I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som är lika aktuell vill jag påstå. USA ville inte vara med. Innebär samtalet mellan Biden och Xi Jin Ping någon ändring?
Wikipedia skriver ”The treaty was formally signed on 15 November 2020 at the virtual ASEAN Summit hosted by Vietnam. As of 17 January 2022, seven of the ten ASEAN and all five of the non-ASEAN signatories have deposited their instruments of RCEP ratification with the Secretary-General of ASEAN. For the first ten ratifying countries, the trade pact took effect on 1 January 2022.” https://en.wikipedia.org/wiki/Regional_Comprehensive_Economic_Partnership
_________________________________________________________________________________________________________________________________________
15 november 2020 undertecknade femton länder i Asien och Stillahavsområdet, inklusive Kina och Japan, undertecknade ett avtal om det regionala omfattande ekonomiska partnerskapet (RCEP) på söndag. här.
Avtalet föreskriver inrättandet av världens största frihandelsområde. De tio ASEAN-länderna – Brunei, Myanmar, Kambodja, Indonesien, Laos, Malaysia, Filippinerna, Singapore, Thailand och Vietnam – samt Kina, Australien, Japan, Sydkorea och Nya Zeeland satte sina signaturer på dokumentet.
Enligt deltagarnas åsikt kommer undertecknandet av dokumentet att främja den ekonomiska återuppbyggnaden av alla länder efter koronapandemin.
Arbetet med att upprätta det regionala omfattande ekonomiska partnerskapet har pågått sedan 2012. Mer än 30 förhandlingsrunder ägde rum under denna period.
al-Jazeera skriver bl.a:
RECP kommer gradvis att sänka redan låga tullar på handeln mellan medlemsländerna. Överenskommelsen kommer att stå för 30 procent av den globala ekonomin, 30 procent av den globala befolkningen och nå 2,2 miljarder konsumenter. Överenskommelsen lämnar dörren öppen för Indien, som droppa ut på grund av hård inhemsk motstånd mot dess marknadsöppningskrav, för att åter ansluta sig till blocket. Affären sänder en signal om att RCEP-länder har valt ”att öppna våra marknader istället för att tillgripa protektionistiska åtgärder under denna svåra tid”, sa han.
Överenskommelsen är en framgång för Kina, den överlägset största marknaden i regionen med mer än 1,3 miljarder människor, vilket gör det möjligt för Peking att framträda som en ”förkämpe för globalisering och multilateralt samarbete” och ge det större inflytande över reglerna för regional handel.
USA är inte med i RCEP och avtalet med 11 länder Trans-Pacific Partnership (TPP) som USA: s president Donald Trump lämnade strax efter tillträdet som president för snart 4 år sedan. DN Detta lämnar USA, världens största ekonomi, utanför de två handelsgrupper som spänner över den snabbast växande regionen på jorden. Nu när Joe Biden blir president kanske USA:s inställning ändras. Analytiker är skeptiska till att Biden kommer att trycka hårt för att återansluta USA till handelspakten över Stillahavsområdet eller för att rulla tillbaka många av de amerikanska handelssanktionerna som Trump-administrationen införde mot Kina.
Endast tre av de tio medlemsländerna i Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) deltog på toppnivå i ett toppmöte med USA i anslutning till detta möte. Sputniknews.
De var Thailands premiärministrar (ASEAN-ordförande 2020), Vietnam och Laos. De andra länderna i föreningen – Singapore, Malaysia, Indonesien, Brunei, Kambodja, Myanmar och Filippinerna – representerades av utrikesministrarna.
Vid mötet läste den amerikanska säkerhetsrådgivaren Robert O’Brien, som den här gången representerar USA vid ASEAN-toppmötet, en inbjudan från USA: s president Donald Trump att besöka honom i USA för ett ”speciellt toppmöte”.
Trump deltar inte i toppmötet. Dessutom skickade han varken sin vice eller utrikesminister till Bangkok.
Observatörer betraktade detta som exceptionellt.
ASEAN: Association of Southeast Asian Nations är en internationell organisation av sydostasiatiska länder med säte i Jakarta (Indonesien). Varje år ett toppmöte med ASEAN-länder istället. ASEAN grundades 1967 av Thailand, Indonesien, Malaysia, Filippinerna och Singapore. För närvarande har ASEAN tio medlemsländer.
