Vad tycker egentligen Putin idag? Färsk intervju

8

Detta är en översättning av en intervju 3 juni, vilken har publicerats på The Saker.
https://thesaker.is/vladimir-putin-interview-with-rossiya-tv/

Presidenten svarade på frågor från Pavel Zarubin från TV-kanalen Rossyia 1.

_____________________________________________________________

Pavel Zarubin: Vi har just följt ditt möte med Senegals ledare, som också är Afrikanska unionens nuvarande ledare. Han uttryckte, och faktiskt har många länder under den senaste veckan uttryckt oro, inte så mycket för livsmedelskrisen, utan de är rädda för en storskalig svältkatastrof eftersom världsmarknadspriserna på livsmedel stiger och det gör även olje- och gaspriserna.

Naturligtvis skyller västvärlden också på Ryssland för detta. Hur ser den verkliga situationen ut just nu, hur utvecklas den? Och vad tror du kommer att hända på livsmedels- och energimarknaderna?

Rysslands president Vladimir Putin: Ja, vi ser faktiskt försök att lägga ansvaret på Ryssland för utvecklingen på den globala livsmedelsmarknaden och de växande problemen där. Jag måste säga att detta är ytterligare ett försök att lägga skulden på någon annan. Men varför?

För det första blev situationen på den globala livsmedelsmarknaden inte värre i går eller ens i samband med att Rysslands särskilda militära operation inleddes i Donbass, i Ukraina.

Situationen försämrades i februari 2020 under insatserna för att motverka pandemin av coronaviruset när världsekonomin låg nere och måste återupplivas.

De finansiella och ekonomiska myndigheterna i USA fann av allt att döma inget bättre än att anslå stora summor pengar för att stödja befolkningen och vissa företag och ekonomiska sektorer.

Vi gjorde i allmänhet nästan samma sak, men jag försäkrar er om att vi var mycket noggrannare, och resultaten är uppenbara: vi gjorde detta selektivt och fick de önskade resultaten utan att påverka de makroekonomiska indikatorerna, inklusive en överdriven inflationstillväxt.

Situationen var helt annorlunda i Förenta staterna. Penningmängden i USA ökade med 5 900 miljarder dollar på mindre än två år, från februari 2020 till slutet av 2021 – en aldrig tidigare skådad produktivitet hos penningtryckmaskinerna. Den totala kontantmängden ökade med 38,6 procent.

Uppenbarligen trodde de amerikanska finansmyndigheterna att dollarn var en global valuta, och att den skulle sprida sig som vanligt, som den gjort tidigare år, och att den skulle upplösas i den globala ekonomin, och att USA inte ens skulle känna av det.

Men det hände inte, inte den här gången. Faktum är att anständiga människor – och det finns sådana människor i Förenta staterna – finansministern nyligen sade att de hade gjort ett misstag. Det var alltså ett misstag som begicks av USA:s finansiella och ekonomiska myndigheter – det har inget att göra med Rysslands agerande i Ukraina, det är helt orelaterat.

Och det var det första steget – och ett stort steg – mot den nuvarande ogynnsamma situationen på livsmedelsmarknaden, eftersom livsmedelspriserna för det första omedelbart steg, de ökade. Detta är den första orsaken.

Den andra orsaken var de europeiska ländernas kortsiktiga politik, och framför allt Europeiska kommissionens energipolitik. Vi ser vad som händer där. Personligen anser jag att många politiska aktörer i Förenta staterna och Europa har utnyttjat människors naturliga oro för klimatet och klimatförändringarna och börjat främja den gröna agendan, även inom energisektorn.

Allt verkar bra, förutom de okvalificerade och grundlösa rekommendationerna om vad som måste göras inom energisektorn. Möjligheterna för alternativa energislag överskattas: sol- och vindkraft, alla andra energislag, vätgas – det är förmodligen goda framtidsutsikter, men i dag kan de inte produceras i den mängd som krävs, med den kvalitet som krävs och till acceptabla priser. Och samtidigt började man förringa betydelsen av konventionella energislag, inklusive och framför allt kolväten.

Vad blev resultatet av detta? Bankerna slutade att bevilja lån eftersom de stod under press. Försäkringsbolagen slutade försäkra affärer. Lokala myndigheter slutade att tilldela tomter för att utöka produktionen och minskade byggandet av specialtransporter, inklusive rörledningar.

