Varför växer Kinas ekonomi mycket snabbare än USA:s?

30
Föregående artikelSkriv på så att Julian Assange inte utlämnas till USA!
Nästa artikelManifestation till stöd för Jemen.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

30 KOMMENTARER

  1. ”Varför växer Kinas ekonomi mycket snabbare än USA:s?”

    Främst tror jag det beror på att Kina styrs av ett kommunistparti. Kommunistpartier är auktoritära. Ett toppstyrt auktoritärt parti kan genomföra marknadsliberala reformer med helt annan kraft och intensitet än vad ett västerländskt demokratiskt parti någonsin kan göra. Den parlamentariska processen bjuder alltid motstånd som fördröjer men även kan decimera för att uppnå det behövliga majoritetsbeslutet.

    • Helt fel, Kina styrs inte auktoritärt. Det var faller under Mao regimen, och det fungerade som bekant inte. Sverige toppstyrs ju hårt auktoritärt som bekant och på ideologiska grunder – inte pragmatiska, och fungerar ju inte här heller. Central toppstyrning, som i Sverige, Sovjet, eller det forna Kina fungerar helt enkelt inte. Kommunismen är helt borta i Kina, samhällssystemet med stora personliga friheter och stort svängrum med lokala beslut gynnar utvecklingen. Dessutom finns en mycket välfungerande samordning av resurser.

  2. Det finns en rad förklaringar, och ingen av dom är komplicerad.
    1. Först, tillväxt möjliggörs av teknologi. Kina ligger ljusår före USA i teknologi och dess tillämpning.
    2. Ekonomi. USA spenderas mer än 50% av statsintäkterna på militära rustningar. Tänk om allt det skulle användas för att utveckla samhället, infrastruktur och företag istället. Motsvarande siffra proportionellt för Kina är mycket lägre.
    3. Teknologin är som ett ”lock” på utvecklingen i USA och även Sverige, USA är färdigutvecklat så att säga, så långt teknologin tillåter, eller snarare så långt staten tillåter teknologin att utvecklas. USAs och Kinas ekonomier är ungefär lika stora, men Kina som nation är 5 gånger större, det betyder en potential för utveckling på 80% som USA, eller Sverige, inte har. Samma resonemang gäller för Sverige, lägg till massinvandringen av analfabeter och lågutbildade i Sverige. En enorm stoppkloss.
    4. Samhällssystem. I USA och Sverige har myndigheter till uppgift att övervaka, kontrollera, styra och reglera samhället. Det hämmar utvecklingen. I Kina har man till uppgift att främja och stödja utvecklingen. Tjänstemän i Kina får bonus på hur många nya företag som startas, eller ökningen i ekonomin.
    5. Friheten att utveckla är enorm i Kina, medan länder som USA eller Sverige har rena råttboet av snåriga regler och lagar där ett ständigt personligt hot vilar över envar som tar nya initiativ. Om någon skattefuskar i USA eller Sverige slängs han i fängelse, sitter häktad i åratal, alla tillgångar konfiskeras, och tjänstemän och advokater blir rika. Den ”fuskaren” kommer aldrig att producera något för samhället igen. I Kina förhandlas man om lämpligt straff och ersättning, det tar några dagar, hela tiden med framtiden i sikte att ”fuskaren” ska tillåtas att fortsätta att leverera. Man dödar inte gåsen som värper guldägg i Kina.
    6. Det finns en mycket effektiv samordning av näringslivet, något som även finns i Japan. Det finns hela departement som har till uppgift att se till att företag och myndigheter samarbetar effektivt.
    7. Skatter. Skatter, i vilken form dom får, gynnar inte samhällsutveckling. Skatter hämmar utveckling. I Sverige är dom fanatiska och stigande.
    8. Personlig frihet. Ingen skall behöva se sig ständigt över axeln om Storebror står där och flåsar ner i nacken. Det är helt enkelt accepterat att envar får vara lite annorlunda och experimentera. Den svenska pressen om att vara PK inom åsiktskorridoren finns inte.
    9. Flexibilitet. Snabba omställningar och anpassning. Ett exempel, ett fordonsföretag stort som SAAB. Över ett veckoslut stängde man företaget. Direktörernas lyxbilar lämnades tillbaka, anställda hade inget jobb på måndagen. Rubbet, maskiner, mark, allt såldes. Direktörerna körde motorcyklar, och åt lunch i en lagerlokal, man reinvesterade, tre månader senare fanns nya företag, alla var återanställda, och största problemet var att hitta mer yrkesfolk. Jämför SAAB. Mer än tio år, stormrika advokater, arbetslösa anställda, och stora förluster. Inget resultat
    10. Samarbeta och nätverkan. Sverige fungerar med konflikter och konfrontation, Kina på att hitta lösningar och samverkan. Detta är grundläggande, som en kultur.

