Global Politics är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.
Historik
Bloggen Global Politics lanseras i oktober 2018 som en fortsättning och modernisering av bloggen Jinge.se. Ett skäl till namnbytet är bedömningen att ”Global Politics” säger mer om innehållet än ”Jinge.se”. (Jinge är smeknamn på den person som en gång startade den bloggen). Jinge.se finns kvar som arkiv, med hänvisning till denna blogg.
Jag tog över ansvaret för Jinges blogg sommaren 2012. Jinge.se har utsetts till ”Årets politiska blogg” år 2014 av det internationella mediabolaget Cision, och kom på andra plats 2015. Den har under senare år vanligen legat på plats 2–3 bland 800 besöksrankade politiska bloggar på Blogtoplist.se/politik.
De flesta artiklarna handlar om global politik och ekonomi, med fokus på supermakten USA, dess agerande runtom i världen och relationer till andra, samt om ett orättfärdigt ekonomiskt system.
För att tydliggöra bloggens basala profil har några artiklar från Jinge.se flyttats över hit. Samtidigt är förhoppningen att bredda bloggen, bland annat med hjälp av andra skribenter.
Sajten publicerar artiklar också om Kina och Ryssland och konflikthärdar som tex: Syrien, Iran, Jemen och Ukraina. Men också om klimat- och miljförstöring och dess samband med ekonomiska förhållanden.
Global Politics publicerar även artiklar om politik och andra förhållanden i Sverige. Inriktningen är anti-imperialistisk, antikapitalistisk och prosocialistisk (en human socialism med ökad demokrati).
Analys och kritik av media är ytterligare ett område.
Eftersom jag har en bakgrund som läkare och forskare på alkohol, droger och folkhälsa finns också artiklar inom dessa områden.
Redaktören Anders Romelsjö
Min värderingsgrund är vänster, antiimperialist, socialistisk, demokratisk och vetenskaplig.
Jag har arbetat med faktainhämtning och kritisk analys av uppgifter i hela mitt vuxna liv, både som medicinstuderande, läkare och forskare med forskargrupp. Som forskare är kritisk analys centralt både i den egna forskningen, vid författande av vetenskapliga artiklar, vid bedömning av andras artiklar som referee och tidskriftsredaktör.
Global Politics är baserad både på fakta med angivna källor och på de värderingar jag öppet deklarerat.
Gästbloggartiklar återspeglar skribentens uppfattning, och inte nödvändigtvis redaktören.
Kommentarer till artiklar sker längst ned under ”Lämna ett svar”.
Kontakta via e-mail på anders.romelsjo[snabel-a]globalpolitics.se. Se även Kontakt
Lycka till även i fortsättningen, Anders. När Pål Steigan gav sin alltid läsvärda nätsida en uppfräschning krånglade han till kommentarsfunktionen som ledde till att kommentarerna blev fåtaligare, vilket var tråkigt.
Tack Jan!
Grattis
Och med stor beundran för Din goda insats
Nya Zeeland hälsningar
Leif
Grattis!
Pål
Kommentaren kom via mail
Kanske kan förändringen även leda till en förändrad syn på utrikespolitiken. Men jag tvivlar starkt på det! 🙂 🙂
Men sajten blev fin!
I början tyckte jag även att Proletärens hemsida var mycket fin. Men idag tycker jag den är något rörig och ytlig. En hel del bra artiklar. Men jag saknar en socialistisk debatt. På Riktpunkts hemsida kan vem som helst kommentera (såvida de följer reglerna) varje artikel. Men det kan man inte när det gäller Proletären. Jag undrar varför. Är Kp rädda för debatt?
Jag svarar inte för Proletären. Här är debatt välkommen!
Bäste Anders!
Ber att få gratulera till nedkomsten.
Bertil C
”Global politics” som namn för en till 100% svenskspråkig blogg! Hoppas att Språkförsvaret ger dig en välförtjänt näsknäpp. / Ola Inghe
Ja, kan diskuteras.
Ett lyft! Men varför inte ”GLOBAL POLITIK”?
Knut Lindelöf
Ja det kan diskuteras.
Jag hade definitivt inte valt namnet ’Global Politics’, utan International Politics eller på svenska Internationell Politik.