Allt detta ledde till brist på investeringar i världens energisektor och till prisökningar som följd. Vinden var inte så stark som förväntat under det gångna året, vintern drog ut på tiden och priserna sköt omedelbart i höjden.

Till råga på allt lyssnade européerna inte på våra ihärdiga krav på att bevara långsiktiga avtal för leverans av naturgas till europeiska länder. De började avveckla dem. Många är fortfarande giltiga, men de började avveckla dem.

Detta hade en negativ effekt på den europeiska energimarknaden: priserna steg. Ryssland har absolut ingenting med detta att göra.

Men så snart gaspriserna började stiga följde priserna på gödningsmedel med, eftersom gas används för att producera en del av dessa gödningsmedel. Allt hänger ihop. Så snart priserna på gödselmedel började stiga blev många företag, även i europeiska länder, olönsamma och började lägga ner helt och hållet. Mängden gödselmedel på världsmarknaden sjönk och priserna steg dramatiskt, till många europeiska politikers stora förvåning.

Vi varnade dem dock för detta, och detta har inte på något sätt med Rysslands militära operation i Donbass att göra.

Men när vi inledde vår operation började våra så kallade europeiska och amerikanska partner vidta åtgärder som förvärrade situationen både inom livsmedelssektorn och gödselproduktionen.

Ryssland står för övrigt för 25 procent av världsmarknaden för gödselmedel. När det gäller kaliumgödsel har Alexander Lukasjenko berättat detta för mig – men vi bör naturligtvis dubbelkolla det, även om jag tror att det är sant – när det gäller kaliumgödsel står Ryssland och Vitryssland för 45 procent av världsmarknaden. Det är en enormt stor andel.

Skördarna är beroende av hur mycket gödsel som läggs i jorden. Så snart det stod klart att våra gödselmedel inte skulle finnas på världsmarknaden steg priserna omedelbart på både gödselmedel och livsmedelsprodukter, för om det inte finns några gödselmedel är det omöjligt att producera den mängd jordbruksprodukter som krävs.

Det ena leder till det andra, och Ryssland har inget med det att göra. Våra partner har själva begått en mängd misstag, och nu letar de efter någon att skylla på. Ryssland är naturligtvis den lämpligaste kandidaten i detta avseende.

Pavel Zarubin: För övrigt har det just rapporterats att hustrun till chefen för våra största gödselmedelsföretag har inkluderats i det nya europeiska sanktionspaketet.

Vad kommer allt detta att leda till enligt din åsikt?

Vladimir Putin: Detta kommer att förvärra en dålig situation.

Britterna och senare amerikanerna – anglosaxarna – införde sanktioner mot våra gödningsmedel. När amerikanerna sedan insåg vad som hände upphävde de sina sanktioner, men det gjorde inte européerna. De säger själva till mig under kontakterna: Ja, vi måste tänka på det, vi måste göra något åt det, men i dag har de bara förvärrat situationen.

Detta kommer att förvärra situationen på världsmarknaden för gödselmedel, och därmed kommer skördeutsikterna att bli mycket mer blygsamma, och priserna kommer att fortsätta att stiga – det är allt. Detta är en helt igenom kortsiktig, felaktig, jag skulle vilja säga helt enkelt dum politik som leder till ett dödläge.

Pavel Zarubin: Men Ryssland anklagas av högt uppsatta tjänstemän för att hindra den spannmål som faktiskt finns där, i ukrainska hamnar, från att lämna landet.

Vladimir Putin: De bluffar, och jag ska förklara varför.

Först finns det några objektiva saker, och jag ska nämna dem nu. Världen producerar cirka 800 miljoner ton spannmål, vete, per år. Nu får vi höra att Ukraina är redo att exportera 20 miljoner ton. 20 miljoner ton av 800 miljoner ton motsvarar alltså 2,5 procent. Men om vi utgår från det faktum att vete bara utgör 20 procent av alla livsmedelsprodukter i världen – och det är fallet, detta är inte våra uppgifter, de kommer från FN – innebär detta att dessa 20 miljoner ton ukrainskt vete bara utgör 0,5 procent, praktiskt taget ingenting. Detta är den första punkten.