”Världens största frihandelsområde bildat. Stor framgång för Kina”
Jaha, Kina ”tar över” världen?
Kommunistens våta dröm?
Lätt förstå Donald Trump har sina anhängare.
För ett fritt USA. Utan kinesisk dominans.
Jag är inte detaljerat insatt i vad saken här gäller men jag har ingen längtan tillbaka till Sovjetunionen och ett pånyttfött Kalla Kriget.
Inte Vladimir Putin heller för den delen som vill ha Belarus under kontroll för att förhindra hotande ”gemenskaper” och ”samarbeten”.
PS. Kina för väsentligen en kapitalistisk ekonomisk politik.DS.
@arbetaren: Gilla läget. Lär dig Mandarin. USA är badar i skuld och snart knackar den stora krisen på https://www.rt.com/business/506924-us-broke-economy-bubble-debt/
Du behöver inte lära dig putonghua, eller mandarin. Både Baidu och WeChat har system som fungerar, du talar engelska i din mobil i affären, och det kommer upp på kinesiska. Du får ett meddelande på kinesiska på WeChat, ett tryck på skärmen och det är översatt. Du kan även läsa text på skyltar och bilder med WeChat. fanyi.baidu.com Vad som är mycket viktigare är att du lär dig hur Kina, Kinas samhälle, och Kinas folk fungerar och tänker. USA systemet är inte bara obsolet, det är döende. Häng på Asien, där ligger framtiden.
För det första dumpade Kina sovjetkommunismen redan 1958, och kommunismen som ideologi 1978. idag har man ett helt nytt system som man kallar socialism med kinesiska förtecken, som inte är vark3en kapitalistiskt eller kommunistiskt. I min åsikt och observation driver just Sverige fortfarande sovjetkommunism, under samma beteckning som sovjet, ”demokrati”. Jag har satt mig in i detaljerna, både av TPP och RCEP, och det är nog dags för Sverige att bestämma sig, vill man sjunka med USA diktaturen eller utvecklas med Kina och Asien.
Jättebra. ”Race to the bottom” i skatter och välfärd. Monopolkapitalisterna jublar i Asien.
Jag håller helt med dig att det är en “Race to the bottom” i skatter i Sverige. Jag har jämfört så många gånger. Typiskt är det 5 till 10 gånger högre priser i Sverige. Skatterna driver upp priserna. Ett exempel på förtäckta skatter är att ta tåget till Arlanda. Den kostar 295 kronor (enligt webben, vet inte om det är rätt). I Kina kostar samma resa, samma avstånd, 7 kronor. Skillnaden är en förtäckt skatt som heter ”banavgifter” som stat och kommun stoppar i fickan. Sedan har du moms, energiskatter och avgifter, och alla anställda måste få tillräckligt betalt för att kunna betala skatterna. Sverige har ”vårdköer”. En pensionär jag känner behövde en höftledsutbyte. Hon fick tid nästa dag, och det kostade totalt 2,000 kronor efter statliga bidrag. Monopolkapitalismen håller man i tukt och ärans förmaning i Kina. Den senaste som blev nedtagen på jorden var Jack Ma, när man stoppade hans IPO alldeles nyligen.
Har läst lite om saken:
https://www.msn.com/en-us/money/markets/inside-the-chaotic-unraveling-of-jack-mas-dollar35-billion-ipo/ar-BB1aHH1Q
Intressant hur Kommunistpartiet agerar.
Dagens Industri skriver ”Europa och USA är de stora förlorarna på det stora asiatiska frihandelsavtalet RCEP som skrevs på i helgen. Och vinnaren är Kina. Bedömare säger dock att utmaningen kan elda på Joe Biden att återta USA:s plats i det konkurrerande frihandelsområdet TPP. Statskontrollerade medier i Kina beskriver frihandelsavtalet The Regional Comprehensive Economic Partnership, RCEP – som skrevs på av 15 länder i Asien och Stillahavsregionen på söndagen – som en ”ny era” för globalisering – en ny era utan USA och EU.”
Ja, industri och frihandel växer i Asien men märk väl inte i Ryssland.
