Vår artikel i Aftonbladet ”Regeringen, kräv att Julian Assange friges.”

7

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad… Opinionen för stöd för Julian Assange är mycket svag i etablerade medier i Sverige, även om den ökat…


I morse (26/2 2020) publicerade Aftonbladet denna artikel av mig och tre andra medförfattare. Tar mig friheten att återpublicera artikeln här.

Aftonbladet: Regeringen, kräv att Julian Assange friges.

OBS. Ab har satt rubriken. Vi hävdar inte att regeringen ska lägga sig i annat lands rättssystem trots Sveriges stora ansvar för Assanges mycket bekymmersamma situation.


”DEBATT. Just nu pågår rättegången i London mot Julian Assange. Han är en av grundarna av Wikileaks som publicerat avslöjande dokument om USA:s krigsbrott i Afghanistan och Irak.

Wikileaks har nominerats till Nobels Fredspris sju gånger, senast 2019.

Genom filmen ”Collateral murder” 2007 nådde Wikileaks och Assange världsrykte. Där återges hur amerikansk militär skrattande bedriver krypskytte på civila i Bagdad.

Några år senare publiceras genom Wikileaks de dokument som den samvetsömme amerikanske soldaten Bradley/Chelsea Manning kommit över och som i detalj återger de förfärliga krigsbrott den amerikanska armen var skyldig till under krigen i Afghanistan och Irak.

Det var som en ikon för yttrandefriheten, uppmärksammad och hyllad bland annat i The Guardian, The New York Times och Der Spiegel som Julian Assange inbjöds till Sverige 2010.

Här hemma är han nu bara känd som en misstänkt våldtäktsman. Under sitt besök i Sverige, dit han inbjudits av den socialdemokratiska sidoorganisationen Tro och solidaritet, är det klarlagt att han hade sex med två kvinnor vid två olika tillfällen.

Kvinnorna har båda anklagat honom för sexuellt ofredande. Tre förundersökningar kring detta har genomförts men ingendera har lett till åtal, som nu är definitivt nedlagt av brist på bevis.

I samband med förundersökningen 2010 utfärdade rätten en häktningsorder. Julian Assange befann sig då i London. Inför risken att bli utlämnad till USA, där han riskerar ett tresiffrigt fängelsestraff för spioneri, sökte han asyl på Ecuadors Ambassad i London. Både Sverige och Storbritannien har utlämningsavtal med USA med det har inte Ecuador.

Inget förhör hölls med Assange på sex år vilket anses som en exceptionell och oansvarig fördröjning, enligt juridisk expertis såsom överåklagare Sven-Erik Alhem och advokatsamfundets förre ordförande Anne Ramberg.

FN:s rapportör om tortyr och mänskliga rättigheter, den schweiziske juridikprofessorn Nils Melzer, har i flera uttalanden, även framförda till dåvarande utrikesministern Margot Wallström, angivit att både svenska och brittiska myndigheter utsatt Assange för psykologisk tortyr och att den svenska juridiska handläggningen varit en ”unbelievable scandal”.

Efter sju års vistelse på Ecuadors Ambassad i London släpades Julian Assange, numera medborgare både i Australien och Ecuador, ut ur ambassaden med hjälp av brittisk polis efter beslut av den nytillträdde och mer USA-orienterade presidenten i Ecuador, Lenin Moreno.

Han fängslades omedelbart och dömdes till ett års fängelse i isoleringscell för att ha brutit mot ett borgensavtal 2012.

En begäran om utlämning har kommit från USA och där väntar i så fall ett åtal med 17 åtalspunkter som bygger på en spionakt från 1917 med en sammanlagd straffsats på 170 år.

Storbritanniens nye inrikesminister, Sajid Javid, har skriftligen godkänt en utlämning till USA vilket givetvis riskerar att påverka domslutet, då det i en ny domstolsförhandling ska avgöras om Assange kan dömas för spionage.