    Som exempel. Frågar man vad polisens uppgift i Sverige är blir nog svaret att bekämpa brott. Samma fråga i Kina blir svaret att ge service till samhället och innevånarna.

    • Glöm inte också att USAs politiker och presidenter är mer måna om israel/sionisternas intressen än USAs egen. Alla kostsamma krig som USA startat i MÖ sedan 2001 är och har varit för israels räkning. Minns ni spionen Pollard och avd han gjorde och för vems räkning? Ni vet väl om att israel sålde högteknologiska uppfinningar stulna från USA till Kina? USA lider av en hemsk parasit åkomma. Kina tyngs inte av sådant. Kinas politik bygger på att sätta Kinas intressen först och sämst. Dessutom är det inte möjligt att köpa Kinesiska politiker som man gör i USA. Kina har inte heller sionister som är och intrigerar och driver sina lömska agendor. Kina lider inte av parasiter med andra ord.

      • Som du säger, där finns ju även USAs otroligt många krig med och kostnaden, inte bara i pengar, och inte bara i Mellanöstern, Kina har inga alls. Sedan har det faktiskt förekommit även i Kina att köpa politiker eller positioner, senast i Hunan för några år sedan, men det blev ett oherrans liv över det när en hel arme av visselblåsare kom igång på webben. Sedan har Kina en helt annan historia än USA. När biltillverkarna i USA drev reklamkampanjer att ”Big men drive big cars” på 50-talet, kallades ”dollargrin”, då tog det en hel familj i Kina ett år att spara till en cykel. En kvinna berättade att hennes mamma på 70-talet som universitetslärare hade en lön på 40 kronor, det var månadslönen, och hon åt själv ris för första gången vid 11 års ålder och då var hon analfabet. Idag är hon mångmiljonär och akademiker. Alla presidenter i USA, utom en, har växt upp i lyx och överflöd, ingen i Kina. XiJinping vet hur det känns att gå hungrig därför att han har upplevat det. Knappast så med Trump. Sedan har vi svältkatastroferna, 1942 i Hunan, 3 miljoner dog, Stora Språnget, och Kulturrevolutionen, då radikala element, likt de vi ser nu i Hong Kong, dödade Xi’s syster XiHeping, Xi har bott i en grotta, har grävt diken, och sett sin far fängslad för sina åsikter, har cyklat till jobbet, och hans erfarenheter är knappas unika. Det är många historier man får höra av äldre, för dom som var med lever idag. Äldre idag är mycket ödmjuka och anspråkslösa, bra mat, en säng att sova tryggt i, ett fredligt och harmoniskt samhälle, kafferep (te-rep), mahjong eller ett parti kort med kompisarna, och att se barn och barnbarn ha det bra är lyxliv. Sedan, som du säger, är Kina fri från en etniskt klass som utövar makt som en skugg-regime, den djupa staten i USA. Kina har aktivt förhindrat att någon etnisk grupp skaffar sig en maktposition som i USA, bland annat genom att låta stiftelser äga stora företag, likt IKEA. Kina är inte ett annat land, det är en annan värld.