Självklart får det återverkan på Europa och USA där industri, handel och arbetstillfällen minskar.
Samtidigt ökar här social oro och splittring.
Frågan är bara varför jag skulle triumfera för det och känna mig lycklig?
Jag är ju ändå, om än mikroskopisk, en del av Europa och Västvärlden.
Och hur gick det för svenska bilföretag när dom litade på Usa?
Oron här beror på Usas/Natos krig med tillhörande flyktingflöden dessutom förstärkt av väst-globalisers medvetna intriger.
Vi har en problemskapande elit.
Kina har en problemlösande elit.
Mer inflytande för Kina betyder att fler problem går att lösa.
Kina tror att det ligger i deras intresse att vara en konstruktiv part.
Västs oligarki är tvärtom.
Frihandeln växer faktiskt dramatiskt med Ryssland. Dollarn dumpas, och Kina och Ryssland har börjat tala om en militärallians. Kina har ingen social oro och splittring.
Vinnarna är alla medlemmarna i RCEP. USA försöker nu organisera medlemmarna i sin hegemoni för att samarbeta mot främst Kina, men hela RCEP gruppen. Få tror att det kommer att gå. USA hela samhällssystem är dysfunktionellt, som vi ser. Vi skall även komma ihåg att RCEP ”globaliseringen” är något helt annat än USA glokaliseringen. Kina förespråkar en ”globalism” som är multipolär, de självständiga och oberoende staterna samarbetar för allas bästa och delar med sig. USA förespråkar en ”globalism” som är hierarkisk och monopolär med USA som styr, övervakar och kontrollerar världen för världens bästa, och främst USAs bästa. Det är alltså samma filosofi som Tredje Riket, sovjetkommunismen, japanska imperiet, Mongolimperiet, Tibetimperiet, Romerska riket, den europeiska kolonisationen, historien är fylld med exempel, alla vilka blev mänskliga katastrofer. Vilken väg väljer Sverige idag.
För att illustrera. Gå till dagens cgtn.com där kan man läsa rubriken ”Xi uppmanar arbetarklassen att göra nya historiska strävanden för Kinas modernisering”. Tror ni XiJinping kom på det. Absolut inte. Kina moderniseras snabbt, nu finns det 309 miljoner digitalbutiker, Sverige har ingen. Digitalaffärer har ökat nästan 100% på ett år i Kina (Globaltimes), alltså inte postorder typ Amazon. Däremot släpar vissa områden efter. Vad han säger, få ändan ur vagnen nu, sätt igång ni som inte redan börjat. I Sverige skulle det bli gnäll-artiklar i media att myndigheterna och politikerna inte gjort jobbet och då tillsätter byråkratin en utredning. Det illustrerar skillnaden mellan hur Sverige och Kina fungerar. Tror ni Xi’s alla resor och inspektioner av olika platser är nöjesresor. Vad han gör är att åka dit för att sätta fart på de som drar benen efter sig och får för lite uträttat. Vad gör Löfven???? Sverige har en stående inbjudan att arbeta med Kina. Regeringen flummar runt med 5G, Kina bygger ut.
Det finns ett kolonialt perspektiv här som glöms bort. Det ges inga utrymmen för samhällsexperiment i nuläget, sådana länder körs brutalt över av västmakterna som ansett sig sedan århundraden ha rätten att äga hela Asien, Japan undantaget. Om Asiens länder i självförsvar tillgripit den effektivaste modellen för att komma ikapp västmakterna – vilka är vi att döma dem för detta ?
Under den underbart progressive halvsvarte presidenten bombade USA sju eller åtta länder, uppbackad av vårt EU. Genomförde statskupper och sände vapen och extremister till olika krishärdar för att slakta och förstöra. När har Asiens länder gjort något liknande ? Japan, Asiens despot, har gjort det, men vi kan hoppas att t.o.m. de kommit på bättre tankar.
”Vi skall lägga Vietnam under asfalt”, brölade högern på krogarna även i Europa kring 1970. Nu är Vietnam ett av de mest attraktiva destinationerna för turister från hela världen, ett underskönt land i dynamisk utveckling. Alla vägar är förknippade med vägval av vilka vissa leder vilse. Men i dagsläget vore det nog klädsamt att se tiden an. Mycket tacksam för de rapporter från Kina som Karl W tillhandahåller. Läs hans blogg.