Den andra. 20 miljoner ton ukrainskt vete är potentiell export. I dag säger också USA:s officiella organ att Ukraina skulle kunna exportera sex miljoner ton vete. Enligt vårt jordbruksministerium är siffran inte sex utan ungefär fem miljoner ton, men okej, låt oss anta att det är sex, plus att landet skulle kunna exportera sju miljoner ton majs – detta är siffran från vårt jordbruksministerium. Vi inser att detta inte är mycket.

Under det nuvarande jordbruksåret 2021-2022 kommer vi att exportera 37 miljoner ton och jag tror att vi kommer att öka denna export till 50 miljoner ton under 2022-2023. Men detta är förresten lämpligt.

När det gäller att skeppa ut ukrainsk spannmål förhindrar vi inte detta. Det finns flera sätt att exportera spannmål.

Det första. Man kan skeppa ut det via de Ukrainakontrollerade hamnarna, främst i Svarta havet – Odessa och närliggande hamnar. Vi har inte minerat tillfarterna till hamnen – det har Ukraina gjort.

Jag har redan sagt till alla våra kolleger många gånger – låt dem ta bort minorna från hamnarna och låt fartygen lastade med spannmål åka ut. Vi kommer att garantera deras fredliga passage till internationellt vatten utan några problem. Det finns inga problem alls. Fortsätt.

De måste röja minorna och lyfta upp de fartyg som de sänkte med avsikt i Svarta havet för att göra det svårt att ta sig in i hamnarna i södra Ukraina. Vi är redo att göra detta; vi kommer inte att använda minröjningsprocessen för att inleda en attack från havet. Jag har redan sagt detta. Detta är den första punkten.

Den andra. Det finns en annan möjlighet: hamnarna i Azovska sjön – Berdyansk och Mariupol – är under vår kontroll, och vi är redo att garantera en problemfri utfart från dessa hamnar, även för exporterad ukrainsk spannmål. Varsågod och fortsätt.

Vi arbetar redan med minröjningen. Vi håller på att slutföra detta arbete – vid ett tillfälle lade ukrainska trupper ut tre lager minor. Denna process håller på att avslutas. Vi kommer att skapa den nödvändiga logistiken. Detta är inget problem; vi kommer att göra detta. Detta är den andra punkten.

Den tredje. Det är möjligt att transportera spannmål från Ukraina via Donau och genom Rumänien.

För det fjärde. Det är också möjligt genom Ungern.

Och för det femte är det också möjligt att göra det via Polen. Ja, det finns vissa tekniska problem eftersom spåren har olika spårvidd och hjulboggierna måste bytas ut. Men det tar bara några timmar, det är allt.

Slutligen är det enklaste sättet att transportera spannmål via Vitryssland. Det är det enklaste och billigaste sättet eftersom det därifrån omedelbart kan skeppas till Östersjöhamnarna och vidare till vilken plats som helst i världen.

Men då måste de upphäva sanktionerna mot Vitryssland. Detta är dock inte vårt problem. Vitrysslands president Alexander Lukasjenko uttrycker det i alla fall så här: Om någon vill lösa problemet med att exportera ukrainsk spannmål, om detta problem överhuvudtaget existerar, så använd det enklaste sättet – genom Vitryssland. Ingen kommer att stoppa er.

Så problemet med att transportera spannmål från Ukraina existerar egentligen inte.

Pavel Zarubin: Hur skulle logistiken fungera för att skeppa det från de hamnar som står under vår kontroll? Hur skulle villkoren se ut?

Vladimir Putin: Inga villkor.

De är välkomna. Vi kommer att erbjuda fredlig passage, garantera säkra infartsleder till dessa hamnar och garantera säker inresa för utländska fartyg och säker passage genom Azovska sjön och Svarta havet i alla riktningar.

Förresten sitter flera fartyg fast i ukrainska hamnar just nu. Det är utländska fartyg, dussintals stycken. De är helt enkelt inlåsta och deras besättningar hålls fortfarande som gisslan.

Föregående artikelFörstår vi hur allvarligt Ukraina-kriget är?
Nästa artikelRapporter om OPEC+ död är starkt överdrivna
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

8 KOMMENTARER

  1. Något om Geopolitiken i Svarta havet och Azovska havet, samt några observationer om Ukrainakriget.
    Svarta havets geopolitik och Rysslands kontroll över strategiska vattenvägar: Kerch-sundet och Azovska havet.
    https://www.globalresearch.ca/black-sea-geopolitics-and-russias-control-of-strategic-waterways-the-kerch-strait-and-the-sea-of-azov/5661045
    Sedan Krims union med Ryssland i mars 2014 kontrolleras inträdet i Azovska havet fullt ut av Ryssland.
    Följande artikel är en reviderad och uppdatering av en tidigare GR-artikel av Michel Chossudovsky.
    Den ger en kort sammanfattning av Geopolitiken i Svarta havet och Azovska havet samt några observationer om Ukrainakriget.