        II. Det finns något annat med Kina som skapar deras framgångar. Det kan illustreras så här. Tänk er ett fiktivt land där det bor 100 personer. Landet är demokratiskt. Så skall man genomföra ett projekt. Man kan göra det Si eller Så. Så röstar man, och 60 personer röstar för Si och 40 för Så. Så-sidan förlorar och blir förbannade så dom gör allt för att sabotera för Si-sidan, så Si-sidan måste avsätta 40 personer för att balansera att Så-sidan vill sabotera. Det betyder att 20 personer att genomföra projektet för resten är sysselsatta med att slåss med varandra.

        Nu backar vi bandet, i Kina förlorar de 40 personerna i Så-sidan, då skrattar man bort det och tycker att få jobbet gjort är viktigast, och nu jobbar alla 100 med att genomföra projektet. Det är fem gånger så effektivt. Det första delen av exemplet är hur svensk ”demokrati” fungerar, den svenska modellen

    • Signaturen Karl W fabulerar och skriver ”Jämför SAAB. Mer än tio år, stormrika advokater, arbetslösa anställda, och stora förluster. Inget resultat.”

      Några fakta:
      – I december 2011 gick Saab Automobile AB i konkurs och lite mer än 3000 anställda förlorade sin anställning.

      – Konkursboet (eller delar av det) köptes av Kai Johan Jiang via sitt bolag Nevs, för utveckling och tillverkning av moderna transportlösningar, bl.a. elfordon. Idag har Nevs ca. 900 anställda.

      – I samband med konkursen etablerade tidigare anställda ett antal nya företag i området i och omkring Trollhättan. I många fall var det nästan hela avdelningar från Saab som tog sitt kunnande om allt från styrsystem, bränslesystem, bromsar, transmission, utprovning, och omsatt dessa i egna affärsidéer.

      – Andra redan existerande företag som t.ex. Combitech eller Cevt (bilutvecklingsbolag som bl.a. svarar för Vilvo) öppnade kontor i Trollhättan för att ta hand om den kompetens som fanns både hos tjänstemän och kollektivanställda.

      – Ytterligare tidigare anställda fick jobb på fordonstillverkare söderut och i andra teknikbolag i och kring Göteborg.

      – Några år efter konkursen var arbetslösheten i Trollhättan lägre än före konkursen, framförallt fick tjänstemännen andra anställningar nästan omgående.

      Slutsats – Tack vare det som vi brukar kalla för ”saab-andan” kom Trollhättan och tidigare anställda ut ur konkursen i bättre form och med mycket bättre framtidsutsikter än innan.
      Nu kommer Karl W att hävda att det är Kina som räddat Trollhättan via Nevs, och visst har Kai Johan Jiang visat sig vara en oerhört duktig entreprenör men utan den bas som fanns i både före detta anställda från Saab och de förutsättningar som man från kommunens sida lyckats skapa för nya företag hade detta inte varit möjligt.

      • Det var en otrolig försköning och förvrängning av verkligheten. Som sagt, 2011 gick SAAB i konkurs. Åtta (8) år senare har inte många bilar tillverkats och och mindre än en tredjedel har jobb. I Kina tog det tre månader till full produktion och full återanställning till över 100%. Enligt NyTeknik kommer en begränsad mindre tillverkning igång 2020. Enligt NyTeknik ”43 000 fordon. Fabriken har kapacitet att rulla ut 200 000 fordon per år”, alltså 21.5% av kapaciteten som ännu inte har hänt.
        https://www.nyteknik.se/fordon/nevs-borjar-bygga-bilar-i-trollhattan-at-sono-motors-6955606
        NyTeknik: ”Senast det serietillverkades bilar i större skala i Trollhättan var innan Saabkonkursen 2011. Kring 2014 tillverkades några hundra bilar.” av en över tio år gammal modell. Knappas imponerande. NEVS tillverkar idag kinesiska bilar på kontrakt. Det är ingen märkesbilfabrik som SAAB var.
        En massiv investering från Kina gjorde det möjligt, och en tillgång till den kinesiska marknaden via ett kinesiskt företag.
        De tidigare anställda blev egenanställda konsulter och konstruerade kinesiska bilar, bland annat Q. Det var inga nya bilföretag som etablerades likt tidigare SAAB. Att anställningarna räddades berodde på massiva bidrag från staten att på konstgjord väg skapa företag och jobb. Vad jag jämför med är att på tre månader producera till över 100%. Det är lite skillnad.

