Vad skriver ”en värdig representant för den liberala pressen”?

0
18

 

Rolf Nilsson har kommenterat en ledarartikel av Jonna Nylander, Kristianstadsbladet, vilken han sände som debattinlägg till tidningen. https://www.kristianstadsbladet.se/ledare/att-bojkotta-israel-ar-inte-ratt-vag/En av många artiklar i den etablerade pressen med liknande innehåll. Jag återger nedan hennes artikel och Rolf Nilssons kommentarer – som refuserats av Kristianstadsbladet. Vad kan det bero på?

_____________

Ledare 30/9 Johanna Nylander: Att bojkotta Israel är inte rätt väg

Att avstå från allt som kan ha en möjlig koppling till Israel innebär att man bojkottar oppositionen som har en chans att vända inrikespolitiken i landet. (Svärtat i ledaren).

Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.

Bild

Foto: Johan Nilsson/TT

Konsumentmakt är bra. Att välja bort det man inte vill köpa och lägga pengarna på det man vill ha är grunden i marknadsekonomin. När utbud och efterfrågan har som bäst balans blir priser rimliga och konkurrensen gynnar både producenter och konsumenter.

I tider av krig och konflikter höjs krav på bojkotter. Sedan länge driver Palestinarörelsen med olika avsändare en bojkottkampanj av allt israeliskt, med listor och appar som blivit än mer populära efter Hamas terrordåd och krigsförklaring riktat mot civila israeler för snart ett år sedan.

I andra änden finns de ukrainska bojkottlistorna mot alla bolag som verkar i Ryssland. De kompletterar internationella mellanstatliga sanktionslistor mot ryska bolag och individer som fått tillgångar frysta och handels- och näringsförbud för att deras kopplingar till den ryska staten är klarlagda. Det är bra. Alla påtryckningar mot den ryska staten behövs.

Att företag lämnar landet och slutar sälja sina varor dit är en viktig del för att markera och ta varje resurs som är möjligt från den krigsmakt som försöker förgöra Ukraina. Bäst effekt har bojkotterna när de är på nationell eller internationell nivå, men alla markeringar som leder dit är moraliskt rätt.

Ryssland är en diktatur som mördar sin opposition och har invaderat sitt grannland. Det finns ingen handel dit som är värd att stödja.

När det gäller den ständiga bojkotten mot Israel är den långt ifrån lika svartvit och enkel eftersom den bakomliggande konflikten är långt mer komplicerad. Israel för ett krig mot terrorgrupper som kidnappat ett helt folk och som saknar demokratisk legitimitet.

”Israel för ett krig mot terrorgrupper som kidnappat ett helt folk.”

Att avstå från allt som kan ha en möjlig koppling till Israel innebär att man bojkottar den demokratiska opposition som har en chans att vända inrikespolitiken i landet och återvända till en stabil väg mot en tvåstatslösning. Det riskerar att utmynna i antisemitism och desinformation som inte bara drabbar styret utan än mer medborgarna i Mellanösterns enda demokrati. Vill man se en långsiktig lösning på konflikten är det inte rätt väg att gå.

Bojkotterna mot Sydafrika brukar ofta beskrivas som bidragande till apartheidregimens fall. Men det var en strukturerad kombination av sanktioner, internationellt tryck och intern opposition som fällde det rasistiska systemet. Landet i sig har fortfarande stora utmaningar med demokrati, ekonomi och mänskliga rättigheter.

Det är bra att använda sin konsumentmakt när man kan, men samtidigt viktigt att veta vad det är man försöker undvika. När Eurovision hölls i Malmö i våras drabbade flera av bojkotterna lokala småföretagare. Bojkotter kan alltså vara kontraproduktiva i sakfrågan, skada verksamheter och urholka kraften i de bojkotter som verkligen behövs.

Johanna Nylander är fristående krönikör på ledarsidan.

______________________

Rolf Nilsson

Rolf Nilsson: Johanna Nylander är en värdig representant för den liberala pressen

Men varför utelämnas så många fakta? Som är lätt tillgängliga för den som söker.