Fallet Assange gäller alltså inte i första hand en svensk rättsskandal utan betydelsen av yttrandefrihet för demokrati och mänskliga rättigheter. Andra visselblåsare som Bradley/Chelsea Manning, Edward Snowden, Dawit Isaak, Gui Minhai har tagit stora risker för yttrandefriheten. Utan sådana tystnar friheten och makten kan härja ostörd.

Vi kräver därför i likhet med bland annat Amnesty International, International Federation of Journalists inklusive Svenska journalistförbundet, Svenska och Internationella Pen och Europarådet att Julian Assange friges.

Hans hälsa har försämrats avsevärt det sista året vilket påtalats i en petition från över 100 brittiska läkare, däribland 10 från Sverige. First amendment till den amerikanska konstitutionen ger rätt till yttrandefrihet och den bör gälla även för icke amerikanska medborgare som Assange.

Vi förutsätter att den svenska regeringen skyndsamt verkar i ovanstående anda.

Sven Britton, professor emeritus, medlem i Tro och solidaritet (S)
Marcello Ferrada de Noli, professor emeritus, ordförande i Swedish Professors & Doctors for Human Rights (SWEDHR)
Anders Romelsjö, professor emeritus, aktiv i ”Stödgruppen för Julian Assange”
Arne Ruth, f.d. kulturchef på Dagens Nyheter

Föregående artikelDags för mer realism i klimatfrågan. Vilken ”realism”?
Nästa artikelBBC – reportern: Uppgifter om syrisk gasattack var ”fake news”
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

7 KOMMENTARER

  1. Har Sverige en egen regering? Sedan vilket år då? Nu är dessa politiker tillsammans med USA och EU i full gång med att bygga upp en ny mur/stålridå/cyberridå för att isolera Ryssland, Iran, Indien, Kina Venezuela och andra länder som har modet att försvara sitt eget land och sina egna intressen. Men som vanligt ställer Sverige in sig i stormaktens led på samma sätt som under 1930-40 talet då till Nazityskland och sedan dess till USA. Har Sveriges politiker dess framtid uppnått samma komikernivå som i statskuppernas Ukraina?

    Vart tog Sveriges aktiva fredspolitik vägen? Vad hände med det berömda ”Den tredje vägen”? Var finns svenska regeringens visioner? Har de överhuvudtaget någon enda? Vet Sveriges regering och riksdagspolitiker ens hur svenska folket vill att Sverige ska se ut om 5 år? Inför direktval av politiker med krav på ansvarstagande! Ta steget ut ur EU!

  2. Fem personer som alla gör sin egen manifestation för Assange: John Kiriakou CIA:s tortyr visselblåsare, Clare Daly, Peter Oborne, Taylor Hudak och Sami Ramadani. Intressant och skrämmande att höra John Kiriakou berätta detaljerat om vilka tortyrliknande fängelse förhållande som skulle möta Assange vid en utlämning till USA. Skamligt att inte Sverige beviljar honom asyl.
    https://twitter.com/i/broadcasts/1mrGmwZMdDWxy

      • Öst är öst och Väst är väst och aldrig mötas de två.
        Samma regler gäller inte lika för alla.
        När Ryssland ingrep i Syrien på Damaskus begäran och USA gick in i Syrien, utan Syriens eller FN-tillstånd, bedömdes Moskva ha brutit mot reglerna.
        Den ryska oppositionsfiguren Alexey Navalny nomineras till Nobels fredspris, medan Julian Assange ruttnar i en brittisk cell utan sådana utmärkelser.
        Washingtons övergivande av en fyra decennium lång (Ett-Kina-Politik) när det gäller Taiwan, påståenden om ”folkmord” i Xinjian och stöd för upploppen i Hongkong motiveras detta uppenbarligen av geoekonomisk rivalitet.
        Världen är för närvarande fast mellan ett unipolärt och ett multipolärt format.
        Väst väcker en återgång till den unipolära eran som fanns före sanktionerna mot Ryssland och det ekonomiska kriget mot Kina.
        De två eurasiska jättarna, Ryssland och Kina, har dock tillbringat de senaste åren med att anpassa sig till ett multipolärt system.
        Väst kommer att insistera på att upprätthålla den liberala hegemonin på grund av ett åtagande och tro på liberala värderingar bland eliter medan Ryssland och Kina kommer att avvisa ett värdebaserat system som är avgörande för att införa en ohållbar unipolär ordning. Det går inte tillbaka eftersom världen har gått vidare, även om västvärlden ännu inte är redo att gå vidare.