        • Låt mig för er andra läsare, svara på Karl Ws senare inlägg, för att förtydliga och rätta till några felaktigheter.

          – Karl W skriver att ”mindre än en tredjedel har jobb”. För att förtydliga så har ca 900 personer anställning på Nevs vilket är knappt en tredjedel av de ca 3000 personer som var anställda på Saab vid konkursen.
          Mer korrekt är att i stort sett samtliga 3000 personer gått från en temporär arbetslöshet till nya anställningar, givetvis inte enbart på Nevs utan på andra företag. Så som jag beskrev i mitt tidigare svar.

          – Karl W antyder att det normala förfarandet bör vara att ett företag som gått i konkurs, likt fågel Fenix skall uppstå ur askan för att fortsätta med samma produkter som tidigare. Låt oss påminna oss om att Saab genomgick en rekonstruktion åren före konkursen för att försöka göra just detta men ett företag utan kunder blir aldrig långvarigt så vägen mot konkurs gick relativt snabbt.

          – Karl W skriver ”egenanställda konsulter”. Vissa tidigare anställda har fortsatt som egna företagare men många finns inom nystartade / avknoppade företag i Trollhättan med mellan 50 – 300 anställda. Andra finns inom t.ex. Volvo, Combitech och andra större bolag.

          Slutsats – Saab och den typen av produkter som Saab utvecklade är numera historia för Trollhättan men det kunnande som fanns inom Saab lever vidare och frodas i andra företag och för utveckling av andra eller liknande produkter. Detta vad som kallas utveckling, att kunna gå vidare genom att använda den kompetens och erfarenhet man har utan att fastna i gamla hjulspår.

          När det gäller just Nevs så kanske Karl W kan ställa frågan direkt till sina kinesiska vänner, varför de inte producerar några bilar.
          Jag kan hjälpa till med svaret genom att informera om att Nevs inte är ett ”traditionellt” bilföretag utan något helt annat. Därför tror jag inte att deras första fokus är att producera bilar likt Saab.

          • Poängen här är att i Kina omstrukturerade man på tre månader, i Sverige är man inte färdiga efter närmare tio år. 900 av 3,000 är mindre än en tredjedel, andra fick leta efter andra jobb. I Kina återuppstår företagen faktiskt, som regel lite i variation. Det är det normala och utveckling. I Sverige är dom stendöda. Att SAAB är historia för Trollhättan är ju sant. Sverige klarade inte av det. Anledningen till att bilarna inte produceras i Kina är att det gäller väldigt små och experimentella serier av en helt ny biltyp. NEVS ursprungliga fokus var att producera 9-3 modellen i elektrisk version precis som SAAB. Jag har varit i kontakt med folk både i Sverige och Kina inom ämnet. Avsikten är att illustrera hur otroligt snabbt Kina anpassar sig, medan lag och regelverk gör det otroligt trögt i Sverige. NEVS är nu en kontraktstillverkare. Man har ingen egen bilmodell, men det kanske blir en i framtiden. Vem vet.

  3. Kina är sin egen modell, en egen kultur och civilisation. Västerlänningar fastnar i ruta ett när de skall förklara hur Kina fungerar därför att landet styrs av Partiet. De får det inte att gå ihop hur det skulle kunna utfalla till medborgarnas fördel. Kinas ekonomi har förutsagts att kollapsar nästa månad inte endast av professionella tyckare utan av kända ekonomer i väst ända sedan 90-talet.

    Sedan måste det sägas att kineserna gärna kunde göra mer för att förklara hur de gör. De tycker att det är självklart, men som vi ser är det rena mystiken för västerlänningar. Samordningen bör vara en mycket viktig komponent, liksom förmågan att få samhället att gemensamt omfatta de långsiktiga målen. Samverkan och konkurrens spelar andra roller än i väst och det uppfattas inte här.

