att tillverkas i Amerika.

  1. Den effektiva arbetskostnaden i USA är högre än den ser ut.

De flesta tror att anledningen till att vi tillverkar produkter i Kina istället för i USA är billigare arbetskraft. Det är sant, men det är inte hela historien. Helt ärligt är hela historien svår att förstå. Människor är inte maskiner, de är inte siffror på ett kalkylblad eller indata i en tillverkningskostnadsformel. Jag respekterar alla som arbetar hårt och de människor jag har arbetat med genom åren, och jag vill att amerikaner ska leva bättre och lyckligare liv.

Kinesisk tillverkningsarbetskraft är inte bara billigare. Den är bättre. I Kina finns det inga människor som är för feta för att arbeta. Arbetarna stormar inte av mellanskiftet, för att aldrig återvända till sitt jobb. Du har inte människor som insisterar på att få betalt kontant så att de kan behålla sina invaliditetsersättningar, medan de gör akrobatik på fabriksgolvet som de icke-handikappade arbetarna inte kan göra.

Kinesiska arbetare är mycket mindre benägna att fysiskt attackera varandra och sin chef. De tar inte 30 minuters toalettpauser på företagets tid. De slutar inte ofta på grund av att mamman till deras barn, som nu bor i en annan stat, fick reda på ditt nya jobb och nu får 60 % av din lön som underhållsbidrag.

De försvinner inte för att de har gått på metamfetamin. Och de somnar inte på ett mellanskift eftersom deras lön från igår omvandlades till piller. Och de kan sina multiplikationstabeller. För att tillverka måste du kunna konsekvent och korrekt multiplicera 7 gånger 9 och läsa på engelska, och en oroväckande stor del av den amerikanska arbetskraften kan inte göra det.

Kinesiska arbetare arbetar lyckligare fler timmar och de är fysiskt snabbare med händerna; de kan göra saker som amerikansk arbetskraft inte kan. Det handlar om år av förvärvad skicklighet, men det är också en kultur som är orienterad kring hårt arbete och utbildning, vilket USA inte längre har. Tyvärr är det jag beskriver ovan inte teoretiska situationer. Det här är saker som jag har upplevt eller sett med egna ögon. Det går att fixa, men den amerikanska arbetskraften behöver stora förbättringar för att kunna konkurrera med den övriga världens, även med tullar. Så ja, kinesiska löner är lägre, men det finns många länder med lägre löner än Kinas.

Det är arbetsmoralen, kunnandet, engagemanget, i kombination med förstklassig infrastruktur, som gör Kina till det mäktigaste tillverkningslandet i världen idag.

  1. Vi har inte infrastrukturen för att tillverka

Insatserna för tillverkning är inte bara material, arbetskraft och kunnande. Du behöver infrastruktur som el och bra vägar för transporter också. Sedan år 2000 har USA:s elproduktion per person varit oförändrad. I Kina har den ökat med 400 % under samma tidsperiod.

Kina genererar mer än dubbelt så mycket el per person idag som USA. Varför? Tillverkning. För att köra maskinerna som tillverkar produkterna vi använder behöver du el, mycket av det. Vi har redan elinstabilitet i USA. Utan byggandet av enorma mängder ny energiinfrastruktur, som kärnkraftverk, kan vi inte på ett meningsfullt sätt öka vår tillverkningsproduktion. Och det skulle sätta enorm stress på våra vägar och skapa mycket farligare trafik.

När vi importerar färdiga varor från utlandet levererar en lastbil dem från hamnen eller flygplatsen till distributionscenter, butiker och där vi bor och arbetar. När du börjar tillverka måste varje enskild komponent, från fabrik till fabrik, flyttas, vilket ökar antalet lastbilar på vägen många gånger om. Att asfaltera fler vägar, modernisera våra hamnar, förbättra våra flygplatser, öka hastigheten i tågterminaler och att bygga kraftverk i den dyraste nationen i världen när det handlar om att bygga är ett enormt åtagande som folk inte förstår när de säger ”ja, vi klarar det i Amerika”.

  1. Made in US kommer att ta tid.

Vi lade ut en beställning på 50 000 USD hos vår leverantör utomlands före valet i november 2024. Vid beställningstillfället fanns det inga importskatter på varorna. När de anlände hade en tullsats på 20 % tillämpats och vi hade en överraskningsräkning på 10 000 USD. Det kan lätt ta 180 dagar för många produkter att gå från beställning till din dörr och den här tullpolicyn verkar inte förstå det. Det tar, i de mest gynnsamma jurisdiktionerna, minst 2 år (om du kan få tillstånden) att bygga en fabrik i USA. Jag vet för jag har gjort det. Därifrån kan det ta 6 månader till ett år för den att bli effektiv. Det kan ta månader innan produkterna lämnar det löpande bandet. Allt detta bortser från all infrastruktur som kommer att behöva byggas (nya vägar, nya kraftverk, etc.) för att serva den nya fabriken. När ”made in America” ​​har börjat kommer vi att vara i färd med att välja en ny president.

  1. Osäkerhet och komplexitet kring tullarna

För att börja tillverka i USA måste ett företag göra en stor investering. De kommer att behöva köpa nya maskiner och om ingen befintlig byggnad är lämplig kommer de att behöva uppföra en ny byggnad. Dessa saker kostar pengar, mycket, faktiskt. Och betydligt mer i USA än vad det gör i andra länder.

I utbyte mot denna risk måste det finnas någon belöning. Om den belöningen är osäker kommer ingen att göra det. Inom den senaste månaden satte presidenten en tull på 25 % på Mexiko och tog sedan bort den, bara för att tillämpa den igen och sedan ta bort den en andra gång. Sedan, förra veckan, förväntades han tillämpa nya tullar på Mexiko, men gjorde det inte. Om du bygger en ny fabrik i USA kommer din investering att växla mellan att det kanske kommer att fungera och en katastrofal förlust beroende på vilket håll tullarna och vinden blåser.

