Vad avslöjade Al Jazeeras undersökning av israeliska krigsförbrytelser i Gaza?

3
55

Al Jazeeras dokumentärfilm

Längd 01 timmar 20 minuter 59 sekunder. 01:20:59.

Al Jazeera

Bakgrundsartikel som förklarar innehållet i Al Jazeeras dokumentärfilm

I-Unit undersökte tusentals videor och foton som publicerats på sociala medier av israeliska soldater.

Av Richard Sanders och Al Jazeeras utredningsenhet

Publicerad den 3 oktober 2024

När de israeliska trupperna gick in i Gaza den 27 oktober, efter tre veckors flygbombningar till följd av Hamas attack mot Israel den 7 oktober, tog de med sig sina iPhones.

”Vi lever i en tid av teknik, och detta har beskrivits som det första livestreamade folkmordet i historien”, sade den palestinska författaren Susan Abulhawa till Al Jazeeras utredningsenhet (I-Unit).

REKOMMENDERADE BERÄTTELSER

Under det år som gått sedan dess har israeliska soldater publicerat tusentals videor och foton på Instagram, Facebook, TikTok och YouTube.

Dessa videor och foton utgör grunden för I-Unit:s nya film, som undersöker israeliska krigsförbrytelser, främst med hjälp av de bevis som israeliska soldater själva har tillhandahållit.

Det är, enligt Rodney Dixon, en expert på internationell rätt som medverkar i filmen, ”en skattkista som man mycket sällan stöter på … något som jag tror att åklagarna kommer att slicka sig om munnen åt”.

Hur genomfördes denna utredning?

Medan journalister i väst försökte skildra kriget mot Gaza som komplext och nyanserat, visade en flod av inlägg på sociala medier från israeliska soldater att de betraktade det som allt annat än det.

I-enheten beslutade att undersöka dessa inlägg.

Man räknade med att behöva avsätta betydande resurser för geolokalisering – användning av satellitkartor och andra källor för att identifiera specifika platser – och för att använda programvara för ansiktsigenkänning för att skanna internet för att identifiera soldaterna på bilderna och i filmerna.

Vad man fann var dock att soldaterna för det mesta lade ut material i sina egna namn på allmänt tillgängliga plattformar och ofta gav detaljer om när och var de avbildade incidenterna ägde rum.

I-Unit började samla in dessa videor och foton och sammanställde en databas med mer än 2.500 konton på sociala medier.

Filmmaterialet visades för en rad experter på militär och mänskliga rättigheter, däribland Dixon, Charlie Herbert, en pensionerad generalmajor i den brittiska armén, och Bill Van Esveld, biträdande chef för Mellanöstern och Nordafrika på Human Rights Watch.

Den använde sig också av team på plats för att filma vittnesmål och använde sig av bilder från israeliska drönare som samlats in av Al Jazeera Arabic.

Vad kom utredningen fram till?

Det beteende som visas på bilderna och i filmerna sträcker sig från grova skämt och soldater som rotar bland kvinnors underkläder till vad som verkar vara mord på obeväpnade civila.

Det kommer att vara upp till åklagare att avgöra om soldaterna är skyldiga eller inte, men både Dixon och Van Esveld sade till Al Jazeera att flera av de dokumenterade incidenterna förtjänade att utredas av internationella utredare.

De flesta av bilderna och videoklippen föll inom en av tre kategorier: hänsynslös förstörelse, misshandel av fångar och användning av mänskliga sköldar. Alla tre kan utgöra brott mot internationell humanitär rätt (IHL) och krigsförbrytelser enligt Romstadgan för Internationella brottmålsdomstolen.

Hänsynslös förstörelse

Videorna visar ofta soldater som slår sönder och förstör egendom och ägodelar. Andra visar hus som sätts i brand. Det vanligaste återkommande inslaget var detonation av byggnader.

”Det faktum att de har kunnat rigga upp dessa byggnader med sprängämnen visar mycket tydligt att det inte finns något aktuellt hot från dessa byggnader”, sa Herbert till Al Jazeera.

”Det finns inget berättigande för att förstöra en byggnad om fienden inte befinner sig i den”, säger Van Esveld. ”Man kan inte gå runt och i onödan förstöra civil egendom… Det är förbjudet”, tillade han. ”Och om man gör det tillräckligt ofta är det en krigsförbrytelse.”

Vad säger internationell humanitär rätt om förstörelse av egendom?

Artikel 8.2 a iv i Romstadgan förbjuder ”omfattande förstörelse och tillägnande av egendom, som inte motiveras av militär nödvändighet och som utförs olagligt och hänsynslöst”.

Israeli soldiers have posted many videos on social media showing them destroying buildings in Gaza. [Al Jazeera]

Bild

Israeliska soldater har lagt upp många videor på sociala medier som visar hur de förstör byggnader i Gaza [Al Jazeera].

Misshandel av fångar

Några av filmerna visar ett stort antal fångar som är avklädda till underkläderna, hålls i stresspositioner och hånas för att de har smutsat ner sig. En video visar nakna och nästan nakna fångar, bundna och med ögonbindel, som sparkas och släpas runt på golvet.