    Det finns ett afrikanskt ordspråk som lyder ungefär att man måste sätta sig ner och vänta att ens jag skall komma ifatt en själv. Tempot i Kina är högt och man undrar hur de bär sig åt för att hänga med i den snabba utvecklingen.

    • Kina försöker faktiskt göra något för att informera, men var gång så sätter det fart på hat-brigaderna av journalister, professorer, och självutnämnda ”experter”, alltid samma personer, som ges stort utrymme i media för lögnerna. Stora skaror av journalister har varit inbjudna till Kina, men sedan skriver som inte om det alls, eller bra på de mest undanskymda platserna, eller förvränger det till oigenkännlighet. Inte underligt att kinesiska ambassaden börjar reagera. Flera i Kina boende kinasvenskar har försökt, media refuserar och dom blir uthängda och får hotelsebrev från journalister. ”Var tyst, annars kan uthängningarna bli värre”. Jag har i brev till media helt oblygt jämför hat-dreven mot kineser med nazisternas drev mot folkgrupper förra seklet. Hur dom bär sig åt för att hänga med, det enkla svaret är att ”dom” hänger inte med, ”dom” driver utvecklingen och sätter riktning och takt. Ställer krav, begär ansvar. Kina ligger ljusår före Sverige och väst i samhällssystem, teknologi och dess tillämpning.

      Inte bara en kultur och en modell, utan bokstavligen många hundratals. Kina består av otaliga folk med egna kulturer, språk, historia, och sedvänjor. Sedan styrs inte landet av ”partiet”, det är inte ett politiskt parti som ett parti uppfattas i Sverige, utan ett slags departement och administration. I stort sett varenda by och grindstad har sin egen ”regering”. Så distribuerad är makten i Kina.

      • Tack för svaret. Jo. det är nog hopplöst att i dagsläget finna västjournalister som skulle klara uppdraget.
        Nej, det jag hade i tankarna var att Kina måste själva producera mer information om landet. Det görs redan både på webben och i bokform, men mera behövs och vad gäller ekonomin med utgångspunkt från att inte ens ledande ekonomer i väst förstår hur Kinas ekonomi fungerar. Pedagogiskt upplägg således.

    • Du har en sak gemensam, Kerstin Stigsson, med amerikanska väckelsekristna, liberala interventionister och nykonservativa. Ni beskriver det moderna Kina på identiskt vis och hatar det lika innerligt. Vad annat har ni gemensamt ? Synen på Ryssland. Berätta mer !

      • Nej, jag hatar varken Kina eller Ryssland. Men det jag hatar är kapitalismen av alla nationer.
        Och artikeln är ifrån Australiens Kommunistiska Parti.

        • Ni sätter ständigt likhetstecken mellan Kina och USA, samma kapitalister och imperialister i bägge länderna. Ja, det förstås att de amerikanska kapitalisterna trots allt månar västliga värderingar, så riktigt så dåliga är de inte som de kinesiska, eller hur ? Enligt de kristna fundamentalisterna är det faktiskt en milsvid skillnad till USA-kapitalisternas fördel. För er är de av samma skrot och korn.

          Vem tror du att den färgblindheten gagnar ?

        • Det vi lite slarvigt kallar ”kapitalismen” är ett system där den som redan har mera pengar och mer makt än andra får ännu mer makt och pengar. Det syns ju tydligt i både Sverige och USA. Jag håller helt med att det är ett misslyckat system. Kina hade samma ”kapitalism” under sin demokrati mellan 1912 och 1949, ”feodalherrarnas” välde, som brutalt avslutades när kommunisterna tog makten 1949. Sedan avlöstes det av kommunismen mellan 1949 och 1978 som blev lika misslyckat, problemet där var att det saknades motovation för alla att utveckla och skapa. Alla blev ”tärare”, inga ville bli ”närare”. Kunskap och utbildning var onödigt, allt baserat på ideologi, åsikter och tyckande. I dagens Kina har man förhindrat båda situationerna. Den som jobbar, studerar, planerar, och lyckas får njuta av frukterna av sitt arbete, men den som vill kan även välja ett lättsamt liv, men får då inte del av ”grädden” från den framgångsrike. Man har även aktivt förhindrat att vissa etniska eller andra grupper skaffar sig en egen dominans och maktposition, som fackföreningar, advokater, journalister, publicister, eller bankirer, osv. De som lyckas lever inte upp framgångna eller brukar dom som maktmedel, utan återinvesterar i nya företag eller stöder utveckling av andra företagare eller personer. Jack Ma ett exempel. Han var mycket tydlig med att han skulle säga upp sig och istället ägna sig åt att hjälpa andra att starta nya företag för att bli framgångsrika som hans eget. Det är inte en fråga om kapitalism i traditionell mening.