Ingen bygger fabriker just nu, och ingen hyr dem, eftersom det inte är säkert att någon av dessa tullar kommer att hålla. Hur vet jag det? Jag byggde en fabrik i Austin, Texas i ett industriområde. Jag sänkte hyran med 40 % för två veckor sedan och jag kan inte väcka ett dugg intresse från industrihyresgäster. Tullarna har fryst affärsverksamheten eftersom ingen vill ta en stor risk beroende på en policy som kan komma att ändras nästa vecka. Dessutom är tullarna förvirrande, dåligt kommunicerade och komplexa.

Idag, om du vill importera något från Kina, måste du lägga till den ursprungliga importtullen, plus en 20 % ”fentanyltaxa”, plus en 34% ”ömsesidig tull” och ytterligare 25% ”venezuelansk olja”-tull, om det skulle fastställas att Kina köper venezuelansk olja. Problemet är att det inte finns någon lista över länder som importerar venezuelansk olja tillhandahållen av Vita huset, så du vet inte om du behöver eller inte behöver lägga till de 25 % och du vet inte heller när någon av dessa tullar kommer att träda i kraft på grund av otydligt språk. På det viset kan du inte beräkna dina kostnader, varken med säkerhet eller noggrannhet, av den anledningen låter du inte bara bli att bygga en fabrik i USA, du upphör med all affärsverksamhet, den typ av företeelser som kan orsaka en lågkonjunktur, om inte värre.

Under den senaste månaden, som en som driver ett företag i den här branschen, har jag ägnat en stor del av min tid åt att bara försöka hänga med i de ständiga förändringarna, istället för att driva mitt företag.

  1. De flesta amerikaner kommer att hata tillverkning

Amerikaner vill ha mindre brottslighet, bra skolor för sina barn och billig sjukvård. De vill inte sy skjortor. De människor som är mest exalterade över den här nya tullpolitiken tenderar att vara de som faktiskt aldrig har gjort något, för om du hade gjort det, skulle du veta hur hårt arbetet är.

När jag först åkte till Kina som en naiv 24-åring sa jag till min leverantör att jag skulle ”jobba en dag i hans fabrik!” Jag höll på i 4 timmar. Det var iskallt, mitt i vintern, jag var tvungen att huka mig på en liten pall, hopkrupen, sätta ihop små delar med fingrarna i 1/4 hastigheten av kvinnorna bredvid mig. Min rygg gjorde ont, mina fingrar gjorde ont. Det var hemskt. Så fungerar mycket av tillverkning. Och njut av strömavbrotten, de farliga lastbilarna på vägen, de extra föroreningarna, etc.

Var försiktig med vad du önskar för USA. Att utföra kontorsarbete och sälja idéer och tillgångar är mycket enklare än att göra verkliga saker.

  1. Arbetskraften finns inte för att göra bra produkter.

Det finns över en miljard människor i Kina som tillverkar saker. Just nu finns det 12 miljoner människor som söker arbete i USA (4% arbetslöshet). Om man för ett ögonblick bortser ifrån arbetskraftens jämförelsevis ineffektivitet och miljarder människor som tillverkar produkter utanför Kina, var är människorna som ska göra dessa jobb?

Säger du bara helt enkelt ”make America great again” 3 gånger och så kommer de att dyka upp med de färdigheter som behövs för att göra jobbet? Och var är cheferna för att hantera dessa människor?

En av anledningarna till att tillverkningen har minskat i USA är en kompetensflykt mot sektorer som tjänar mer pengar. Ska människor som tjänar pengar på aktiemarknaden, i fastigheter, i riskkapital och i startup-företag börja sy skjortor? Det är helt och totalt orealistiskt att anta att människor kommer att flytta från sektorer med ytligt hög produktivitet som drivs av US Dollars styrka till produkter som ligger lågt i värdekedjan. USA försöker få tillbaka de jobb som Kina inte ens vill ha. De har policyer för att minska lågvärdestillverkning, men vi tillämpar tullar för att få tillbaka den. Det är obegripligt.

  1. Automatisering kommer inte att rädda oss.

De flesta tror att anledningen till att amerikansk tillverkning inte är konkurrenskraftig är arbetskostnaderna. De flesta tror att detta kan lösas med automatisering. De har fel. För det första installerar Kina på årsbasis sju gånger så många industrirobotar som vi gör i USA. För det andra är kinesiska robotar billigare. För det tredje kan det mesta av dagens tillverkning som görs av människor inte automatiseras. Om det hade gått, skulle det redan ha gjorts av Kina, som återigen har allt högre arbetskostnader i förhållande till resten av världen. Robotarna du ser på sociala medier som gör baklängesvolter är idag mest för att visa upp och opålitliga utanför kameran. De är inte användbara i industriella miljöer där, om en humanoid robot skulle kunna göra det, en industriell maskin som är specialiserad på uppgiften kan göra det ännu bättre.

Till exempel, istället för att ha en humanoid robot som gör en repetitiv uppgift som att bära en kartong från en station till en annan, kan du helt enkelt sätta upp ett billigare, snabbare transportband. Sagt på ett annat sätt, skrivaren på ditt kontor, är billigare och mer effektiv än både en mänsklig och en humanoid robot med en penna, handritande varje bokstav. Det är osannolikt att amerikansk uppfinningsrikedom kommer att kunna motverka floden av kinesiska industrirobotar som kommer.

Det första kommersiellt elektriska fordonet designades och byggdes i USA, men idag dominerar Kina tillverkningen av elfordon över hela världen. Med industriella robotar kommer det sannolikt att vara samma historia.

