I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett-två år sedan” återpubliceras denna artikel. Utslag av omtanke eller imperialism?
DN skriver 4/2 2022 ”Salomonöarna har hamnat i skottlinjen för supermakternas maktkamp i Stilla Havs-regionen. Efter att önationen slöt en säkerhetspakt med Kina förra året öppnar nu USA, efter 30 års frånvaro, en ambassad där. ”Ambassadens invigning efter 30 år med endast ett konsulat är bara början”, enlig USA:s högsta diplomat på Salomonöarna, Russel Comeau. Att bli en ambassad är första steget när vi skyndar på processen att etablera mer permanenta faciliteter och anställer fler diplomatiska medarbetare, säger han till Reuters.
Jag berättar nedan lite om bakgrunden och senaste årets historik https://www.dn.se/varlden/oro-for-kinas-framfart-far-usa-att-oppna-ambassad-pa-salomonoarna/
Några media har i början av maj 2022 rapporterat om USA:s reaktion på ett avtal mellan Kina och Salomonöarna. The Guardian: https://www-theguardian-com.translate.goog/world/2022/apr/23/us-warns-solomon-islands-against-china-military-base-as-australian-mps-trade-blame?CMP=share_btn_tw&_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=no&_x_tr_hl=en&_x_tr_pto=wapp
Vi erinrar oss inledningsvis att USA har omkring 700 militärbaser i andra länder, att man lägger militärbaser så nära Ryssland att missiler kan nå Moskva på 5 minuter. Och anser detta var en självklar rättighet medan oro och protester från Ryssland, nonchaleras, förhånas eller förtigs. Diskussionen i Australien, USA:s nära allierade är intressant.
____________________________________________________________________
USA varnar lilla önationen Salomonöarna 1000 mil bort från samarbete med Kina
Den amerikanska regeringen har varnat Salomonöarna för att den kommer att ”reagera på lämpligt sätt” om dess säkerhetsavtal med Kina leder till kinesisk militär närvaro i önationen i Stilla havet.
En amerikansk delegation på besök, med bl.a. säkerhetsrådgivaren för Indo-Stillahavsområdet Kurt Campbell, överlämnade budskapet direkt till Salomonöarnas premiärminister Manasseh Sogavare, enligt Vita huset, samtidigt som utfallet av avtalet fortsatte att dominera den australiensiska federala valkampanjen.
Detaljerna i avtalet har inte offentliggjorts. Men enligt ett utkast till avtalet skulle det tillåta att beväpnad kinesisk polis sätts in på Salomonöarnas begäran för att upprätthålla ”social ordning”. Det skulle också tillåta Kina att ”göra fartygsbesök på Salomonöarna, utföra logistisk påfyllning i Salomonöarna och göra mellanlandningar och övergångar i Salomonöarna”, och kinesiska styrkor skulle också kunna användas ”för att skydda säkerheten för kinesisk personal och större projekt i Salomonöarna”.
Kina utövar ”enorma påtryckningar” på önationer i Stilla havet, säger Australiens förre premiärminister Scott Morrison.
I ett uttalande sade Biden-administrationen att Sogavare försäkrade USA om att det inte skulle finnas någon långsiktig kinesisk närvaro på öarna. Men USA skulle ändå ”följa utvecklingen noga i samråd med regionala partner”.
”Salomonöarnas representanter angav att avtalet endast hade inhemska tillämpningar, men den amerikanska delegationen noterade att det finns potentiella regionala säkerhetsimplikationer av avtalet, bland annat för USA och dess allierade och partner”, sade Vita huset i ett uttalande.
”Den amerikanska delegationen beskrev tydliga områden som ger anledning till oro när det gäller avtalets syfte, räckvidd och öppenhet.
”Om åtgärder vidtas för att etablera en de facto permanent militär närvaro, maktprojektionsförmåga eller en militär installation, noterade delegationen att USA då skulle ha betydande farhågor och reagera därefter.”