          • Man kan ha olika uppfattningar om Maos politik, men det skedde trots allt en gynnsamma utveckling i vissa avseenden även då. Jag nämner nedan positiva förhållanden, ej hela bilden.

            OBS att Kina var först i världen med syntetiskt insulin av viss typ 1966, och hade tagit fram egen atombomb 1964. Det skedde vetenskaplig utveckling.

            * Tillväxten i Kina var god även under en stor del av Maos tid, omkring 5-6 % per år, enligt uppgifter jag sett. Enligt uppgifter från Världsbanken var medellivslängden i Kina 36,3 år 1960 , 66,8 år 1980, 70,3 år 2000. Motsvarande siffror i Indien var 44,3 år, 54,2 år och 62,9 år. Medan medellivslängden i Kina ökade med 30,5 år mellan 1960 och 1980, en period då Maos politik i stort sett tillämpades uppgick ökningen i demokratiska, kapitalistiska Indien till 9,8 år.
            Källa: Världsbanken. World Development Indicators online.                                              I Minqi Li. The rise of China and the demise of the capitalist world economy. New York:Monthly Review Press, 2008.

            * Ur en intervju med den kände vänstermannen och lingvisten professor Noam Chomsky i Counterpunch

            ”Se på det maoistiska Kina, som alla förväntas avsky. Om man ser på det så sparades 100 miljoner liv jämfört med det demokratiska kapitalistiska Indien, tack vare hälsoprogrammen på landsbygden. 100 000 000 (100 miljoner) människoliv är inget litet antal (motsvarar c:a drygt 15 % av befolkningen, dvs. c:a 1,5 miljoner av Sverige befolkning), och siffran innefattar den stora hungersnöden. Ingen kan tala om det. Och om man ser på de kapitalistiska reformerna så minskade dödligheten mycket kraftigt under Mao, men började plana ut 1979.” – Intervju med Noam Chomsky

            Mao Tse Tung noterade att hälso- och sjukvården främst var inriktad på de 15 % som bodde i städerna och initierade en ökad satsning på landsbygden och på förebyggande mediciner. Kinas system med barfotaläkare visade sig framgångsrikt och WHO såg de som ett mönster för utvecklingsländerna.


            Dessutom genomförde Mao omfattande jordreformer som frigjorde hundratals miljoner kineser från slaveriliknande förhållanden, vilket vi påminns om av Åsmund Egge i Klassekampen 15/12 2012, sid 33.

  4. Karl W skriver följande avseende Saabs konkurs:
    ”Poängen här är att i Kina omstrukturerade man på tre månader, i Sverige är man inte färdiga efter närmare tio år. 900 av 3,000 är mindre än en tredjedel, andra fick leta efter andra jobb.”
    – Sanningen är att SAMTLIGA 3000 fick leta efter nya jobb efter att Saab gått i konkurs. Det var inte så att alla anställda satt ute på parkeringen för att få förnyad anställning på Nevs och att enbart 900 av dem fick den förmånen.
    Det Karl W skriver om ”i Kina omstrukturerade man på tre månader” liknar en det som i Sverige betecknas som företagsrekonstruktion. Då finns ju de anställda kvar i företaget på det sätt som Karl W beskriver.

