Västerlandets nederlag ?!

4
80

 

Detta är en mycket tankeväckande och intressant bok på drygt 250 sidor och med 12 kapitel. Det näst sista heter ”Varför resten av världen valde Ryssland” och det sista ”Hur USA gick i den ukrainska fällan 19909-2022”. Boken är översatt av Stefan Lindgren.

För nästan 50 år sedan förutspådde den franske histo­ri­kern Emmanuel Todd Sovjetunionens fall. Då fick han rätt.

Nu förutspår han, som en följd av kriget i Ukraina, om inte Västerlandets fall, så åtminstone dess tronfall. Det västliga misslyckandet är dock inte bara militärt och geopolitiskt, menar han, utan har också sociala, ekono­mis­ka och moraliska dimensioner.

Sina slutsatser kommer Emmanuel Todd fram till genom studier av ett brett spektrum av ämnen. Han behandlar Rysslands och Ukrainas vägval sedan Sovjetunionens fall. Han tar upp den parallella utvecklingen i USA, Storbritannien, Frankrike och Skandinavien.

Som viktiga uttryck för krisen pekar han på bland annat kris­ten­domens försvinnande, de nationella kulturernas förflackning, det låga barna­födandet, utbildningssystemets degradering, transgender­ideologins expansion och nihilismens återkomst.

Efter att krutröken i Ukraina har skingrats ser dock författaren möjligheter till en positiv vändning. Bland annat prognostiserar han ett fredligt närmande mellan Europas två mäktigaste stater, Tyskland och Ryssland, och en återuppståndelse, efter decennier av frånvaro, av Europa som en autonom global aktör.

Får Emmanuel Todd rätt i sina förutsägelser även denna gång? Läs Västerlandets nederlag och bilda dig en egen uppfattning!

Emmanuel Todd

Emmanuel Todd, född 1951, är en fransk författare och forskare vid Frankrikes demografiska institut i Paris. Han doktorerade i historisk antropo­logi 1976 vid University of Cambridge. Samma år väckte han uppmärksamhet när han i boken La chute finale (»Det slutliga fallet«) förutspådde Sovjetunionens fall. Därefter har han publicerat ett tjugo­tal böcker, de flesta på de prestigefulla förlagen Gallimard och Seuil. Ett åter­kommande tema hos Emmanuel Todd är att ideo­logier och politiska system bestäms inte så mycket av idéernas eller klassernas kamp som av djupare liggande faktorer som familjesystem och demografi. Det är ett tema som även underbygger hans nya bok.

_________________________________________________________________

Emmanuel Todd om utvecklingen i Skandinavien.

Emmanuel Todd har givit Skandinavien ett helt eget kapitel i boken, kallat ”Från feminism till krigshets”,. Detta behandlas som del i en recension av Jan Fredriksson på https://www.lindelof.nu/emmanuel-todd-ii-det-brittiska-samhallets-utarmning-och-skandinaviens-markliga-svangning/. Jag tar mig friheten att återge den delen

Han inleder med att slå fast att kriget i Ukraina överraskande visade att det uppstått en krigslysten protestantisk pol i norra Europa. Att kriget visade att Norge är ett aktivt militärt redskap för USA i Europa. Han exemplifierar med att Norge hjälpte USA att sabotera Nord Stream-ledningarna. När det gäller Danmark menar han att landet utan tvekan är djupt inbäddat i det amerikanska systemet. Danmark har under en längre tid betett sig som ett annex till USA:s underrättelsetjänster. NSA byggde datainsamlings- och lagringscenter på en mindre ö öster Köpenhamn för att spionera på västerländska allierade snarare än på ryssarna. För oss svenskar kan vi notera att det var från denna spioncentral som Danmark på USA:s uppdrag spionerade på Sverige i samband med att det pågick förhandlingar mellan Sverige och Danmark om en affär med svenska JAS-plan!