  1. Robotar och utländska fabriksarbetare lämnar inte in stämningar, men amerikaner gör det.

Jag borde förmodligen inte ha skrivit den här artikeln. Jag kommer inte bara att bli attackerad för att vara opatriotisk, utan det jag har skrivit här gör mig mottaglig för anställningsåtal. För ordens skull använder jag inte en persons ursprung för att avgöra om de kommer att göra ett bra arbete eller inte. Jag tittar bara på personen och vad de är kapabla till. Att göra något annat är en dålig affär eftersom det finns begåvade människor överallt. Amerika har en extremt rättslig affärsmiljö, både när det gäller reglering och anställningsprocesser. Överdriven reglering och ett ineffektivt domstolssystem kommer att kväva de som har modet att tillverka i detta landet.

  1. Genomförandet av tullarna kommer att vara ojämnt och manipulerat

Föreställ dig två företag som importerar varor till USA. Det ena är baserat i Kina, medan det andra är baserat i USA. De ljuger båda om värdet på sina varor så att de måste betala mindre tullar. Vad händer med det kinesiska företaget? Kanske förlorar de en försändelse när den beslagtas av den amerikanska regeringen för fusk, men de kommer inte att betala ytterligare böter eftersom de är i Kina, där de är ogenomträngliga för det amerikanska rättssystemet.

Vad händer med det amerikanska företaget? Ägare hamnar i fängelse. Vem tror du kommer att fuska mer på tullarna, Kina eller USA? Exakt. Så, med andra ord, paradoxalt nog kommer politiken som är utformad för att hjälpa amerikaner att skada dem mer än konkurrensen som denna politik är utformad för att straffa.

  1. Tariffpolitiken är strukturerad på fel sätt

Varför kom inte jobben tillbaka 2018 när vi inledde vårt senaste handelskrig? Vi tillämpade tullar, varför fungerade det inte? Istället för att göra Amerika stort, gjorde vi Vietnam stort. När USA tillämpade tullar på Kina flyttade det enorma mängder tillverkning till Vietnam, som inte hade tullar på sig. Vietnam, som har en arbetskraft som är mycket mer lik Kinas än USA:s, kunde använda sin närhet till Kina för sin försörjningskedja och har under de senaste sju åren sakta utvecklat sin egen. Med vietnamesiska löner ännu lägre än kinesiska löner, gick jobben istället för till USA, bara till Vietnam istället.

Vi är på väg att göra samma misstag igen, fast på ett annat sätt. Låt oss gå tillbaka till det sista exemplet, de Kinabaserade och USA-baserade företagen som importerade varor till USA. Den USA-baserade importören kunde ha varit en tillverkare. Istället för färdiga iPhones kanske de importerade glasskärmarna eftersom de inte kunde hittas i USA, för slutmontering. Vår regering tillämpade tullar på färdiga varor och komponenter lika. Jag säger det igen. De tillämpade samma skatt på de komponenter som du behöver för att göra saker i Amerika som de gjorde på färdiga varor som tillverkades utanför Amerika. Tillverkningen fungerar med eftersläpning. För att tillverka och sälja i Amerika måste du först få råvarorna och komponenterna.

Dessa tullar kommer att driva tillverkare i konkurs innan de åstadkommer fler av dem, eftersom de måste betala tullar på de importkomponenter som de sätter ihop till färdiga produkter. Och det blir värre. De sätter tullar på maskiner. Så om du vill starta en fabrik i USA är nu alla maskiner du behöver som inte tillverkas här betydligt dyrare. Du kanske har hört att det finns en kronisk brist på transformatorer som behövs för kraftöverföring i USA. Belagda med tullar också de. Det blir ännu värre.

Det finns ingen återbetalning av tull vid export. Tidigare, även i USA, om du importerade något och sedan exporterade det, skulle den tull du betalade för importen återbetalas till dig. De gjorde sig av med det, så vi stimulerar inte ens export till de länder som vi försöker uppnå handelsparitet med. Tullar tillämpas på kostnaderna för varorna. Så som vi har strukturerat dessa tullar kommer fabriker i Kina som importerar från USA att betala lägre tullar än amerikanska importörer, eftersom den kinesiska fabriken kommer att kunna deklarera värdet av varorna till deras pris, medan den amerikanska importören kommer att betala kostnaden som fabriken tar ut av dem, vilket naturligtvis är högre än fabrikens kostnad.

Ännu värre. Med några få undantag som stål och halvledare tillämpades tullarna på alla produkter, allt från saker som vi aldrig realistiskt kommer att tillverka, till saker som inte ens växer på det kontinentala USA, som kaffe. Kalla mig galen, men om vi ska göra produkter i Amerika, skulle vi kunna använda lite riktigt billigt kaffe, men nej, vi lade tull på det! Vår pedagogiska ingenjörsleksak Brain Flakes fick också tull. Hur ska nästa generation bygga en mäktig tillverkningsindustri om den inte har råd med produkter som kommer att utveckla dess ingenjörsförmåga? Det är som att vårt mål var att göra utbildning och barnuppfostran dyrare.

Inte bara lade vi tullar på saker som skulle hjälpa oss att göra denna omvandling, vi lade inte högre tullar på saker som skadade oss som processad mat som gör oss trötta och feta eller fentanylkomponenter som dödar oss. Det uttalade målet för många av våra tullar var att stoppa importen av fentanyl. 2 milligram fentanyl kommer att döda en vuxen. Ett riskorn är 65 milligram. Hur stoppar man sånt från att komma in? Det är i grunden en mikroskopisk möjlighet.