    Man kan inte jämföra äpplen och päron, även om detta skulle stödja ens egen inställning till frågan.

    • Sanningen är att två tredjedelar inte fick jobben tillbaka utan fick söka andra jobb, och att efter 10 år sitter en produktionsanläggning för 200,000 fordon oanvänd. I Kina, de anställda fanns inte kvar i företaget, man slaktade företaget, och byggde ett nytt företag, och alla anställda fick jobb där, samma ägare. Rekonstruktion efter kinesisk modell. Man försöker inte sätta plåster på ett brutet ben, man bygger nytt och bygger rätt till marknadens behov för dagen. Sant, Sverige och Kina är verkligen ”äpplen och päron” och det är precis vad jag försöker peka på. Kina utvecklas snabbt, Sverige förfaller. Precis, – ”äpplen och päron”. Själv tror jag allt detta tragiskt pekar ut Sveriges framtid, förfallet av ett producerande land med egna varumärken i egen produktion. NEVS ville ju fortsätta att använda SAAB som varumärke men nekades. Sverige utvecklas nu till ett land där små grupper av ingenjörer utvecklar produkter för länder som Kina, och där man etablerar småskalig experiment produktion. Produktionen och jobben kommer att finnas på andra håll, inte i Sverige. Det händer ju just nu även med Volvo. Problemet för samhället är att det kommer att finnas jobb för ett minskande antal högkvalificerade ingenjörer, medan jobben för de lågkvalificerade och kanske analfabeter som jobbade på fabriksgolvet alltmer försvinner. Samtidigt sjunker utbildnings och kompetensnivån även för ingenjörer, och det bara väller in lågutbildade och analfabeter genom statens massinvandring som det inte finns jobb för. Inte en ekvation som pekar i rätt riktning.

      • Sanningen är att samtliga före detta anställda från Saab fått jobb efter konkursen. (Förutom de som valde tidig pension eller liknande.)
        Vad skulle det vara för skillnad om de fick anställda i ETT nytt företag eller i FLERA andra företag? Det finns ingen naturlag som säger att en anläggning som den i Trollhättan för evigt skall användas till samma syfte som den en gång uppfördes till.
        Det viktiga är ju den vidareutveckling som blev resultatet av konkursen, med nya blomstrande företag i Västsverige.

        Karl W skriver att: ”jobben för de lågkvalificerade och kanske analfabeter som jobbade på fabriksgolvet alltmer försvinner”.
        Karl W har en mycket föråldrad uppfattning om förutsättningarna för att jobba ”på fabriksgolvet”. Det finns inte en möjlighet att någon som är analfabet kan klara av ett jobb inom produktion t.ex. på Saab eller Volvo, eller inom någon liknande industri över huvud taget.
        Att medarbetare som jobbar inom produktion skulle vara lågutbildade är också helt fel. När man ser hur eftertraktade personer från före detta Saab (inom produktion) har varit på arbetsmarknaden förstår man att andra företag vill anställa dem för deras kompetens.

        Sedan har jag en begäran till Karl W, att informerar om vilket kinesiskt bilföretag som han avser i sin jämförelse. Vad hette det som stängdes och var heter det nya företag som byggdes upp? Finns information endast på kinesiska är detta inget problem. Jag har före detta kollegor från Saab som numera arbetar i Kina, inom bilindustrin, så jag kan ordna med översättning och ytterligare info om dessa två företag.

  5. Det är bevisat: USAs mycket hypade antimissil system (Patriot/Aegis) är skräp som inte kan avvärja drönar attacker. Halshugga-kungadömet spenderade 100-miljarder för att införskaffa Potemkinkulisser. USAs skräp vapenarsenal visar vara just det – väldig dyr skräp. USAs utrikesminister, köttberget Pompeo säger att dessa vapen är det finaste som finns i hela världen men att ibland slutar de att funkar. Det var dagens eller kanske veckans bästa skämt. Världen svar: ett enda dånande skratt ha, ha, ha, ha, ha, … Kom ihåg att Sverige har skrivit på för att köpa just samma skräp och det har vi en viss Hultqvist att tacka för.