    • ”Ryssland vill svälta hela världen. Enbart Ryssland är ansvariga för livsmedelskrisen.”
      Ryssland anklagas för att blockera exporten av ukrainskt spannmål från hamnen i Odessa, vilket påstås påverka den globala livsmedelsförsörjningen.
      De försök som gjorts av väst och Ukraina att anklaga Ryssland för att organisera en ”masssvält” på grund av ”blockaden av ukrainskt spannmål” misslyckas framför våra ögon. Moskva kunde framgångsrikt vända alla dessa ansträngningar mot väst själv.
      Hur gick det till och varför tog Turkiet parti för Ryssland i det här fallet?
      Men ju mer frånkopplade från verkligheten förfalskningar är, desto mindre kommer människor att tro på dem – och desto fler möjligheter har Ryssland att använda dem till sin fördel.
      ”Kreml använder livsmedelsfrågan som en osynlig missil mot utvecklingsländer. De dramatiska konsekvenserna av det ryska kriget i Ukraina kommer att påverka alla länder i världen, leda till stigande livsmedelspriser, utarmning av folk och också orsaka destabilisering av hela regioner, – Europeiska rådets chef, Charles Michel, är indignerad . ”Enbart Ryssland är ansvariga för livsmedelskrisen.”
      Och USA:s utrikesminister Anthony Blinken försäkrar att Moskva försöker ”utpressa länder som är beroende av ukrainskt spannmål” för att de ska stödja den ryska specialoperationen.
      Till och med påven Franciskus var inblandad i exploateringen av spannmålsproblemet och bad ”att inte använda spannmål som ett medel för krig”. Men påven bör rikta denna begäran, först och främst, till västländer som försöker skylla Ryssland för en objektiv ökning av livsmedelspriserna (på grund av västerländska sanktioner, högre bränslekostnader och andra problem i den globala ekonomin, som samma Amerika inget fall). Ur denna synvinkel gör Kiev spannmål ingen stor skillnad.

      Moskva är redo att erbjuda en lösning. Presidenten erbjöd Ukraina flera alternativ för export av detta spannmål. Genom de ryskkontrollerade hamnarna i Azovhavet (Berdyansk, Mariupol), över Donau och Rumänien, genom Ungern, genom Polen. Dessa alternativ passar dock inte Ukraina: det vill inte exportera genom ryskkontrollerade hamnar, och genom samma Rumänien kan det inte eftersom, som Washington Post noterar, logistiska problem.
      Putin sa att Moskva absolut inte är emot användningen av Odessas hamn för livsmedelsexport – om naturligtvis den ukrainska sidan kan för sin del garantera säkerheten för denna export.
      ”Snälla, du kan exportera genom de hamnar som är under kontroll av Ukraina, främst Svartahavsbassängen – Odessa och närliggande hamnar. Det var inte vi som bröt inloppen till hamnen – det var Ukraina som bröt den.

      Enligt Bloomberg har Ryssland och Turkiet undertecknat ett avtal om att gemensamt återuppta ukrainsk spannmålsexport. Enligt detta avtal åtar sig den turkiska sidan att rensa vattnet utanför Odessas kust och eskortera fartyg med spannmål som kommer att lämna hamnen.
      Längre upp i Svarta havet kommer den turkiska konvojen att byta till den ryska som ska leda fartyg hela vägen till Bosporen.
      Också som en del av affären insisterar Ryssland på att kunna inspektera spannmålsfartyg för smuggling – och Turkiet är den mest förstående partnern i denna fråga, vars positioner ligger nära Rysslands. Och inte bara för att det räknas med rejäla 25 procent! – rabatt på ukrainskt spannmål.
      De sista detaljerna i avtalet mellan Moskva och Ankara kommer, enligt vissa rapporter, att komma överens om under ett besök i Turkiet av Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.
      Och sedan kommer västvärlden och Ukraina att bestämma vad de ska göra med detta avtal. Acceptera det – och lägg därigenom manteln av ”världens räddare från hunger” på Putin och Erdogan, hatade av det västerländska etablissemanget. Eller motsätta sig affären – och därmed pröva statusen för ”globala utpressare” som stör exporten av ukrainsk spannmål.
      https://vz.ru/world/2022/6/7/1161990.html