Kanske skulle vi kunna göra som alla andra länder har gjort och fokusera på efterfrågan, istället för utbudet, och helst börja med fentanylkvarten nära mitt hus som håller mina barn inomhus eller på vår bakgård istället för att leka i grannskapet. Det är frustrerande att se vårt fantastiska land ta sig an ett orealistiskt mål som att förändra vår ekonomi, när så många grundläggande problem borde åtgärdas först.

  1. Michael Jordan spelade baseboll i sin ungdom. När han bytte från basket till baseboll gick han från att vara en MVP-mästare till att vara en mellanspelare i de mindre ligorna. Två år senare började han spela basket igen. Och det är precis vad som kommer att hända oss.

Min förutsägelse för tullarna. Det här är förmodligen den sämsta ekonomiska politik jag någonsin sett. Kanske är det bara en inledande förhandlingsposition. Kanske är det utformat för att krascha ekonomin, sänka räntorna och sedan refinansiera skulden. Jag vet inte. Men om du tar det för nominellt värde, finns det inget sätt att denna politik kommer att föra tillbaka tillverkningen till USA och ”göra Amerika rikt igen”.

Återigen, om något, kommer det att göra tvärtom; det kommer att göra oss mycket fattigare. Många säger att denna tullpolitik är ”slutet på globaliseringen”. Jag tror inte det. Om inte denna politik snabbt ändras är detta slutet på USA:s deltagande i globaliseringen. Om vi ​​hade antagit dessa policyer 2017 eller 2018 hade de haft en mycket större chans att bli framgångsrika. Det var före Covid. Kina var mycket svagare ekonomiskt och militärt då. De har förberett sig i åtta år för detta ögonblick och de är redo. Kina handlar mycket mindre med USA som en procentandel av sin totala export idag än för 8 år sedan, och är som sådant mycket mindre mottagligt för strafftullar från USA idag än vad det var då. Kinesiska bilar, särskilt elfordon, tar världen med storm, utan USA.

Åk till Mexiko till Thailand till Tyskland och du kommer att se kinesiska elfordon på gatorna. Och de är bra, ibland till och med bättre än USA-tillverkade bilar, och inte bara per dollar, utan helt enkelt bättre kvalitet. Det är vad som kommer att hända med USA. Globaliseringen kommer att fortsätta utan oss om denna politik fortsätter oförändrad. Som sagt, jag tror att tullarna kommer att ändras. Det finns inget möjlighet att vi kommer att fortsätta att lägga en tull på 46 % på Vietnam när vi för 8 år sedan pushade amerikanska företag att lägga all sin produktion där.

Troligtvis kommer denna politik att fortsätta ytterligare en omgång av samma typ av investeringar; snarare än att ersätta made in China med made in the USA, vi kommer att ersätta det med tillverkat i Vietnam, Mexiko, etc. Slutligen, i processen att göra detta, oavsett om vi vänder på politiken eller inte, kommer vi att få en lågkonjunktur. Det finns inte tid att bygga amerikanska fabriker, och det är inte heller realistiskt eller sannolikt att det kommer att inträffa, och amerikanska importörer har inte pengarna att betala för varorna de importerar. Människor förutspår inflation i varukostnaden, men vi kan lika gärna få deflation från ekonomisk turbulens. Politiken är en katastrof, hur kan den göras bättre? Och vad är poängen med det här egentligen?

Tre skäl att faktiskt ta tillbaka tillverkningen

  1. Det gör vårt land starkare.
    Om ett främmande land kan stänga av din tillgång av väsentligheter som mat, halvledare eller antibiotika är du beroende av det landet. USA måste ha stor flexibel kapacitet inom dessa områden.
  2.  Det gör det lättare att förnya sig.

När fabriksgolvet är nere i korridoren, istället för 30 timmars resa bort, är det lättare att göra förbättringar och uppfinna. Vi måste ha tillverkning av högvärdiga varor, som drönare, robotar och militär utrustning som är nödvändiga för vår ekonomiska framtid och säkerhet. Det kommer att vara svårt för oss att tillämpa artificiell intelligens på tillverkning om vi inte gör det här.

  1. Människor kan förenklat delas in i tre segment:

De med verbal intelligens, de med matematisk intelligens och de med rumslig intelligens. Utan en levande tillverkningsindustri kan de med den senare typen av intelligens inte uppfylla sin potential. Detta är en anledning till att så många män hoppar av, röker gräs och spelar tv-spel; de är inte byggda för kontorsjobb och skulle vara utmärkta i tillverkning, men de jobben finns antingen inte eller betalas dåligt.

Hur man faktiskt tar tillbaka tillverkningen

Varje land som har lyckats med en lysande serie av tillverkning skapade först de rätta förutsättningarna och fortsatte sedan långsamt. Vi gör tvärtom just nu och fortsätter snabbt med fel förutsättningar.

För det första måste USA fixa grundläggande problem som minskar effektiviteten hos vårt arbete. Alla behöver till exempel kunna ta examen med förmåga att klara grundläggande matematik.

Amerikansk sjukvård är alldeles för dyr och det måste åtgärdas om USA vill vara konkurrenskraftig med global arbetskraft. Jag säger inte att vården ska socialiseras eller bytas till ett helt privat system, men vad vi än gör nu fungerar helt klart inte, och det måste åtgärdas. Vi måste göra amerikaner friska igen. Många människor är för feta för att arbeta. Brott och droger. Det måste upphöra. Och för att få kontroll måste vi först reparera den sociala strukturen. Från Covid-nedstängningar till de miljontals människor som strömmade över vår gräns, måste ansträngningar göras för att reparera samhället.

Tillverkning och ekonomiska omvandlingar är svåra, särskilt sättet vi gör det på. Patriotism och enighet krävs för att tolerera svårigheter, och vi verkar ligga lågt till med de egenskaperna just nu. Låt oss fokusera på USA:s styrkor inom avancerad tillverkning, jordbruk och innovation istället för att tillämpa tullar på alla länder och produkter blint.