Att Sverige och Finland tillsammans lämnade in en Nato-ansökningar var häpnadsväckande, menar Todd. Dessa länder har av tradition varit neutrala, för svensk del mycket länge. Han menar att det inte fanns något överhängande hot mot vare sig Sverige eller Finland. Att Ryssland skulle angripa Sverige ser han som rena fantasier, ren galenskap i ett rus av psykiatriskt slag. Med hänvisning till en omfattande studie av den amerikanska statsvetaren Ronald Inglehart konstaterar Todd en nedgång i viljan att kämpa för sitt land bland européer. Men i Skandinavien kan man notera en ökad vilja att kämpa för sitt land.

Den skandinaviska viljan att kämpa för sina länder är motsägelsefull noterar han med hänvisning till Ingleharts studie. Denne tillskriver minskningen av intresset för militära frågor i västvärlden en allmän ”feminisering”. Men detta stämmer inte på de skandinaviska länderna, som officiellt är den mest feministiska regionen i världen. Todd spekulerar i att det kan bero på att både Sverige och Finland när boken skrevs hade kvinnliga statsministrar som ville visa sig lika beslutsamma som männen, men han tror ändå inte att det är svaret på varför Sverige och Finland ansökte om Nato-medlemskap tillsammans. Han menar istället att det finns en oro i samhället, inte bara för ett ryskt anfall, utan också för att demokratin eroderar. Natoansökningarna menar han är ett resultat av en religiös och kulturell kris. Religionens försvinnande sätter nationen i fara. Kanske denna oro tog sig uttryck i ett behov av stärkt säkerhet, som ett inträde i Nato skulle kunna tillfredsställa.

Sverige och Finlands Natomedlemskap var inte ett behov av skydd mot Ryssland; det var ett obearbetat behov av tillhörighet menar Todd. ”Vi har äntligen kommit hem!” Var det inte också så det uttrycktes i media?

_________________________________________________________________________

Emmanuel Todd ”Rysk seger kommer att befria Europa”.

Jag återger en artikel i RT 9 oktober https://www.rt.com/news/605486-russian-victory-free-europe-historian/

Europeisk ”underkastelse” till USA kommer att förlängas i ett sekel om Moskva förlorar i Ukraina, enligt Emmanuel Todd

Ett ukrainskt nederlag skulle representera en seger för hela Europa, hävdade den franske antropologen Emmanuel Todd, i en intervju med det italienska nyhetsmediet Corriere di Bologna som publicerades på tisdagen.

Enligt Todd, som har betonat att han inte är en uttrycklig anhängare av Moskva, om Ryssland skulle förlora i Ukraina-konflikten, så skulle detta innebära ”den europeiska underkastelsen för amerikanerna att förlängas i ett sekel.”

Den ledande intellektuelle (Emmanuel Todd) har hävdat att Västeuropa effektivt har delegerat representationen av väst till USA och har fått ta konsekvenserna sedan dess. Han hävdar i intervjun att ingenting kan göras för att ändra detta faktum för tillfället på grund av den pågående Ukraina-konflikten, men anser att dess resultat kommer att ”avgöra Europas öde.”

”Om, som jag tror, ​​USA besegras, kommer Nato att sönderfalla och Europa kommer att lämnas fritt”, sa Todd till nyhetsbyrån och noterade att det är osannolikt att Ryssland skulle lockas att militärt attackera Västeuropa efter att ha etablerat sig vid floden Dnepr. .

”Ryssland kommer varken att ha medel eller önskan att expandera när väl gränserna till det förkommunistiska Ryssland återskapas. Den ryssofobiska hysterin i väst, som fantiserar om önskan om rysk expansion i Europa, ter sig helt enkelt löjlig för en seriös historiker”, sa han.

Ett antal västerländska ledare har under de senaste månaderna uttryckt farhågor om att om Ryssland skulle besegra Ukraina så skulle det så småningom sikta på andra europeiska länder.

Moskva har dock upprepade gånger betonat att man inte har för avsikt att attackera några andra länder när man väl har uppnått sina mål i Ukraina. Rysslands president Vladimir Putin har avfärdat tal om ett ”ryskt hot” som ”nonsens” som säljs in av västerländska regeringar för att skrämma den europeiska befolkningen för att ”extrahera ytterligare utgifter” från dem.

