Uttalande av Nationella Kommissionen för Mänskliga Rättigheter Chile-Sverige

4
Nationella Kommissionen för Mänskliga Rättigheter Chile-Sverige.

 

Offentligt uttalande, Stockholm, den 18 oktober 2023

Den 18 oktober 2019 var startdatumet för den sociala revolten i Chile. Säkerhetsstyrkornas våld mot civilbefolkningen som demonstrerade innebar dödsfall, hundratals offer för polisvåld, inklusive hundratals med ögonskador efter skott från den beväpnade polisstyrkan Carabineros.

Som ett resultat av Carabineros’ begränsningar, de civila myndigheternas undermåliga kontroll av polisen och det akuta behovet att förändra och garantera strikt efterlevnad av internationell rätt, rekommenderade Amnesty International en strukturell reform av Carabineros i sin rapport ”Eyes on Chile: Police violence and command responsibility during the social outbreak” (oktober 2020).

Men fram till idag (oktober 2023) har inget av detta hänt, inte heller har någon befälhavare hållits ansvarig för de omfattande kränkningarna av mänskliga rättigheter; trots de långa brottsutredningarna om säkerhetsstyrkornas roll och eventuella ansvar i den utbredda kränkningen av demonstranternas rätt till fysisk integritet. Det är oacceptabelt att generaldirektören för Carabineros, Ricardo Yáñez, (chef för direktoratet för ordning och säkerhet mellan 2019 och 2020) fortsätter att vägra att vittna inför åklagare Ximena Chong som utreder vilka som var ansvariga för procedurer/protokoller i samband med att människor skadades.

Nationella Institutet för Mänskliga Rättigheter (INDH) har uttryckt oro över bristen på reparation och rättvisa för de brott som begicks under den sociala revolten. Enligt INDH hade den nationella Åklagarmyndigheten i slutet av 2022 endast väckt åtal i 127 av de 10 568 klagomålen om kränkningar av mänskliga rättigheter, vilket resulterade i 27 fällande domar och åtta friande domar.

I Chile råder straffrihet – det som upplevdes under diktaturen gäller igen. Trots de ansträngningar som gjorts av människorättsorganisationer och jurister som drivit fallen om människorättsbrott, har vi å ena sidan en åklagarmyndighet som inte fullgör sitt uppdrag att utreda och å andra sidan ett rättsväsende som för länge sedan borde ha omstrukturerats, och därför är fortfarande ganska ovilligt att tillämpa rättvisa, och se till att straffa de ansvariga. När rättsväsendet agerat i människorättsfall under den sociala revolten har de dömt ut straff som inte motsvarar brottets allvar; vilket står i kontrast mot den iver med vilken de har åtalat unga människor som anklagats för påstådda våldshandlingar. Många ungdomar satt häktade i flera år i väntan på att utredningarna skulle avslutas. Många av fallen avskrevs eftersom bevisen som presenterades av åklagaren var falska och resultatet av säkerhetsstyrkornas upplägg.

Idag är det totalt 22 dömda ungdomar som avtjänar fängelsestraff. Ingen pratar om dem. De har försvunnit från det offentliga samtalet. Det finns inga tecken på att de kommer att bli benådade. Dessutom pågår rättegångar som kan komma att öka antalet dömda. Ett exempel är fallet med Nicolás Piña, dömd den 16 oktober till fängelse i 10 år och 1 dag. Vi stödjer den nationella och internationella kampanjen som inletts, med begäran till Högsta domstolen om ogiltigförklaring av domen och Nicolás Piñas omedelbara frihet.

Straffrihet kan inte fortsätta och rättvisan kan inte vänta längre. Det är därför vi höjer våra röster för sanning, rättvisa och reparation angående de människorättsbrott som begicks under den sociala revolten:

  • Frihet och reparation för de politiska fångarna från den sociala revolten. Nej till polisens falska bevis och vittnesmål som försöker kriminalisera de sociala protesterna.
  • Reparation till offren för kränkningar av mänskliga rättigheter. Den chilenska staten måste garantera allomfattande vård för offren för ögontrauma.
  • Nej till straffrihet för brott mot mänskliga rättigheter. De skyldiga måste åtalas och dömas, inklusive samtliga befäl som ingick i beslutskedjan.
  • Rättegång och fällande dom för Sebastián Piñera, den främste anstiftaren till våld, som förklarade krig mot sitt eget folk.
Latinamerikansk extremhöger 2020: fr.v. Almagro generalsekreterare för OAS, Chiles president Piñera, låtsaspresidenten Guaidó, Colombias Duque

Nationella Kommissionen för Mänskliga Rättigheter Chile-Sverige

Relaterat
Uttalande från Nationella Kommissionen för Mänskliga Rättigheter Chile-Sverige, inför 50-årsdagen av militärkuppen i Chile!
Nationella kommissionen för mänskliga rättigheter Chile-Sverige säger Nej till NATO!
Chilenare i Europa genomför en aktionshelg under mottot ”Piñera till Haag”
Glöm inte 11 september 1973, 2001, 2003… ! Nygamla uppgifter om 11 september 2001

Föregående artikelCIA-veteran analyserar olika möjligheter: Israel verkar vara ansvarigt för bombningen av al- Ahli-sjukhuset
Nästa artikelIsraels officiella program för etnisk rensning
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

  1. Uttalandet av svenska nationella kommissionen för mänskliga rättigheter som det framställs här liknar mer ett politiskt manifest än en apell för mänskliga rättigheter. Det beskriver inget av det som föregick insatserna från polis och militär som kom sent och i början med svag insats mot de våldsamma upploppen, mordbränder och utbredda rån, knappast något som kan ursäktas som mänskliga rättigheter. Enstaka demonstranter var inte våldsamma, men fortsatte demonstrera trots kravallerna. Den som går med vargar är en varg.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here