I en video filmar en fransk-israelisk soldat en fånge som dras bakifrån en lastbil och säger: ”Titta, jag ska visa dig hans rygg. Du kommer att skratta åt det här. Han blev torterad.”

”Tortyr är ett av de allvarligaste internationella brotten … Väldigt ofta är det dock svårt att få fram bevis … Den här typen av material där du har personer på kamera som erkänner att de har deltagit i tortyr skulle vara mycket användbart för alla utredare eller en åklagare”, säger Dixon till Al Jazeera.

Soldaternas videoklipp kompletteras av vittnesmål som samlats in av I-Unit:s team i Gaza. Filmen innehåller tre berättelser om misshandel och övergrepp.

”De tog min son, den äldste, som just hade gift sig”, säger Abu Amer. ”Han blev torterad. Jag kunde höra hans skrik när de kvävde honom och slog honom i rummet intill. Det fanns inget vi kunde göra med gevären riktade mot våra huvuden. Vi kunde inte röra oss.”

Abu Amer säger att en soldat sa till hans son: ”Inget hindrar oss från att döda dig. Vi kan bara döda er allihop. Det är helt normalt. Ingen kommer att avskräcka oss och ingen kommer att ställa oss till svars.”

Även kvinnor utsattes för övergrepp. Hadeel Dahdouh berättade att en soldat sparkade henne i magen. ”Han slog mig på ryggen med pistolen och på huvudet med en metallbit i handen.” Jag sa till honom: ’Lossa på handbojan’, men han drog bara åt den ännu mer.”

En annan palestinier från Gaza, Fadi Bakr, sa att han av en soldat tvingades ligga på ett förruttnat lik och som också hotade att avrätta honom.

Senare, på Sde Teiman-fängelset i södra Israel, sade han att han såg vakter använda en hund för att våldta en ung manlig fånge.

Vad säger internationell humanitär rätt om misshandel av fångar?

Artikel 8.2 a ii i Romstadgan förbjuder ”tortyr eller omänsklig behandling, inbegripet biologiska experiment”, medan artikel 8.2 b xxi förbjuder ”kränkning av den personliga värdigheten, särskilt förödmjukande och förnedrande behandling”.

X

Mänskliga sköldar

I-Unit intervjuade sex personer som vittnade om att de använts som mänskliga sköldar av israeliska trupper.

Abu Amer beskrev hur de israeliska soldaterna under sammandrabbningar mellan israeliska soldater och palestinska krigare ”tog oss, männen, och placerade oss nära balkongen. De placerade sina vapen ovanför våra huvuden och sköt mot de unga männen på andra sidan.”

Han berättar att han sedan tvingades inspektera byggnader efter försåtsmineringar och bakhåll medan en soldat övervakade honom från en balkong med en kulspruta. ”Han sa: Försök med något, vad som helst och jag skjuter dig.”

Filmsekvenser som samlats in av Al Jazeera Arabic stöder detta. Den visar hur en fånge tvingas inspektera tomma byggnader samtidigt som han övervakas av en drönare.

Separata bilder visar blodiga fångar som förses med kameror så att de kan gå in i byggnader som trupperna ännu inte har säkrat.

Ett foto som togs av en israelisk soldat i Gaza City i november – och som publicerades på nätet – visar två fångar som går framför en stridsvagn med en soldat bakom sig. I en intervju beskrev en av männen senare hur de tvingades och användes som mänskliga sköldar.

På Nasser-sjukhuset i Khan Younis i februari tvingades en ung man av israelerna att agera budbärare och beordra fördrivna människor att evakuera byggnaden. Mannen sköts sedan till döds av en krypskytt framför ögonen på sin mor.

Att använda människor för att utföra militära uppgifter är ”på många sätt definitionen av att använda personer som en mänsklig sköld”, förklarade Dixon.

The I-Unit obtained video of Palestinians being used as human shields.

Bild

I-Unit erhöll video av palestinier som används som mänskliga sköldar [Al Jazeera].

I-Unit intervjuade offrets mor och ett annat vittne.

Vad säger internationell humanitär rätt om användningen av mänskliga sköldar?

Enligt artikel 8.2 b xxiii i Romstadgan är det förbjudet att ”utnyttja närvaron av en civilperson eller annan skyddad person för att göra vissa punkter, områden eller militära styrkor immuna mot militära operationer”.

Finns det några särskilda enheter som har en framträdande roll i bilderna och filmerna?

8219 Combat Engineering Battalion – även känd som Gadhan Commando – har en framträdande roll i videor som lagts ut på nätet.

De förstörde hundratals byggnader i Gaza City och fortsatte sedan till södra delen av Gazaremsan där de mellan den 28 december och den 9 juni totalförstörde Khirbet Khuza’a, en stad med 13 000 invånare nära stängslet som skiljer Gaza från Israel.

”Vi … förstörde en hel by som hämnd för vad de gjorde mot Kibbutz Nir Oz den 7/10”, skrev kapten Chai Roe Cohen från 8219-bataljonens C-kompani i ett Instagram-inlägg den 7 januari. Nir Oz ligger precis på andra sidan stängslet från Khirbet Khuza’a och attackerades den 7 oktober, varvid omkring en fjärdedel av invånarna dödades eller tillfångatogs.