Vita huset åtog sig också att påskynda återöppnandet av sin ambassad i Honiara.
På lördagsmorgonen vägrade den australiensiske finansministern Josh Frydenberg att uttala sig om när regeringen fick kännedom om avtalet.
Tidningarna Nine rapporterade tidigare i veckan att de australiska underrättelsetjänsterna först fick kännedom om avtalet i mars.
Men Morrison-regeringens misslyckande med att förhindra avtalet har av oppositionspartiet Labor beskrivits som det största utrikespolitiska misslyckandet i Stilla havet sedan andra världskriget.
Frydenberg ville inte säga när Australien först kände till pakten mellan Salomonöarna och Kina, utan sade i stället att ”vi har vetat att detta alltid varit en risk” och tillade att ”vi har vetat att det pågick diskussioner”.
Han sade också till Weekend Sunrise att regeringen inte kunde göra mycket mer för att hjälpa Salomonöarna och beskrev det befintliga stödet som en ”full court press”.
Koalitionsregeringen fortsatte att försöka använda frågan för att utmåla Labor som mjuka gentemot Kina, och Frydenberg beskrev ett tal av Labours vice ledare Richard Marles 2019 som dagens ”största nyhet”.
Marles – som kampanjade tillsammans med Jim Chalmers i Brisbane på grund av att Labourledaren Anthony Albaneses infektion med Covid – bekräftade rapporter om att han hade visat kinesiska regeringstjänstemän en kopia av ett tal som han höll vid ett universitet i Peking 2019.
”Jag höll ett tal i Kina där jag kritiserade Kina och jag ville försäkra mig om att den kinesiska regeringen inte alls var överraskad av vad jag skulle säga”, sade Marles.
”Regeringens påstående är ännu ett desperat försök att avleda från deras misslyckanden i Stilla havet.”
Den ledande parlamentsledamoten från Labour, Tanya Plibersek, sade på lördagsmorgonen att Salomonöarnas säkerhetspakt var en följd av ”år av försummelse” från den australiska regeringens sida.
På frågan om vad Labor skulle ha gjort annorlunda än koalitionen, sade hon: ”Vi skulle inte ha förstört relationen med våra grannar i Stilla havet från början.
”Det är oförklarligt att [premiärminister] Scott Morrison, efter att ha blivit varnad för detta, inte sa till sin utrikesminister Marise Payne: Jag vill att du ska sitta på första planet till Salomonöarna för att prata igenom detta.”
Reaktionen på avtalet på Salomonöarna har varit blandad.
Peter Kenilorea, ordförande för Salomonöarnas parlaments utrikesutskott och oppositionsledamot, beskrev avtalet som enbart gynnande för Kina.
Under ett forum som anordnades i veckan ifrågasatte Kenilorea också Sogavares påstående att hans regering hade rätt att ingå avtalet eftersom det var ett suveränt beslut.
”Jag tror inte att det är en väg vi bör gå eller att det är en väg som skulle gynna Salomonöarna”, sade han. ”Jag tror att den största vinnaren här kommer att vara Folkrepubliken Kina, när det gäller ett fotfäste i Stillahavsregionen.”
Han fortsatte med att säga att ”när det gäller säkerhet, särskilt i denna förhöjda geopolitiska miljö, är det mer än en nationell fråga … regionen påverkas, det får konsekvenser”.
En annan deltagare i forumet, den ledande akademikern från Salomonöarna, Dr Transform Aqorau, sade att det var oroande att ingen utanför regeringen hade sett en kopia av det undertecknade avtalet eller fått några detaljer om dess innehåll, men sade att han inte såg något fel med ett avtal som stärker den kungliga polisen på Salomonöarna (RSIPF).
Men den tidigare premiärministern för Salomonöarna och nuvarande parlamentsledamoten Danny Philip sade till samma forum att avtalet skulle bidra till att se till att kinesiska tillgångar skyddas i landet, efter att de australiensiska säkerhetsstyrkorna som satts in där misslyckats med att göra det. Hans påståenden avvisades av de australiska myndigheterna.