      • Ukraina utpressar den globala södern genom att officiellt kräva vapen för vete
        Det så kallade ”dödläget” för att lösa den globala livsmedelskrisen är lika artificiellt tillverkat som dess ursprung sedan Kiev nu officiellt har deklarerat att man inte kommer att återuppta veteexporten till sjöss till den globala södern om man inte först får anti-fartygsmissiler.

        Den ukrainska ambassadören i Turkiet Vasily Bodnar krävde officiellt vapen i utbyte mot att återuppta veteexporten till sjöss, vilket motsvarar den uppenbara utpressningen av den globala södern mitt i den konstgjorda livsmedelskrisen. Han sa att ”Effektiva säkerhetsgarantier krävs för att sjöfarten ska kunna återupptas. Dessa garantier måste tillhandahållas genom leverans av lämpliga vapen till Ukraina för att skydda dess kuster från maritima hot och inblandning av tredjeländers flottor för att skydda den relevanta delen av Svarta havet.” Detta avvisar på ett omfattande sätt de USA-ledda Western Mainstream Medias (MSM) falska nyheter om att Ryssland är den som förmodas håller den globala södern som gisslan genom att påstås blockera ukrainska hamnar.

        Bakgrundskontexten är att den ryske FN-ambassadören Vasily Nebenzya redan i slutet av förra månaden förklarade det artificiellt tillverkade ursprunget till den globala livsmedelskrisen. Kort sagt, han skyllde det på de ekonomiska konsekvenserna orsakade av västvärldens svar på covid (särskilt med avseende på ökande inflation och påverkan av efterfrågan på mat); Ukrainas brytning av sina egna hamnar; och de antiryska sanktionerna. President Putin upprepade senare dessa orsaker i en TV-intervju som han gav en dryg vecka senare samma dag som han träffade Macky Sall, Afrikanska unionens ordförande. Hans gäst förstärkte tilltro till Kremls förklaring genom att förklara att ”Anti-ryska sanktioner har förvärrat den här situationen och nu har vi inte tillgång till spannmål från Ryssland, främst till vete.”

        Hela tiden och trots det artificiellt tillverkade ursprunget till livsmedelskrisen som ligger helt utanför Rysslands kontroll, har Moskva gjort sitt yttersta för att uppmuntra Kiev att åtminstone återuppta sin veteexport till den globala södern. I detta syfte föreslog den fyra potentiella korridorer: Azovsjön; Svarta havet; över land genom Vitryssland på väg till baltiska hamnar; och över Västeuropa. Det räcker med att säga att Kiev helt har vägrat att använda något av dessa medel, även om det också är värt att notera att Nebenzya nämnde i sitt tal i slutet av förra månaden att Ryssland har ”rimliga misstankar” för att tro att Kiev exporterar vete till dessa västeuropeiska länder som redan har rikliga reserver av denna vara i utbyte mot vapen precis som hände med centralmakterna nära slutet av första världskriget.

        Detta tyder på att EU lagrar vete som det inte ens behöver för att hålla det borta från den globala marknaden, kanske för att senare ”belöna” regeringar över hela den globala södern som följer efterlevnaden med några bitar i utbyte mot att de erbjuder det privilegierat tillgång till sina naturresurser som blocket försöker ersätta från Ryssland efter att USA tvingat det att ensidigt ”frikoppla” från det landet. Hur det än må vara, så skulle Kiev fortfarande i teorin helt enkelt kunna exportera sitt vete via det nyligen ryskkontrollerade Azovhavet, men vägrar att göra det om det inte tar emot anti-fartygsmissiler. Anledningen till att den ställer det kravet just nu är för att samtalen mellan Ryssland och Turkiet om att skapa en så kallad ”spannmålskorridor” i Svarta havet verkar göra framsteg.