JN skriver på ledarplats i Kb den 30/9.  Mina kommentarer nedan i kursiv. Hennes budskap är i korthet att…

  • Israel är en demokrati
    ICJ har förklarat att Israel är en apartheidstat som sedan 1967 olagligen ockuperar Gaza och Västbanken. En apartheidstat kan rimligen inte samtidigt vara en demokrati.
  • Bojkottaktioner mot Israel har blivit populära sedan …” Hamas terrordåd och krigsförklaring riktat mot civila israeler”
    Liksom en gång mot apartheidstaten Sydafrika (som JN också kommenterar som närmast betydelselös) finns en bojkottaktion (BDS) mot Israel. Denna grundades redan 2005, alltså inte efter 7/10 2023.
    Inspirerade av den sydafrikanska anti-apartheidrörelsen uppmanar BDS-rörelsen till ickev
    åldsaktioner tills Israel agerar i enlighet med internationell rätt genom att:

–      Upphöra med ockupationen; 

–      Erkänna Israels palestinska medborgare fulla medborgerliga rättigheter;

–      Respektera de palestinska flyktingarnas rätt till återvändande i enlighet med FNs resolution 194.

  • ”Israel för ett krig mot terrorgrupper som kidnappat ett helt folk och som saknar demokratisk legitimitet.”
    Israel är en ockupationmakt och Hamas är en legitim motståndsrörelse enligt folkrätten. Israel står dessutom anklagat för folkmord i ICJ, FN:s domstol. Dessa fakta utelämnas regelmässigt i medias bevakning och kommentarer.
  • Bojkott av Israel är inte bra för det förhindrar en tvåstatslösning.
    Israel har upprepade gånger, i olika sammanhang och av olika politiker gjort klart att man inte är intresserade av någon tvåstatslösning. Man strävar efter att etniskt rensa Gaza och Västbanken från alla palestinier. Detta är ingen hemlighet. Israels mål är en rent judisk stat, en teokrati.
  • ”Ryssland är en diktatur som mördar sin opposition och har invaderat sitt grannland”
    Ryssland må vara ’autokratiskt’, men dock en demokrati, med val till både statsduman och presidentposten. Statsduman är underhuset i Ryska federationens federala församling. Den inrättades i och med ikraftträdandet av 1993 års ryska författning och består av 450 ledamöter som utses i val med blandat valsystem (hälften i enmansvalkretsar och hälften i proportionella val). I duman finns 6 partier och 2 oberoende kandidater. Angående kriger är det USA och NATO som för ett proxykrig mot Ryssland. Kriget är framprovocerat, dels genom utvidgningen av NATO sedan 1999 (ett brott mot de löften man gav Gorbatjov vid Tysklands återförening), att man 2008 började tala om att ansluta Ukraina till NATO, genom den USA-stödda statskuppen i Ukraina 2014 och genom att sabotera dels Minskavtalen 2014 och 2015 och därefter Istanbulavtalet i mars 2022. Efter påtryckningar från NATO via Boris Johnson valde Ukraina bort fredsavtalet. Det slutliga målet för USA är enligt bedömare att först få till stånd en regimförändring och sedan ev. en uppdelning av Ryssland i mindre enheter (som med Jugoslavien) för att lättare kunna komma åt Rysslands naturresurser och bli kvitt en stark motståndare. En återgång till Jeltsinårens kaos alltså.
  • Bojkott av Ryssland är bra, ”alla påtryckningar mot den ryska staten behövs”.
    Bojkotten av Ryssland har sitt pris, se nedan. Tillkommer att det skyndar på dedollariseringen vilket lär få konsekvenser framför allt för USA, men sannolikt också för oss i Sverige.
  • ”Bojkotter kan alltså vara kontraproduktiva i sakfrågan”
    Det är nog så sant! Tyskland är på väg att avindustrialiseras efter att de bl.a. gjort sig av med den billiga ryska gasen man tidigaer lutat sig mot, plus den ryska marknaden. Tillkommer förstås att man lagt ner alla sina kärnkraftverk och som resultat har fått både höjda gaspriser (40 % högre) och höga elpriser.

 

 

 

 

Föregående artikelKinas ”gemensamma framtid” (för mänskligheten)
Nästa artikelManifestationer för nationellt oberoende, alliansfrihet och neutralitet!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here