Snacka om dubbelmoral!
https://www.moonofalabama.org/2022/04/the-rules-based-order-knows-no-distance.html
Den lilla ön Solomon öarna FÅR INTE välja vilka allianser den vill ingå i! Ukraina får friheten att välja vilken allians den vill ingå i men inte Solomon öarna. varför? Jo, för att Ukraina vill ingå i den Nord Atlantiska Terror Organisationen [NATO] medan Solomon öarna vill stärka banden med Kina.
https://www.strategic-culture.org/news/2022/05/01/nato-the-founding-lie/
Fast vi vet ju alla svaren redan. Vi har fått dem upplästa och inlärda från Washington under hela Ukraina-krisen: ”varje land har rätt att välja sin utrikespolitik, sina allianser och sina säkerhetsengagemang”.
Denna ramsa ljuder likadant oavsett på vilken hastighet vevgrammofonen spelas på eller om skivan spelas baklänges: orden är alltid desamma.
Först Hilary Clintons valförlust, Trumps anarkisters misslyckade stormning av det amerikanska parlamentet efter sin ”valseger” och nu: Salomonöarna!
Den anglosaxiska politiska världsbilden som alltid syftar till likhet, närmast till politisk likstelhet, och fasthållande vid allt det förgångna och att ”inga fler fakirer får bestiga Vice-kungens palats igen” (som en viss Churchill vanvördigt kallade Gandhis självständiga Indien).
Nu får Salomonöarna del av den dynamiska kinesiska och asiatiska ekonomiska utvecklingen och kanske slipper alla konservativa och bakåtsträvande dysterkvistar i Canberra och Washington -och kanske rentav i London. Salomonöarna är en del av det brittiska ”Samväldet” -fast kanske inte så länge till?
Så spela upp Washingtons raspiga skiva om alla självständiga länders rätt till självständiga val i utrikespolitiken, så slipper vi få en helt nytt påhittad irakiskt vapen- och raketgömma bland de förrädiska salomonska öarna ledda av en förfärlig despot (men gårdagens bortglömda vän).
För det är ju där i våldet och kriget vi alltid hamnar med amerikanskt sällskap.
Största utrikespolitiska misslyckandet sedan 2a världskriget?Wow. Detta är rena gangster fasoner från Washington maffian,som tror sej ha rätten att lägga näsan överallt i världens alla hörn och kanter. Australien är pinsamma senaste åren så det är svårt att beskriva. Trots sin storlek är man Pentagons chihuahua. Varför inte ha god relation med Kina istället,jämt ska dessa gangstrarna från Washington slå en kil emellan
Den gamla VitMakt kulturen med kolonisation från Europa finns kvar. Det är vi i VitMakt kulturen som ska ha rätt att härska och kolonisera hela världen, ingen konkurrens skall tillåtas.
Nu börjar USAs hegemoni falla sönder. Kiribati skiftade ju ganska nyligen sin relation från Taiwan och därmed USA till Peking och därmed Kina.
Intressant är skillnaden mellan Australien och Nya Zeeland, Båda fortfarande brittiska kolonier formellt. Nya Zeeland är officiellt medlem av USAs spionorganisation Fem Ögon, men knyter sig allt närmare Kina, nyligen med ett utökat handelsavtal. Bor man där märker man skillnaderna mycket tydligt.
Australien koloniserades av straffångar 1786. Engelsmännen ansåg att Australien var
”Terra nullius” vilket betyder obebott och inte tillhörde någon. Australien urinnevånare Aborigins räknade man inte med.