        • Väst och Öst har olika tolkningar om illusion eller verklighet.
          EU ställer ett ultimatum för Putin över kriget i Ukraina.
          Där är skillnader i många frågor, rapporterades i Europeiska rådet.

          Förbindelserna mellan Ryssland och Europeiska unionen är på en låg nivå, men detta kan åtgärdas om bland annat Kreml börjar följa Minsk-avtalen.
          Detta, enligt pressrådet vid Europeiska rådet, i ett samtal med Rysslands president Vladimir Putin den 22 mars, sade Europeiska rådets ordförande.
          Förbindelserna mellan EU och Ryska federationen kan utvecklas i en positiv riktning om Ryssland följer vissa regler, särskilt att uppfylla Minsk-avtalen i frågan om att lösa situationen i den ockuperade delen av Donbass, respektera mänskliga rättigheter, sluta begå hybrid- och cyberattacker mot EU-länderna.

          Konversationen ägde rum inför det två dagar långa toppmötet för Europarådet, som kommer att hållas den 25-26 mars

  3. Ryssland bryr sig inte längre vad EU och USA tycker och tänker.
    Det finns inte längre någon relation mellan Ryssland och EU som organisation. EU har genom ensidigt agerande förstört alla ”relevanta mekanismer och infrastruktur”, anser Lavrov.
    Faktum är att USA, Europa och hela västvärlden håller på att ersätta diplomatin, tappa bort den konstarten, genom detta agerande för att påtvinga alla andra sina regler som de tycker ska utgöra grunden för världsordningen – inte internationell rätt, utan dessa regler, säger den ryska utrikesministern Sergej Lavrov Lavrov enligt ryska nyhetsbyrån Interfax.
    Ryssland har nu bara individuella relationer till länderna i EU-området, enligt Lavrov. Han lägger till att utvecklingen förmodligen kommer att innebära att Rysslands samarbete med Kina fördjupas snabbare än vad det annars hade gjort.
    Senare i veckan möts EU:s stats- och regeringschefer för ett digitalt toppmöte och ska då hålla en ordentlig diskussion om relationerna till Ryssland, som beskrivits som de sämsta på årtionden.

    • Hörde Lavrov in live säga att Ryssland har gett upp nu och slutar med alla försök att ha en god relation till EU, när han var på besök nyligen i Kina. Det var på tiden, tänkte jag, de har kränkts och förolämpats tillräckligt. Löfven har sagt i intervjuer att det är viktigt att ha goda relationer med diktaturen Saudiarabien, för det gynnar den demokratiska processen. Det är då märkligt att han inte kan tycka samma sak om Ryssland som är betydligt närmare demokrati än Saudiarabien. Utan mot Ryssland skall sanktioner utdömas för att man anser att de inte respekterar mänskliga rättigheter. Det finns många fler länder förutom Saudiarabien som bör vara före Ryssland i kön, för sanktioner för att de inte uppfyller mänskliga rättigheter. Kina och Ryssland tillsammans bör vara tillräckligt avskräckande för att inte inleda ett krig mot någon av dessa länder. Vårt välstånd i Sverige bygger väl på billig arbetskraft i Kina, där de flesta av varorna jag inhandlar kommer ifrån i dag. dessutom får de bära vår skam för utsläppen för vår överkonsumtion av varor. Vi kan stoltsera med att vi uppfyller Parisavtalet med låga utsläpp, eftersom de varor som vi konsumerar tillverkas i Kina där även utsläppen sker, så det hamnar på deras utsläppskonto. 
      Ryssland, Kina, Iran, Venezuela och övriga länder som USA försöker sänka bör gå ihop så de kan stå självständiga och opåverkade av sanktioner som USA hela tiden utverkar mot dem.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here