Jag tycker du har fel där. Namnet Global Politics ligger helt rätt i tiden och lockar förmodligen läsare. Kanske du lade politiska aspekter i namnet men syftet med sajten kan nog vinna på att inte vara alltför konsekvent för att vinna popularitet rent allmänt. Rysslands Röst gjorde likadant och blev Sputnik News med modern design liksom Global Politics nu gjort. Jämför man sidorna finns likheter. Nytt är olika teman och ett upplägg som mer påminner om en mediasajt vilken som helst fast det egentligen är en vänsterblogg. Här är ett mycket tydligt lyft så jag tror Anders har fått hjälp av någon reklambyrå. Nu återstår och fylla med återkommande innehåll men det är upp till Anders och hans medhjälpare. Du och jag kan ju lägga någon kommentar ibland om vi känner för det. Vänstermänniskor brukar ju vara proggressiva och framåtskridande så vänj dig in nu i den nya layouten så tror jag du kommer känna dig hemma så småningom 🙂
Kanske kan förändringen även leda till en förändrad syn på utrikespolitiken. Men jag tvivlar starkt på det! 🙂 🙂
Men sajten blev fin!
I en tid då engelska ord och uttryck breder ut sig på de mindre språkens bekostnad blir vakthållningen kring de små språken betydelsefullt. Därför borde ett bättre namn på din nya blogg vara: Världspolitik alternativt Varldspolitik.
Dessutom borde du lägga mer kraft på redigering och layout för att få bättre genomslag. Vissa artiklar går att dela upp och publicera under flera dagar.
Tack för synpunkter. Ibland tycker jag att det är svårt att dela upp en lång artikel på ett naturligt sätt. Men jag försöker göra det då och då.
Hasse!
Bra namn för denna utmärkta blogg. Täcker allt!
Tack!
Grattis och lycka till med förnyelsen! Snygg layout också!
Tack Christine! Och tack för all hjälp med översättningar.
Bad bra. Fint också att jinge finns kvar som arkiv! Jag har upplevt jinge som mycket värdefull i mitt anti-nato arbete.
Grattis till nya sidan!
Sten (Nej till nato Gotland)
Tack. Jingen innehåller många artiklar som jag gärna återkommer till och kan kolla och hämta uppgifter från när jag skriver nya artiklar.
Har lest flere av dine artikler på Stigan.no. Veldig bra greier! Verden trenger flere som deg! Til lykke med Global Politikk.
Øivind A. Halvorsen
Good luck!
Det kommer att vara en internationell konferens mot US-NATO baser i Dublin mellan den 16 och 18 november 2018. Många organisationer och socialistiska människor kommer att närvara.
Kanske ett uppslag för Anders eller andra att prata om. Är det någon som ska dit?
http://www.idcommunism.com/2018/10/international-conference-against-us-nato-bases-to-be-held-in-dublin-on-november.html
Jag har två vänner som ska dit.
Grattis till nedkomsten. Bra initiativ.
Tack!
Gärna ett svenskt namn om den vänder sig till svensktalande.
Kan verkligen diskuteras. Hoppa skunna publicera något på engelska också.
Har du skrivit om den iranska kvinnliga journalisten som greps av FBI när hon kom fram till USA? Glöm inte att hon är en amerikanska från början/ En svar kvinna5
Nej!
Skicka enlänk, eller skriv en artikel och skicka till
Gratulerer Anders. Dette ser bra ut
Tack!
Gratulerar! Nya bloggen är ett lyft!
Tack Ulf!
När jkag försöker läsa Pål Steiogens senaste artikel om EDet stora spelet–” får jag felmeddelande 404 att
det inte går att se det. Har aldrig hänt tidigare när jag velat läsa mer. Vad ärproblemet?
MVH Gunnar Gelin
Kanske tillfälligt? Fråga Pål.
En utomordentligt viktig artikel som bakgrund till ”Ådalen 31”.
Hej Anders!
Sök på youtube: ”Will the Invasion of Ukraine Lead to Nuclear War?”
Det är ”Watson Institute for International and Public Affairs” som håller i detta.
Det är nog det mest skrämmande jag har lyssnat på under min livstid, och jag är född på 60-talet. Jag förstår inte varför skyddsrummen i Sverige inte har iordningställts redan. Panelen verkar så rädda att man nästan undrar varför personerna inte redan befinner sig i ett skyddsrum. Man talar om möjligheten av kärnvapenkrig redan denna veckan.
/Orolig
Jag tror inte på det. Läget verkar alls inte desperat för t.ex. Ryssland eller USA.
Här en omfattande genomgång: https://www.globalresearch.ca/preemptive-nuclear-war-a-third-world-war-spells-the-end-of-humanity-as-we-know-it/5772695
Hej!
Länken till artikeln
”Kapitel 9 Är USA imperialistiskt?” (i dagens nyhetsbrev)
https://www.globalpolitics.se/?p=133198
fungerar inte.