Vi borde beskatta automatiserade drönare för jordbruket med 300 % för att uppmuntra deras tillverkning här, istället för att tillämpa samma ramtaxa på 54 % på den som vi tillämpar på t-shirts. Förändringarna i policyn som behövs är uppenbara. Beskatta färdiga produkter högre än komponenter. Låt exportörer återbetalas sina importtullar. Genomför tullarna mot utländska företag mer krävande än vi gör mot amerikanska importörer.

Om amerikanska företag vill sälja i Kina måste de registrera sitt företag och kapital och utse en person som juridiskt ombud. För att sälja i Europa måste vi registrera oss för deras skattesystem och utse ett juridiskt ombud. För att européer och kineser ska sälja i USA behövs inget av detta, och inte heller behöver federala skatter betalas. Vi kan utjämna villkoren utan att orsaka massiv skada på vår ekonomi genom att anta en politik som dessa, som får utländska företag att betala de skatter som inhemska företag betalar.

Och om vi vill tillämpa tullar, gör det långsamt. Istället för att säga att produkter kommer att tullas till 100 % i morgon, säg att de kommer att vara 25 % nästa år, 50 % efter det, 75 % efter det och 100 % år fyra. Och gör det sedan till en lag istället för ett presidentdekret så att det finns säkerhet så att folk känner sig bekväma med att ta de risker som är nödvändiga att ta i Amerika.

Tyvärr finns mycket av kunskapen för att tillverka produkter utanför detta land. Bevilja tillverkningsvisum, inte för arbete, utan för knowhow. Gör det enkelt för främmande länder att lära oss hur de gör vad de gör bäst.

Slutsats och sista tankar

Jag bryr mig om det här landet och människorna i det. Jag hoppas att vi ändrar oss om denna policyn innan det är för sent. För om vi inte gör det kan det knäcka landet. Och, verkligen, det här landet måste fixas. Molson_Hart

Föregående artikelRiskerar Väst verkligen att implodera?
Nästa artikelNya Northvolt AB – Statligt ägt men löntagarstyrt!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

23 KOMMENTARER

  1. Tack för intressant artikel!

    På det hela taget måste nog idag omvärlden:

    1)sluta upp med att konstant ha diverse tv-utsändningar med Trump-gängets högljudda presskonferenser varje dag, som fungerar som deras missnöjets terapi som hela världen måste lyssna på hur usla och lögnaktiga alla vi andra är. D.v.s. vi måste själva sluta deltaga i de här amerikanska dilettanternas Kommisarie Clouseau-politik i det Gökboet som nu Vita huset förvandlats till; och

    2) övriga normalt tänkande och fungerande handelsländer helt enkelt slår en ”cordon sanitaire” (en sanitär ring som man föll stängde av anlända skepp med varor där besättningen var smittsam med farlig sjukdom) runt Trumps Amerika, och vi övriga länder bildar en starkare frihandel med t.ex. mellan Europa och Mercosur i Sydamerika (den är på gång!) och att Europa också närmar sig Kina med att få frihandelsavtal med såväl Kina som med andra östasiatiska länder. I en post-putinsk epok kommer och kan Ryssland bli ett värdefullt transport- och samarbetsland, men landet måste då komma tillrätta med sin epidemiska korruption (idag befinner sig R.F. på plats 154 av 180 och landets korruption har allvarligt försämrats i 15 år, med sjunkande ryska reallöner sedan 2012; RosStat och andra källor).

    USA:s och Kinas sammanlagda årshandel (import och exporthandeln i båda riktningarna varje år) brukar ligga kring 550 miljarder Euro varje år.

    Vår handel från Europeiska unionens sida med Kina (import respektive exportvärdena i båda riktningarna) uppgår till närmare 900 miljarder Euro varje år. Det är imponerande!

    Vi ser vilket handelsblock som klart är störst! Det är det vi skall satsa på! Kina är en lugn oas som håller trumpismen borta. Att på sikt binda ihop Asien, Ryska federationen (i fred) och Europa är den optimala ekonomiska samarbetsdrömmen för världens handel och gemensamma säkerhet, utan tvekan.

    Här skulle Europa nu se en chans att som vi nu gör med Indien, tecknar stort omfattande frihandelsavtal mellan Europa och just Indien, och vi bör sträva efter att göra likadant med Kina, där vi nu bara handlar på de basala WTO-reglerna. Det kan ändras!!

    Kinas viktigaste handel går inte med Nordamerika, den går med oss i Europa! Av all världens handel passerar enkom 13% av den just USA som import respektive export, d.v.s. 87% gör det inte alls. D.v.s. dessa 87%-andelarna kan vi utnyttja och i det värsta scenariot använda för att isolera det både korkade och lika farliga högernationalistiska handelskaoset i Washington.

    Europa MÅSTE nu satsa på Asien!!

    Att i fyra år till nu härja runt med trumpisternas patienter på Vita husets Gökboet-klinik, är inte en stabiliserande handelsfaktor för resten av världen!

    Inför därutöver sex Trump-fria dagar i världens nyhetsförmedling, och ta upp de här Washington-pajasernas sabotage och förstörelse av det egna landet på en speciell nyhetssändning på lämplig dag, söndagar kanske? För de vill nämligen DOMINERA media och låta sin skit domdera runt i världens media; men det är knappast vare sig sunda eller friska personlighetsdrag vi ser skriker och gojar från Washington dessa dagar.

    Ibland måste vi negligera dessa hypernarcissistiska trumpister och inse att med alla dessa utfall och beslut så är det bara okunniga ignoranter och pajaser som vill ha permanent uppmärksamhet.