”Den hämndretorik som vi har hört från vissa israeliska soldater … är oroande. Grymheter rättfärdigar inte grymheter”, sade Van Esveld till Al Jazeera.

8219 leddes under sina operationer i Gaza av överstelöjtnant Meir Duvdevani.

”Internationella brottmålsdomstolen kommer … att leta efter dem som är högt upp i befälskedjan … och bevis som kommer direkt från befälhavare om de order som de gav och det sätt på vilket de befaller och kontrollerar trupperna skulle vara avgörande bevis”, sade Dixon.

I-Unit granskade också en video som lagts ut på nätet av en soldat vid namn Shalom Gilbert, medlem i 202:a fallskärmsjägarbataljonen. Videon visar hur tre obeväpnade män dödas av krypskyttar.

”Bara för att en civilperson går i ett område där strider pågår innebär det inte att de är lovligt byte … Om de blir inblandade i fientligheterna vid ett visst tillfälle, ja, då förlorar de sin civila status. De kan bli måltavlor. Men då måste du visa bevis för att de utgör ett hot mot dig … Det är potentiellt en fråga som Internationella brottmålsdomstolen skulle vilja titta på”, säger Dixon.

I 202 ingick ett krypskytteteam, känt som Ghost Unit, som bestod av 21 personer.

Västvärldens medverkan

Den israeliska regeringen är för närvarande under utredning för folkmord vid Internationella domstolen. Detta innebär att alla länder som har gett stöd till Israels krigsinsatser också kan komma att åtalas.

Mellan 2019 och 2023 kom 69 procent av den israeliska vapenimporten från USA och 30 procent från Tyskland. Båda har fortsatt att leverera vapen under hela denna konflikt, även om de tyska leveranserna har minskat sedan början av året.

I filmen visas reportage från Declassified UK, som visar den centrala roll som den brittiska basen RAF Akrotiri på Cypern spelar. Britterna har genomfört övervakningsflygningar över Gaza sedan början av december, förmodligen för att underlätta räddningen av israeliska fångar.

I filmen hävdade Matt Kennard från Declassified att detta ”inte förklarar” flygningarna. Det fanns ”bara två brittiska gisslan i Gaza … Det fanns upp till 1.000 timmars [övervaknings-] bilder i mars.”

De R1 Shadow-plan som britterna använder har kapacitet för målupptäckt.

X

 

”När du börjar agera i en konflikt på en sådan nivå att de människor på marken som strider använder din information när de strider”, kan du bli ’en part i konflikten’, förklarade Van Esveld.

”Om du fortsätter att känna till och fortsätta att leverera vapen och målinformation, om du levererar målinformation trots att du vet vad resultatet blir, och resultatet är en grov kränkning av de mänskliga rättigheterna, då blir du också medskyldig. Förnekelsen av att man är djupt involverad i vad som händer i Gaza börjar då att försvinna”, tillade han.

I-Unit frågade den brittiska regeringen om dess övervakningsflygningar. Den berättade för oss: ”Storbritannien är inte en deltagare i konflikten mellan Israel och Hamas … Som en principfråga tillhandahåller vi endast underrättelser till våra allierade där vi är övertygade om att de kommer att användas i enlighet med internationell humanitär rätt … Endast information som rör gisslanräddning vidarebefordras till de israeliska myndigheterna.”

Man tillade: ”Vår prioritet är fortfarande att uppnå eldupphör i Gaza så att gisslan kan släppas, civila skyddas och bistånd strömma in.”

 

KÄLLA: AL JAZEERA

Föregående artikelNoam Chomsky om Ukraina, Nato, USA
Nästa artikelSlakt i Gaza och Libanon när kriget mot Iran närmar sig
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

  1. Nicaragua bryter med folkmördar regimen israel medan Sveriges skamlösa statsminister Ulf ”israel har rätt till folk….” Kristensson stöttar den värsta regimen i historien.

    • Tydligen finns det länder som har ledare med människovärdigt och moraliskt kompass. Detta medan de svenska i all möjlig utsträckning famlar runt i sin så egoistiska värld av flärd och finesser och där större delen av riksdagsarbete ägnas åt att diskutera vilka regler som gäller dem själva.
      Sverige beskrivs ofta som en Ankdamm. Nog är definitionen pöl mer passande och kapaciteten hos de styrande befinner sig i pölsörjans nivå oförmögna att differentiera mellan försvar och anfall. Alternativt kan det handla om banditers förhållning till rångods: rätten att försvara det man stulit.
      Svenskt regelverk är nog byggt på samma principer.

  2. Israels barbari och folkmord måste stoppas omedelbart, det skulle ha gjorts för längesedan, om världen hade haft en rättvis ordning i praktiken. Internationella lagar och FN-stadgan måste följas av alla utan undantag. Jag hoppas att israel och deras uppbackare får mycket hårda domar och att palestinierna får tillbaka sitt land så snart som möjligt.

    Vilken bra dokumentation det finns!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here