    • Det är betydligt mer intressant än så. Saudi hade amerikanska försvarssystem, som visade sig helt värdelösa. Det betyder att USAs eget territorium nu är utan fungerande försvar mot sådana drönarattacker. Dessa drönare kan skickas iväg från ett vanligt mindre fraktfartyg, eller till och med en större nöjesbåt, eller från undervattensdrönare. Bara ett enda anfall slog ut 50% av oljeproduktionen. Vad kommer dom att slå ut vid ett vedergällningsanfall mot själva USA om USA attackerar Iran. Dessutom, vad kan dom slå ut vid ett vedergällningsanfall mot Sverige om USA anfaller Iran. Sverige är ju de facto en USA vasall som deltagit aktivt i strider i USAs krig, som i Libyen, Sverige är en öppet allierad till USA, del av USAs spionsystem, och de facto medlem av amerikansk kontrollerade och USA ledda NATO och därmed en del av USAs krigsmaskin. Sverige är nu ett USA-mål militärt. Verkligen en både intressant och skrämmande utveckling. Varken Iran, Ryssland eller Kina kommer att sitta still och bra ta emot ”snytingar” och hot från USA. Det är nog dags att tänka om.

    • Allt Trump egentligen i praktiken åstadkommer är destruktivt för USA företag. RT referatet är utmärkt, mycket sakligt. Själv har jag alltid hackat (Root) mina mobiler och plockat bort alla Googles appar och blockat tillgången till alla Google sajter. Det behövs inte. Nu får världen en mobile fri från amerikansk spionvara som dessutom fungerar betydligt bättre än Google versionen. Tala om industriellt självmord eller att skjuta sig i foten.

    • Jag vill modifiera ditt inlägg lite om jag får. Det är inte nödvändigt satt ”lära sig” Mandarin, som egentligen heter Putonghua vilket betyder allemansspråket. Det är en stor fördel att förstå hur det är konstruerat, för det fungerar mycket olika västerländska språk, och lär gärna samtidigt hur skrivtecknen är uppbyggda. Det är inte så att man behöver lära sig 3,000 eller så helt olika unika skrivtecken, utan de flesta skrivtecken är kombinationer av andra enklare skrivtecken. Ska man skriva journalist så använder man tecknen ny-söka/lukta-arbeta-göra-person, 新闻工作者de två sista tecknen betyder tillsammans författa. Allt har logik, men det tar massa tid att lära sig komma ihåg allt för det kopplar inte helt logiskt till västerländska språk och tänkesätt. Ordagrann översättning kan man helt glömma. Viktigast är att försöka förstå hur folk i Kina mentalt fungerar, och här gnisslar det betänkligt med väst. Sök på ordet ”chinglish”

  6. Israel dök upp lite perifert i den här diskussionstråden, men landet dyker ibland upp i Xinhuas twitterflöde också. Och där finns intressanta nyheter, som samarbete mellan Israel i vetenskapliga frågor (om jag minns rätt) med en kinesisk provins. En av de lustigare posterna var att Kina skall leverera ett bombsäkert tåg till Israel. Hur skall man tolka det? Att Kina är helt pragmatiskt: Israel existerar och det är israelernas sak att lösa sina interna och grannproblem? Att man jobbar hand i hand med ryssarna för att lirka loss Israel från USA? Att man helt enkelt gör affärer och byter erfarenheter – och därmed bidrar till sin egen utveckling?

    • Samarbetet är mellan staten Israel och staten China, och gäller en innovation park i Changzhou i provinsen Jiangsu, som ligger vid havet just norr om Shanghai. Avsikten är att parken skall vara en plattform för Israeliska företag att kunna verka i Kina. Avtalet skrev i maj 2019. Därmed exporterar även Kina till Israel. Valet av plats är intressant för på tidigt 40-tal tog Kina emot stora grupper av judiska flyktingar från Tyskland, och dom kom att hamna i dessa områden. Changzhou, med 4 miljoner innevånare, är ett av Kinas center för innovation och teknologi.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here