Nya Zeeland koloniserades av äventyrare, två gånger. Först 640 då folk från Stilla Havets öar anlände i sju kanoter med uppenbara avsikter att kolonisera öarna. Andra gången var när engelsmännen ingick The Treaty of Waitangi 1840 med lokalbefolkningen. Engelsmännen trodde att dom annekterade öarna till England, men i kulturerna i Stilla Havet finns inget som ägarskap av land. Man kan disponera land, men det går inte att äga land. Man kan ju inte ta med sig det. Den debatten pågår till denna dag.
På Nya Zeeland är omkring 15% asiater, huvudsakligen från Kina och Indien. Religion har ett obetydlig inflytande i samhället.
Typisk översittare och tecken på svaghet än styrka. Är det så imperier i förfall agerar?
The USA is a bully! A bully afraid of its equals or peers. So the bully takes it out on the small countries. Ask yourself why the USA could not face Russia in ukraine but chose to fight hiding from behind? Well, because the USA is a bully and a bully does not dare a peer, since the bully knows will get 👋🏾👋🏾👋🏾 real baaaad
När kinesiska företag skapade samarbetsföretag på danska Grönland häromåret så öppnade de amerikanska Förenta staterna huxflux en liten stuga som varande nytt konsulat i huvudstaden Nuuk (f. Godthåb).
Fast, västliga diplomatiska beskickningar spionerar ju ”aldrig”……(som bekant)!
”HOW DARE YOU!”
Jag gillar den översta bilden där man ser Uncle Sam både överraskad och besvärad.
Jag hoppas det blir den nya situationen där USA alltmer förlorar kontrollen och en multipolär värld istället växer fram.
Nedan hittade jag en intressant analys om Kina på Swebbtv.
Jag tycker analysen var mycket informativ och läsvärd så därför länkar jag den hit.
Vad man sen tror om saken här det vet jag mindre om.
Men jag tycker på något sätt det lät hoppfullt även om man blir upplyst om problem även i Kina.
Men faktiskt tror jag det är så även om miljöproblemen där inte alls berörs.
Kontentan är i varje fall att Kina är på rätt väg.
Åtminstone som jag ser det.
Ett urklipp:
”– Ekonomisk nationalism är det nya budet för Kina. De vill inte vara i händerna på utlandet. Kineserna är nationalister på hemmaplan, men internationellt är de globalister. Den nya kursen är familjen, barnen, utbildning, det kinesiska partiet, militären, landets 5.000 år gamla tradition, kinesisk litteratur med mera. Allt det som gör Kina till Mittens rike. Och detta står ju i bjärt kontrast till det kulturella inbördeskrig som pågår i USA, där folket utbildas till att misstro varandra.”
https://nyheter.swebbtv.se/stig-berglund-kina-satsar-pa-nationalism-usa-lider-av-kulturellt-inbordeskrig/
USA:s allierade Taiwan hjälper Ryssland att tillverka vapen för krig?
4 feb. 2024 TAIWAN
Med krig som rasar i Ukraina importerar Ryssland precisionsutrustning till sina vapentillverkare från den trofasta amerikanska allierade Taiwan. Taiwantillverkade precisionsmaskiner skickades till Ryssland trots exportkontroller förra året, rapporterade The Washington Post. Sedan januari 2023 har det ryska företaget importerat över 20 miljoner dollar av sofistikerad utrustning som kallas CNC-verktygsmaskiner tillverkad i Taiwan. Moskva ska ha mottagit 193 delar av taiwanesiskt tillverkade metallbearbetningsmaskiner värda nästan 29 miljoner dollar från mars till september 2023. Nästan 80 % av utrustningen skickas enligt uppgift till Ryssland via mellanhänder, Turkiet och Kina, visade utredningen.
https://www.youtube.com/watch?v=B1jhqttsNBg
Anm.
Det här tolkar jag som högst vanlig verkstadsutrustning som användes både för civil och militär tillverkning.
Verktyg för att göra traktorer och stridsvagnar skiljer sig knappast.
Det är när högteknologin till vapensystemen kommer in i bilden som det börjar skilja sig.
CRUX = en vanlig amerikansk påverkanskanal?