 

***

 

 

Föregående artikelKrigsdimman lättar i Ukraina
Nästa artikelMartin Hägglund: En svensk filosof i USA som ny Leninpristagare – med rockstjärnestatus
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

  1. Västerlandets ekonomiska fiasko i siffror! Men det blir så här när man avindustrialiserar och tror att klia varandras ryggar skapar tillväxt och importera det mesta är bra för samhällsekonomin?

    1. Japans skuld i förhållande till BNP: 256 % Total skuld: 10,1 biljoner dollar

    2. Grekland Skuldkvot i förhållande till BNP: 191,5% Total skuld: 415,35 miljarder dollar

    3. Italiens skuld i förhållande till BNP: 172,5 % Total skuld: 2,94 biljoner dollar

    4. USA:s skuld i förhållande till BNP: 144,4 % Total skuld: 36,8 biljoner dollar

    5. Spaniens skuld i förhållande till BNP: 142,7 % Total skuld: 1,74 biljoner dollar

    6. Frankrikes skuldkvot i förhållande till BNP: 137,7 %

    7. Portugals skuldkvot i förhållande till BNP: 116,6 %

    8. Kanadas skuldkvot i förhållande till BNP: 112,8 %

    • Ska väl bara tillägga att Sverige ligger på ca 32% skuldkvot i förhållande till BNP vilket kan tyckas vara lågt för västvärlden men tyvärr är verkligheten inte så ljus då Sverige är speciellt, vi har en enorm bolåneskuld på över 5000 miljarder kr men den ligger alltså på privatpersoner och fastighetsbolag. Frågan är om det är beräknande politiker som på ett slugt sätt flyttat över skuldfällan via skatter och avgifter på privatpersoner för att hålla ner statskulden?

  2. Jag kan bara hålla med – som nöjd ”medläsare”. Passa gärna på att läsa Todds tidigare bok ”Låtsasimperiet” (från året 2002-2003 i samband med den anglo-amerikanska Irakkriget som indirekt ledde till brexit för brittisk del) om det inrikes amerikanska politiska sönderfallet som också bidragit direkt, och indirekt, till amerikanismens sönderfall precis överallt i världen.

    Nu har Europa stått under ofta kontraproduktivt amerikanskt ”ockupationsskap” i 78 år. Vi kan inte ha ytterligare 78 år till med detta anti-europeiska styre i Europa – till år 2102. Och likt professor Todd kommer alltfler kloka och insiktsfulla européer att faktiskt inse det.

    Man skall vara försiktig i detta livet vem man återciterar. Men jag gör en sådan avsevärt farlig recitation, om när Italiens ledare Mussolini (1922-1943) kom på besök till den syditalienska ön Sicilien på 1930-talet, en ö också känd och ökänd för sina mörkare, kriminella och organiserade ”familjer”. Vid en lunch, som Mussolini intog ensam på en trevlig och solig terass, smyger en ljudlös sicilianare fram till Benito och lovade att ”han skulle beredas allt skydd och all säkerhet från ”vår sida” under dennes vistelse på Sicilien”. Mussolini svarade kort: ”det finns bara en herre i det här huset, och det är inte ni”.

    Ärligt talat, vill inte Europa omvandla sig självt till ett av Washington välkomnat post-industriellt museum som bara tar emot asiatiska och nordamerikanska turister, så är det precis som Mussolini märkligt nog kontrade med: det kan bara finnas en herre i det europeiska huset – och det skall inte vara Washington, utan vi själva. Konstigare än så är det inte – även om en hel generation europeiska politiker gör allt för att åla sig ur retoriskt, men knappast kan och törs praktiskt, denna amerikanska snedtänkta, irrationella och dysfunktionella geopolitiska fälla Europa tragiskt nog befinner sig i. Professor Todd reder där ut begreppen, för den som TÖRS läsa! En utmaning rent politiskt är den trots allt! För Europa är inte fritt, och skall inte vara koloniserad av en gammal koloni. Även Europa kommer att få sin ”Independence day”: ett riktigt frihetligt tillfälle till att välta ut och hälla ut all Coca-Cola i vareviga hamn på denna kontinent: ett rejält frihetligt European Coca-Cola party!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here