    Det bör vi förvägra dem!

    • Som en signal till investerare fyller media uppmärksamheten en funktion. Trump har sagt rent ut att det blir läge att köpa vid nedgången och lät som det var uppmuntran till det.
      Jag bara beskriver det. Det är inte menat som värdeomdöme.

  2. VZGLYAD / Mer än 10 tusen kroppar av militären i Ukrainas väpnade styrkor evakuerades från Kursk-regionen :: Dagens nyheter Ryska soldater började evakuera kropparna av ukrainska soldater från gränsområdena i Kursk-regionen, enligt rapporter från säkerhetsstyrkorna.
    Dödssiffran räknas i tiotusental. Den ryska militären har börjat evakuera kropparna av soldater från Ukrainas väpnade styrkor från gränsområdena i Kursk-regionen, rapporterar TASS.

    Enligt en källa inom de ryska säkerhetsstyrkorna rör det sig om tiotusentals. Representanten för säkerhetsstyrkorna noterade att regimen i Kiev inte försökte evakuera de döda ukrainska soldaterna, av vilka många dog av skador som deras kamrater lämnat efter sig. Ryska soldater genomför operationer för att evakuera kroppar som ett led i att stabilisera situationen i gränsområdena.

    Dagen innan förlorade Ukrainas väpnade styrkor mer än 230 personer och en ammunitionsdepå i Kursk-regionen på en dag. Tidigare hade ryska trupper befriat Guevo i Kursk-regionen. Dessförinnan blev det känt om hårda strider i Kursk Gornal och Oleshnya.
    VZGLYAD / Mer än 10 tusen kroppar av militären i Ukrainas väpnade styrkor evakuerades från Kursk-regionen :: Dagens nyheter

  3. VZGLYAD / Mer än 10 tusen kroppar av militären i Ukrainas väpnade styrkor evakuerades från Kursk-regionen :: Dagens nyheter

  4. Intressant. Blandning av skarpa observationer som jag instämmer i (har lite industrierfarenheter själv) och annat mer åt gnäll-nivån. Att kvalitén på arbetare och tekniker i ett land som dekar ner sig (USA) är sämre än länder som är på väg upp med kraft och optimism (Kina m.fl. stater i Asien) är väl inget att förundra sig över. Att logistikkedjor inklusive fabriker och transporter inte är så lätta att flytta är en självklarhet. Samma med avståndet mellan verkstad och ritkontor – flyttas verkstan till andra sidan jorden finns det en uppenbar risk att ritkontoret flyttas dit också, och kompetensen på hemma plan försvinner. Och så vidare.

    Vad kan man dra för slutsats generellt? – Kanske att det behövs folk på politisk nivå som begriper hur industriella processer (så att säga ”från ax till limpa”) fungerar i verkliga livet, och inte bara tror att finansiella operationer är vad vi skall ägna oss åt. Har för mig att förre statsministern Reinfeldt hade fått för sig att vår industri flyttat utomlands. Följden blev att den svenska regimen stod helt handfallen när den stora krisen slog till 2008/9 och befintliga industrier här hemma gick illa men kunde behandlas som utmärkta renoveringsprojekt.

    • Den svenska imperialismen behandlades vid ett möte hösten 2019, arrangerat av FIB/Kulturfonds Stockholmsavdelningen.

      Ett utdrag:
      ”Visste Du att:
      • Åren 1980 – 2008 55-dubblades Sveriges direktinvesteringar i utlandet.
      • Svenska storföretags dotterbolag utomlands står för 2/3 av företagens omsättning.
      • År 2015 fanns 3000 svenska koncerner med dotterbolag utomlands. Totalt 2 miljoner anställda, varav 1,4 miljoner utomlands. Total omsättning år 2015 var 5 000 miljoner SEK, varav 60 % utomlands.
      • Svenska kapitalisternas tillgångar utomlands utgör 75 % av BNP jämfört med 55 % för Storbritannien och 50 % för Frankrike.” Svenska imperialismens ekonomi.

      • Expanderande Ekonomi över landsgränser går inte att förhindra inom en Fri Ekonomi eftersom alla dessa affärer är ett resultat av rationella beslut.
        Alternativet skulle vara att fatta irrationella beslut på politiska förutsättningar men det är det ingen eller ytterst få som vill ha.

        Till och med Kina som åtminstone på papperet är ett kommunistland har och har haft enorma handelsförbindelser utomlands vilket gjort dem till en av Världens stormakter.

        Däremot tror jag det i vissa fall kan vara lämpligt att gör politiska ingrepp i den Fria Marknaden men då i form av punktinsatser för uppnå önskvärda målsättningar som den Fria Marknaden annars inte skulle ha klarat av.

  5. Jag tror att Donald Trump tänker långsiktigt.
    ”Återställa” Amerika görs inte över en dag utan är något som kommer ta många år men det viktiga är att ha ett mål och en plan att arbeta efter.

    Tarifferna mot Mexiko och Kanada har dock också ett kortsiktigt mål och det är att få stopp på oönskad handel och import av narkotika, Fentanyl, som de säger som är en följd av migrationsströmningarna som har skadat det Amerikanska samhället.
    Med att utfärda dessa tullar från USA:s sida förväntar Trumpadministrationen att de här två länderna själva ska gripa in och göra något mot narkotikahandeln och migrationsströmmarna för att USA ska lätta på tullarna för att öppna handeln igen.
    Tullarna är alltså en påtryckningsmetod för att uppnå politiska målsättningar som Trump redan lovat i sin valrörelse.