Intressant även om, som flera påpekar, inte vet vad detta och liknande avtal leder till. Säkert är att marknadsekonomin stärks, är socialism en möjlig väg?
En liten anmärkning: bilden som används är från RCEP-mötet 2019 vilket framgår av bildtext + att Indiens pm Modi var med då. Bilden står på så sätt i konflikt med artikeltexten.
Tack för informationen Ulf.
Kineserna kopierar USA även i det strategiska spelet. Såna här avtal är den metod med vilken man kan transferera kapital och varor utan att föra krig. Det är lite bråttom för Biden, och kanske blir det till sist två handelsområden i Asien, ett kinesdominerat som försöker tränga ut i Stilla Havet, och ett engelskspråkigt med Indien, där Japan, Sydkorea, Filippinerna och Vietnam ingår i bägge.
Fast du glömmer att USA:s strategi alltid haft krig som en del av spelet medan Kina har än så länge varit återhållsamma med sådant…Vi får väl hoppas att Kina inte kopierar USA när de byggt ut sin militära makt om några år! Alla andra länder i världen har ett försvar det är bara USA som har ett ”anfall” som en del av den militära doktrinen! Kanske Kina också skaffar sig ett ”anfall” i stället för försvar och man får väl hoppas att förnuftet råder i Peking med tanke på Kinas enorma militära potential som får den USA har idag att verka som småhandlare, om de nu bestämmer sig för den utvecklingen. Det man kan hoppas är att kineserna hålls tillbaka av USA:s misslyckade militära facit efter andra världskriget. Militärmakt är inte alltid det som avgör ett krig som bekant!
Kina använder sig av Konfucianska principer. USA leker världshuligan. Har svårt att se likheter där. Vidare bygger Kinas militär doktrin på bland annat Sun Tzus berömda läror om krigskonst. Ett av dessa läror går så här: krigets högsta konst är att underkuva sin fiende utan att fajta. USAs militärdoktrin däremot är huliganens. Därför är USA känt för att starta många krig och förlora dessa. Hur som helst det är kört för USA. Och nu med en halv-senil i förarsätet lär det gå snabbare utför för dårhuset USA.
Det finns en fundamental skillnad mellan USA strategin och Kina strategin. USA har alltid strävat efter dominans, suprematism och kontroll, Kina strävar efter samarbete och samverkan. Kinas strategi är multipolär, de självständiga och oberoende medlemsländerna samarbetar för allas bästa. USAs är hierarkisk och monopolär med USA som dominerar, styr, övervakar och kontrollerar världen för världens bästa enligt USA tolkning, och främst USAs bästa. Själv tror jag vi får se ett dominerande handelsområde i världen, där Kina har en ledande roll, ledande i bemärkelsen att andra väljer att följa, istället för att tvingas att följa som i fallet USA, vilket USA genomför med sanktioner, tariffer, hotelser, invasioner och krig. All annan handel kommer att bli perifer och förmodligen ganska stökig, som just nu med USA.
Ryssarna är förmodligen intelltigenta nog att inse att en frihandel med Kina kommer leda till USA:s öde, dvs, skuldsättning till döds.
Det är just det som är det verkliga dolda problemet som sällan nämns. USAs ekonomiska roll i världen är varken obetydlig eller försumbar. Skulle dollarn kollapsa, eller/och det amerikanska samhället, och det är stor risk för det nu, då får det stora effekter på världen. Problemet är att USA har vägrat att böja sig för verkligheten. Vad USA försöker göra nu är att stoppa utvecklingen av resten av världen så USA kan kontrollera den. Man är desperat att stoppa Huawei, WeChat och TikTok – nycklar till ett digitalsamhälle, att göra EU energiberoende av USA (Nordstream2), och nu senast försöker man stoppa Kinas flygplansindustri så den inte skall konkurrera med Boeing. USA försöker ta kontrollen över Sydkinesiska Havet, för att kunna blockera handeln i Asien och ta naturtillgångarna. 737Max blev ju en katastrof. Vad MSM, aka USAs svenska propagandakanaler, mörkar är att Kina drar igång massiva projekt nu för att göra sig oberoende av USA. Om ett par år kommer USA företagen in att sälja till Kina, för Kina tillverkar allt själva, som kretsar och produkter som flygplan. Verkligen en NWO, men inte USAs.