        Den rapporterade planen som ännu inte har bekräftats officiellt är att Turkiet ska hjälpa Kiev att röja vattnet nära Odessa och sedan eskortera sina fartyg med spannmål till internationellt vatten, varefter ryska krigsfartyg kommer att eskortera dem till Bosporen. Faktum är att många tror att det var just denna plan som fick utrikesminister Lavrov att besöka Turkiet på onsdagen för att mer intimt diskutera dess känsligaste detaljer. Efter att deras samtal avslutats sa han att Ryssland gick med på att garantera säkerheten för ukrainska spannmålsfartyg men uttryckte pessimism om Kievs villighet att gå igenom detta förslag. Ändå är det spännande att påpeka att den turkiske jordbruks- och skogsministern bara dagen innan meddelade att Kiev gick med på att ge sitt land 25 % rabatt på vete.

        Detta antyder att Kiev verkligen på allvar kan motarbeta detta förslag, även om dess oväntade offentliga efterfrågan på vapen i utbyte mot att återuppta exporten av vete till sjöss kan betyda att man tror att affären är tillräckligt nära för någon i den USA-ledda västvärlden att ge det är vad den vill för att få det att hända. Det ska dock sägas att det inte finns något objektivt samband mellan anti-fartygsmissiler och återupptagande av exporten av vete till sjöss eftersom den föreslagna planen kräver att NATO-medlemmen Turkiet eskorterar Kievs fartyg till internationellt vatten, varefter de kommer att eskorteras. med ryska krigsfartyg till Bosporen. Det finns inget trovärdigt scenario där Ryssland skulle attackera Turkiet, särskilt inte efter att ha samarbetat med det för att nå denna överenskommelse, så Kiev behöver faktiskt inte anti-fartygsmissiler för sin säkerhet.

        Uttaget är att det så kallade ”dödläget” för att lösa den globala livsmedelskrisen är lika artificiellt tillverkat som dess ursprung, eftersom Kiev nu öppet har deklarerat att man inte kommer att återuppta veteexporten till sjöss till den globala södern om man inte får anti- fartyget missiler först.

        Allt som den USA-ledda västerländska MSM hade hävdat om att Ryssland håller utvecklingsländer som gisslan är faktiskt sant för dess ombud i Kiev, vilket Afrikanska unionens ordförande Sall redan hade insett, därav varför han utvidgade tilltro till Kremls påståenden att de inte är ansvarig för denna kris. Nu när Kiev officiellt håller den globala södern som gisslan, har dessa länder ingen anledning att någonsin lita på sina västerländska beskyddare igen efter att de godkänt deras proxy som beväpnar matexport till utvecklingsländer.
        https://oneworld.press/?module=articles&action=view&id=2952

  2. Ett barn kan ibland slå sig själv i situationer där de känner maktlöshet eller stark frustration. Detta är inte unikt för barn, även vuxna kan ibland visa denna typ av självskadebeteende vid svåra ångestattacker då man inte finner ett rimligare utlopp för sin ilska. Om man som förälder noterar att ens egna barns uppvisar detta beteende är det viktigt att först och främst förhindra beteendet. Man bör hålla varsamt i barnets händer så att fler slag inte kan utdelas, men samtidigt vara försiktig med sitt egna agerande för att inte förstärka beteendet. Till exempel bör man inte försöka bryta ett sådant beteende genom att ge godis eller presenter, då löper man risken att barnet lär sig förknippa självskadebeteendet med belöning. Det är också viktigt att man som förälder ställer sig frågan, gör mitt barn endast detta i situationer där jag är närvarande, eller sker det även när barnet är ensamt? Det senare kan vara tecken på psykologiska, neurologiska eller emotionella utvecklingsstörningar. Det snarare kan vara ett tecken på att något i kontakten mellan förälder och barn, hamnat på sniskan. Om beteendet fortsätter under en längre tid bör man kontakta professionell hjälp genom barnpsykolog, specialpedagog eller dylikt.
    Vet inte varför denna lärdom från mina studier till specialpedagog, dök upp i mina tankar efter att jag läst artikeln och reflekterat över våra politikers insatser på den ekonomiska spelplanen….? 🙂