    Det andra långsiktiga målet med tullarna är att återfå tillverkningen till USA vilket tullarna inte automatiskt gör utan istället blir som en bieffekt när efterfrågan ökar och konkurrensutsättningen från importen minskar.
    Det är ungefär samma effekter som Västvärldens sanktioner har ökat den inhemska företagsamheten och produktionen i Ryssland.
    Import ersätts med inhemsk tillverkning.

    Detta är klart konservativ politik och kliv bort från Liberal Frihandel som dominerat Världen de senaste decennierna och skapat dessa Globalistföretag utan nationella kopplingar men ibland med större makt än Stater.

    Det andra långsiktiga målet med Donald Trumps politik är att få bättre ordning på USA:s statsfinanser och försöka komma bort från den skenande statsskulden som vilat på förtroendet för USA-dollarn.

    I en Multipolär Värld är inte längre Dollarn lika säker och något måste därför göras för att skydda USA mot en eventuell ekonomisk kollaps.
    Genom den statliga inkomsten från dessa tullar kan då Amerikanska staten köpa tillbaka de statsobligationer som getts ut av USA till kapitalägare som lånat ut pengar mot ränta.
    I en tid med fallande börser kommer priset på dessa statsobligationer att sjunka så dessa återköp blir möjliga.

    Personligen är jag klart med Donald Trump och har varit det mest hela tiden därför jag sett honom som ett bättre alternativ än Kapitalistdemokraterna som likt hela Västerlandet vill bygga en ”Företagardiktatur” där förmögna Kapitalägare bestämmer allt efter giriga företagares önskemål.
    Vi ser bara här i det Liberala Sverige hur en maktlös Stat fallit till föga för dessa giriga företagare och förstört hela Östersjön så det knappast finns en enda fisk kvar.

    Den konservative Donald Trump går den Ryska vägen och jag önskar både honom och Ryssland Lycka Till! för en bättre framtid med sundare ekonomi och tryggare samhällen än vad den Företagsstyrda Vänsterblivna Liberalismen har kunnat erbjuda.

    Liberalismen har haft en farlig styrka i Västerlandet och har till och med kunnat ändra det Svenska Kommunistpartiet till att bli ett Allmänt Borgerligt parti i den politiska mittfåran där den Västerländska Demokratin har sina starkaste Bastioner.
    Den grymma staten Israel jublar och utbrister ett Hurra! för den Västerländska Demokratin.

    • Fast trumpismen och putinismen må gilla varandra, men de har en gemensam faktor och rörelsevektor i politiken: de förlorar alla sina geopolitiska grannar och grannskapets allierade, som nu är mer eller mindre dessa två dysfunktionella systems fiender.

      Trumpismen är inte en slags politik, utan snarare en psykiatrisk störning; ty kännetecknet för narcissister är att de aldrig lär av sina misstag.

      Putinismen är dessvärre på väg att omvandla hela sitt lands anti-politiska system till vad som måste kallas en framtida ”failed state”.

      Så dessa två 75-åriga herrar Trump och Putin, liksom Netanyahu är hinder för inte bara sina egna länder utan också för resten av världen; idag talas ytterst lite om miljöfrågor, mänskliga rättigheternas tillstånd i världen, hur talibanerna härjar runt och barnadödligheten i världen.

      Brukar inte amerikanska krim-serier jaga allehanda Lee Harvey Oswald-figurer i Amerika hela tiden? Som ett tips. De kanske finns trots allt, på ont eller gott.

    • Fentanyl problemet har beskyllts på utomstående länder som Kina etc.

      Men faktum är att det är den amerikanska läkemedelsindustrin som tjänat ganska bra på att introducera Fentanyl till befolkningen.
      Det finns berättelser från folk som råkat ut för olyckor (vanligt med trafikolyckor) och blivit ordinerade denna så kraftfulla och förödande substans, vars följd blivit beroende.

      ”Teva Pharmaceuticals, an Israeli company, is one of the United States’ biggest manufacturers of generic opioids, including oxycodone. Teva also manufactures the branded fentanyl products Actiq and Fentora. They have the largest plant in Canada – and 3 locations in Mexico”. Så vad hjälper det att stänga gränser till Mexico när läkemedelsindustrin importerar Fentanyl som vinstdrivande medel.
      Att ämnet inte förbjuds visar att vinstmotiven styr lagstiftningen

      På 60-talet var läkemedelsindustrin förhållandevis fri från koncentrerade vinstmotiv, men har i dagens läge utvecklats till massiv industri som också omfattar ämnen till livsmedelsindustrin. Tillsatser i matvaror har också en diffus/dubbel funktion eftersom vissa av dessa också kan fungera som ”substansaktörer” i formande av sjukdomssymtom.
      Frågan är vem som är vad!
      Svensk läkemedelsindustrin får förklara anledningen till att använda ämnet eftersom tillräckligt finns av mediciner med effektiv smärtstillande verkan.

  6. Usa måste börja någonstans, annars kommer det vara heelt kört för det landet.

    Det här är en designad plan för att förstöra hela väst. Sverige är det land som står närmast på tur, eller redan är i fördärvet. Allt, precis allt handlar till syvende och sist om ’helhetsprojektet’ Nwo, där endast ett ’land’ ska få existera. Resten ska vara ekonomiska provinser styrda av regionala Nwo,s (’eu’ är prototypen). Nwo handlar om totalitär konsolidering av all tillverkning och produktion, för totalitär kontroll av alla människor på jorden. Aka globalisternas blöta dröm. Vi ska aldrig glömma vad kissinger sa på ett globalistmöte; den som kontrollerar matptoduktionen (eller annan produktion) kontrollerar folket, och vi kontrollerar matproduktionen (jmf nathan mayer rotschild på ett event på 1840talet; ”I care less what puppets are elected to govern. Those who control englands moneysupply, controls england. And I, controll the moneysupply”..