Alla borde göra sig oberoende av stormakter, plutokratier och diktaturer. Man gör det genom tullmurar, göra sig skuldfri och att bygga upp sin beredskap. med god beredskap, stor jämlikhet och fred inom sina egna gränser kan man även hjälpa andra nationer i nöd, genom hjälp till självhjälp, vilket är det långsiktigt korrekta.
Redaktören skrev för exakt ett år sedan ”PS. Kina för väsentligen en kapitalistisk ekonomisk politik.DS.” i en kommentar. Jag tänkte då ungefär detsamma. Karl Wang skrev: ”För det första dumpade Kina sovjetkommunismen redan 1958, och kommunismen som ideologi 1978. [I]dag har man ett helt nytt system som man kallar socialism med kinesiska förtecken, som inte är varken kapitalistiskt eller kommunistiskt.”
Vad som hänt i Kina under det år som passerat gör att åtminstone jag måste tänka om. Karl W. har delvis rätt, men jag tror inte han riktigt vet vad skillnaden mellan socialism och kommunism är; precis som så många andra inte heller gör det. Det man officiellt i Kina kallar ”socialism med kinesiska förtecken” är en form av socialistisk marknadsekonomi, en övergångsform till ett kommunistiskt samhälle. Klasskampen är stark även i detta övergångssamhälle. Det ser vi i hur den kinesiska staten är i konflikt med en del av privatkapitalisterna i Kina, Jack Ma t.ex. Denna kamp mot det mer privatkapitalistiska inslaget verkar nu vara framgångsrik, även om den skapat vissa problem som till exempel med elförsörjningen. Ledningen i Kina, vilket i stort sett är samma sak som det kommunistiska partiet, har nu också klart slagit fast att ett av målen är att öka välfärden för ”folkets massor”. Kina har varit enormt framgångsrikt i att lyfta ett av jordens fattigaste länder ur denna fattigdom efter 1949. Nu satsar man stenhårt på att minska de stora välfärdsklyftor som landet har. Om vi ser på ginikoefficienten t.ex. Sverige 25,0 USA 40,8 Kina 46,9 (https://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_l%C3%A4nder_efter_inkomstf%C3%B6rdelning) så finns det ännu en del att göra. Men fakta är klara, Sverige och USA går mot ökande välfärdsklyftor, medan Kina under senare år på egen hand lyckats utrota en stor del av jordens fattigdom (Kinas befolkning är ju en stor andel av jordens befolkning). Det är inte på minsta vis konstigt att USA:s utrikesminister Blinken beter sig desperat och gör vad han kan för att försöka provocera Kina till ett mindre väl genomtänkt handlande rörande Taiwan t.ex. Inte nog med att USA:s roll som självutnämnd världsledare hotas, hotet kommer från ett land som är i färd med att utveckla socialism! Vi får nog tänka om en del du och jag Anders. Som det nu verkar så för Kina INTE ”väsentligen en kapitalistisk ekonomisk politik”.
Det är så med verkligheten, den har en underbar, och ibland överraskande, förmåga att förändras en förmåga att utvecklas. Du Anders, jag och Karl kan tillsammans med de flesta människorna jorden över glädjas åt detta, samtidigt som Blinken och hans gelikar inte är lika nöjda.
En tydlig diagnos av tillståndet i den moderna västvärlden och dess ”ledare”- skamligt bara . Churchill, Roosevelt vänder sig i sina gravar!
Sådana leder världen till avgrunden..
https://www.cbc.ca/player/play/2113431619638/
[…] Världens största frihandelsområde bildat. Stor framgång för Kina — Global Politics […]
[…] året. Nyligen tillkännagavs att ledande ekonomier i Asien ingått ett avtal och bildat RCEP Världens största frihandelsområde bildat. Stor framgång för Kina. Länderna i Asien har generellt klarat coronopandemin bättre än västländerna. Artikeln belyser […]