    • POLITIK. 7 juni 2022 20:31
      Inom en mycket nära framtid kommer Ryssland att behöva ta det kollapsade Europeiska unionens territorium under sina vingar och se till att skapa en ny uppsättning regler för förbindelserna.
      Med en sådan ekonomisk nedgång har EU ingen chans att överleva. Denna struktur kommer att falla isär snabbt och med största sannolikhet extremt smärtsamt för miljontals européer. Ryssland kan, i kraft av sin humanism, inte tillåta spridningen av kaos i Västeuropa, så det kommer att ta denna region under sitt skydd. Vi talar inte om någon form av anslutning..
      Den tidigare Europeiska unionen kommer helt enkelt att bli en inflytandezon för Ryska federationen, precis som det postsovjetiska rymden. Därför kommer det att bli nödvändigt att skapa något som en uppsättning nya spelregler, Warszawapakten i en uppdaterad tolkning.
      Betydande geoekonomiska förändringar på den europeiska kontinenten förutspåddes av den välkände ekonomen och publicisten Mikhail Khazin på kanalen Solovyov LIVE, som betonade att en snabbt utvecklande ekonomi som helt enkelt skulle behöva nya marknader skulle driva Ryssland att expandera.

      Europa, å andra sidan, kommer inte att överleva på egen hand efter EU:s kollaps, och Moskva måste först återställa ordningen i ”förtroendeterritorierna”. ”Både Europeiska unionen och Nato är dömda ur de nuvarande ekonomiska trenderna, så frågan är mycket viktig för oss, hur ska vi ta alla dessa territorier under våra vingar.

      Det betyder inte att vi kommer att inkludera dem i Ryssland. Självklart inte. Men det betyder att vi måste skriva nya spelregler för dem.
      Vi är humanister, Gud förlåt mig. När de börjar få olika problem med hunger efter el och annat så hjälper vi dem. Vi är bra. Vi kommer att hjälpa till och med Bulgarien, som just nu inte lät planet med Lavrov passera, och till och med Polen.
      Men för att vara snäll, men rättvis, måste du komma på nya regler – hur de kommer att leva. Vi kan erbjuda en ny SEF och en ny Warszawapakt. Och vi kan ta ett exempel från kejsartiden.

      Khazin påminde om att det ryska imperiet gav vissa kontrollerade regioner utökade autonomier. Där fanns kungariket Polen, nästan självständigt Finland. Sovjetunionen kontrollerade Warszawapaktens länder, men tillät dem att ha en egen valuta, och mer eller mindre oberoende lagstiftning. Många alternativ. Huvudsaken är att börja tänka på det nu, eftersom kollapsen kommer att ske snart och händelserna efter det kommer att utvecklas väldigt snabbt.
      https://riafan.ru/23477151-novii_varshavskii_dogovor_hazin_ob_yasnil_pochemu_rossii_pridetsya_sozdat_pravila_dlya_vsei_evropi

  3. Ungefär hälften av invånarna i Förenta staterna misstror uppgifter i de vanligaste medierna. Detta efter att i decennier ha blivit storljugna för.
    Undrar när Die dummen Schweden börjar genomskåda den entoniga propagandan i svenska medier.

  4. Bra som oftast av herr Putin. Hoppas svensk media sätter i halsen. Bra och korrekt sagt av herr Putin. Det är uppenbart genom åren att Putin är påläst och skarp. Till mediernas stora besvikelse

  5. En mycket bra förklaring av en mycket skärpt och kunnig Putin.

    En väldigt intressant iakttagelse här. USA har länge haft en inställning att kastar man bara massor av pengar på ett problem så förväntar man sig att det försvinner. ”skulle upplösas i den globala ekonomin, och att USA inte ens skulle känna av det.” men det hände inte. Det betyder att dollardominansen redan nu är bruten. Världen undviker dollarn för den innebär stor risk, nya USA restriktioner och sanktioner. USA är opålitligt. Den som använder dollarn låter även USAs övervaka all verksamhet.

    Denna kedjereaktion som börjar med energipriserna gäller allt i samhället, och väst politikerna skapade den. Det har inget med Ryssland att göra.

    När det gäller energi, Kina har hunnit längre än någon annan för Kina startade först och arbetade systematiskt och målmedvetet. Det gäller inte bara el, utan Kina leder även när det gäller andra energikällor som vätgas, sol, vind och nya kärnrektorer som Torium och fusions energi.

    Dessa europeiska och amerikanska sanktionspaket har bara åstadkommit att Ryssland med flera vänder sig österut. Europa och USA överges. Därför är främst USA ni i panik mode och drar på propaganda för fullt. Ni märker det tydligt i de så kallade svenska media.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here