    • Du har helt rätt ”Usa måste börja någonstans”

      Trump tog sig an det sjunkande skeppet, vilket är modigt eftersom chansen att lyckas är minimal.
      Om man betänker parhästens Vance bakgrund som ung finns en möjlighet till att Donald menar väl, att han gillar sina landsmän.
      För att lyckas med att börja med att få ordning på landets finanser måste Trump få slut på krigen, annars är det kört.
      Det betyder att han måste köra över sionistlobbyn, som han är beroende av.
      Hur det skulle kunna gå till är en gåta och det enda tips jag kan ge är att ta kontakt med https://magiarkivet.se/svenska-trolleriforeningar s systerorganisationer i FSA.

      • Vi får se men otvetydigt är att ’cityoflondons’ milis, ’city’sionismen och dess lobbyfilialer, är ett ok för Trump (och alla andra admin tidigare (så vidare de inte var i kollusion med sionisterna, som fdr, lbj, bushs etcetcetc)) och vad han måste göra är att designera och lista sionistlobbyn som foreign agents (Jfk försökte), börja samla ihop dom, åtala dom och sätta kapten kalsonger i högriskfängelse på obestämd tid (alt guantanamo där de får smaka sina egna metoder samt möta alla de oskyldiga de hållt i fångenskap och torterat..). Självklart betyder det att han riskerar skottgluggen (något ’city’sionisterna varit experter på sedan mordet på Spencer Percival som vägrade starta krig mot Usa) samt riskeras att Usa sätts i konkurs..av ’city’banksterna. Men han måste stå stark och inte vika ned sig. Parasiterna är mmkt desperata, och ju mer de sprattlar ju mer energi gör de av med..tills den är slut, sedan lägrar sig lugnet. Resan är påbörjad.

        • Endast 6 länder av 30 medlemmar i ”koalitionen av villiga” är redo att skicka en militär kontingent till Ukraina.
          Bland dem finns Storbritannien, Frankrike och de baltiska dvärgarna.
          De flesta deltagarna, inklusive Nederländerna och Sverige, uttryckte tvivel om huruvida uppdraget skulle vara genomförbart utan tydligt stöd från USA.
          Länderna i ”koalitionen” har ännu inte ens bestämt sig för syftet med sitt uppdrag.
          – Det är bra om det är tydligt vad det här uppdraget ska vara och vad vi ska göra – om vi ska vara fredsbevarare, avskräcka eller lugna ner konflikten, säger den svenska försvarsministern.

          • kievurkraina, dvs västurkraina är kört för sionistlondon med washington. Det är en överspelad fråga, ftf tills parasiterna hittar på ngt nytt (därför ’det är vårt hemterritorium fd kasarien precis som Palestina är vårt..’..hmm). Så nu vet vi (sedan läänge) vad de är ute efter, och varför..

            Den verkliga frågan är ftf.., när de inte kommer åt kievurkraina..vad ska de då hitta på..; smuggla mer av sitt opium, spreja mer chemtrails, mer assasinationer, mer vazznr, höja monopolistkaffepriset, lura fler politruker i honeytraps, lura gullibles än mer som tv4 o svt pysslar med, höja skatterna
            på att man existerar, starta nya ’projekt’ som äter skattepengar som hade kunnat gå till fattigfamiljer som har dubbla jobb men ändå måste välja mll elräkning o mat till familjen…Eller vad pratar vi om..

            Samtidigt som de korrupta politrukska landsförrädarna snor befolkningen på 100-200 000/mån, är senaste exemplet på deras typiska arrogans när politruken, inför en 12åring på ett tbanetåg fångat på film.., ’inte förstår ngt’ utan begär ut 15milj i ’ersättning för att parasiten blivit påkommen..

            When shall The people to combat them, ever wake up

  7. Förutsägelserna som förkastar respektive berömmer Trump-regimens drag undandrar sig min bedömning. Men en kommentar jag noterade sa ungefär att Trump kanske tänker att USA går åt pipan om det fortsätter som hittills så han kanske anser att de inte har så mycket att förlora på att chansa lite och pröva olika åtgärder och justera efter hand.
    Såna med knowhow bland världens investerare antas ha gjort bra klipp efter hand som förändringar har avlöst varandra. Ur deras synvinkel var det därför nytta med de tvära kasten.
    Och om de har knowhow kunde de följaktligen även ha haft inflytande på planeringen.
    Jag vet inget men kan man göra ett klipp så har man ju motiv.
    Heritage foundation har haft en del planer inför 2025 som verkar ingå i Trumps förda politik.
    Peter Myers känd från mailstarnet skrev att Jared Kuschner Trumps släkting (genom gifte) tycks ha förenats med Heritage Foundation på något vis
    https://www.axios.com/2025/04/04/ared-kushner-abraham-accords-institute-heritage-foundation-merge

  8. De som tror att Trump kommer att lyckas bör kanske läsa artikeln en gång till. Trump är en Quick-Fix slugger som inte orkar tänka längre än var han har tårna. Jag har sett det sociala USA och det såg illa ut. Men trodde att man skulle lyfta och börja gå framåt. Pyttsan heller. Arbetarnas reallöner var på topp just då när man började trappa ner Vietnamkriget och drogerna var först på inkommande och inte på utgående.

    Som artikeln säger skulle en restaurering ta lång tid, kanske längre än vad artikelförfattaren siar om. Och det saknas grundläggande insikter till vad som behövs i det amerikanska samhället.

    Trumps korta stubin bara förvärrar det hela. Psykiatern Gabor Maté sade att Trumps far var psykopat vars sjukdom gick ut över sönerna. Den ena reagerade på misshandeln genom att bli alkoholist och supa ihjäl sig, den andra låter följderna av sin olyckliga barndom gå ut över hela världen. Bevare oss väl !

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here