Mvh John Näsman
Publiceras omkring kl 14.30
Tack Anders för en bra, aktuell och nödvändig sajt med andra och djupare perspektiv på internationell politik än de som framkommer i gängse media. Och det behöver man verkligen inte vara socialist för att tycka. Jag saknar en engelskspråkig systersajt till Global Politics – Global Economics. Världen delar upp sig i olika maktcentra, där LA och Afrika hamnar allt mer i mediaskugga i takt med att det monetära trycket från IMF ökar, samtidigt som ett expanderande BRICS börjar bli mer än bara en samtalsklubb. Det saknas en trovärdig ekonomisk bevakning av områdena utanför USA och Europa. Hittills har tyvärr The Economist haft mediamonopol på den makroekonomiska analysen i väst.
Tack för uppskattningen!
Hej Redaktören
Ser du har justerat första sidan.
Till det bättre tycker jag.
Dock saknar jag fler senaste kommentarer.
Men också fler senaste artiklar.
Det behövs för att underlätta kommunikationen då stort inflöde av nya artiklar gör de tidigare svåråtkomliga.
Gärna med så kallad ”scroll funktion” så det går att bläddra med en list i högerkanten på de två spalterna.
Vänlig vinterhälsning
arbetarklass
Tack för synpunkter. Nu finns de 10 senaste kommentaren i spalten till höger. Är ditt förslag att fler än 10 kommentarer ska kunna ses där?
Hej Anders
Tack för du svarar.
Mitt förslag är 20 senaste kommentarer
samt 10 senaste artiklar
Jag tror det skulle hjälpa många kommentatorer här och därmed också bloggen som blir mer lätthanterlig.
Kan inte tänka mig de länkarna skulle vara någon extra belastning och vad skulle det vara i så fall?
Sedan får gärna fler ha synpunkter.
I demokratisk ordning.
Det är så man bör betrakta demokrati.
Folkets makt.
Och inte några falska föreställningar om demokrati endast som något bra från Västvärlden och USA.
Fler reaktioner? Vet ej vad som är möjligt direkt.
Det är inte nödvändigt direkt.
Ibland kan det vara bra att låta tiden arbeta och hjälpa till att allt faller på plats.
Vi fortsätter som vanligt.
Flera intressanta inlägg som kommit senaste tiden.
Med tillhörande kommentarer.
Jag skriver kommentarer mer eller mindre regelbundet.
De flesta blir postade men ibland kommer de inte iväg av en eller annan anledning.
Kom något annat emellan, hade inte lust osv.
Det är precis som man måste göra det direkt när det är aktuellt.
Posta senare kan kännas överspelat, försent och utgånget.
”Utforska världspolitikens nyheter och analyser med Global Politics, en oberoende debatt- och nyhetstidning för en bred publik.”
Verkligen lockande och inbjudande inledning.
Bloggen har vuxit till tidning.
Ja, absolut.
Liksom möjligheterna att påverka.
Det saknas inte inlägg.
Ej heller saknas relevanta kommentarer.
Allt ser ut att falla på plats.
Kan bara säga, God Fortsättning!
Hej Anders!
Tack för din hemsida!
Jag undrar om du som läkare och aktivist mot imperialism skulle vara intresserad av en artikel av två USA doktorer i neuroetik om den oproportionerliga investeringen i neurovetenskaplig forskning av det amerikanska försvarsdepartementet:
https://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.1001289
Dessa framsteg inom vetenskapen är mycket farliga och imperialismen visar misstänkt för stort intresse och även om vissa vetenskapliga sektorer har slagit larm i decennier, verkar det inte som att befolkningen har någon aning om faran som dessa teknologier utgör i olämpliga händer.
Tack så mycket.
Om man prenumererar får man tillgång till alla artiklar i kronologisk ordning då?
Jag menar leta efter artiklar efter år, månad och datum.
Som det är nu kan jag endast söka på nyckelord i sökfunktionen om jag fattat rätt.
Nej. FRågade en annan prenumerant och fick följande svar ”Jag får ju tillgång i kronologisk ordning eftersom varje ny artikel genererar ett meddelande med länk till artikeln. Vill jag hitta en äldre artikel måste jag förstås söka på en tagg, därför är det viktigt att tänka noga igenom vilka taggar man sätter på artiklarna. Söker jag på Ukraina på GP får jag 224 svar i kronologisk ordning från den 25/1 2018 och framåt, däribland ’Om redaktören’ och ’om Global Politics’ hur det nu kan komma sig. Har du taggat dem med Ukraina?? Jag vet inte mer än så. Det går inte att söka på datum eller år, bara på taggar.”
OK, då blir jag nog kvar som jag är och varit tidigare.
Jag gick med i Apotekets kundklubb för att man skulle få erbjudanden.
Jag har nyttjat välkomsterbjudandet det är det enda. Det blir fel att köpa efter erbjudanden. Rätta för mig är att köpa det jag behöver.
Men i matbutik kan jag köpa efter erbjudanden. Det funkar bättre.
Nu har jag hela mejlen fylld med erbjudanden från Apoteket.
Det är jobbigt.